Λάθη στη διαπραγμάτευση μισθού που πρέπει να αποφύγεις

Share This Post

negotiations salary mistakes

Share This Post

Είτε πρόκειται για μια νέα θέση εργασίας, είτε για αύξηση στην τρέχουσα εταιρεία σου, η διαπραγμάτευση μισθού είναι μια πολύ εύθραυστη διαδικασία αλλά και σημαντικό εργαλείο.

Είναι θέμα εμπειρίας, ψυχολογίας, στρατηγικής και χαρακτήρα. Αν δεν είσαι ένας άνθρωπος τολμηρός και γεμάτος αυτοπεποίθηση – απαραίτητα στοιχεία για τη νίκη στη διαπραγμάτευση – μην αγχώνεσαι ακόμη περισσότερο. Εδώ θα βρεις πληροφορίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση μισθού αλλά και συμβουλές που θα εμψυχώσουν καθώς είναι καλό και βοηθητικό να έχεις όλη την εικόνα ξεκάθαρα στο μυαλό σου για το συγκεκριμένο θέμα.

Κάνε έρευνα

Εάν είσαι υποψήφιος για μια νέα θέση εργασίας, κάνε μια βασική διαδικτυακή έρευνα σχετικά με το ύψος του μισθού που αντιστοιχεί στη θέση αυτή. Φρόντισε να συνυπολογίσεις την εμπειρία και την προϋπηρεσία σου στο συγκεκριμένο πεδίο που κινείσαι και διαμόρφωσε την προσφορά σου αντίστοιχα. Είναι καλό να γνωρίζεις τις πολιτικές της εταιρείας ή του υποψήφιου εργοδότη, σχετικά με τους αρχικούς μισθούς.

Γνώριζε την αξία σου

Είναι απαραίτητο να γνωρίζεις όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα μισθολογικά δεδομένα της θέσης και την αξία σου σε σχέση με αυτά. Όταν θα έρθει η στιγμή της συνέντευξης, θα πρέπει να μπορείς να αποδείξεις στον υποψήφιο εργοδότη σου πως η οικονομική προσφορά που βάζεις στο τραπέζι βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Βασίσου στην εμπειρία σου από οποιαδήποτε προηγούμενη δουλειά μπορεί να σχετίζεται με αυτήν την εργασία και ανάλυσε τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που θεωρείς πως είναι καίρια για τη συγκεκριμένη θέση.

Αύξηση μισθού: πότε;

Πριν μπεις σε διαπραγμάτευση μισθού για την τρέχουσα θέση σου, πρέπει να αναρωτηθείς εάν έχεις συμπληρώσει πάνω από έναν χρόνο με τον ίδιο μισθό, εάν έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις σου ή έχουν αλλάξει τα δεδομένα της εργασίας σου. Εάν ναι, συγκέντρωσε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να τις συζητήσεις με τον εργοδότη σου – οφείλεις να είσαι έτοιμος και να ξέρεις καλά πως δικαίως ζητάς αύξηση ή ένα ποσό συγκεκριμένο.

Βασικά λάθη…

  • Εάν σχεδιάζεις να ζητήσεις αύξηση, μην πλησιάσεις τον εργοδότη σου στην αρχή της εβδομάδας. Επίλεξε τη σωστή στιγμή για τη διαπραγμάτευση. Είναι ιδανικό να συζητήσεις κάποια χρονική στιγμή που να είναι κοντά σε δική σου επιτυχία και δική του… καλή διάθεση φυσικά!
  • Μην μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση φοβούμενος/η το «όχι». Η διαδικασία έχει πολλά βήματα και κάθε ένα είναι ευκαιρία για συζήτηση. Ένα πρώτο «όχι», δεν σημαίνει απαραιτήτως και μια τελική και απόλυτη άρνηση.
  • Μην ξεκινήσεις τη διαπραγμάτευση μισθού με το χαμηλότερο νούμερο που έχεις υπόψη σου. Ξεκίνησε με το υψηλότερο ώστε να έχεις χώρο για ελιγμούς στην πορεία. Είναι γνωστό άλλωστε πως μάλλον και ο απέναντί σου είναι έτοιμος να σου κάνει παζάρι.
  • Μην πηγαίνεις σε μια συνέντευξη χωρίς στοιχεία. Φρόντισε να γνωρίζεις όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται γύρω από την εταιρεία και τη θέση.
  • Μην κάνεις πρόταση με στρογγυλό νούμερο. Έρευνες δείχνουν πως, αν ο μισθός που θα ζητήσεις δεν είναι απολύτως στρογγυλός, τότε είναι πιο πιθανό να γίνει δεκτός, μιας και ο υποψήφιος εργοδότης σου αισθάνεται πως έχεις μελετήσει καλά την προσφορά σου.
  • Μην είσαι αρνητικός/η ή υπερφίαλος/η. Διατήρησε φιλικό και ευχάριστο κλίμα στη συνέντευξη – διαπραγμάτευση. Ο εργοδότης σου μπορεί να σου απευθύνει δύσκολες ερωτήσεις, όπως «γιατί αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι αυτήν την αύξηση». Μη διστάσεις ν’ απαντήσεις ειλικρινά, αποφεύγοντας να φανείς εγωκεντρικός, αλλά εστιάζοντας στις επιτυχίες σου.
  • Μην αγνοείς διαθέσιμες πληροφορίες. Εάν η εταιρεία σου διαθέτει τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, σώφρον είναι να απευθύνεις εκεί κατ΄ αρχάς τις σχετικές ερωτήσεις που αφορούν το με το ποιον τρόπο και πότε γίνονται οι αναπροσαρμογές των μισθολογίων ετησίως.
  • Μην κάνεις επίκληση στο «δίκαιο». Κανένας εργοδότης δεν θέλει να δέχεται σχόλια για τη δίκαιη μεταχείριση. Βρεις εναλλακτικούς τρόπους να αναλύσεις τους λόγους για τους οποίους αξίζεις την αύξηση.
  • Μην δεχτείς αμέσως την πρώτη προσφορά. Να είσαι έτοιμος να αντιπροτείνεις ένα καλύτερο ποσό ή ζήτησε χρόνο για να επεξεργαστείς την προσφορά του εργοδότη σου. Σπανίως κάποιος προσφέρει με την πρώτη πρόταση το ποσό των χρημάτων που προτίθεται, τελικά, να δώσει.
  • Μην ταράζεσαι. Η διαπραγμάτευση μισθού χρειάζεται την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση ενός παίκτη πόκερ.
  • Μην είσαι παράλογος/η! Φέρε στο τραπέζι μια δίκαιη προσφορά που θα καλύπτει τις ανάγκες σου και θα δώσει στον εργοδότη σου τη δυνατότητα να δει ότι έχεις προετοιμαστεί σωστά γι’ αυτήν τη διαπραγμάτευση και ότι δεν πας να τον εκμεταλλευτείς!
  • Μην επιμένεις όταν καταστεί σαφές το «όχι». Πρέπει εξ’ αρχής να έχεις υπόψη σου πως η αναπροσαρμογή μισθού μπορεί να μην καταστεί δυνατή και η επίμονη ζήτησή της να καταλήξει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Αντ’ αυτού σκέψου το ενδεχόμενο να ζητήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αναβάθμιση του ρόλου σου, αν είναι εφικτό, ή περίμενε λίγο καιρό και επάνελθε.
  • Μην ξεχνάς το «ευχαριστώ». Εάν το αίτημα για αναπροσαρμογή μισθού γίνει αποδεκτό, ευχαρίστησε τον εργοδότη με ένα email έτσι ώστε η συμφωνία σου να κατοχυρωθεί. Εάν πάλι απορριφθεί, μην παραλείψεις να τον ευχαριστήσεις για τον χρόνο που διέθεσε, δημιουργώντας έτσι μία καλή εντύπωση που θα σου δώσει νέα ευκαιρία για διαπραγμάτευση μισθού στο άμεσο μέλλον.
  • Μην σκέφτεσαι μόνο το νούμερο. Προσπάθησε να αξιολογήσεις τι είναι πιο σημαντικό για εσένα. Μπορεί να φανείς πιο ελαστικός σε ένα χαμηλότερο νούμερο, εάν αυτό συνοδεύεται από κάποια άλλη εργασιακή παροχή, όπως: εργασία από το σπίτι, αυξημένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή εταιρικού οχήματος κ.ο.κ.
  • Μην είσαι απροετοίμαστος/η. Εάν είναι η πρώτη φορά που προσπαθείς να διαπραγματευτείς, οφείλεις να προετοιμαστείς καταλλήλως κάνοντας αναλυτικές σημειώσεις για το πώς ακριβώς θέλεις να μιλήσεις και να παρουσιαστείς. Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον φίλο σου να κάνει μαζί σου δοκιμές και πρόβες μέχρι να συνηθίσεις.

  • Απόφυγε τελείως τις απειλές χωρίς νόημα, βάσιμες ή αβάσιμες. Όλοι οι άνθρωποι, αυτό συμπεριλαμβάνει και τους εργοδότες, αντιδρούν άσχημα στις απειλές. Η διαπραγμάτευση του μισθού δεν μπορεί να βασίζεται στην απειλή της αποχώρησης. Ειδικά στην περίπτωση που δεν έχεις άλλο πλάνο και δεν παραιτηθείς εάν η πρότασή σου απορριφθεί, τότε οι πιθανότητες για μια μελλοντική αύξηση θα μηδενικές και θα είσαι στο στόχαστρο με αρνητική χροιά.
  • Μην σκέφτεσαι μόνο ως εργαζόμενος. Είναι έξυπνο να μπορείς να αναλύσεις την πρότασή σου από τη σκοπιά του εργοδότη σου ώστε να δει πιο καθαρά τι ακριβώς μπορείς στα αλήθεια να κερδίσεις. Πρέπει να σκεφτείς τι ενστάσεις ή διαφωνίες μπορεί να έχει και να προετοιμαστείς καταλλήλως με ευγενικές και εύστοχες απαντήσεις.
  • Μην βιάζεσαι! Σε μια συνέντευξη για δουλειά ή σε μια συζήτηση για αύξηση, υπάρχει πάντοτε ένας ρυθμός και μια σειρά στη συζήτηση. Καλό είναι να αποφύγεις να ξεκινήσεις αμέσως με την οικονομική σου πρόταση, καθώς αυτό θα εμποδίσει τον εργοδότη να επικεντρωθεί στην εμπειρία, τις δεξιότητες και τα θετικά σου στοιχεία. Η διαπραγμάτευση έρχεται προς το τέλος της συζήτησης, οπότε πρέπει να είσαι κάπως συγκρατημένος.
  • Μην αφήσεις τα συναισθήματά σου να σε σαμποτάρουν. Η διαπραγμάτευση του μισθού, είτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης είτε ενώ εργάζεσαι ήδη σε μια εταιρεία, είναι συναισθηματικά δύσκολη διαδικασία. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είσαι αγχωμένος και συναισθηματικά φορτισμένος. Μην επιτρέψεις σ’ αυτά τα συναισθήματα να πάρουν τον έλεγχο της συζήτησης. Προσπάθησε πάντα να είσαι ψύχραιμος – και να νιώθεις κάπως ψύχραιμος.
  • Μην αφήνεις τίποτε στον αέρα. Εάν η διαπραγμάτευση του μισθού γίνει προφορικά, καλό είναι να στείλεις άμεσα email ή να έχεις κάποια ενδοεταιρική αλληλογραφία, όπου θα αναφέρεις πως «σύμφωνα με τα όσα συμφωνήσαμε προφορικά στη συνάντηση της τάδε του μήνα…» και να σημειώνεις το ποσό στο οποίο καταλήξατε. Όλα αυτά εφόσον αυτό είναι κάτι που δεν θα μοιάσει αγενές – όπως σε περιπτώσεις χρόνιων και πιο φιλικών σχέσεων πχ.
  • Μην ξεχνάς την «ταυτότητα» του μισθού σου. Φρόντισε να γνωρίζεις εάν η εταιρεία ή ο εργοδότης περιλαμβάνει μέσα στο νούμερο που σου αναφέρει στην διαπραγμάτευση, δώρα, επιδόματα ή καθαρό μισθό. Να είσαι πάντα πολύ συγκεκριμένος/η στο κομμάτι του σε τι ακριβώς αναφέρεσαι και τι περιλαμβάνει το ποσό στο οποίο συμφωνήσατε. Η εμπειρία λέει πως συχνά γίνονται παρανοήσεις – συνήθως σε βάρος του εργαζόμενου.
Image courtesy of George Milton

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch