Τι κάνει ένας λογιστής / μια λογίστρια; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχει; Πώς μπορεί να εξελιχθεί αν το θέλει;

Στοχεύεις σε μια θέση Λογιστή;

Οι εργαζόμενοι σε αυτό το κομμάτι που λέμε «Λογιστικά», είναι οι στυλοβάτες των οικονομικών μιας επιχείρησης αλλά και της σταθερότητάς της σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, έχεις μάλλον σπουδάσει κάτι σχετικό με Χρηματοοικονομικά, Λογιστική ή Διοίκηση και θες να δεις τις «αποχρώσεις» του λογιστικού επαγγέλματος. Παρακάτω θα δεις όλο το career path (από Βοηθός Λογιστή ως Προϊστάμενος Λογιστηρίου), ειδικότητες όπως ο Φοροτεχνικός αλλά και παρακλάδια του επαγγέλματος (όπως είναι οι Ορκωτοί Λογιστές), μαζί με βασικές αρμοδιότητες αλλά και παροχές που λαμβάνουν οι Λογιστές. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Τι αρμοδιότητες έχει συνήθως ένας/μία Λογιστής/τρια;

Στον ιδιωτικό τομέα -που μας ενδιαφέρει περισσότερο εδώ- οι βασικές ευθύνες ενός Λογιστή (Accountant) είναι:

  • Φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του λογιστηρίου.
  • Είναι υπεύθυνος/η για τις ταμειακές ροές της εταιρείας, για τη διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεών της, για την ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων της κ.λπ.
  • Παρακολουθεί τα έξοδα/δαπάνες αλλά και τις προβλεπόμενες εισπράξεις της εταιρείας.
  • Φροντίζει για την έγκαιρη και σωστή πληρωμή προμηθευτών, συνεργατών και άλλων μερών.
  • Αναλαμβάνει τη μισθοδοσία του υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, όπως και επιδόματα αδειών κ.ά. (αν είναι αυτή η βασική του/της αρμοδιότητα, τότε μιλάμε για Payroll Specialist, δηλαδή για Ειδικό Μισθοδοσίας).
  • Συμμετέχει στον οικονομικό σχεδιασμό της εταιρείας, καθώς και στον ετήσιο προϋπολογισμό της, υποβάλλοντας παράλληλα προτάσεις για την βελτίωση της οικονομικής εικόνας της.

Ποιο είναι το career path ενός/μίας Λογιστή/τριας;

Είναι πιθανόν να ξεκινήσεις από επικουρικούς ρόλους όπως Βοηθός Λογιστή (Accounting Assistant) και σταδιακά να αναλάβεις περισσότερες αρμοδιότητες ως έμπειρο μέλος ενός Λογιστικού Τμήματος – ανάλογα και με το μέγεθος της εταιρείας. Αυξάνοντας την εμπειρία και αποδεικνύοντας την αξία σου, μπορείς να γίνει Προϊστάμενος/η Λογιστηρίου. Και αν σε ενδιαφέρει περαιτέρω εξέλιξη μπορείς να εμπλακείς περισσότερο στην Οικονομική Διεύθυνση μιας επιχείρησης.

Γρήγορη γνώση
Πώς θα βρεις μια θέση εργασίας προσαρμοσμένη στο επίπεδο εμπειρίας σου; Στη μηχανή αναζήτησης του kariera.gr μπορείς να ξεχωρίσεις τις διαθέσιμες θέσεις Λογιστικής επιλέγοντας ανάμεσα σε τρία κριτήρια: «με μεγάλη εμπειρία», «με κάποια εμπειρία» ή «χωρίς εμπειρία». Αυτό θα σε βοηθήσει να στοχεύσεις ακριβώς σε αυτό που σου ταιριάζει.

Τι εκπαίδευση πρέπει να έχεις; Χρειάζεται Πτυχίο;

Η προϋπηρεσία μπορεί στον κλάδο αυτό να μην είναι πάντοτε απαραίτητη, αλλά είναι απαραίτητο να έχεις σχετικό πτυχίο/δίπλωμα ή σχετική πιστοποίηση. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10 διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αλλά και συναφών αντικειμένων. Φυσικά μπορείς να έχεις και πτυχίο Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εναλλακτικά μπορείς να επιλέξεις εκπαίδευση από ΣΑΕΚ (Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης), από ΙΕΚ, ή να έχεις κάνει σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδευτείς σε μηχανογραφημένες λογιστικές διαδικασίες (ERP), σε εργατική νομοθεσία, σε φορολογικά θέματα κ.ά.

Γρήγορη γνώση
Τι είναι ο Φοροτεχνικός; Ο φοροτεχνικός είναι μια λογιστική ειδικότητα που συνήθως εστιάζει σε φορολογικά θέματα και γνωρίζει πώς κάθε επιχειρηματική απόφαση επηρεάζεται σε σχέση με  τη φορολογία. Παράλληλα προτείνει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση του επιχειρηματία και να μειώσει τυχόν φορολογικούς κινδύνους.

Γρήγορη γνώση
Οι Ορκωτοί Λογιστές τι διαφορά έχουν από τους «κλασικούς» Λογιστές; Οι Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές είναι ένα σημαντικό λογιστικό, σχεδόν ξεχωριστό επάγγελμα. Στην ουσία είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες που ελέγχουν αν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις μιας εταιρείας περιλαμβάνουν λάθη ή ανακρίβειες. Ο ρόλος τους είναι να επιβεβαιώνουν αν τα βιβλία και τα λοιπά οικονομικά στοιχεία της κάθε εταιρείας συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα των μετόχων και άλλων μερών. Διαβάστε περισσότερα για τους Ορκωτούς Λογιστές εδώ.

Έχει προοπτικές γενικότερα το επάγγελμα του/της Λογιστή/τριας;

Παρά το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση αρκετών λογιστικών και οικονομικών εργασιών έχει αλλάξει άρδην το επάγγελμα, ο ρόλος του/της Λογιστή/τριας παραμένει ένας ρόλος με ενεργή ζήτηση σε κάθε τομέα της Οικονομίας. Το μέγεθος και η ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα, μιλούν από μόνα τους: Σύμφωνα με το IBISWorld (τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παγκόσμιο εκδότη που υλοποιεί αναφορές για κάθε κλάδο), ο κλάδος της Λογιστικής και Ελεγκτικής στη χώρα μας το 2024 απέφερε έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, απασχολώντας περίπου 29.858 άτομα σε 22.146 επιχειρήσεις. Όσοι επιλέγουν το επάγγελμα έχουν ένα πεδίο προσωπικής ανάπτυξης αρκετά εύφορο, με πολλές ευκαιρίες εργασίας. 

Δες ενδεικτικά τον μεγάλο αριθμό σχετικών αγγελιών στο kariera.gr.

Τι δεξιότητες ζητούν συνήθως οι εταιρείες από έναν/μία Λογιστή/τρια;

  • Να είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ Λογιστικής, Οικονομικής Επιστήμης κ.λπ. ή αντίστοιχη εκπαίδευση.
  • Να έχει εμπειρία σε λογιστική θέση (είναι αρκετές φορές επιθυμητό).
  • Να έχει πολύ καλή γνώση φορολογικών θεμάτων, My Data κ.λπ.
  • Να γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά.
  • Να χειρίζεται Η/Υ και λογιστικά πακέτα (π.χ. SOFTONE) ή και ERP-Λογιστικά προγράμματα και προγράμματα μισθοδοσίας.
  • Να διαθέτει ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας, οργανωτικές δεξιότητες, ευγένεια, υπευθυνότητα, ομαδικό πνεύμα.

Τι παρέχουν συνήθως οι εταιρείες στους Λογιστές/τριές τους;

  • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών.
  • Εκπαίδευση και δυνατότητες εξέλιξης.
  • Κάποιες εταιρείες παρέχουν επίσης bonus και ιδιωτική ασφάλιση.

Ποιος είναι ο κατά προσέγγιση μισθός;

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (Α’ τρίμηνο 2025) οι απολαβές κυμαίνονται κοντά στα 1.000 ευρώ για Λογιστές στην αρχή της σταδιοδρομίας του, και αυξάνονται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και την προϋπηρεσία που κερδίζεις σε βάθος χρόνου. Οι Ορκωτοί Λογιστές έχουν συνήθως υψηλότερο εισόδημα.

Πώς μπορώ να βρω την επόμενή μου θέση ως Λογιστής/τρια;

Προτείνουμε να αναζητήσεις στο kariera.gr την ειδική κατηγορία θέσης «Λογιστικά». Συμπληρωματικά μην ξεχάσεις να ψάξεις και με λέξεις κλειδιά όπως Λογιστής, Βοηθός Λογιστή, Προϊστάμενος Λογιστηρίου, Φοροτεχνικός / Tax Accountant, κ.ά. Ενεργοποίησε αν θες και το σχετικό button «Δημιούργησε ειδοποίηση» για να λαμβάνεις ενημέρωση κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια αγγελία που ταυτίζεται με αυτό που ψάχνεις.

Image courtesy of Tima Miroshnichenko