Δεν κάνουν ερωτήσεις μόνο εκείνοι που θα σε υποδεχθούν για το περίφημο interview. Κάνεις και εσύ και μάλιστα, οφείλεις να είσαι προετοιμασμένη/ος και προσεκτική/ος. Πολλά μπορεί να κριθούν από το τι γνωρίζεις εσύ πριν το ραντεβού.
Ολοένα και συχνότερα στην αγορά εργασίας, ειδικά σε μεγαλύτερες εταιρείες ή και για πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, μπορεί η πρώτη επαφή σου να γίνει με έναν εταιρικό recruiter ή με το HR department της εταιρείας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να φροντίσεις να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις πριν καν περάσεις από συνέντευξη για τη θέση που επιθυμείς. Να είσαι ειλικρινής και να ρωτήσεις ό,τι μπορεί να σου χρειαστεί για τη δουλειά που επιθυμείς. Πρέπει κάποιος να μπορέσει να σου εξηγήσει τα πάντα σωστά και δομημένα. Διότι η περιγραφή της θέσης εργασίας, η σαφής και ειλικρινής τοποθέτηση, μπορεί να προλάβει πολλά δεινά αργότερα.
Οι απαντήσεις που θα πάρεις, θα σου δώσουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο σωστή και ολοκληρωμένη προετοιμασία. Αυτό, με τη σειρά του, θα σε ενισχύσει ώστε να κάνεις την καλύτερη πιθανή εντύπωση και να προωθήσεις τον εαυτό σου, τη δουλειά σου, τα προσόντα και την εμπειρία σου με τον ιδανικό τρόπο για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
1. Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της συνέντευξης εργασίας;
Αρκετές εταιρείες κινούνται σε πολλαπλά επίπεδα όσον αφορά στη διαδικασία επιλογής εργαζομένων και προτάσσουν μια σειρά από διαφορετικά κριτήρια. Ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα ως απαραίτητη προϋπόθεση το να ανταπεξέλθουμε σε ένα συγκεκριμένο σύνολο απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις εάν θα χρειαστείς απλώς το βιογραφικό σου, δείγματα εργασίας ή αν απαιτείται άλλη προετοιμασία για τη συνέντευξη εργασίας.
2. Εδώ και πόσο χρόνο είναι ανοιχτή αυτή η θέση εργασίας;
Πρόκειται για σημαντική ερώτηση που κρύβει μέσα της αρκετές πληροφορίες. Εάν η θέση εργασίας είναι ανοιχτή και διαθέσιμη, για παράδειγμα, εδώ και 10 μήνες, αυτό μπορεί να σημαίνει πως η εταιρεία ζητάει κάποιον με πολύ εξειδικευμένα προσόντα ή δεν έχει καταλήξει στην εμπειρία ή στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ενός ατόμου για να κάνει πρόσληψη.
3. Πόσο σύντομα πρέπει να γίνει πρόσληψη γι’ αυτήν τη θέση εργασίας;
Η ερώτηση αυτή θα σου δώσει μια ιδέα για το πόσον χρόνο θα χρειαστεί να περιμένεις πριν πάρεις μια απάντηση. Εάν, για παράδειγμα, ο υποψήφιος εργοδότης, θέλει να καλύψει τη θέση εργασίας εντός μίας εβδομάδας, η διαδικασία συνεντεύξεων και πρόσληψης θα είναι πολύ ταχύτερη από την περίπτωση που το χρονικό πλαίσιο είναι π.χ. ένας ή δύο μήνες.
4. Ποιο άτομο / ποια άτομα θα μου πάρει / πάρουν συνέντευξη;
Είναι βασικό να γνωρίζεις ποια και πόσα άτομα θα βρίσκονται στη συνέντευξή σου. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να κάνεις καλύτερη προετοιμασία σχετικά με τη διαδικασία, πόσες ερωτήσεις μπορεί να χρειαστεί να απαντήσεις για τον εαυτό σου και τα προσόντα σου. Εάν π.χ. θα είναι παρών ο υποψήφιος προϊστάμενός σου, μπορεί να χρειαστεί να μιλήσεις περισσότερο για την εμπειρία σου και τα επιτεύγματά σου. Πάντα με σεμνότητα αλλά και αυτοπεποίθηση.
5. Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας;
Αν και, σήμερα, είναι σχετικά εύκολο να πάρεις μια ιδέα για την εταιρεία μέσα από τον εταιρικό ιστότοπο ή και τα social media της, είναι καλό να προσπαθήσεις να μάθεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για την κουλτούρα εργασίας που έχει αναπτύξει ένας εργοδότης. Έτσι, μπορείς ν’ αποφασίσεις αν ο χαρακτήρας σου ταιριάζει μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας αυτής.
6. Τι χαρακτηριστικά επιζητάτε σε έναν εργαζόμενο;
Ανάλογα με την απάντηση, μπορείς να επιλέξεις να υπογραμμίσεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου ή της εμπειρίας σου. Στη συνέντευξη πρέπει να είσαι ειλικρινά ο εαυτός σου, αλλά είναι πάντα χρήσιμο, να γνωρίζεις αν υπάρχουν κάποια στοιχεία σου που είναι πιο επιθυμητά για αυτήν τη θέση εργασίας και να τα φωτίσεις περισσότερο.
7. Ποια θα είναι η διάρκεια της συνέντευξης;
Το να γνωρίζεις εάν πρόκειται να βρεθείς στη διαδικασία της συνέντευξης για 20 λεπτά ή 2 ώρες, είναι σημαντικό για την προετοιμασία που θα χρειαστεί να κάνεις. Κάθε τέτοια πληροφορία, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις καλύτερη προετοιμασία και να διατηρήσεις την ψυχραιμία και την επαγγελματικότητά σου.
8. Εκτός από το βιογραφικό μου, τι άλλο θα θέλατε να έχω προετοιμάσει για τη συνέντευξη;
Ανάλογα την περιγραφή της θέσης εργασίας και ανάλογα με τα προσόντα που ψάχνει κάθε εργοδότης ή εταιρεία, μπορεί να είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου και κάτι εκτός από το βιογραφικό σου. Για παράδειγμα, για μια θέση εργασίας για γραφίστα, μπορεί να χρειάζεται να έχεις μαζί σου ένα επαγγελματικό portfolio. Μπορεί ακόμη να είναι απαραίτητο να έχεις συστατικές επιστολές ή στοιχεία προηγούμενου εργοδότη σου που αποδεικνύουν πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου.
9. Ποιος θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος σε αυτήν τη θέση εργασίας;
Η ερώτηση αυτή γίνεται, προκειμένου να μπορέσεις να προετοιμαστείς καλύτερα. Μπορείς ν’ αναζητήσεις πληροφορίες για τον προϊστάμενο αυτόν στον εταιρικό ιστότοπο ή στα social media της εταιρείας και να καταλήξεις σε συγκεκριμένη προσέγγιση παρουσίασης του βιογραφικού σου ή των προσόντων σου όπως θεωρείς πως θα τα προτιμήσει.
10. Ποιο είναι το μισθολογικό εύρος αυτής της θέσης;
Μιας και, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας, δεν είναι πάντα η στιγμή για τη συγκεκριμένη ερώτηση, αυτή είναι μια ευκαιρία για να πάρεις μια πληροφορία που θα σου φανεί εξαιρετικά σημαντική. Μπορεί το μισθολογικό εύρος να είναι έξω από τις απαιτήσεις σου ή, ακόμη, μπορεί να σου δώσει μια ιδέα για το τι να περιμένεις και το πώς να προετοιμαστείς για τη φάση της διαπραγμάτευσης του μισθού.
11. Υπάρχει συγκεκριμένο dress code;
Ανάλογα με την εταιρεία και την κουλτούρα που τη διέπει, μπορεί να υπάρχουν πολλά στυλ dress code. Εάν για παράδειγμα, φορέσεις κουστούμι, ενώ ο εργοδότης σου φοράει τζιν και πουκάμισο, θα κάνεις παράξενη εντύπωση σίγουρα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι είδους ενδυμασία θα χρειαστείς για να κάνεις την καλύτερη πρώτη εντύπωση.
12. Τι πρέπει να περιμένω μετά τη συνέντευξη;
Πολλές φορές, μπορεί να περάσει χρόνος μετά από μια συνέντευξη εργασίας και να αισθανθείς άσχημα. Είναι σωστό να ξέρεις από πριν τι πρέπει να περιμένεις αφού ολοκληρώσεις το πρώτο βήμα. Κάποιοι εργοδότες μπορεί να οργανώνουν δύο ή τρεις φάσεις συνεντεύξεων ή ακόμη και επιπλέον τεστ ή βασικές εκπαιδεύσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθείς. Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο πιο καλά θα είσαι προετοιμασμένος.
Μην ξεχάσεις και τα βασικά όμως! Πάντα πρέπει να ρωτάς, ποια ημερομηνία και ώρα έχει καθοριστεί για τη συνέντευξη εργασίας, καθώς και πού πρόκειται να χρειαστεί να πας. Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις και οι απαντήσεις που θα πάρεις, θα φανούν απολύτως σημαντικές ώστε να πάρεις άριστα στην προετοιμασία. Και, αν έχεις προετοιμαστεί σωστά για μια συνέντευξη εργασίας, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνεις καλή εντύπωση, να επιδείξεις τον επαγγελματισμό σου και να κερδίσεις τη θέση εργασίας ευκολότερα.