Virtual team building – Ιδέες και λύσεις για τη νέα πραγματικότητα

Share This Post

virtual team building

Share This Post

Virtual Team Building στην κυριολεξία σημαίνει Ομαδικό Εικονικό Χτίσιμο Σχέσεων. Τι κάνουμε για να πετύχουμε μία πραγματικότητα που δεν είναι πραγματική; Επίσης, ποιοι είναι οι τρόποι για να κρατήσουμε ζωντανά ευχάριστη και ευχάριστα ζωντανή την απομακρυσμένη μας σχέση με συναδέλφους, ανώτερους και υφιστάμενους;

Η τρέχουσα κατάσταση

Η νέα εξ’ αποστάσεως πραγματικότητα και οι εξελίξεις που έφερε σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο χρόνο η πανδημία έχει αλλάξει άρδην τις συνθήκες εργασίας για πάρα πολλούς υπαλλήλους που, πλέον, κάνουν remote working – εξ’ αποστάσεως εργασία. Τα προβλήματα που πιθανώς ανακύπτουν απ’ αυτήν την αλλαγή στον τρόπο εργασίας είναι ποικίλα. Πολλά όμως από αυτά, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν από την εμπειρία που υπάρχει ήδη, από τους χώρους της σταθερά εξ’ αποστάσεως εργασίας, μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί υπάλληλοι εξειδικευμένων τομέων εργασίας.

Η ανάγκη για team building

Αυτό που γίνεται προφανές από την εμπειρία αυτήν, είναι η ανάγκη δημιουργίας virtual team building για τις ομάδες υπαλλήλων που εργάζονται εξ’ αποστάσεως. Κάθε team leader ή HR department, έχει ευθύνη απέναντι στους υπαλλήλους και τις ομάδες του, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να δημιουργήσει μια υγιή, ευχάριστη και δημιουργική σχέση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας που κάνουν εργασία από το σπίτι, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν τα παραγωγικά αποτελέσματα που επιθυμούν τα εκάστοτε τμήματα.

Τα οφέλη του

Οι δυναμικές μιας ομάδας υπαλλήλων που εργάζονται μαζί σε έναν φυσικό χώρο, διαφέρει πολύ στο πλαίσιο του remote working -της εξ’ αποστάσεως εργασίας. Στον φυσικό χώρο υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες για team bonding, δεδομένης της επαφής και της ώρας που περνούν μαζί οι υπάλληλοι της ομάδας. Στις περιπτώσεις εργασίας από το σπίτι, η ομάδα χάνει την καθημερινή επαφή της και οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι ή και να χάνουν τη συγκέντρωση ή και την επιθυμία τους για εργασία και συνεργασία.

Οι ενέργειες virtual team building δίνουν μια νέα διάσταση στην καθημερινότητα των υπαλλήλων που εργάζονται εξ’ αποστάσεως και επαναφέρουν το team bonding που πιθανώς να έχει χαθεί από την απόσταση. Η απώλεια της επαφής που μπορεί να δημιουργεί κενά στις σχέσεις των εργαζομένων, μπορεί να εξισορροπηθεί με ενέργειες virtual team building.

Ιδέες και παραδείγματα

Το virtual team building έχει πολλά πρόσωπα. Μην φοβηθείτε να σκεφτείτε δημιουργικά και να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητα της ομάδας σας ενέργειες και πρακτικές που θα βοηθήσουν στο virtual team building και το team bonding σας. Η απόσταση δημιουργεί απόσταση, αλλά μπορεί και κάποιους συνεργάτες και συναδέλφους σας να τους απελευθερώνει. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως όλοι ξέρουμε που δεν αισθάνονται καθόλου άνετα να εκφραστούν στο δια ζώσης, που προτιμούν να εργάζονται και να λειτουργούν από απόσταση, που ανοίγονται πιο εύκολα στην οθόνη.

Καθημερινές πρακτικές

Οι απομακρυσμένες συναντήσεις για τις εργασίες των υπαλλήλων σας δεν είναι ανάγκη να είναι αποστειρωμένες. Δώστε λίγο χρόνο στην αρχή κάθε συνάντησης για να συζητήσετε πώς είναι η καθημερινότητά σας, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι με την εξ’ αποστάσεως εργασία από το σπίτι. Αυτό θα φέρει τα μέλη της ομάδας πιο κοντά και θ’ αυξήσει την κατανόηση των κοινών σημείων ανάμεσά τους.

