Πώς είναι να είσαι στο HR;

Share This Post

working as an HR

Share This Post

Ανοίγουμε για «τα μάτια σας μόνο» την πόρτα στον ξεχωριστό κόσμο του HR. Για όσους από εσάς μπήκατε στον πειρασμό να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτόν τον κλάδο.

Είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τους Ανθρώπους, με αυτό το πολύτιμο… “H” του HR, με το Human, το ανθρώπινο κομμάτι μιας εταιρείας, που δεν ονομάζεται τυχαία «δυναμικό», όπως καθόλου τυχαία δεν ονομάζεται «πόρος» και «κεφάλαιο». Έχουν το κριτήριο να επιλέγουν, την ικανότητα να αναδεικνύουν τα ταλέντα μας, το know-how να μας βοηθούν να προοδεύουμε και να συνεργαζόμαστε σε ένα αρμονικό περιβάλλον.

Αν στοχεύεις να γίνεις ένας από αυτούς, μέσα από το άρθρο αυτό, θα μάθεις:

– Γιατί να εργαστείς στο Ανθρώπινο Δυναμικό.

– Σε ποια θέση και ποιον ρόλο μπορείς να δουλέψεις.

– Ποιες δεξιότητες θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και ποια soft skills θα σου φανούν χρήσιμα.

– Πώς περιγράφουν τη δουλειά τους τρεις διαφορετικοί επαγγελματίες του χώρου του HR, και τι συμβουλές θα σου έδιναν.

Τι θετικά έχει η εργασία στο HR;

Καταρχάς, όποιες δουλειές έχουν να κάνουν με τον παράγοντα Άνθρωπο ποτέ δεν θα είναι “out of style”! Παρά τις αλλαγές που έρχονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αντικατάσταση κάποιων θέσεων εργασίας από μηχανές ή ψηφιακά συστήματα, οι Άνθρωποι θα έχουν πάντα τον κυρίαρχο ρόλο σε μια επιχείρηση. Οπότε η συμβολή σου στο Ανθρώπινο Δυναμικό δεν προβλέπεται να υποβαθμίζεται.

Θες κι άλλο κίνητρο; Οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο δίνουν σημασία στο να αναγνωρίζονται ως Εργοδότες Επιλογής, στο να προσφέρουν ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας και να έχουν καλή φήμη τόσο απέναντι σε υποψηφίους όσο και απέναντι σε υφιστάμενους εργαζομένους. Το HR είναι το κατεξοχήν τμήμα που βοηθάει σε αυτό.

Επίσης ολοένα και πιο πολύ, η στρατηγική μιας επιχείρησης είναι συνυφασμένη με το HR. Μαζί με αυτό, η αξιολόγηση προσωπικού εξελίσσεται συνεχώς ως στοιχείο κομβικής σημασίας για την παρακολούθηση της παραγωγικότητας και των στόχων. Είναι πάντα γοητευτικό να ασχολείσαι με τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους των εργαζομένων, αλλά και τους στρατηγικούς στόχους μιας εταιρείας!

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ότι στην ουσία είσαι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ υπαλλήλων και εταιρείας, το κομμάτι της ζυγαριάς που φέρνει την ισορροπία: προωθείς τις υγιείς σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, παρακολουθείς τις αλλαγές στα ποσοστά ικανοποίησης, και ξέρεις ότι έχεις συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή εργασιακή ζωή ανθρώπων σαν κι εσένα.

Μα βασικά, μια από τις πιο σημαντικές «ανταμοιβές» της ενασχόλησης με το HR είναι ότι συμμετέχεις στη διαρκή ανάπτυξη ανθρώπων αλλά και μεθόδων. Το HR δε μένει ποτέ στάσιμο. Οι υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού ζουν σε μια κατάσταση διαρκούς εξέλιξης, τόσο των άλλων όσο και του ίδιου τους του εαυτού.

Ποιες αρμοδιότητες ή θέση μπορεί να έχεις;

-Ευθύνη για το recruitment process, δηλαδή τη διαδικασία πρόσληψης Ανθρώπινου Δυναμικού. Με λίγα λόγια μπορεί να ασχολείσαι με το Πλάνο Προσλήψεων, τα job descriptions, τις αγγελίες ή τις δημοσιεύσεις για τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν, την παραλαβή βιογραφικών σημειωμάτων, το “screening” τους, την αξιολόγησή τους, τις συνεντεύξεις, την επιλογή προσωπικού και τις προσλήψεις.

Ενσωμάτωση νέων εργαζομένων, το induction δηλαδή στο περιβάλλον της εταιρείας.

Μισθοδοσία, άδειες, επιδόματα εργαζομένων, bonus, παροχές, συμβάσεις εργαζομένων, μετατροπές ή λήξεις συμβάσεων.

Εκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων, training, team building, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων ή ένταξη σε προγράμματα εκμάθησης, π.χ. ΛΑΕΚ κλπ.

Διατήρηση εργαζομένων και οτιδήποτε έχει να κάνει με την «αύξηση της αξίας» του Ανθρώπινου Δυναμικού και το employee loyalty.

+Plus! Ένας εργαζόμενος στο HR μπορεί να είναι υπεύθυνος και για ενέργειες Κοινωνικής Ευθύνης που γίνονται εκ μέρους υπαλλήλων (π.χ. διοργάνωση μιας εθελοντικής αιμοδοσίας, συγκέντρωση παιχνιδιών ή ρούχων για ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, δενδροφύτευση κ.ά). Στη σημερινή εποχή που υπάλληλοι και εταιρείες θέλουν να δείχνουν έμπρακτα την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία τους, οι ενέργειες αυτές είναι πολύ σημαντικές.

Για έναν υποψήφιο εργαζόμενο στο HR, υπάρχουν δύο βασικοί αρχικοί δρόμοι:

Είτε απασχόληση στο Τμήμα HR μιας εταιρείας

Είτε απασχόληση σε εταιρεία που εξειδικεύεται αποκλειστικά στο HR! Η δεύτερη περίπτωση είναι οι εταιρείες που ονομάζονται και Σύμβουλοι Προσέλκυσης, Εύρεσης, Στελέχωσης ή Λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού. Μια τέτοια περίπτωση εταιρείας-συμβούλου είναι και το Hiring Solutions του kariera.gr, όπως και αρκετές αντίστοιχες που σου έχουμε σε λίστα στον Οδηγό Καριέρας (σελ. 38-39)! 

Θες να μάθεις από πού μπορεί να ξεκινήσεις και πού μπορεί να φτάσεις; Υπάρχουν αρκετές προοπτικές εξέλιξης μέσα στον μοναδικό κόσμο του HR. Πάρε μια γεύση:

Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της εταιρείας στην οποία δουλεύεις. Μπορεί να ξεκινήσεις ως assistant (βοηθός) Ανθρώπινου Δυναμικού, να συνεχίσει ως HR Generalist, να γίνεις Manager, Recruitment Consultant, να κάνεις κάτι πιο συγκεκριμένο όπως το να είσαι Ειδικός αποζημιώσεων και Παροχών, να είσαι Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Εργαζομένων, ή να φτάσεις στην κορυφή της ιεραρχίας ως Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού. Άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο HR προχωρούν στο να δημιουργήσουν τις δικές τους Εταιρείες Στελέχωσης, εφαρμόζοντας ως επιχειρηματίες πλέον, τα όσα έμαθαν.

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Δεκέμβριος 2020) πάνω από 320 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με το HR.

Τι δεξιότητες και προσόντα πρέπει να έχεις;

Το να έχεις πτυχίο ή και μεταπτυχιακό στον συγκεκριμένο τομέα είναι βασικό «κλειδί» για να ανοίξεις την πόρτα στον κόσμο του HR. Το ότι διαβάζεις αυτές τις γραμμές σημαίνει ότι ήδη μπορεί να έχεις ένα δίπλωμα σε Leadership & Human Resources από ιδιωτική Σχολή ή Πανεπιστήμιο, ή πτυχίο ελληνικού ή ξένου Πανεπιστημίου σε Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ή ακόμα ότι κατέχεις Master of Science in HRM (Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ανθρώπινο Δυναμικό). Το να έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια ή workshops στο συγκεκριμένο θέμα (κάποια από τα οποία έχουν και πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ, τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Υπάρχουν επίσης και προγράμματα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) στο HR από μεγάλα ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ.ά.

Ακόμα, από άποψη hard skills, οι ψηφιακές δεξιότητές σου πρέπει να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, καθώς πλέον οι Υπεύθυνοι HR χειρίζονται software για τη Διαχείριση Βιογραφικών (ATS – Applicant Tracking Systems), software για Μισθοδοσίες, κλπ.

Background ή -γενικότερα- γνώσεις οικονομικών θα βοηθήσουν εξίσου, για να μπορείς να κατανοείς και να χειρίζεσαι budget, όπως θα σου χρησιμεύσει και η άριστη γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών, αφού πλέον στην παγκοσμιοποιημένη αγορά που κινούμαστε μπορεί να έχουμε συνεργασίες ή προσλήψεις που να μη γίνονται στη μητρική μας γλώσσα.

+Plus! Μπορεί να μπεις στον χώρο του HR και με προϋπηρεσία σε άλλον τομέα. Βλέπουμε πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους του χώρου να προέρχονται από τον κλάδο των Πωλήσεων για παράδειγμα, ή από την Ψυχολογία.

Ποια soft skills θα σου χρειαστούν;

Το να είσαι χαρακτήρας με φιλική, ανθρώπινη προσέγγιση απέναντι στους άλλους είναι το άλφα και το ωμέγα. Τα ενδιάμεσα «γράμματα της αλφαβήτας» περιλαμβάνουν στοιχεία χαρακτήρα όπως:

  • Καλές «ερευνητικές ικανότητες» για να εντοπίζεις μέσα από μια «αχανή» αγορά, τον κατάλληλο υποψήφιο για την κατάλληλη θέση.
  • Ικανότητα στην επίλυση συγκρούσεων, προσωπικών και επαγγελματικών προβλημάτων.
  • Οργανωτικότητα, γιατί θα έχεις να διαχειριστείς μεγάλο όγκο δεδομένων συνήθως.
  • Αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, γιατί πρέπει να προσαρμόζεσαι στους περιορισμένους χρόνους που έχουν οι δύο βασικοί πόλοι με τους οποίους συνεργάζεσαι: εργοδότες και εργαζόμενοι.
  • Ομαδικότητα, το HR δεν είναι ατομικό «σπορ».
  • Εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια, γιατί χειρίζεσαι αρκετά προσωπικά δεδομένα, εταιρικές στρατηγικές κλπ.
  • Προσαρμοστικότητα. Ιδίως μετά την εμφάνιση της COVID-19 που οι διαδικασίες του HR μεταβλήθηκαν αρκετά, μπήκε στη ζωή μας η τηλεργασία, οι αναστολές εργασίας, τα ειδικά επιδόματα και οι αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων για ασφάλεια, φανταστείτε έναν κόσμο HR που δεν θα ήταν ευέλικτος! Δεν θα είχαν γίνει πολλές από αυτές τις μετατροπές!
  • Τέλος, ηγετικές δεξιότητες καθώς μπορεί να ηγείσαι ομάδας που απαρτίζεται από διάφορες ειδικότητες HR.

+Plus! Ένα «λεπτό» σημείο είναι ότι θα πρέπει να έχεις και την ευαισθησία αλλά και την ικανότητα να διαχειρίζεσαι αντιστοίχως την «όχι τόσο ευχάριστη» πλευρά του HR που μπορεί να έχει να κάνει με απολύσεις, ή διαχείριση ριζικών αλλαγών πχ. αλλαγές κουλτούρας που προκύπτουν από εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ.

Το HR μέσα από τα μάτια των ειδικών

Βαγγέλης Ταρταράκης

Βαγγέλης Ταρταράκης, HR Director, ιδρυτής εταιρείας HR

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με το Human Resources, ή μου βγήκε; Η αλήθεια, όσες φορές το σκέφτομαι είναι ότι μέσα μου το ήθελα, το ένιωθα πολύ, χρόνια τώρα από τότε που ήμουν Διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη αλυσίδα κινητής τηλεφωνίας.

Τι ήταν αυτό όμως που με τράβηξε πιο πολύ; Χωρίς πολύ σκέψη θα πω, η αγάπη για την πρόοδο, τη βελτίωση του ανθρώπου, του εργαζόμενου. Όσο περισσότερο μεγάλωνα, ωρίμαζα, βελτιωνόμουν (βελτιώνομαι) ως άνθρωπος, τόσο πιο πολύ νιώθω ότι πρέπει να προσφέρω στην κοινωνία και στα νέα παιδιά. Σε ανθρώπους που σίγουρα δεν είχαν τις ευκαιρίες που είχα εγώ, να μάθουν με το λιγότερο δυνατό κόπο και έξοδα, πρακτικές θεωρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους.

Θα με ακούσετε πολλές φορές να επιμένω στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει για μένα προσωπική και επαγγελματική ζωή. Ή είσαι άνθρωπος με αξίες ή δεν είσαι. Δεν μπορεί οι αξίες σου να σε ακολουθούν μόνο στην εργασία σου ή στο σπίτι σου. Αυτό είναι που προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω στους νεότερος. Η εργατικότητα, η τιμιότητα, η αλήθεια, η πίστη, η αφοσίωση, είναι αρετές που ή τις έχεις ή όχι. Δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Η επιστήμη του Human Resources, δέχεται τα skills, αλλά προσλαμβάνει με βάση τα principles. Στάση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Σε μια χώρα που ψάχνει την ταυτότητα της και την έλλειψη της την ονομάζει «κρίση» με κριτήρια οικονομικά και πολιτικά, εγώ αναζητώ τις αξίες που αναφέραμε παραπάνω. Με αυτά τα κριτήρια προσλαμβάνω και με αυτά επιβραβεύω τους συναδέλφους μου».

Sophia Jin

Sophia (Jeong Ah) Jin, HR & GA Supervisor

«Η εργασία στο HR είναι πρόκληση. Γιατί Human Resources = Ανθρώπινες Πηγές.

Κάθε υπάλληλος είναι μια «ανθρώπινη» πηγή που το HR πρέπει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή επιλογή και αξιοποίησή της με βάση τα μέσα και τους στόχους της εταιρείας.

Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν αυτό, ξέρεις προκαταβολικά ότι ποτέ δεν θα πετύχεις το 100%.

Είσαι αντιμέτωπος με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικό  τρόπο σκέψης και μια πληθώρα συναισθημάτων που εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο.

Επίσης το HR είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της διοίκησης και των υπαλλήλων.

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι και παραγωγικοί χωρίς τα κίνητρα να είναι πάντα οικονομικά;

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνει διαρκώς ένα μέλος του HR.

Σε όποιον τομέα του HR και να εργαστεί κάποιος, Recruitment, Compensation & Benefit, Learning & Development, Talent management, Corporate culture, είναι μια δουλειά που σε αναγκάζει να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις διαρκώς.

Το σημαντικότερο είναι να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους, να ακούς, να φιλτράρεις και να είσαι ανοιχτός.

Προσωπικά πάντως, δουλεύοντας στο HR γίνομαι καλύτερος άνθρωπος! Στην προσπάθειά μου να δεχτώ και να επικοινωνήσω αποτελεσματικά  με τόσους διαφορετικούς από μένα χαρακτήρες «αναγκάζομαι» να εξελίσσομαι, να δίνω χώρο, να βγαίνω out of my box για να καταλάβω το «κουτί» του άλλου.

 Υ.Γ: Τέλος, μην γελιέστε, όπως όλες οι δουλειές γραφείου έχει αρχειοθέτηση, συντήρηση αρχείων και πολλές διαδικαστικές εργασίες που είναι εξίσου σημαντικές!»

Άντα Σαββάλα

Άντα Σαββάλα, επαγγελματίας HR, Manager, Executive search and selection

«Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω στους νέους που φιλοδοξούν  να ακολουθήσουν ένα ρόλο HR , είναι ότι θα πρέπει να διακατέχονται από υψηλή ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπορούν  να συν-αισθάνονται τον άνθρωπο  που έχουν απέναντί τους,  ώστε αφενός να κατανοούν  τα θέματα, αφετέρου να αξιολογούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Επιπρόσθετα όταν είσαι στο HR καλείσαι να βλέπεις πέρα από τις τεχνικές γνώσεις και τις δεξιότητες  του κάθε εργαζόμενου ή υποψήφιου. Καλείσαι δηλαδή να αναγνωρίζεις τον πιο κατάλληλο, και δεν χρησιμοποιώ τυχαία το συγκεκριμένο επίθετο, έναντι της  λέξης «καλύτερος», καθώς στόχος είναι να διακρίνεις πόσο μπορεί να ταιριάζει ο κάθε υποψήφιος  με την εταιρική  κουλτούρα, καθώς και με την κουλτούρα της ομάδας που καλείσαι να τον εντάξεις .

Πλέον το HR δεν έχει μόνο υποστηρικτικό ρόλο, αλλά και αναπτυξιακό, είναι ένας μοχλός που κινεί την καλή συνεργασία των εργαζομένων με την εταιρεία, εμπνέοντας εμπιστοσύνη και στις δύο πλευρές».

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

—————————————————————–

Οι φωτογραφίες των συνεντευξιαζομένων είναι μια ευγενική παραχώρηση των ιδίων.

Image courtesy of C Technical

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα