Έχεις στείλει το βιογραφικό σου και δέχτηκες το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα που σε καλεί σε συνέντευξη για τη θέση εργασίας που ονειρεύεσαι. Και τώρα τι;
Μια πρόσκληση για συνέντευξη εργασίας είναι μια μοναδική ευκαιρία, που αποδεικνύει ότι η αίτησή σου ξεχώρισε μεταξύ των υποψηφίων. Αυτό που μένει, είναι να κερδίσεις «πόντους» στη συνέντευξη και κάνεις ένα ακόμα βήμα προς τη δουλειά των ονείρων σου.
Ποια είναι τα λάθη που θα πρέπει να αποφύγεις στη συνέντευξη εργασίας; Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα που μπορεί να κάνει ένας υποψήφιος. Δυστυχώς, είναι εύκολο να κάνεις αυτά τα λάθη χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις- και πολλά από αυτά είναι πιο συνηθισμένα από ό,τι νομίζεις. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για τη συνέντευξή σου, ώστε να σκίσεις!
1. Να φτάσεις αργά
Όλοι γνωρίζουν ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της πρόσληψης. Η καθυστέρηση δεν υποδηλώνει όχι μόνο κακές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, αλλά δείχνει έλλειψη σεβασμού για την εταιρεία, τη θέση, ακόμη και τον συνεντευκτή σου.
Υπολόγισε τον χρόνο σου έτσι ώστε να φτάσεις στη συνέντευξη πέντε έως δέκα λεπτά νωρίτερα, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος ακόμα και αν προκύψει κάτι απρόβλεπτο στη συνέντευξη εργασίας ή στον δρόμο προς αυτή.
2. Να μην έχεις κάνει τη σωστή προεργασία
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλοί υποψήφιοι δεν ερευνούν επαρκώς την δουλειά εκ των προτέρων. Μην αφήσεις τον πιθανό εργοδότη σου να σε δυσκολέψει με την ερώτηση «Τι γνωρίζεις για την εταιρεία;». Πρόκειται για μια από τις ευκολότερες ερωτήσεις για να διακριθείς, αλλά χρειάζεται να κάνεις κάποια έρευνα πριν από τη συνέντευξή σου.
Έτσι, πριν τη συνέντευξη εργασίας μάθε περισσότερα για το ιστορικό της εταιρείας, την αποστολή της και φυσικά το με τι ακριβώς ασχολείται. Σημαντικό είναι επίσης να κοιτάξεις τη σελίδα της εταιρείας στα social media, προκειμένου να μάθεις ακόμα περισσότερα για την εταιρεία και τις αξίες της.
3. Λάθος dress code
Όταν βρίσκεσαι σε μια συνέντευξη εργασίας, είναι σημαντικό να δείχνεις επαγγελματίας και αψεγάδιαστος. Μπορεί η επιλογή των ρούχων να διαφέρουν ανάλογα με τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεσαι, αλλά είναι σημαντικό να δείχνεις καλοντυμένος και οργανωμένος, ανεξάρτητα από την εταιρεία.
4. Χρησιμοποιείς το κινητό σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εργασίας
Πριν ξεκινήσεις τη συνέντευξή σου, βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο. Η αποστολή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της συνέντευξής, δεν είναι μόνο λάθος και αγενής, αλλά είναι ένα αρκετά σαφές μήνυμα προς τον πιθανό εργοδότη ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για σένα.
Για να μην μπεις καν στον πειρασμό, άφησε το κινητό σου στην τσάντα σου, και ακόμα και αν χτυπήσει είναι προτιμότερο να περιμένεις μετά τη συνέντευξη για να ελέγξεις αν έλαβες ένα μήνυμα ή μια κλήση.
5. Έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη συνέντευξη
Όλοι χάνουν την συγκέντρωσή τους περιστασιακά, αλλά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας, είναι σημαντικό να παραμείνεις πλήρως αφοσιωμένος στη συνομιλία. Πρόσεξε αυτά που λέει ο συνεντευκτής και απάντα με «ενεργή ακρόαση», όπως επαφή με τα μάτια και θετικές εκφράσεις του προσώπου. Σιγουρέψου ότι είσαι ξεκούραστος, σε εγρήγορση και προετοιμασμένος.
Αν νιώσεις ότι χάνεις την προσοχή σου, διατήρησε οπτική επαφή, γείρε προς τα μπρος όταν μιλάς στον συνεντευκτή και κάνε μια ενεργή προσπάθεια να ακούσεις προσεκτικά.
6. Μονοπωλείς τον λόγο ή δεν μιλάς καθόλου
Η συνέντευξη εργασίας είναι μια διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής. Κράτα τις απαντήσεις σου συνοπτικές και στοχευμένες στην ερώτηση. Ως υποψήφιος θα πρέπει να προωθήσεις με δυναμισμό και χωρίς υπερβολές τον εαυτό σου, την εμπειρία και τα επιτεύγματά σου. Παράλληλα όμως θα πρέπει να είσαι καλός ακροατής για να κατανοήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες της θέσης και της εταιρείας.
Αν πλατειάζεις ή μονοπωλείς τον διάλογο μπορεί να προβάλεις μια εικόνα ενός υπερβολικού ή ακόμα και αλαζόνα υποψηφίου. Από την άλλη, αν δεν μιλάς αρκετά, θα θεωρηθεί ότι έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης ή απλά ότι δεν σε τόσο ενδιαφέρει η θέση. Και τα δύο θεωρούνται σημαντικά λάθη στη συνέντευξη εργασίας. Συνεπώς, από τη στιγμή που ξέρεις τον εαυτό σου και τι χρειάζεται να βελτιώσεις, με την κατάλληλη εξάσκηση μπορείς να βρεις την κατάλληλη ισορροπία και χρυσή τομή.
7. Μιλάς άσχημα για προηγούμενους εργοδότες
Μην κάνεις το λάθος να μιλήσεις άσχημα για προηγούμενους εργοδότες ή συναδέλφους σας. Ακόμα και αν είχες άσχημες εμπειρίες, δεν έχει νόημα να τους στοχοποιήσεις, να τους υποτιμήσεις ή να μιλήσεις για ενδοεταιρικές λεπτομέρειες.
Κατά τη συνέντευξη για δουλειά, θέλεις ο εργοδότης σου να γνωρίζει ότι μπορείς να συνεργαστείς καλά με άλλα άτομα και να χειριστείς τις συγκρούσεις με ώριμο και αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, είναι προτιμότερο να απαντήσεις διπλωματικά σε ερωτήσεις του τύπου «Έχετε συνεργαστεί με κάποιον που δεν σας άρεσε; Εάν ναι, πώς το χειριστήκατε;».
8. Δεν κάνεις ερωτήσεις
Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης είναι σύνηθες να σε ρωτήσουν, αν έχεις να κάνεις επιπλέον ερωτήσεις για θέματα που ενδεχομένως να μην έχουν καλυφθεί κατά την διάρκεια της συνάντησής σας. Η απουσία ερωτήσεων δείχνει στον συνεντευκτή ότι έχεις κάνει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα ή δεν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για τη θέση ή την εταιρεία. Αντ’ αυτού, ετοίμασε μερικές ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξής εργασίας ή στο τέλος. Έτσι, θα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πλαίσιο συνεργασίας σας, ενώ θα δείξεις ένα ενδιαφέρον που σίγουρα θα αξιολογεί θετικά.
9. Θίγεις νωρίς το θέμα των απολαβών
Μια αρχική συνέντευξη εργασίας δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε τον μισθό, εκτός εάν ο διευθυντής πρόσληψης θίξει το εν λόγω θέμα. Το ίδιο ισχύει και για τις παροχές, όπως ημέρες διακοπών, επιλογές μετακίνησης και ευέλικτο ωράριο, οι οποίες δεν είναι σχετικές έως ότου η εταιρεία είναι πιο σίγουρη για την πρόσληψή σου. Σημείωσε τα θέματα που θέλεις να συζητήσεις για την τελική συνέντευξη.
10. Λάθος προσέγγιση στο follow-up
Η παραμέληση για follow-up ή η το follow-up με υπερβάλλοντα ζήλο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά έναν υπεύθυνο πρόσληψης. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να στείλετε ένα ευχαριστήριο email αμέσως μετά τη συνέντευξη εργασίας και ένα επιπλέον follow-up περίπου μία εβδομάδα αργότερα, εάν δεν έχετε ακούσει ξανά από την εταιρεία.
Καλή τύχη!