Virtual βόλτες / περιηγήσεις

Μέσα στον τελευταίο χρόνο, πολλά μουσεία και γκαλερί έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για ψηφιακές περιηγήσεις των χώρων τους! Προτείνετε στην ομάδα σας να συμμετέχετε σε μια τέτοια βόλτα για να βελτιώσετε τις ιδέες και τη δημιουργικότητά σας. Οι υπάλληλοι όλων των χώρων απολαμβάνουν τέτοιες δραστηριότητες και εκτιμούν τέτοιου είδους κινήσεις.

Photo by Patrick Schneider on Unsplash

Virtual παιχνίδια

Τι καλύτερο από λίγο γέλιο και παρέα για να ξεχαστούμε; Ο ψηφιακός κόσμος είναι γεμάτος δυνατότητες για συλλογική συμμετοχή σε παιχνίδια. Παιχνίδια όπως το CSI Home Office (https://www.youtube.com/watch?v=zdntXItQjJU), απαιτούν τη συνεργασία όλης της ομάδας για να λυθούν, και αυξάνουν το team bonding και το virtual team building. Το ίδιο ισχύει και για virtual escape rooms. Όλα τούτα δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες να έρθουν πιο κοντά και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο. Eίναι ευκαιρία να βγάλουμε όλοι το παιδί από μέσα μας, έστω και για λίγο, ειδικά σε μία φάση που ακούμε γύρω μας μόνο βαριές ειδήσεις.

Virtual ταξίδια

Κάντε ένα ταξίδι! Ειδικά τώρα, εν μέσω πανδημίας, απαγόρευσης μετακινήσεων, κ.ο.κ., διψάμε για ανακουφιστικές δραστηριότητες όπως τα ταξίδια που κάποτε μπορούσαμε να κάνουμε. Χρησιμοποιήστε το https://www.thrillist.com/travel/nation/virtual-trips-travel-tours μεταφερθείτε σε διάφορα σημεία του κόσμου και ενισχύστε το virtual team building σας!

Virtual Meet & Greet

Όσο καλά και να γνωρίζονται οι υπάλληλοι της ομάδας σας, τίποτα δεν κάνει το virtual team building πιο εύκολο, από την απλή αλλά σταθερή επικοινωνία μεταξύ τους. Ο υπεύθυνος HR ή team leader, μπορεί να ορίσει μια συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα για την ψηφιακή συνάντηση των μελών / υπαλλήλων εκτός ωρών εργασίας. Μέρος των δραστηριοτήτων μπορεί να είναι σύντομες παρουσιάσεις από τους υπαλλήλους για δραστηριότητες που απολαμβάνουν να κάνουν στο σπίτι ή, ακόμη, και μίνι chat sessions μεταξύ μελών. Oλο και περισσότεροι θα συμμετέχουν σε αυτό, ας φανούν κάποιοι αρχικά διστακτικοί.

Do it together!

Πολλές ομάδες έρχονται πιο κοντά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να μαγειρέψουν μαζί ένα γεύμα. Η επιλογή του πιάτου γίνεται είτε σε συνεννόηση με όλα τα μέλη, είτε με τυχαία επιλογή. Η συνταγή μοιράζεται σε όλους τους υπαλλήλους και σε online σύνδεση, όλοι μαγειρεύουν μαζί και στο τέλος μοιράζονται το γεύμα, με συζήτηση και λίγη, αναγκαία, καλοπέραση. Χορτάτη λοιπόν εργασία από το σπίτι!

Υπάρχουν πάντως πολλά και διάφορα site, όπου αν κάποιος περιηγηθεί για ώρα θα βρει πολλές και πρωτότυπες ιδέες. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις κλειδιά, όπως team building και remote working ideas ή team bonding για να ανακαλύψετε πόσα πολλά και ωραία γίνονται σε όλον τον κόσμο για να γίνει η ζωή μας λίγο πιο ευχάριστη όταν δουλεύουμε στο σπίτι.

Virtual Hug Love GIF By SoulPancake
Image courtesy of Artem Podrez

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch