Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής / Certified Auditor – Accountant (Περιγραφή θέσης εργασίας/Job description)

ob Description: Certified Αuditor/Αccountant
Η θέση του ορκωτού ελεγκτή "ανταμοίβει" τη σκληρή δουλειά και την ακεραιότητα.

Πώς γίνεσαι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής; Τι ακριβώς είναι; Τι πιστοποιήσεις χρειάζεσαι; Πώς να βρεις την ιδανική θέση;

Σε αυτό το multiverse που απαρτίζεται από λογιστές, φοροτεχνικούς, ελεγκτές, οικονομικούς συμβούλους και επιχειρηματικούς συμβούλους, οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές (Certified Auditors – Accountants), διαθέτουν μια πολύ ξεχωριστή θέση. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που -κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης- εξετάζουν και αξιολογούν τα οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης για να βεβαιώσουν ότι συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τις λογιστικές αρχές. Διερευνάς τις προοπτικές σου σε αυτόν τον χώρο; Μάθε τα βασικά που πρέπει να ξέρεις.

Γρήγορη γνώση
Ο θεσμός του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή ήρθε στην Ελλάδα το 1995, ενώ με την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίστηκαν τα απαιτούμενα αυξημένα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος. Οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές έχουν ειδική πιστοποίηση πάντα και εγγράφονται στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.)

Τι αρμοδιότητες έχει συνήθως ένας Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής;  

Το πιο σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι ο Ορκωτός είναι ανεξάρτητος. Δεν ανήκει στην επιχείρηση την οποία ελέγχει. Συνήθως εργάζεται σε ελεγκτική εταιρεία (όπως η EY, η PwC, η Deloitte, η KPMG, η Baker Tilly, η Grant Thornton, η ΣΟΛ Crowe, η PFK κ.ά.), δηλαδή σε εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό άλλων εταιρειών το έργο του ελέγχου. Με λίγα λόγια οι βασικές αρμοδιότητες ενός Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή είναι:

  • Ασκεί τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης και των οικονομικών καταστάσεων σε διάφορα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (επιχειρήσεις και όχι μόνο).
  • Βλέπει αν οι οικονομικές καταστάσεις στο σύνολό τους δίνουν αληθή και ακριβή εικόνα για την κατάσταση της επιχείρησης, τα κέρδη/ζημιές της, καθώς και τις ταμειακές ροές της. 
  • Λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρηματοοικονομικά στοιχεία αλλά και στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ESG-Environmental, Social, Governance) 

Ποιες «οντότητες» μπορεί να ελέγχει ένας Ορκωτός Ελεγκτής;

  • νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου 
  • τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, κ.λπ.
  • εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ετερόρρυθμες εταιρείες
  • ανώνυμες εταιρείες των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς και ανώνυμες εταιρείες των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο συνολικά ή εν μέρει έχει αναληφθεί με δημόσια εγγραφή
  • γενικότερα εταιρείες ή οργανισμούς που με βάση τον νόμο υπάγονται στον υποχρεωτικό έλεγχο ορκωτών ελεγκτών λογιστών

Τι εκπαίδευση πρέπει να έχεις; Χρειάζεται Πτυχίο;

Η κατάρτιση για τους Ορκωτούς είναι απαραίτητη. Για να γίνεις Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής πρέπει να έχεις φοιτήσει σε ένα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που δίνουν πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Συμπληρωματικά απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις για πιστοποίηση. Ένας βασικός φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ελεγκτών Λογιστών (ΙΕΣΟΕΛ) που ανήκει στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ). Επιτυγχάνοντας στις εξετάσεις επιβεβαιώνεις στην ουσία ότι έχεις τις αναγκαίες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε να μπορείς να αναλάβεις την υψηλή ευθύνη της εργασίας αυτής. Άλλοι αναγνωρισμένοι φορείς που παρέχουν πιστοποίηση για Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές είναι η ACCA (Association of Chartered Certified Accountants / Ένωση Ορκωτών Εγκεκριμένων Λογιστών), το ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) κ.λπ.

Επίσης, για τις γνώσεις που απαιτούνται υπάρχει και αντίστοιχο μεταπτυχιακό: η «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική» με ειδίκευση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Έχει προοπτικές το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή;  

Όσο υπάρχουν εγχώρια και διεθνή πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες αλλά και οι πάσης φύσης νομικές οντότητες, οι ορκωτοί λογιστές θα είναι απαραίτητοι. Σίγουρα πρόκειται για ένα επάγγελμα με κύρος, που εμπεριέχει και επαγγελματική ανάπτυξη καθώς ξεκινάς από ασκούμενος Ορκωτού Λογιστή και εξελίσσεσαι σε Βοηθός Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής (Assistant Auditor) και κατόπιν συνεργάτης Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής (Audit Associate), Audit Manager/Director κ.λπ.

Τι δεξιότητες ζητούν συνήθως οι εταιρείες από έναν Ορκωτό Ελεγκτή  Λογιστή;  

  • Να είναι κάτοχος πτυχίου (ή και μεταπτυχιακού) Λογιστικής ή Οικονομικής κατεύθυνσης.
  • Να έχει πιστοποίηση Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή μετά από επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις που αναφέραμε.
  • Για μη junior θέσεις ζητείται προϋπηρεσία σε ελεγκτική εταιρεία ή λογιστικό γραφείο ή οργανωμένο λογιστήριο.
  • Να μιλά και να γράφει πολύ καλά Αγγλικά.
  • Να έχει πολύ καλή γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών (κυρίως Microsoft Office).
  • Να έχει υψηλή αξιοπιστία, αντικειμενική κρίση και ήθος, διαφάνεια και υπευθυνότητα, αντίληψη και συνδυαστική σκέψη.
  • Να έχει δυνατότητα μετακινήσεων καθώς θα πρέπει να επισκέπτεται τα γραφεία της εκάστοτε εταιρείας για τον έλεγχο.

Τι παρέχουν συνήθως οι εταιρείες σε Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές;

  • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, με μισθολογικές αναλογίες, που συνήθως εξαρτώνται από το επίπεδο εμπειρίας, την ειδικότητα και τη θέση του Ορκωτού στην εταιρεία.
  • Εκπαίδευση και δυνατότητες εξέλιξης.
  • Έξοδα τηλεφώνου και μετακίνησης.
  • Άλλες παροχές όπως η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας ή ευέλικτα ωράρια εργασίας, ανάλογα με την εκάστοτε εταιρεία.

Ποιος είναι ο κατά προσέγγιση μισθός;

Οι απολαβές των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών σε καθαρά-μικτά είναι συνήθως υψηλότερες από εκείνες άλλων λογιστικών επαγγελμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μισθοί υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, και εξελίσσονται ανάλογα με τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνεις.

Πώς μπορώ να βρω την επόμενή μου θέση ως Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής;  

Αν και οι θέσεις Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών είναι περιορισμένες συνήθως, μια αναζήτηση στο kariera.gr θα σε βοηθήσει. Προτείνουμε να ψάξεις με τη λέξη-κλειδί «Ορκωτός» , και όχι με τις λέξεις Ελεγκτής ή Λογιστής. Έτσι θα εστιάσεις  αποκλειστικά στις εργασίες για Ορκωτούς. Ενεργοποίησε αν θες και το σχετικό button «Δημιούργησε ειδοποίηση» για να λαμβάνεις ενημέρωση κάθε φορά που δημοσιεύουμε μια σχετική αγγελία.

Άλλες περιγραφές Θέσεων Εργασίας​