Παίρνουμε από τον Φετινό Οδηγό Καριέρας τις 10 συμβουλές που θα σε κάνουν να μαθαίνεις περισσότερα, να αποκτάς νέες δεξιότητες και να αναπτύσσεσαι πιο γρήγορα.
ΟΖΜ. Το ακρωνύμιο για το «Όσο Ζω Μαθαίνω». Αυτή είναι η πιο σημαντική ίσως νοοτροπία για να αναπτύσσεσαι χωρίς σταματημό. Η μάθηση δεν τελειώνει με το κορνιζάρισμα κανενός πτυχίου. Ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια κάθε κορνίζας, ξεφεύγει από τις ηλικιακές μας αγκυλώσεις και σε ακολουθεί ακόμα και «στα εβδομήντα εννιά όταν θα ‘σαι γιαγιά», που έλεγε κάποτε κι ο Νίκος Καρβέλας. Το να πωρώνεσαι με τη μάθηση είναι τρόπος ζωής, και σε βοηθάει να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά και να διεκδικείς δουλειές και θέσεις όπως τις έχεις φανταστεί. Οργάνωσε λοιπόν το τι θες να μάθεις και εφάρμοσε στην καθημερινότητά σου μια δεξιότητα που ζητούν όλοι: το learnability.
1. Μάθε από όπου μπορείς.
Το είπε και ο Steve jobs «Μάθαινε συνέχεια. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις».Ποτέ μη θεωρήσεις ότι ξέρεις ό,τι χρειάζεται να ξέρεις, γιατί πάντα υπάρχει κάποιος που θα ξέρει περισσότερα από εσένα. Βρες σεμινάρια που σε ενδιαφέρουν (από το Semifind, από το Coursera, το Udemy, το Edx, το LinkedIn Learning, από παντού!). Δες μήπως σε ενδιαφέρει κάτι από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο! Κάνε e-learning που διοργανώνονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλα.
2. Πάρε γνώση εκ των έσω.
Τι ψάχνουν οι CEO στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας; Προς τα πού πάνε τα trends; Ποιες τεχνολογίες είναι πιο «καυτές» σήμερα; Πώς τα κατάφεραν άνθρωποι της διπλανής πόρτας και της παραδιπλανής επιχείρησης;! Όλα αυτά τα μαζεύουμε και σου τα μεταλαμπαδεύουμε (αχ! πολύ θέλαμε να την πούμε αυτήν τη λέξη), εμείς οι άνθρωποι του kariera.gr, μέσα:
Ανεβάζουμε content και tips για κάθε επάγγελμα με το οποίο φλερτάρεις ή με το οποίο ήδη «βρίσκεσαι σε σχέση» ή δηλώνεις… “it’s complicated”.
● Βιντεάκια με προσωπικότητες που θα ήθελες να γνωρίσεις.
● Kariera Talks με ανθρώπους που «τα λένε καλά, και τα κάνουν ακόμα καλύτερα».
● Συνεντεύξεις και μυστικά από δημοφιλή πρόσωπα που μας έχουν μιλήσει (θα βρεις από Μπέτυ Μαγγίρα, μέχρι Δήμητρα Γαλάνη, και από δημοσιογράφους μέχρι Founders επιχειρήσεων).
● Webinars από επαγγελματίες συμβούλους προσλήψεων (Recruiting Consultants).
3. Από μαθητής γίνε Sensei.
Κάν’ το όπως ο Lawrence στο Cobra Kai. Δηλαδή από μαθητευόμενος, γίνε εσύ με τη σειρά σου μέντορας ή δάσκαλος. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρείς και να εξασκείς τις γνώσεις σου είναι να τις μεταδίδεις εσύ με τη σειρά σου σε κάποιον που τις χρειάζεται.
4. Τελειοποίησε τις γλώσσες σου.
Αν νιώθεις ότι στις γλώσσες που θες να μιλάς δεν έχεις την απαιτούμενη άνεση και αυτοπεποίθηση, κάνε λίγο practice. Διάβασε βιβλία σε ξένες γλώσσες, κατέβασε το app της Duolingo ή εξασκήσου με το Free4talk (είναι μια σούπερ κοινότητα που μιλάς online με ανθρώπους από όλο τον κόσμο αποκτώντας τριβή με τη γλώσσα που θες).
Tip: Εστίασε όχι μόνο στις γλώσσες αλλά και στις ξένες κουλτούρες. Ζούμε πλέον σε ένα fully globalized περιβάλλον και η πιθανότητα να βρεθείς στο ίδιο meeting με έναν Κινέζο ή Ιρανό είναι μεγάλη. Π.χ. Το thumbs up στο Ιράν δεν σημαίνει «μπράβο» ή «σωστό» όπως εδώ, αλλά είναι σαν να σηκώνεις το μεσαίο δάχτυλο… Κατάλαβες. Αυτό θα πει crosscultural business etiquette.
5. Πάρε φόρα. Ή δέξου λίγο σπρώξιμο.
Μερικές φορές όταν είσαι σε αναζήτηση καριέρας, μπορεί να νιώσεις ότι στέγνωσες από motivation και από ώθηση. Το έχουμε πάθει όλοι, ειλικρινά! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις; Άκου ομιλίες ή διάβασε κείμενα ανθρώπων που σε εμπνέουν. Ξέρεις πόσα υπέροχα TED Τalks υπάρχουν που θα σου δώσουν έμπνευση;! Ξέρεις πόσοι άνθρωποι έχουν μιλήσει σε εμάς στο kariera.gr που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι ξαναποκτάς τη δύναμή σου;!
6. Πέσε με τα μούτρα στα βιβλία
Δε λέμε, καλά τα video και τα online σεμινάρια, αλλά και το βιβλίο έχει άλλη χάρη. Κάνε ένα καλό browsing στις «βιβλιοθήκες» ώστε να βρεις ένα βιβλίο που να σε εκφράζει. Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο μπροστά θα νιώθεις και θα είσαι. Από βιβλία φέτος διαβάσαμε και σου προτείνουμε:
- Το MBA σε εικόνες (του Τζέισον Μπάρον, εκδόσεις Ψυχογιός). Είναι γεμάτο σκίτσα και εύκολες σημειώσεις για να σε βοηθήσουν -ό,τι εκπαίδευση κι αν είχες- να κατανοήσεις τα σημαντικά θέματα που διδάσκεται κάποιος σε μια οικονομική σχολή.
- Πώς να πουλάτε οτιδήποτε σε οποιονδήποτε (του Joe Girard, εκδόσεις Κλειδάριθμος). Αν θες να ασχοληθείς με τις Πωλήσεις, πραγματικά θα πάρεις «μαθήματα» από αυτό το βιβλίο και θα το διασκεδάσεις κιόλας.
- Talk like TED: Τα 9 μυστικά για να μιλάτε μπροστά σε κοινό από τα κορυφαία μυαλά του κόσμου (του Carmine Gallo, εκδόσεις Ψυχογιός). Υπήρχε μόνο στα αγγλικά μέχρι πρότινος, αλλά πρόσφατα εκδόθηκε και στα ελληνικά. Οπότε αν θες να δεις πώς να μεταφέρεις μια ιδέα αποτελεσματικά σε άλλους ή σε κοινό, αυτό είναι το βιβλίο σου.
- Brain Coach: Ακονίστε το μυαλό σας (του Gareth Moore, εκδόσεις «Η Τέχνη της Ζωής» και Brainfood Εκδοτική). Όποιο κι αν είναι το πεδίο ειδικότητάς σου, ίσως κάποιες φορές νιώθεις ότι χρειάζεται ένα mental upgrade. Εδώ βρήκαμε ένα βιβλίο με ασκήσεις (χρονομετρημένες, ναι!) και τεστάκια για απαραίτητες δεξιότητες.
Tip: Υπάρχουν leaders του κλάδου σου που αναφέρουν στα social τους τα βιβλία που διάβασαν πρόσφατα. Σε περίπτωση που ψάχνεις ιδέες.
7. Αν ήδη σπουδάζεις, δοκίμασε ένα πρόγραμμα παράλληλων σπουδών.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να τελειώσεις δύο bachelors, δύο διαφορετικά δηλαδή προπτυχιακά προγράμματα αντί για ένα, σχεδόν παράλληλα, εξοικονομώντας χρόνο. Δες περισσότερα για μια ευκαιρία παράλληλων σπουδών εδώ.
8. Αν έχεις πάρει ήδη πτυχίο, προχώρα σε ένα μεταπτυχιακό (που δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά στο ίδιο πεδίο με το Πτυχίο σου)!
Ξέχνα τα στεγανά: όταν έχεις πάρεις ένα πτυχίο σε έναν συγκεκριμένο κλάδο δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να συνεχίσεις με Μεταπτυχιακό στον ίδιο κλάδο. Μπορείς να κάνεις την αλλαγή κατεύθυνσης που θες, κάνοντας ένα master σε άλλον κλάδο. Το μόνο που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι καλό είναι να βρεις ένα μεταπτυχιακό που κουμπώνει στις υπάρχουσες δεξιότητες και κλίσεις σου, αλλά ταυτόχρονα σε οδηγεί σε διαφορετικό μονοπάτι.
9. Αν θες να μάθεις κώδικα, μπες στο Coding School.
Ο προγραμματισμός είναι ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενος κλάδος στην αναζήτηση προσωπικού.
Για να έχεις ένα εφόδιο σε αυτή την (ανα)ζήτηση φτιάχτηκε το Coding School: ένα υπερ-πολύτιμο σχολείο powered by kariera, που σου παρέχει εκπαίδευση και σε μυεί στον μυστικό κόσμο της ανάπτυξης κώδικα, της ανάλυσης δεδομένων, της δημιουργίας web εφαρμογών κλπ. Την περασμένη σεζόν, το «school» αυτό πέρασε σε virtual mode, για να μπορείς να παρακολουθείς τα προγράμματά του από τον υπολογιστή σου, απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος.
Το Coding School απέσπασε 2 βραβεία Responsible Business Awards τη χρονιά που πέρασε (2020).
10. Να είσαι “up” και μη φοβάσαι να πεις “re”!
(Μιλάμε για το UPskilling και το REskilling)
Upskilling σημαίνει να αναβαθμίζεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου. Για παράδειγμα; Όταν κάνεις ένα σεμινάριο Coding για να μάθεις μια έξτρα γλώσσα προγραμματισμού ή όταν παρακολουθείς ένα συνέδριο για να δεις ποια είναι τα trends της δουλειάς σου ή ακόμα και όταν μαθαίνεις να πληκτρολογείς με τυφλό σύστημα ή κάνεις μαθήματα για να τελειοποιήσεις μια ξένη γλώσσα.
Reskilling σημαίνει να μαθαίνεις μια τελείως νέα δεξιότητα, στοχεύοντας σε καινούργια γνωστικά πεδία. Είναι η λύση όταν θες να αναλάβεις έναν νέο εργασιακό ρόλο ή να κάνεις αυτό που λέμε «στροφή στην καριέρα σου». Για παράδειγμα; Όταν είσαι marketer αλλά αποφασίζεις να ακολουθήσεις μαθήματα δημοσιογραφίας για να ασχοληθείς με αυτόν τον κλάδο. Ή όταν είσαι στην Εξυπηρέτηση Πελατών αλλά θες να «δοκιμαστείς» στο HR.
Tip: Θες να δεις τι ζητάει η αγορά και σε τι υστερείς ώστε να κάνεις σωστό upskilling και reskilling; Μπες στις σελίδες με τις αγγελίες του kariera.gr, έλεγξε τι skills ζητάνε και θα καταλάβεις τι σου λείπει ή ποιες είναι οι αδυναμίες σου.