Σύμβουλος Πωλήσεων (Sales Advisor)

Job description Sales Advisor

Τι είναι ο Σύμβουλος Πωλήσεων; Τι διαφορές έχει με άλλους ρόλους Πωλήσεων; Ποιες είναι οι αρμοδιότητές του; Ποια είναι τα προνόμια της δουλειάς;

Στοχεύεις σε μια θέση Συμβούλου Πωλήσεων; 

Οι Σύμβουλοι Πωλήσεων είναι η ραχοκοκαλιά των Πωλήσεων μιας επιχείρησης. Είναι επίσης γνωστοί και ως Sales Advisors και Sales Consultants, γιατί είναι οι άνθρωποι που «συμβουλεύουν» τους πελάτες για το ποιες λύσεις τους ταιριάζουν καλύτερα, αλλά ταυτοχρόνως συμβουλεύουν και τις επιχειρήσεις για το ποια προϊόντα και ποιες υπηρεσίες προτιμούν περισσότερο οι πελάτες.

Ο/η Sales Advisor έχει διαφορά σε σχέση με τους κλασικούς Πωλητές ή/και τους Εκπροσώπους Πωλήσεων;

Συνήθως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Υπαλλήλους Πωλήσεων (Salespersons), σε Εκπροσώπους Πωλήσεων (Sales Representatives ή Sales Agents) και σε Συμβούλους Πωλήσεων (Sales Advisor/Consultants) για τους οποίους συζητάμε εδώ. Απλώς διαφορετικές εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιούν ποικίλους όρους για να περιγράψουν τους επαγγελματίες αυτούς που αναλαμβάνουν τις Πωλήσεις. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε μια βασική διαφορά ειδικά στον Σύμβουλο είναι ότι έχει και την αρμοδιότητα να προτείνει στο κοινό νέα προϊόντα και να εξηγεί πώς τα προϊόντα αυτά μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών.

Τι διαφορά έχει σε σχέση με τον Business Development Manager;

Γενικά μπορείς να τα ξεχωρίζεις, αν σκεφτείς ότι ο Σύμβουλος Πωλήσεων αλλά και μετέπειτα ο Υπεύθυνος Πωλήσεων επικεντρώνονται κυρίως στην επίτευξη στόχων πωλήσεων, ενώ ένας/μία Business Development Manager διερευνά ποιες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες μπορεί να αξιοποιήσει μια εταιρεία (π.χ. να λανσάρει νέα προϊόντα, να επεκταθεί σε νέες αγορές, να συνάψει νέες συνεργασίες κ.λπ.) ώστε να αναπτυχθεί. Αν σε ενδιαφέρει εξίσου η πορεία ενός Business Development Manager, ανακάλυψε σχετικές ανοικτές θέσεις εδώ.

Πού βρίσκεται ο/η  Sales Advisor στην «ιεραρχία» των Πωλήσεων;

Σύμβουλος Πωλήσεων μπορεί να είναι κάποιος τόσο στην αρχική φάση της καριέρας του, όσο και μετέπειτα. Απλώς είθισται οι Σύμβουλοι Πωλήσεων είναι πιο έμπειροι από τους/τις Βοηθούς Πωλήσεων (Assistants), ενώ στο career path τους μπορούν να εξελιχθούν σε Υπεύθυνους Πωλήσεων / Sales Managers ή και σε Διευθυντές Πωλήσεων / Sales Directors.  

Σχηματικά, με λίγα λόγια όπως έχουμε δει και εδώ, η πορεία στον χώρο των Πωλήσεων είναι ως εξής:

Βοηθός Πωλήσεων 🡪 Πωλητής / Σύμβουλος Πωλήσεων / Εκπρόσωπος Πωλήσεων κ.λπ.  🡪 Υπεύθυνος Πωλήσεων 🡪  Area Manager 🡪  Διευθυντής Πωλήσεων

Δες όλες τις θέσεις Πωλήσεων για να πάρεις μια ιδέα, εδώ.

Τι αρμοδιότητες έχει συνήθως ο/η Σύμβουλος Πωλήσεων;

Διεκδικώντας μια θέση Sales Advisor καλείται κανείς να: 

  • έχει καλές γνώσεις για τα προϊόντα ώστε να μπορεί να τα προωθήσει με επιτυχία
  • παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη στους πελάτες
  • εστιάζει στην πώληση αλλά και την εξυπηρέτηση, προσφέροντας σε ορισμένες περιπτώσεις και after-sales υπηρεσίες στους πελάτες
  • παρακολουθεί τις παραγγελίες, να διαχειρίζεται τη σωστή λειτουργία του χώρου πωλήσεων, την αντιμετώπιση τυχόν παραπόνων κ.λπ.
  • αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού και να μπορεί να προτείνει το σωστό προϊόν για την εκάστοτε ανάγκη

*κάποιες φορές και το visual merchandising (δηλαδή το στήσιμο και η παρουσίαση των προϊόντων σε ένα εμπορικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα) μπορεί να ανήκει στις αρμοδιότητες των Sales Advisors.

Τι εκπαίδευση πρέπει να έχεις; Χρειάζεται Πτυχίο;

Εξαρτάται από τον εργοδότη. Κάποιες εταιρείες-εργοδότες ζητούν Πτυχίο σχετικό με Οικονομικά ή Μάρκετινγκ, Διοίκηση Επιχειρήσεων κ.ά. Όμως υπάρχουν και εταιρείες που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό background για να γίνεις Σύμβουλος, και βάζουν ως προϋπόθεση απλώς να έχεις έφεση στις Πωλήσεις ή σχετική εμπειρία. Κατά καιρούς, μπορείς να βρεις και σεμινάρια σχετικά με Πωλήσεις (από τον ΣΕΒ-Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, αλλά και άλλους φορείς) που σε μαθαίνουν για τεχνικές αύξηση αποτελεσματικότητας των πωλήσεων, στρατηγικές πωλήσεων, τεχνικές για cross selling, κ.ά.

Έχει προοπτικές ως επάγγελμα;

Οι Πωλήσεις διαχρονικά είναι περιζήτητος εργασιακός κλάδος! Ιδιαίτερα από τις αρχές του 2025, και παρόλο που η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι Πωλήσεις σε διάφορους τομείς αγαθών (σούπερ-μάρκετ, ρούχα, καλλυντικά, προϊόντα τεχνολογίας κ.ά.) βλέπουν αύξηση. Αν ασχοληθείς με πάθος σε αυτόν τον κλάδο, έχεις πολλές πιθανότητες να εξελιχθείς.

Γρήγορη γνώση
Απειλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), τους εργαζομένους των πωλήσεων; Οι καταναλωτές επιβεβαιώνουν στην καθημερινές τους συνήθειες πως η ανθρώπινη επαφή και ενσυναίσθηση δεν αντικαθίσταται. Επίσης, μεγάλες πλατφόρμες όπως η HubSpot σφυγμομέτρησαν τις απόψεις των εργαζομένων Πωλήσεων οι οποίες είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξες: για παράδειγμα το 81% των επαγγελματιών πωλήσεων, πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου που αφιερώνουν σε εργασίες ρουτίνας, ενώ το το 66% πιστεύει ότι η Τ.Ν. τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τους Πελάτες και να παρέχουν εξατομικευμένες λύσεις.

Τι δεξιότητες ζητούν συνήθως οι εταιρείες από έναν/μία Σύμβουλο Πωλήσεων;

Ας δούμε τι είναι επιθυμητό να διαθέτουν συνήθως οι υποψήφιοι/ες Σύμβουλοι Πωλήσεων:

  • Θα βάλουμε πρώτα στη λίστα τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την διαπραγματευτική ικανότητα.
  • Κάποιες εταιρείες ζητούν εμπειρία/προϋπηρεσία σε περιβάλλον πωλήσεων, και άλλες θεωρούν απαραίτητο ένα σχετικό πανεπιστημιακό background.
  • Προσαρμοστικότητα, διάθεση για μάθηση και προσοχή στη λεπτομέρεια είναι επίσης σημαντικά.
  • Εξοικείωση με ERP (ένα σχετικά εύκολο σύστημα λογισμικού που χρησιμοποιείται στις εμπορικές επιχειρήσεις)
  • Ευχέρεια σε ξένες γλώσσες (κυρίως αγγλικά) και χρήση ψηφιακών εφαρμογών.
  • Ίσως δίπλωμα αυτοκινήτου σε περίπτωση που οι μετακινήσεις είναι μέσα στις αρμοδιότητές σου.

Τι παρέχουν συνήθως οι εταιρείες σε Sales Advisors;

Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, μπορεί να σου παρέχει:

  • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών. 
  • Bonus επίτευξης στόχων.
  • Ιδιωτική ασφάλιση υγείας ή και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
  • Ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης μέσα στην εταιρεία ή σε συνεργαζόμενες εταιρείες.
  • Εταιρικό αυτοκίνητο (κυρίως αν οι μετακινήσεις είναι μέσα στις αρμοδιότητές σου) και κάλυψη εξόδων εκτός έδρας.
  • Παροχές όπως ειδικές τιμές και εκπτώσεις σε προϊόντα/υπηρεσίες της εταιρείας. 

Ποιος είναι ο κατά προσέγγιση μισθός;

Ο μισθός εξαρτάται από το αν εργάζεσαι με μερική ή πλήρη απασχόληση, από το πόση εμπειρία/προϋπηρεσία έχεις, αλλά και από το μέγεθος και την κερδοφορία της εταιρείας που θέλει να σε προσελκύσει. Συνήθως οι μισθοί για πλήρη απασχόληση κυμαίνονται σε ποσά άνω των 870 ευρώ που μπορεί να φτάσουν και τις 2.000*, ενώ μην ξεχνάς ότι υπάρχει και bonus επί των πωλήσεων.

*σύμφωνα με το Glassdoor (Α’ τρίμηνο 2025)

Πώς μπορώ να βρω την επόμενή μου θέση ως Sales Advisor;

Με μια επίσκεψη στις σημερινές διαθέσιμες αγγελίες του kariera.gr θα βρεις μια μεγάλη πληθώρα θέσεων, αναζητώντας τες με τις λέξεις-κλειδιά «Σύμβουλος Πωλήσεων», ή «Sales Advisor», ή γενικά βρίσκοντας την ειδική κατηγορία θέσης «ΠΩΛΗΣΕΙΣ / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ».

Τι άλλο πρέπει να ξέρω για τον ρόλο του/της Συμβούλου Πωλήσεων;

Κάτι που δεν «ακούγεται» πολύ είναι ότι οι Σύμβουλοι Πωλήσεων πρέπει να έχουν μια βασική δεξιότητα σε επίπεδο soft skills: το να μην επηρεάζονται αρνητικά από την απόρριψη. Ως άνθρωπος των Πωλήσεων έρχεσαι συχνά αντιμέτωπος με πελάτες που μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το προϊόν σου, και χρειάζεται έξτρα ανθεκτικότητα και θετική διάθεση για να ξεπερνάς τα «όχι», να ερευνάς τις αγοραστικές τάσεις, και να προχωράς. Μάθε ακόμα περισσότερα για τις πωλήσεις στο σχετικό μας άρθρο.