Πώς να διαγνώσεις την προσωπική σου εργασιακή ευημερία

Share This Post

Career-guide-2024-ergasiaki-euimeria

Share This Post

Κάνε τις ακόλουθες ερωτήσεις και δες πόσο θετικά νιώθεις όσον αφορά τη δουλειά σου.

Μου αρέσει αυτό που κάνω; (Career wellbeing)

Όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη δουλειά μας. Και υπάρχουν στιγμές ή φάσεις που δε μας αρέσει το αντικείμενό μας. Όμως αναρωτήσου: είναι όντως μόνο φάσεις; Ή είναι μια απόλυτη αίσθηση ότι δε σε εκφράζει καθόλου η δουλειά σου;

Νιώθω εγκλωβισμένος/η εργασιακά; (Career wellbeing)

Αν νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε τέλμα και ότι δεν εξελίσσεσαι στη δουλειά σου, μπορεί αυτό να έχει αρνητική επίδραση στην ευεξία σου. Γι΄αυτό αρκετές εταιρείες επενδύουν σε προγράμματα Learning & Development για τους εργαζομένους τους, προσπαθώντας να μη νιώθει κανείς στάσιμος ή ότι δεν έχει προοπτικές.

Έχω ανθρώπους μέσα στον εργασιακό μου χώρο που νιώθω άνετα μαζί τους; (Social wellbeing)

Όταν έχεις ανθρώπους με τους οποίους περνάς καλά, είναι πολύ πιο εύκολο να θες να πας στη δουλειά σου. Ένα ψυχρό ή ακόμα και τοξικό εργασιακό περιβάλλον, είναι άκρως απωθητικό.

Νιώθω το σώμα μου καλά μέσα στη μέρα; (Physical wellbeing)

Αυτό επιτυγχάνεται με την ποιότητα των χώρων εργασίας. Με την εργονομία. Με το να έχεις ένα σωστό για εργασία κάθισμα. Με το να κάνεις διαλείμματα όταν κουράζεσαι. Με το να έχει ο χώρος σου σωστή θερμοκρασία, κατάλληλο εξαερισμό, και επαρκή φωτισμό.

Όταν φεύγω από τη δουλειά έχω κουράγιο να κάνω άλλα πράγματα; (Physical & mental wellbeing)

Αν η εργασία σου έχει καταπιεί όλη σου τη ζωή, δεν είναι καλό σημάδι. Αν τα όρια μεταξύ εργασιακής και προσωπικής σου ζωής έχουν γίνει θολά, αν πλέον δεν έχεις χρόνο ή αποθέματα ενέργειας για την οικογένεια ή τους οικείους σου, πρέπει να το μοιραστείς με κάποιον και να επαναξιολογήσεις το εργασιακό μοτίβο σου.

Νιώθω συνέχεια πιεσμένος/η; (Mental wellbeing)

Πέρα από την περιστασιακή πίεση που κάθε εργαζόμενος/η νιώθει αναπόφευκτα ανά διαστήματα, υπάρχει μια πιο σοβαρή πίεση, αυτή που γίνεται καθημερινή συνθήκη και διαιωνίζεται. 

Νιώθω αποδεκτός/η; (Mental & emotional wellbeing)

Οι ανησυχίες σου λαμβάνονται υπόψη από το εργασιακό σου περιβάλλον; Πόσο ανοικτή είναι η επικοινωνία στην εταιρεία; Επίσης, η εταιρεία αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα; Ή νιώθεις ότι κατά οποιονδήποτε τρόπο δεν «ανήκεις» εκεί; 

Μπορώ να αντεπεξέλθω στις οικονομικές μου υποχρεώσεις; (Financial wellbeing)

Στο μισθολογικό τοπίο της Ελλάδας ίσως φαίνεται περίεργο να μιλάμε για οικονομική ασφάλεια. Παρ΄ όλα αυτά, αν δεν πληρώνεσαι επαρκώς, εγκαίρως (όποτε έχει συμφωνηθεί) και δίκαια, είναι λογικό να νιώθεις επιπρόσθετη δυσφορί

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα