Πόση ευημερία μπορεί κανείς να νιώθει σε έναν κόσμο με διακρίσεις και αποκλεισμούς;

Share This Post

Share This Post

Τι σχέση έχει το wellbeing με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη; Σκέψου ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ένας ομοφυλόφιλος άνθρωπος δέχεται ομοφοβικά σχόλια. Πόσο καλά νιώθει αυτός ο εργαζόμενος;  Ή ένα περιβάλλον που μια γυναίκα δεν έχει πρόσβαση σε διευθυντική θέση γιατί «αν κάνει οικογένεια, θα λείπει για ένα διάστημα». Πόσο θετική μπορεί να είναι η εργασιακή εμπειρία της; Ευημερία δεν υπάρχει αν η εταιρεία όπου εργάζεσαι ή θα εργαστείς δε βάζει σε πρώτο πλάνο τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.

Διεθνώς πια θεσμοθετημένες εργασιακά, με τα αρχικά DEI (Diversity, Equity, Inclusion), αυτές οι τρεις έννοιες βοηθούν στο να δημιουργήσουμε όλοι μαζί λίγο πιο υγιή και προσβάσιμα περιβάλλοντα εργασίας. 

Διαφορετικότητα

Βρες δυο ανθρώπους ίδιους. Είναι σχεδόν αδύνατο. Το πόσο διαφορετικοί όμως είμαστε είναι που κάνει τα ανθρώπινα οικοσυστήματα τόσο δημιουργικά και ενδιαφέροντα. Μέσα σε τέτοια οικοσυστήματα «ανθίζουμε» ως άτομα, κατανοούμε τους άλλους, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να εξελισσόμαστε. Μαθαίνουμε ποιες δυσκολίες και προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος/α λόγω καταγωγής, λόγω φύλου, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Κάποιος/α μπορεί να είναι νευροδιαφορετικός/η, άλλος/η μπορεί να είναι νευροτυπικός/η. Κάποιος/α έχει διαταραχές προσοχής (π.χ. έχοντας ΔΕΠΥ), άλλος/η δεν έχει. Κάποιος χρειάζεται αμαξίδιο για να κινηθεί, άλλος τα πόδια του/της. Όταν αναγνωρίζει μια εταιρεία τη διαφορετικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της, όχι μόνο δημιουργεί υγιείς ομάδες, αλλά χαράσσει και πιο στοχευμένες στρατηγικές wellbeing.

Ισότητα

Στην αγγλική ορολογία υπάρχουν δύο λέξεις συνυφασμένες με την ισότητα: η μία είναι το equality και η άλλη το equity. Κι όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Equality είναι όταν όλοι/ες αντιμετωπίζονται σε μια εταιρεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανεξάρτητα από τις τυχόν διαφορές τους. Equity από την άλλη σημαίνει ότι παρέχονται σε κάθε άνθρωπο τα ξεχωριστά αυτά εργαλεία και οι πόροι, για να μπορέσει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους. Όλο και περισσότερες εταιρείες πλέον κινούνται προς τη δεύτερη αυτή έννοια της ισότητας (το equity) που δυστυχώς στα ελληνικά δεν έχει ακριβή μετάφραση.

Συμπερίληψη

Το πόσο συμπεριληπτική είναι μια εταιρεία φαίνεται από την αρχή. Από το αν δημοσιεύει ευρέως τις ανοιχτές θέσεις εργασίας ή αν αποκλείει κάποιες ομάδες κοινού. Αν λαμβάνει υπόψη στις διαδικασίες προσέλκυσης ταλέντων, αλλά και στις διαδικασίες πρόσληψης και ενσωμάτωσης, κάθε πιθανό/η υποψήφιο/α που πληροί τα κριτήρια και έχει τις απαραίτητες δεξιότητες. Ευτυχώς η στάση των εταιρειών απέναντι σε στερεότυπα, προκαταλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι οργανισμοί έγιναν πιο προσβάσιμοι και πιο ανοικτοί. Εφάρμοσαν την πρακτική του… «ανοίγειν» κι έτσι ως εργαζόμενοι εμείς νιώσαμε περισσότερο το αίσθημα του «ανήκειν». Το να ξέρεις ότι ανήκεις κάπου χωρίς αποκλεισμούς, εκπληρώνει μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και αυξάνει τα επίπεδα ψυχολογικής και συναισθηματικής ασφάλειας.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch