Έτοιμες απαντήσεις στις πιο «καυτές» ερωτήσεις για μια συνέντευξη εργασίας

Share This Post

Share This Post

Αξιοποίησε κάθε ερώτηση προς όφελός σου, δίνοντας απαντήσεις που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη θέση εργασίας που θες.

Εν όψει κάθε συνέντευξης εργασίας –όπως και των συνεντεύξεων που θα λάβουν χώρα στις Ημέρες Καριέρας 2023 στις 21 & 22 Οκτωβρίου– το να πας προετοιμασμένος/η είναι το άλφα και το ωμέγα. Σου γράφουμε χωρίς χρονοτριβή τις πιο SOS ή και δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείς ως υποψήφιος/α, μαζί με τις ενδεδειγμένες απαντήσεις. Εσύ προσάρμοσε κάθε απάντηση στην τρέχουσα εργασία και στην προσωπικότητά σου και είσαι έτοιμος/η.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας;
Αυτή είναι μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που εύλογα μπορεί να σε φέρει σε αμηχανία. Τι να πρωτοπείς; Τι ενδιαφέρει τον άνθρωπο που σου την κάνει;

Πες του αρχικά το background σου, την επαγγελματική σου κατεύθυνση, δηλαδή τις σπουδές και την εμπειρία σου με λίγα λόγια. Για παράδειγμα «Είμαι [….], έχω σπουδάσει στο Τμήμα [….] και θέλω να εξελιχθώ σε αυτόν τον τομέα». Μετά ανάφερε τις βασικές δεξιότητές σου, δηλαδή π.χ. «Έχω μεγάλη ευχέρεια σε [….], από ξένες γλώσσες μιλάω [….] και νιώθω αρκετά άνετα να  [….]. Η τελευταία μου δουλειά (ή μπορείς να βάλεις και επιμόρφωση εδώ) ήταν πάνω σε [….]»

Αυτόν ήταν! Δεν ήταν τόσο δύσκολο τελικά, έτσι δεν είναι;

Πραγματοποίησε όσες mini συνεντεύξεις θες, με πάνω από 100 εργοδότες, σε ένα διήμερο: Ημέρες Καριέρας από το kariera.gr, 21-22 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη.

 

Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;
Εδώ πρέπει να έχεις κάνει ενδελεχή έρευνα πριν τη συνέντευξη. Σε τι ειδικεύεται η εταιρεία; Ποια είναι η εργοδοτική τους κουλτούρα; Τι προσφέρει στους εργαζομένους; Καλό είναι να ψάξεις στο career site της (ή στο βασικό site στο section Careers/Εργαστείτε μαζί μας), όπως και να δεις το τι αναγράφει στις αγγελίες που δημοσιεύει, στην περιγραφή της θέσης εργασίας και στις παροχές της εταιρείες.

Έτσι, μπορείς να απαντήσεις: «Έχω δει στα κανάλια επικοινωνίας σας το Όραμα, τις Αξίες και την Αποστολή της εταιρείας και συμβαδίζει με αυτά που έχω ως προτεραιότητες. Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση ότι η εταιρεία σας εστιάζει στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων (ή ότι εφαρμόζει το [….] πρόγραμμα εξέλιξης δεξιοτήτων). Επειδή προσβλέπω σε μια μακροχρόνια συνεργασία, εκτιμώ πολύ ότι εφαρμόζετε εσωτερικό σύστημα προαγωγών και ότι καλλιεργείτε τις ηγετικές δεξιότητες των ανθρώπων σας. Επίσης στην αγορά εργασίας, έχετε ένα ισχυρό Employer Brand, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να μιλούν πολύ θετικά για το περιβάλλον εργασίας και την εργασιακή τους εμπειρία κοντά σας».

 

Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σας;
Tricky ερώτηση. Όλοι, όταν μας ρωτούν για υποκειμενικά στοιχεία όπως είναι τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, μπορεί να αιφνιδιαστούμε. Όμως θυμήσου ότι οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικότητες παρά δεξιότητες.

Τι να απαντήσεις: Να είσαι ειλικρινής όταν μιλάς για τα προτερήματά σου και συγκρατημένος/η όταν μιλάς για τα «αδύναμα σημεία» σου. Π.χ. «Είμαι αρκετά θετικός άνθρωπος, μου αρέσει να εστιάζω στην επίλυση των προβλημάτων, παρά στα ίδια τα προβλήματα, και συνήθως παραμένω ψύχραιμος/η σε περιόδους πίεσης και στρες».

Για τα αρνητικά σου τώρα μερικές ιδέες είναι: «Είμαι μερικές φορές συγκεντρωτικός/η και μου αρέσει να έχω τον έλεγχο σε ό,τι κάνω. Παρ’ όλα αυτά έχω μάθει να το μετριάζω και να το διαχειρίζομαι». Ή μπορείς να πεις: «Δυσκολεύομαι μερικές φορές να κάνω δύο ή περισσότερα πράγματα την ίδια στιγμή. Θεωρώ ότι όταν κάνεις πολλά μαζί, είναι δύσκολο να τα φέρεις εις πέρας ικανοποιητικά. Όμως κι αυτό προσπαθώ να το βελτιώσω, και εξασκούμαι στην εκτέλεση παράλληλων εργασιών».

 

Πώς θα αντιμετωπίζατε μια σύγκρουση με έναν συνάδελφο;
Εδώ σου ζητούν να δείξεις αν είσαι άνθρωπος με skills διαχείρισης κρίσεων, αν έχεις εκρηκτικό ή συμβιβαστκό/διαλλακτικό χαρακτήρα.

Μπορείς να απαντήσεις: «Οι συγκρούσεις είναι πάντα στρεσογόνες αλλά δεν θέλω να αναλώνω χρόνο και ενέργεια σε αυτές. Προτιμώ ο χρόνος και η ενέργεια μέσα σε ομάδες να διοχευτεύονται πιο εποικοδομητικά. Αν προέκυπτε κάποια παρεξήγηση ή τριβή με συνάδελφο, θα τη συζητούσα μαζί του κατ’ ιδία, με απόλυτα φιλική διάθεση και θα προσπαθούσα να βρω κοινό τόπο συνεννόησης. Άλλωστε για τον ίδιο στόχο εργαζόμαστε όλοι».

 

Πώς θα σας βοηθήσει η εμπειρία σας για τον συγκεκριμένο ρόλο;
Εδώ ο αξιολογητής θέλει να δει δύο πράγματα: αφενός πώς βλέπεις εσύ να συνδέεται η πρότερη εμπειρία σου με το επόμενο βήμα που θες να κάνεις, και β) να καταλάβει πώς θα τους φανείς χρήσιμος/η.

Ενδεικτικά, η απάντησή σου μπορεί να είναι: «Ως υπεύθυνος καταστήματος, έμαθα να εργάζομαι με ποσοτικούς/μετρήσιμους στόχους και ήρθα σε επαφή με την ψυχολογία του πελάτη. Θεωρώ ότι αυτά είναι χρήσιμα στοιχεία για ένα τμήμα marketing, όπου το όραμα αλλά και η ρεαλιστική εκτίμηση των πόρων και των δυσκολιών, πρέπει να ισορροπούν».

Ή «Στην προηγούμενη εργασία μου εκπαιδεύτηκα και έμαθα να χρησιμοποιώ τα [….] εργαλεία απόδοσης, που απ’ όσο γνωρίζω είναι πολύ χρήσιμα και στον νέο ρόλο που θέλετε να καλύψετε».

Για ποιους λόγους θέλετε να αποχωρήσετε από την τρέχουσα εργασία σας;
Πρόσεξε εδώ: δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μιλήσεις άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη σου. Καλύτερο είναι να απαντήσεις κάτι που επικεντρώνεται στη δική σου θέληση να αποκτήσεις μια νέα εργασιακή εμπειρία. Όπως: «Πιστεύω ότι η τρέχουσα θέση εργασίας που προσφέρετε είναι πιο συμβατή με τις επιθυμίες και τους στόχους μου». Ή «Νιώθω ότι θέλω να εξελιχθώ προς μια κατεύθυνση που αυτή τη στιγμή η τρέχουσα εταιρεία που δουλεύω δεν διαθέτει. Κι εγώ θα λυπηθώ αν αποχωρήσω, αλλά ξέρω ότι είναι για το καλό μου».

Τι σας άρεσε λιγότερο στην τελευταία σας δουλειά;
Σε αυτή την ερώτηση, είναι πολύ επικίνδυνο να φανεί ότι παραπονιέσαι ή να πέσεις στην παγίδα να μιλήσεις για ανθρώπους με τους οποίους δεν τα πηγαίνατε καλά. Οπότε προτείνουμε να εστιάσεις σε αρμοδιότητες παρά σε πρόσωπα. Όταν μιλάς για αρμοδιότητες φαίνεσαι περισσότερο επαγγελματίας. Όταν μιλάς για πρόσωπα, μπορεί να φανείς εμπαθής ή μη-ομαδικός. Μια καλή λύση εδώ είναι να πεις: «Ένιωθα ότι με τις αρμοδιότητές μου δεν αξιοποιώ στο έπακρο την κλίση και τις γνώσεις μου». Ή μπορείς να πεις ότι ο κλάδος στον οποίο δούλευες μέχρι πρότινος, δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις σου, λέγοντας: «Δεν υπάρχει κάτι στον τρόπο δουλειάς που δεν μου άρεσε, απλώς ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών όπου δούλευα δεν με γοητεύει τόσο όσο ο κλάδος της Ενέργειας».

Κάθε συνέντευξη είναι το εισιτήριο για μια θετική πρώτη εντύπωση. Βάλε το καλύτερο χαμόγελό σου είσαι και έλα στις Ημέρες Καριέρας από το kariera.gr, 21-22 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα