Τι είναι ο Υπεύθυνος Μισθοδοσίας; Τι απαιτήσεις και τι παροχές έχει ως θέση εργασίας; Πώς μπορείς να βρεις την ιδανική θέση;
Πίσω από κάθε επιχείρηση με θετικό employer brand (a.k.a. εργοδοτική φήμη) βρίσκονται εργαζόμενοι που νιώθουν ότι αμείβονται σωστά και δίκαια. Ποιος όμως φροντίζει για αυτό; Και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι; Ο άνθρωπος -ή οι άνθρωποι- που επιφορτίζονται με το να δουλεύει «ρολόι» το κομμάτι της μισθοδοσίας, των υπόλοιπων παροχών, των απολαβών γενικά, των αδειών κ.λπ., είναι οι payroll managers/ specialists. Σαν εταιρικοί… Κένταυροι είναι οι μισοί φτιαγμένοι από αξίες HR και οι υπόλοιποι μισοί από αξίες Λογιστικής, ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρούμενα αντικείμενα.
Τι αρμοδιότητες έχει συνήθως ένας/μία Payroll Manager;
Αναλόγως με το πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία ή ο όμιλος στα οποία εργάζεται:
- Διαχειρίζεται τα δεδομένα μισθοδοσίας και προετοιμάζει τις πληρωμές των υπαλλήλων.
- Επεξεργάζεται όλα τα οικονομικά θέματα προσλήψεων, συμβάσεων με τους εργαζομένους, αποζημιώσεων, ασθενειών, αδειών και άλλων μεταβλητών στην εταιρική καθημερινότητα και τα υποβάλλει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
- Υπολογίζει τις υπερωρίες.
- Διατηρεί και ενημερώνει τα αρχεία προσωπικού και τα αρχεία μισθοδοσίας της εταιρείας.
- Παρακολουθεί και διαχειρίζεται το σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και Ωρομέτρησης.
- Παρακολουθεί τις αλλαγές στη νομοθεσία και προσαρμόζει τις διαδικασίες μισθοδοσίας αναλόγως.
- Δημιουργεί ή τροποποιεί διαδικασίες μισθοδοσίας για να ταιριάζουν στις ανάγκες της επιχείρησης.
Δες τις διαθέσιμες ευκαιρίες να ασχοληθείς με τη Μισθοδοσία επιχειρήσεων, εδώ.
Ποιο είναι το career path ενός/μίας Payroll Manager;
Αν θες να δοκιμαστείς στο επάγγελμα αυτό, θα κάνεις ίσως τα πρώτα σου βήματα ως Payroll Assistant (Βοηθός Μισθοδοσίας), μέχρι να εξοικειωθείς με τις μισθοδοτικές διαδικασίες. Αποκτώντας εμπειρία, θεωρείσαι κανονικός Υπάλληλος Μισθοδοσίας (Payroll Employee) ή Ειδικός Μισθοδοσίας (Payroll Specialist/ Manager), αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες.
Πώς αλλιώς αναφέρεται ο/η Payroll Manager;
Ο ειδικός μισθοδοσίας είναι γνωστός επίσης και με άλλους όρους όπως Payroll Specialist (Ειδικός/η Μισθοδοσίας), Payroll Administrator (Διαχειριστής/τρια Μισθοδοσίας), Payroll Coordinator (Συντονιστής/τρια Μισθοδοσίας), Payroll Analyst (Αναλυτής/τρια Μισθοδοσίας), Payroll Professional (Επαγγελματίας Μισθοδοσίας), Payroll Accountant (Λογιστής/τρια Μισθοδοσίας), Payroll Consultant (Σύμβουλος Μισθοδοσίας). Φυσικά, μπορεί να βρεις τον ρόλο αυτό και ως υποειδικότητα του HR / Ανθρώπινου Δυναμικού. Τόσοι όροι, κι όμως η ουσία είναι ότι αναλαμβάνεις την ομαλή λειτουργία των απολαβών του συνόλου των υπαλλήλων μιας επιχείρησης ή ενός ομίλου.
Γρήγορη γνώση
Πώς θα βρεις μια θέση εργασίας προσαρμοσμένη στο επίπεδο εμπειρίας σου; Στη μηχανή αναζήτησης του kariera.gr μπορείς να αναζητήσεις διαθέσιμες θέσεις για επαγγελματίες Μισθοδοσίας επιλέγοντας ανάμεσα σε τρία κριτήρια: «με μεγάλη εμπειρία», «με κάποια εμπειρία» ή «χωρίς εμπειρία». Αυτό θα σε βοηθήσει να στοχεύσεις ακριβώς σε αυτό που σου ταιριάζει.
Τι εκπαίδευση πρέπει να έχεις; Χρειάζεται Πτυχίο;
Η πλειοψηφία των εργοδοτών ζητάει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδανικά με κατεύθυνση στα Χρηματοοικονομικά, τη Λογιστική, το Ανθρώπινο Δυναμικό ή τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πρακτική εκπαίδευση μπορείς φυσικά να λάβεις συμπληρωματικά και αλλιώς: εκπαιδευτικοί φορείς προσφέρουν σεμινάρια, πιστοποιήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν σε θέματα μισθοδοσίας και εργατικής νομοθεσίας.
Έχει προοπτικές το επάγγελμα;
Μέχρι στιγμής, και με αρκετές νέες επενδύσεις να γίνονται στον επιχειρηματικό κόσμο, η εμπειρία δείχνει ότι οι ειδικοί μισθοδοσίας δεν θα εκλείψουν σύντομα. Η ανάγκη για δίκαιες και έγκαιρες αμοιβές στην εργασία, κάνει τον ρόλο τους πολύτιμο. Οι αγγελίες στο kariera.gr για τέτοιους ρόλους επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Ένας/μία Payroll Manager μπορεί να παραμένει στο αντικείμενο αυτό για όσο χρονικό διάστημα θέλει, και αν θελήσει να εξελιχθεί, μπορεί να το κάνει σχετικά εύκολα διεκδικώντας πιο υψηλόβαθμο ρόλο μέσα στην Οικονομικής Διεύθυνσης μιας εταιρείας ή στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού (HR).
Τι δεξιότητες ζητούν συνήθως οι εταιρείες από έναν/μία Payroll Manager;
- Να έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε Οικονομικά ή Λογιστική, HR, Διοίκηση Επιχειρήσεων ή κάτι συναφές.
- Συνήθως ζητείται μια μικρή η μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία. (Για junior/assistant ρόλους μπορείς να βρεις θέσεις και χωρίς προϋπηρεσία).
- Να έχει γνώση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
- Να έχετε τεχνικά skills, δηλαδή να μπορεί να χειριστεί το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το Sepenet, λογισμικά μισθοδοσίας (π.χ. Pylon HRM, Scan HRMS κ.λπ.), ή άλλο λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία. Απαραιτήτως πρέπει να χειρίζεται και το MS Office (Word, Excel), και να γνωρίζει καλά Αγγλικά.
- Από soft skills σημαντικά είναι: ευχάριστη προσωπικότητα, άριστες επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες, ομαδικό πνεύμα, ακεραιότητα, όπως και το προσόν της διατήρησης εμπιστευτικότητας.
Τι παρέχουν συνήθως οι εταιρείες στους Payroll Managers;
- Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
- Εκπαίδευση και δυνατότητες εξέλιξης
- Κάποιες εταιρείες παρέχουν επίσης bonus και ιδιωτική ασφάλιση
Ποιος είναι ο κατά προσέγγιση μισθός;
Η εκτιμώμενη συνολική αμοιβή για έναν Υπεύθυνο Μισθοδοσίας είναι κατά μέσο όρο τα 1.200€ ανά μήνα σύμφωνα με το Glassdoor (στοιχεία Ιανουαρίου 2025). Το ποσό εννοείται ότι αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ευθύνες που έχει ο/η Specialist και τον όγκο ανθρώπινου δυναμικού που έχει υπό την ευθύνη του/της.
Πώς μπορώ να βρω την επόμενή μου θέση στο Payroll;
Στη μηχανή αναζήτησης του kariera.gr αναζήτησε με τον όρο “Payroll” ή «Μισθοδοσία». Αυτό θα σου εμφανίσει κάθε διαθέσιμη θέση, είτε πρόκειται για θέση Βοηθού (Assistant) είτε ανώτερες θέσεις (π.χ. Specialists, Managers κ.λπ.)
Ενεργοποίησε αν θες και το σχετικό button «Δημιούργησε ειδοποίηση» για να λαμβάνεις ενημέρωση κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια αγγελία που ταιριάζει περισσότερο με τα κριτήρια που έχεις βάλει.