«Δραστήριες» θέσεις εργασίας για όσους δεν θέλουν να είναι κολλημένοι σε ένα γραφείο

Share This Post

Share This Post

Πιστεύεις ότι δεν σου ταιριάζουν οι δουλειές 9-5 μπροστά σε μια οθόνη; Δεν χρειάζεται να εργάζεσαι έτσι.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ εργατικοί αλλά δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους καθηλωμένο σε μια καρέκλα για 8 ώρες. Κάποιοι είναι φύσει αεικίνητοι, ή θέλουν έναν λιγότερο καθιστικό τρόπο ζωής και εργασίας. Μπορεί άλλοι απλώς να έχουν μια μορφή νευροδιαφορετικότητας, π.χ. ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), δυσγραφία ή να ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας. Μπορεί να μην έχουν κανένα από αυτά τα γνωρίσματα, αλλά απλώς να μην μπορούν να ταιριάξουν στη ρουτίνα ενός γραφείου ή να προτιμούν την ευελιξία και την εναλλαγή παραστάσεων και τόπων ως ιδανική εργασιακή συνθήκη. Και είναι εφικτή αυτή η συνθήκη, κόντρα σε κάθε μορφή στερεοτυπικής white-collar κανονικότητας που κάποτε συνέδεε την παραγωγικότητα με το στενό περιβάλλον ενός γραφείου μέσα σε τέσσερεις τοίχους.

Αν σκεφτείς καλά, οι δουλειές αυτές είναι αναρίθμητες: από καλλιτεχνικές θέσεις έως ιατρικές, νοσηλευτικές, αλλά και εργασίες στην Επικοινωνία, τις Πωλήσεις, τις Μεταφορές, τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλές ακόμα. Και αν υπολογίσεις πόσο έχει αυξηθεί η ζήτηση σε αρκετούς από αυτούς τους κλάδους τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβεις γιατί οι εργασίες εκτός γραφείου έχουν δει τέτοια άνθιση. Για παράδειγμα, η απασχόληση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές αναπτύσσεται συνεχώς: οι προοπτικές πρόσληψης σε τέτοιες θέσεις στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με έρευνα της Manpower, φτάνουν το υψηλότατο ποσοστό του 35%. Ή, τα επαγγέλματα Υγείας (κατεξοχήν επαγγέλματα απαγκιστρωμένα από το παραδοσιακό γραφείο) σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας (BLS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,4% μέχρι το 2032 (λόγω και της επιμήκυνσης του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο). Το ίδιο καλό κλίμα ισχύει και για τα ανέκαθεν «ελεύθερης φύσης» επαγγέλματα του Τουρισμού, καθώς υπάρχει η πρόβλεψη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν παγκοσμίως 126 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council (WTTC)

Ήδη βλέπεις τον εαυτό σου να σηκώνεται από την καρέκλα; Ας ανακαλύψουμε τις σημερινές ευκαιρίες σε non-office και non-desk επαγγέλματα και ειδικότητες.

Πωλητής/τρια. Οι πωλήσεις είναι το οξυγόνο κάθε επιχείρησης. Και παρά την ανάπτυξη του e-commerce, η εξυπηρέτηση face to face σε φυσικό κατάστημα εξακολουθεί να έχει απαράμιλλη δυναμική. Η πώληση από κοντά είναι πιο ανθρώπινη, πιο άμεση, πιο «ζεστή» και δίνει την ευκαιρία στον πωλητή / υπάλληλο εξυπηρέτησης να κινείται στον χώρο. Σε ακόμα περισσότερη κίνηση βρίσκονται οι Πωλητές πεδίου, όπως οι εξωτερικοί πωλητές, οι εμπορικοί αντιπρόσωποι κ.λπ. Δες όλες τις εκτός γραφείου θέσεις για Πωλήσεις, παραμερίζοντας (αν θες) τις τηλεφωνικές πωλήσεις. 

Τεχνικός, αλλά και μηχανικός. Άλλο ένα πεδίο με δυνατότητα για εναλλαγές. Αν είσαι τεχνικός, εγκαταστάτης/τρια συστημάτων, ψυκτικός, ασχολείσαι με κάθε είδους σέρβις, με μηχανικές και μηχανολογικές βλάβες και επισκευές, ξέρεις ότι πρόκειται για επαγγέλματα που απαιτούν αντίστοιχη πνευματική και σωματική εγρήγορση. 

Picker / logistics. Τα logistics και γενικά οι αποθήκες βλέπουν μεγάλη ανάπτυξη εδώ και καιρό. Μάλιστα πάνω από 250.000 τ.μ. νέων κτιρίων logistics εκτιμάται ότι θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2024. Οι εργασίες στον κλάδο είναι αρκετά «μη-στατικές», και περιλαμβάνουν από υπεύθυνους/ες αποθήκης, μέχρι χειριστές/τριες μηχανημάτων: το κατάλληλο δηλαδή αντίβαρο για οποιονδήποτε και οποιαδήποτε δεν φλερτάρει με την ιδέα της οχτάωρης καρέκλας. 

Οδηγός. Συνυφασμένο με την παραπάνω κατηγορία, το επάγγελμα του/της Οδηγού δεν απαιτεί κάποια κατάρτιση, παρά επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης. Η απασχόληση αυτή δεν αφορά μόνο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τις λοιπές μεταφορές και διανομές.

 

Επαγγελματίας τουρισμού, φιλοξενίας και εστίασης. Αμέτρητα επαγγέλματα και εδώ. Από εργαζομένους σε ξενοδοχείο μέχρι ξεναγούς, αλλά και εργαζομένους στην εστίαση, σεφ, σέρβις, barista, bartender κ.ά. Η ανάπτυξη του κλάδου της Φιλοξενίας και των νέων ευκαιριών είναι έκδηλη, αν σκεφτείς ότι φέτος (το 2024) λειτουργούν στην Ελλάδα 10.063 ξενοδοχειακές μονάδες, έναντι 9.971 που ήταν το 2019.

 

Real estate. Όσοι/ες ασχολούνται με την ακίνητη περιουσία είναι συνεχώς σε… κίνηση. Μεσίτες και εν γένει εργαζόμενοι/ες στο real estate, είναι πολύ συχνά στον δρόμο, αναζητούν ευκαιρίες, συναντούν υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές και παραμένουν σε επαγρύπνηση. Μια ενδεικτική τάση της αγοράς είναι ότι το 1/3 της ανάπτυξης στην Ελλάδα προέρχεται από το real estate.

 

Επαγγελματίας υγείας. Τα επαγγέλματα υγείας, αν και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη εκπαίδευση και εξειδίκευση, περιλαμβάνουν κι αυτά αρκετές ώρες κατά της διάρκεια της μέρας εκτός γραφείου. Γιατροί κάθε ειδικότητας, νοσηλευτές/τριες, τεχνολόγοι-ακτινολόγοι, αιμολήπτες/τριες, φυσιοθεραπευτές, φαρμακοποιοί: επαγγέλματα για τα οποία (αν προσθέσουμε και όσους/ες ασχολούνται με την κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα) παίρνουμε μια γεύση για τη δυναμική τους.

Digital Nomad. Δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρώσουμε ένα αφιέρωμα στις μη «αγκιστρωμένες» θέσεις εργασίας αν δεν αναφερόμασταν στους εργασιακούς νομάδες: τους ανθρώπους που με βασικό εργαλείο το μυαλό τους και τον υπολογιστή τους, μπορούν να δουλέψουν σχεδόν από οπουδήποτε, σχεδόν σε οποιονδήποτε τόπο, με τηλεργασία ως remote εργαζόμενοι. Παραδείγματα επαγγελμάτων που ευνοούν τη νομαδική ή την εν γένει remote και απελευθερωμένη από σταθερή βάση εργασία είναι οι: δημοσιογράφοι, κειμενογράφοι, μεταφραστές, digital marketers, social media specialists, content creators, και πολλές ακόμα ειδικότητες στον κλάδο της Επικοινωνίας, όπως και graphic designers, software engineers, developers, φωτογράφοι, σύμβουλοι, business analysts, άνθρωποι που ασχολούνται με το εμπόριο (και όχι μόνο το ηλεκτρονικό), και όλα τα παρεμφερή επαγγέλματα.

Λίγα λόγια για το τέλος

Φυλλομετρώντας τα άνευ σταθερής καρέκλας είδη εργασίας, υπάρχουν πολλά ακόμα: κάθε επάγγελμα στην «ομπρέλα» των Τεχνών, αλλά και της γυμναστικής και του αθλητισμού, όπως personal trainers, yoga και pilates instructors κ.λπ. Για να μην ξεχάσουμε άλλα «δραστήρια» επαγγέλματα, όπως στον κλάδο της Ενέργειας αλλά και στον κλάδο της Ασφάλειας (στον ιδιωτικό τομέα ως security) ή και στον δημόσιο σε σώματα ασφαλείας κ.λπ. Από όποια πλευρά κι αν το δεις, ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να είναι «ριζωμένος» σε ένα μέρος οπότε μπορεί να διαθέσει το σώμα και το μυαλό του σε όποια εργασία (καθήμενη ή μη) του αρέσει. Αυτή η διαφορετικότητα των θέσεων εμπλουτίζεται από το υπέροχο μωσαϊκό των εργασιακών «χαρακτήρων», δείχνοντας περίτρανα ότι στην εποχή μας η εργασιακή κανονικότητα δεν είναι αναγκαστικά το γραφείο: είναι οτιδήποτε μας καθιστά δημιουργικούς, χρήσιμους και παραγωγικούς. 

 

Δες επίσης: 70+ επαγγέλματα και θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν Πτυχίο

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch