Από τους πιο κομβικούς ρόλους στη Λιανική, ο/η Store Manager, ή αλλιώς Υπεύθυνος/η (ή και Διευθυντής/τρια) Καταστήματος, είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στο «μικρό βασίλειο» που ονομάζουμε «κατάστημα». Αν κάποια στιγμή βρέθηκες ως πελάτης σε κάποιο κατάστημα που έδειχνε οργανωμένο σωστά, και όπου ένιωσες να παίρνεις μια θετική καταναλωτική εμπειρία, ο/η Store Manager είναι συνήθως πίσω από αυτή την καλή εμπειρία. Αν σε ελκύει εργασιακά το Λιανικό Εμπόριο, έχοντας και λίγη προϋπηρεσία μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου σε μια τέτοια θέση.
Τι αρμοδιότητες έχει συνήθως ο/η Store Manager;
Η βασική ευθύνη ενός/μίας Υπεύθυνου/ης Καταστήματος είναι πρακτικά να αναλαμβάνει αρκετές πλευρές της λειτουργίας ενός καταστήματος. Πιο συγκεκριμένα:
- φροντίζει για την οργάνωση του καταστήματος, του εμπορεύματος, των πωλητών, των παραγγελιών.
- γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους.
- επιβλέπει ώστε οι διαδικασίες να πληρούν τις προδιαγραφές της εταιρείας. (Για παράδειγμα: Παραλαμβάνεται το εμπόρευμα σε καλή κατάσταση; Τι γίνεται με ελαττωματικά προϊόντα; Πώς εκτίθεται το εμπόρευμα στους χώρους πώλησης; Πώς διαχειρίζεται το κατάστημα το stock; Τηρούνται οι πολιτικές επιστροφών;).
- είναι προσανατολισμένος/η στον να επιτυγχάνονται οι στόχοι πωλήσεων και τα KPIs (Key Performance Indicators, δηλαδή οι βασικοί δείκτες απόδοσης) του καταστήματος.
- καθοδηγεί, εκπαιδεύει και αναπτύσσει την ομάδα Πωλήσεων.
- διασφαλίζει την καλή εξυπηρέτηση του πελάτη και διαχειρίζεται τυχόν παρατηρήσεις ή παράπονα.
- φροντίζει για την αισθητική του καταστήματος, την παρουσίαση των προϊόντων, τις προωθητικές ενέργειες κ.λπ., σύμφωνα με τις αρχές του visual merchandising, άρα έχει κοινά στοιχεία με τον ρόλο του/της merchandiser.
- έχει την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων για την Υγεία & Ασφάλεια των υπαλλήλων στον χώρο του καταστήματος ή και τον χώρο της αποθήκης (Health & Safety).
Πού βρίσκεται στην ιεραρχία της Λιανικής και των Πωλήσεων;
Οι Store Managers έχουν την ευθύνη των άλλων Πωλητών μέσα σε ένα κατάστημα, και με τη σειρά τους αναφέρονται -και αποδίδουν reports- στους Retail Managers, τους Sales Managers, ή τους Area Managers, δηλαδή στους ανθρώπους που επιβλέπουν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές ή το σύνολο πωλήσεων ενός brand.
Χρειάζεται Πτυχίο;
Κάνοντας ένα… browsing στις αγγελίες του kariera.gr για Store Managers, θα διαπιστώσεις ότι συνήθως δεν απαιτείται πτυχίο. Αυτό που οι περισσότεροι εργοδότες επιθυμούν να έχεις είναι εξοικείωση και εμπειρία με τις Πωλήσεις και το Λιανικό Εμπόριο. Το πτυχίο (κυρίως Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Οικονομικών ή άλλο σχετικό) μπορεί να είναι ένα επιπλέον -καλοδεχούμενο- προσόν σε κάποιες περιπτώσεις.
Έχει προοπτικές ως επάγγελμα;
Η Λιανική τα τελευταία χρόνια έχει λάβει αισθητή ώθηση: νέα brands / μάρκες ρούχων, τεχνολογίας και άλλων αγαθών έχουν έρθει την Ελλάδα, μεγάλες αλυσίδες ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα επεκτείνοντας το δίκτυο της φυσικής τους παρουσίας, και η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει κατά κανόνα ανά μήνα, αύξηση του κύκλου εργασιών για το Λιανικό εμπόριο. Άρα μπορείς να στοχεύσεις σε μια καριέρα με προοπτική στον κλάδο. Και παράλληλα έχεις την ευκαιρία να εξελιχθείς αν σε ενδιαφέρει, διεκδικώντας θέσεις ευθύνης και πέραν του καταστήματος, όπως θέσεις Υπεύθυνου Πωλήσεων μιας ολόκληρης περιφέρειας ή ενός ολόκληρου brand για κάθε σημείο πώλησης.
Τι ζητούν συνήθως οι εταιρείες από έναν/μία Υπεύθυνο/η Καταστήματος;
Οι πιο συνήθεις προϋποθέσεις που βλέπουμε να ζητούν είναι:
- εμπειρία στις πωλήσεις και κατά προτίμηση στον χώρο της Λιανικής
- ταμειακή εμπειρία
- επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες
- δεξιότητες διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπων
- οργανωτικό και ομαδικό πνεύμα
- πολύ καλή γνώση χειρισμού Η/Υ αλλά και αγγλικών (ή συμπληρωματικής ξένης γλώσσας για store managers σε τουριστικές περιοχές)
Γρήγορη γνώση
Μπορείς να δουλέψεις με μερική απασχόληση ως Store Manager; Συνήθως όχι. Η πλειοψηφία των θέσεων που ανοίγουν είναι για full-time (πλήρη) απασχόληση, λόγω του χαρακτήρα επίβλεψης που έχει η εργασία αυτή. Μπορείς όμως να δοκιμαστείς σε αυτό προσωρινά, σε εποχιακή βάση (π.χ. άνοιξη – καλοκαίρι) καθώς καταστήματα σε τουριστικούς προορισμούς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για store managers.
Τι παρέχουν συνήθως οι εταιρείες σε Store Managers;
Ανάλογα με το είδος της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, μπορεί να σου παρέχει:
- Βασικό ή ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
- Πρόγραμμα μπόνους, με βάση την απόδοση
- Ιδιωτική ασφάλισης υγείας
- Ευκαιρίες εξέλιξης
- Ειδικές εκπτώσεις στα προϊόντα της εταιρείας
Ποιος είναι ο κατά προσέγγιση μισθός;
Όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, οι αμοιβές διαμορφώνονται ανάλογα και με την προϋπηρεσία που έχεις, τις τυχόν σπουδές, αλλά και την απόδοσή σου – κάτι που ισχύει ιδιαίτερα στο Λιανεμπόριο, πόσο μάλλον στις Πωλήσεις. Κατά μέσο όρο οι μηνιαίες απολαβές για έναν/μία Store Managers στην Ελλάδα κυμαίνονται στα 1.000€*, χωρίς να συνυπολογίζουμε και το bonus επί των πωλήσεων.
*σύμφωνα με τη Glassdoor, 2/2025
Πώς μπορώ να βρω την επόμενή μου θέση ως Store Manager;
To kariera.gr έχει σταθερά μια μεγάλη πληθώρα για αντίστοιχες θέσεις. Μπορείς να τις ανακαλύψεις αναζητώντας με τους όρους «Store Manager» ή «Υπεύθυνος Καταστήματος». Εναλλακτικά μπορείς να δεις όλο το φάσμα των θέσεων στις Πωλήσεις και τη Διαχείριση Πελατών.