Ποιοι είναι οι βασικοί ρόλοι που σχετίζονται με τα Οικονομικά μιας επιχείρησης; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες; Ποιες είναι οι δεξιότητες που χρειάζεσαι;
Έχεις έφεση στον κλάδο των Οικονομικών; Τρέφεις ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα και τους ρόλους που περιστρέφονται γύρω από τα Οικονομικά; Θες να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο πώς είναι να εργάζεσαι στο Οικονομικό Τμήμα μιας επιχείρησης; Ας δούμε εδώ πώς είναι να έχεις finance κατεύθυνση στην καριέρα σου. Θα επιχειρήσουμε μια επισκόπηση σε όλο το… ταξίδι που μπορεί να διανύσει κάποιος: από Υπάλληλος Λογιστηρίου ως και το «ταβάνι των οικονομικών», τον ρόλο του/της CFO (Chief Financial Officer).
Σε όποιο επίπεδο της σταδιοδρομίας σου κι αν βρίσκεσαι, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: έχεις μερίδιο συμβολής στην οικονομική ευημερία μιας επιχείρησης, στην κερδοφορία και την ανάπτυξή της. Από τα απλά καθημερινά όπως οι καθημερινές συναλλαγές, μέχρι και τα πιο σύνθετα όπως η λήψη επενδυτικών αποφάσεων, όλα έχουν μεγάλη σημασία στο να παραμένει μια εταιρεία δυνατή και να εξελίσσεται στον κλάδο που δραστηριοποιείται.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο;
Ας περιγράψουμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς ρόλους σε μια εταιρεία για να πάρουμε μια γεύση για τις αρμοδιότητές τους.
Θέσεις Λογιστηρίου / Λογιστές (Accountants)
Ανάλογα με το εύρος ευθυνών τους οι εργαζόμενοι σε ένα Λογιστήριο αναλαμβάνουν όλες τις λογιστικές εργασίες της επιχείρησης.
Αρμοδιότητες:
- Τήρηση λογιστικών βιβλίων.
- Διεκπεραίωση συναλλαγών.
- Καταχώριση παραστατικών, εισπράξεων, πληρωμών, οφειλών, έκδοση τιμολογίων κ.λπ.
- Ενημέρωση καρτελών πελατών, προμηθευτών κ.ά.
- Μισθοδοσία (υπάρχει και ειδικός ρόλος: ο/η Υπεύθυνος/η Μισθοδοσίας σε κάποιες εταιρείες).
Δες εδώ όλες τις Λογιστικές θέσεις που είναι ανοικτές αυτή τη στιγμή στο kariera.gr. Και προετοιμάσου κατάλληλα μαθαίνοντας εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για θέσεις Λογιστών.
Οικονομικός Αναλυτής (Financial Analyst)
Είναι σαφώς μια πιο εξειδικευμένη θέση που εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά δεδομένα (data) της επιχείρησης αλλά και της αγοράς γενικότερα, όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς, ο πληθωρισμός και άλλοι σημαντικοί οικονομικοί δείκτες.
Αρμοδιότητες:
- Εξέταση και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης για τη λήψη σωστών στρατηγικών αποφάσεων.
- Διερεύνηση οικονομικών ευκαιριών.
- Παροχή λύσεων και προτάσεων για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και αύξηση των εσόδων.
- Κατάθεση οικονομικών προβλέψεων σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς.
Ανακάλυψε τι ζητούν σήμερα από υποψήφιους Οικονομικούς Αναλυτές οι επιχειρήσεις της αγοράς, στο kariera.gr.
Οικονομικός Ελεγκτής (Financial Controller)
Όπως ο Financial Analyst, έτσι και ο Financial Controller κατέχει μια εξειδικευμένη θέση στο Οικονομικό Τμήμα. Όμως -προσοχή- η θέση του Controller είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη του Analyst. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται ιεραρχικά ανώτερη. Δηλαδή συνήθως ένας/μία Financial Analyst μπορεί να εξελιχθεί σε Financial Controller. Μια επίσης χρήσιμη γνώση: o Financial Controller μπορεί στα ελληνικά να μεταφράζεται σε «Οικονομικός Ελεγκτής», αλλά διαφοροποιείται από μια άλλη… ελεγκτική θέση: τη θέση του Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή ή αλλιώς Auditor.
Αρμοδιότητες:
- Διαχείριση όλου σχεδόν του εύρους των οικονομικών μιας εταιρείας, από τα λογιστικά ως τον προϋπολογισμό και τη συμμόρφωση με τους οικονομικούς κανονισμούς και τα πρότυπα της αγοράς.
- Σύνταξη λεπτομερών οικονομικών αναφορών.
- Επίβλεψη των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.
- Ανάπτυξη διαδικασιών και πολιτικών μέσα στη εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του οικονομικού ελέγχου.
Δες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για Οικονομικούς Ελεγκτές στο kariera.gr
Οικονομικός Διευθυντής (CFO – Chief Financial Officer)
Ο CFO είναι ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών. Όπως ο/η CEO είναι ο Γενικός Διευθυντής (Chief Executive Officer), έτσι ο/η CFO είναι ο άνθρωπος με την πιο καίρια θέση όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και στρατηγική μιας επιχείρησης. Στην ουσία όλοι οι προηγούμενοι ρόλοι που αναφέραμε, οι ρόλοι στο Λογιστήριο, ο Οικονομικός Αναλυτής αλλά και ο Οικονομικός Ελεγκτής (αν υπάρχουν στο οργανόγραμμα της εταιρείας) αναφέρονται στον/στη CFO.
Αρμοδιότητες:
- Χάραξη οικονομικής στρατηγικής.
- Διαχείριση και επίβλεψη προϋπολογισμού.
- Συμμόρφωση της εταιρείας με τους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς κ.λπ. χρηματοοικονομικούς και φορολογικούς κανονισμούς.
- Επίβλεψη τυχόν επενδύσεων και συνολική φροντίδα για την οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας.
Τι εκπαίδευση χρειάζεται; Χρειάζονται Πτυχίο οι ρόλοι στο Οικονομικό Τμήμα μιας επιχείρησης;
Απαραιτήτως. Οι σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική Επιστήμη ή και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων είναι απαραίτητες για τις βασικότερες Οικονομικές θέσεις. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο: υπάρχουν και επαγγελματίες του κλάδου με πτυχίο Μαθηματικών ή ακόμα και Μηχανολόγων Μηχανικών. Να θυμάσαι μόνο ότι σε όσο υψηλότερη θέση στοχεύεις, συνήθως ζητείται και κάποιος Μεταπτυχιακός τίτλος ως επιπλέον προσόν που μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξή σου.
Γρήγορη γνώση
Ο πιστοποιήσεις από εγκεκριμένους διεθνείς οικονομικούς φορείς είναι πάντα ένα σημαντικό προσόν για οικονομικά επαγγέλματα: πιστοποιήσεις όπως ACCA, CMA, CIMA, CFA κ.λπ. Η κάθε μία από αυτές σε βάζει σε λίγο διαφορετικό career path, για παράδειγμα το ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) είναι πιο πολύ για Auditors, το CMA (Certified Management Accountants) & CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) για reporting ρόλους, το CFA (Chartered Financial Analyst) για Ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων και επενδύσεων.
Έχει προοπτικές ο κλάδος των Οικονομικών;
Τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με business και finance είναι από τα πιο «προστατευμένα» στις μέρες μας. Ο ρυθμός ανάπτυξης των θέσεων απασχόλησης για τέτοια επαγγέλματα ξεπερνά τον μέσο όρο όλων των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics των ΗΠΑ, προβλέπεται ότι η απασχόληση σε business και finance ρόλους θα αυξηθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο από το 2023 έως το 2033, με περίπου 963.500 νέες θέσεις εργασίας να ανοίγουν ετησίως. Συγκεκριμένα, οι θέσεις Οικονομικών Αναλυτών αναμένεται να δουν ρυθμό ανάπτυξης 9% από το 2023 έως το 2033. Ομοίως, άλλα οικονομικά επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων και οι Οικονομικοί Ελεγκτές (Financial Controllers), προβλέπεται να παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 9,1%.
Γρήγορη γνώση
Κράτα το βλέμμα σου στραμμένο και στο Fintech. Ο κλάδος αυτός που συνδυάζει τα Χρηματοοικονομικά με την Τεχνολογία έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Εκτιμήσεις λένε για περισσότερες από 25.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις Fintech παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς καινοτομίας με μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη των Οικονομικών, που φέρνει νέες ευκαιρίες για απασχόληση.
Τι δεξιότητες ζητούν συνήθως οι εταιρείες για να καλύψουν Finance θέσεις;
Στους ρόλους για τους οποίους συζητάμε, οι συνήθεις απαιτήσεις είναι:
- Πτυχίο στη Λογιστική, στα Χρηματοοικονομικά, στα Οικονομικά ή σε παρεμφερή κλάδο θετικών επιστημών.
- Κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου θεωρείται επιθυμητό πρόσθετο προσόν.
- Πιστοποιήσεις που αναφέραμε (ACCA, CMA, CIMA, CFA κ.λπ.) ανάλογα με τη φύση του ρόλου.
- Άριστη γνώση αγγλικών, πολύ καλή γνώση χειρισμού υπολογιστών και των εφαρμογών του MS Office.
- Διαρκής ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα οικονομικά, τη φορολογική νομοθεσία, τη χρηματαγορά κ.ά.
Συμπληρωματικές απαιτήσεις ανάλογα με την εκάστοτε θέση, μπορεί να είναι:
Για θέσεις Λογιστηρίου / Λογιστές (Accountants)
- Ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών (ΑΑΔΕ, myDATA, ΓΕΜΗ, Εργάνη, κ.λπ.).
- Προηγούμενη εμπειρία σε Λογιστήριο θεωρείται προσόν.
- Καλή γνώση της φορολογίας.
- Καλή γνώση λογιστικών εργαλείων ή εργαλείων μισθοδοσίας.
- Δεξιότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας, οργανωτικές δεξιότητες, ευγένεια, υπευθυνότητα, ομαδικό πνεύμα.
Δες εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για θέσεις Λογιστών, Φοροτεχνικών και λοιπών επαγγελμάτων.
Γρήγορη γνώση
Ανάλογα με τον κλάδο που πρόκειται να εργαστείς ίσως σου ζητήσουν να ξέρεις να χειρίζεσαι συγκεκριμένα λογιστικά εργαλεία. Για παράδειγμα, οι ξενοδοχειακές μονάδες συνήθως θεωρούν προσόν το να χειρίζεται το USALI, το Inn-Flow ή άλλο. Με λίγη τριβή και εξάσκηση μπορείς να εξοικειωθείς σε αυτά.
Για τον Οικονομικό Αναλυτή (Financial Analyst)
- Άριστες αναλυτικές δεξιότητες και γνώση λογιστικών αρχών για την ανάλυση οικονομικών εκθέσεων και προβλέψεων.
- Ικανότητα παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων με εύληπτο τρόπο, ώστε να γίνονται κατανοητά και να παίρνονται ορθές αποφάσεις.
- Καλή γνώση λογιστικών εργαλείων.
Για τον Οικονομικό Ελεγκτή (Financial Controller)
- Συνήθως χρειάζεται πιστοποίηση Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή, παρότι τα δύο επαγγέλματα δεν ταυτίζονται. Επαγγελματικές πιστοποιήσεις (CMA, ACCA, CIMA, CPA) εκτιμώνται ιδιαίτερα ή απαιτούνται, ανάλογα με την κάθε εταιρεία.
- Χρήση advanced Excel (pivot tables, lookups, macros).
- Ικανότητα ανάπτυξης πολιτικών και διαδικασιών εσωτερικού οικονομικού ελέγχου, κ.ά.
Γρήγορη γνώση
Πολύ χρήσιμη συνολικά για τα χρηματοοικονομικά επαγγέλματα είναι και η γνώση εργαλείων ERP (Enterprise Resource Planning), όπως το SAP. Τα εργαλεία αυτά βοηθούν σε πολλά: στο να δημιουργείς νέα επιχειρηματικά μοντέλα, να βελτιστοποιείς τα κεφάλαια κίνησης, να αυξάνεις την απόδοση της επιχείρησης και να μειώνεις τα επιχειρηματικά ρίσκα.
Να αναφέρουμε επίσης ότι απαραίτητη είναι η γνώση Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (International Financial Reporting Standards, IFRS). Όλες οι εταιρείες, από ένα επίπεδο και επάνω, είτε τα τηρούν υποχρεωτικά είτε τηρούν τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα που μοιάζουν πάρα πολύ. Η διαφορά είναι ότι τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα έχουν κάποιες προβλέψεις ως προαιρετικές, εκεί που τα Διεθνή μπορεί να τις έχουν ως υποχρεωτικές.
Για τον Οικονομικό Διευθυντή (CFO – Chief Financial Officer)
Ως θέση που βρίσκεται στην κορυφή της Οικονομικής Διαχείρισης, ο/η CFO πρέπει να έχει εμπειρία και επάρκεια σχεδόν σε όλα τα παραπάνω. Αλλά κυρίως να μπορεί να συνδυάζει την οικονομική τεχνογνωσία, με το στρατηγικό όραμα, τις ηγετικές δεξιότητες αλλά και την τεχνολογική κατάρτιση. Μάλιστα η συμβολή του στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, θεωρείται από πολλούς CFOs της αγοράς ως ένα από τα κυρίαρχα προσόντα ενός τέτοιου ρόλου. Η αυτοματοποίηση των οικονομικών διαδικασιών της επιχείρησης σημαίνει χαμηλότερο κόστος, αποφυγή λαθών, κίνητρο για την ομάδα να ασχολείται με τα «σημαντικά» και όχι με επουσιώδεις ή επαναλαμβανόμενες εργασίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας.
Τι παρέχουν συνήθως οι εταιρείες σε Finance θέσεις;
Ανάλογα με το πόσο υψηλή ιεραρχικά έχει η θέση που διεκδικείς, και ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εταιρείας, μπορείς να περιμένεις:
- Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών (μισθός συν παροχές συν bonus).
- Συνεχή εκπαίδευση και δυνατότητες εξέλιξης.
- Αρκετές εταιρείες παρέχουν επίσης πακέτο ιδιωτικής ασφάλισης.
Ποιοι είναι οι κατά προσέγγιση μισθοί στα Οικονομικά;
Μια γρήγορη ματιά σε ελληνικές εταιρείες και επίπεδα απολαβών (όπως αυτά δηλώνονται στο Glassdoor κατά το 1ο τετράμηνο του 2025) δίνει μια εικόνα: Οι απολαβές μπορεί να ξεκινούν από 800€ σε junior θέσεις Λογιστηρίου και να εξελιχθούν ως και 2.500-3.000 ευρώ τον μήνα για θέσεις όπως αυτές των Οικονομικών Αναλυτών. Τα ποσά αυξάνονται για τους Financial Controllers, και κορυφώνονται για θέσεις Οικονομικών Διευθυντών / CFOs στο επίπεδο των 10.000 ευρώ μηνιαίως σε μεγάλες εταιρείες – σύμφωνα και με έρευνα της Randstad για τις μισθολογικές τάσεις του 2024.
Πώς μπορώ να βρω την επόμενή μου σε Finance ρόλους;
Στο kariera.gr θα βρεις τη μεγαλύτερη γκάμα θέσεων που σχετίζεται με λογιστικά και χρηματοοικονομικά επαγγέλματα. Για να έχεις μια συνολική εποπτεία για το τι ζητάει η αγορά, βρες τη σχετική κατηγορία («Οικονομικά») στη μηχανή αναζήτησης.
Μετά, ανάλογα με το ενδιαφέρον σου μπορείς να βρεις ανοικτές θέσεις για:
Οικονομικούς Αναλυτές (Financial Analysts)
Οικονομικούς Ελεγκτές (Financial Controllers)
Οικονομικούς Διευθυντές (CFOs)
Ενεργοποίησε αν θες και το σχετικό button «Δημιούργησε ειδοποίηση» για να λαμβάνεις ενημέρωση κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια αγγελία που ταιριάζει περισσότερο με τα κριτήρια που έχεις βάλει.