Τι είναι το ESG και πώς υιοθετείται από τις ελληνικές επιχειρήσεις;

esg

Share This Post

Τρία κριτήρια επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την «αξία» μιας επιχείρησης: οι ενέργειές της προς το Περιβάλλον, η στάση της προς την Κοινωνία, και η Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει. Αυτό είναι το τρίπτυχο του ESG (Environmental, Social and Governance) και ήρθε για να μείνει.

Μέσα στα τελευταία χρόνια, η περιβαλλοντική αλλά και η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες και η επιτακτική ανάγκη για διαφανείς εταιρικές διαδικασίες, έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή -και άκρως θετική- ανάγκη για ευαισθητοποίηση προς αυτά τα θέματα.

Όλο και περισσότερες εταιρείες δέχονται πιέσεις να ενσωματώσουν δράσεις και πολιτικές προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Και το κάνουν. Σε πολύ μικρό διάστημα από τότε που ξεκίνησε η ανοδική πορεία της έννοιας του ESG (Environmental, Social and Governance) ─από το 2019 ως το 2020─ στην Αμερική χρησιμοποιήθηκαν $17,1 τρισ. σε δράσεις Βιωσιμότητας. Αξιοσημείωτες επενδύσεις σε τέτοιο επίπεδο γίνονται και στην Ευρώπη σήμερα ─ κυρίως δεδομένου ότι το ESG στην ήπειρό μας συνδέεται άμεσα και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Τι προβλέπει η Πράσινη Συμφωνία;

Η Πράσινη Συμφωνία είναι μια σειρά πρωτοβουλιών της ΕΕ προς την πράσινη μετάβαση, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει συλλογικά να επιτύχουμε:

  • μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (πρέπει να έχουμε επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990)
  • οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων 
  • συμπερίληψη για κάθε άνθρωπο και κάθε περιφέρεια προς αυτό το όραμα

Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε επίπεδο ESG;

Η Ελλάδα προοδεύει συνεχώς στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, ενώ βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής ESG δεδομένων. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δίνει μια πολύ αντιπροσωπευτική εικόνα για το πόσες εισηγμένες ακολουθούν πρότυπα εναρμονισμένα με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική διακυβέρνηση. Ενώ τον Ιούλιο του 2021 υπήρχαν 35 εταιρείες που σύμφωνα με τον δείκτη ATHEX ESG, τον Μάιο του 2022 είχαν ανέβει σε 49.

Φυσικά το ESG αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όπως αφορά και τον Δημόσιο τομέα.

Εταιρείες που επενδύουν στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο 

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σεραφείμ, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Harvard Business School στον επίσημο Οδηγό Δηµοσιοποίησης Πληροφοριών ESG 2022: «Στο σημερινό παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, κορυφαίες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι πέραν των χρηματοοικονομικών κεφαλαίων, πρέπει να μετρούν και να διαχειρίζονται επιμελώς το ανθρώπινο, φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο».

Στον ΟΔΗΓΟ ΚΑΡΙΕΡΑΣ 2022 του kariera.gr, αρκετές εταιρείες που δίνουν αξία στο «ανθρώπινο, φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο» και κινούνται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον δίνουν το στίγμα τους.

Ο ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, με το app Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ, αναλαμβάνει από ανακαίνιση παιδιατρικών νοσοκομείων μέχρι έργα υποστήριξης σε φορείς που στηρίζουν παιδιά. Επίσης εφαρμόζει το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ (για την πρόσβαση στον αθλητισμό), το ΟΠΑΠ Forward για τις ευκαιρίες στην Απασχόληση και πολλά ακόμα.

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, υλοποιεί με τη σειρά της το Youth Empowered, το πιο ευρύ και δωρεάν πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχολησιμότητας για τους νέους στην Ελλάδα, με περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες να έχουν αποκτήσει νέες δεξιότητες και διασύνδεση με την αγορά εργασίας χάρη σε αυτό.

Η EUROBANK εστιάζει στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ενέργειες όπως το “Women in Banking” (ένα πρόγραμμα mentoring και ανάπτυξης ηγετικών δεξιοτήτων από γυναίκες για γυναίκες) τα πράσινα κτήρια στέγασης (Piraeus Port Plaza), το πρόγραμμα Digital Accelerator (για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων), τη συμπερίληψη στον Διεθνή δείκτη ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022, κ.ά

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει μια επίσης εκτενή γκάμα δράσεων. Ο Άνθρωπος είναι στο επίκεντρό της (το 2021 προσφέρθηκαν 1 εκατομμύριο ευρώ σε προϊόντα, δράσεις και προγράμματα για περισσότερους από 140 οργανισμούς), αλλά αντίστοιχη προσοχή δίνεται και στους Παραγωγούς και τα Προϊόντα (υποστήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, «Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας» κλπ.), όπως και στο Περιβάλλον (μείωση πλαστικού κατά 50% ως το 2025, δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, κλπ.).

Η MYTILINEOS έχει εισάγει στο κοινό τη λογική και την τεχνολογία των Smart Cities. Είναι ένα «πακέτο» λύσεων για πόλεις, κοινότητες, οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της εταιρείας. Ήδη έχει δημιουργηθεί η πρώτη «έξυπνη πόλη» στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου.

Η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ εστιάζει τις προσπάθειές της -μεταξύ άλλων- και στα κρίσιμα θέματα αποδοχής της διαφορετικότητας και καταπολέμησης διακρίσεων. Τον Μάιο του 2022 έγινε μία από τις λίγες εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στο επιχειρείν.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που υιοθετούν κριτήρια ESG και βοηθούν έμπρακτα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας. 

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch