Πόση έκταση να έχει το βιογραφικό μου; (+ Video)

Share This Post

cv length

Share This Post

Η ιδανική έκταση για ένα βιογραφικό είναι μία σελίδα ή δύο το πολύ. Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος;

Ένα από τα βασικά ζητήματα όταν φτιάχνεις ένα βιογραφικό για μια νέα θέση εργασίας, είναι το πόση έκταση πρέπει να έχει. Κάποιες ανησυχίες που συνήθως ακούμε, εδώ στο kariera.gr από υποψηφίους είναι: 

  • «Αν είναι μικρό το βιογραφικό μου, δεν θα φαίνεται ελλιπές;»
  • «Αφού έχω πολλά να πω / έχω πολλές εκπαιδεύσεις-σπουδές-εμπειρίες, δεν πρέπει να τα αναφέρω όλα;»

Η απάντηση με λίγα λόγια είναι: Όχι. Στα βιογραφικά, το μίνιμαλ είναι το ζητούμενο. Ακόμα και αν έχεις πολλά να πεις, ακόμα και αν έχεις κάνει πολλές σπουδές, αν έχεις κερδίσει πολλές δεξιότητες, αν έχεις εκτενή προϋπηρεσία κλπ (και μπράβο σου!), καλείσαι όλα αυτά να τα αναφέρεις σε μία (1) σελίδα Α4, ή δύο (2) σελίδες το πολύ. Γιατί μεταξύ άλλων κρίνεται, από τον άνθρωπο που θα το λάβει, η ικανότητά σου:

  • να δίνεις έμφαση στα σημαντικά.
  • να συνοψίζεις.
  • να χρησιμοποιείς τις απαραίτητες λέξεις-κλειδιά που αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σημαντικά skills (hard skills & soft skills) που έχεις και τη γενικότερη εμπειρία σου, χωρίς να πλατειάζεις.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και κάθε φορά που στο site μας λαμβάνουμε βιογραφικά-μεγαθήρια (των πολλών σελίδων), ξέρουμε ότι δυστυχώς αυτά ίσως να μην τύχουν μεγάλης προσοχής από τις εταιρείες-εργοδότες.

Ο λόγος; Κάθε βιογραφικό που φτάνει στα χέρια ενός recruiter ή manager, διαβάζεται σχεδόν φευγαλέα. 

Έρευνες δείχνουν ότι αρχικά το κοιτάζει για 6-8 δευτερόλεπτα και τότε αποφασίζει αν θα το κρατήσει ή όχι. Ελάχιστο ε;! Αν κρίνει μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ότι το CV αυτό μπορεί να του είναι χρήσιμο, τότε μπορεί να το μελετήσει πιο προσεκτικά.

Σκέψου ότι ο όγκος των βιογραφικών που λαμβάνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων, μαζί με όλο τον φόρτο εργασίας που έχουν, δεν τους επιτρέπει να τα διαβάζουν όλα αναλυτικά λέξη-λέξη. Όπως κι εσύ μερικές φορές δεν διαβάζεις ολόκληρα κάποια κείμενα, αλλά τα περνάς με το μάτι, κρατώντας τα πιο σημαντικά σημεία. 

Τι μπορείς να αφήσεις έξω από το βιογραφικό σου για να μη βγει μεγάλο;

  • Τη φωτογραφία σου. Δεν είναι απαραίτητη.
  • Στοιχεία όπως ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, εθνικότητα κλπ. Ούτως ή άλλως δεν τα βάζουμε πια και μας «τρώνε» άδικα χώρο.
  • Αναλυτικές πληροφορίες για τις εταιρείες στις οποίες τυχόν έχεις δουλέψει. Αν π.χ. έχεις δουλέψει σε μια γνωστή αλυσίδα Λιανεμπορίου, δεν χρειάζεται όταν θα γράψεις την επωνυμία της, να διευκρινίσεις «Εταιρεία Λιανεμπορίου και Πώλησης Καταναλωτικών Αγαθών». Ο άνθρωπος που το διαβάζει, ξέρει.
  • Μην αναλωθείς γράφοντας σε κάθε σταθμό προϋπηρεσίας σου, όλες τις αρμοδιότητές σου. Πιο πολύ ενδιαφέρει τον παραλήπτη του βιογραφικού σου, το τι αποτελέσματα έφερες στην κάθε θέση.
  • Μη βάζεις μεγάλες λίστες με skills/δεξιότητες. Μέχρι 5 hard skills και άλλα τόσα soft skills συνήθως είναι μια χαρά. (Αν έχεις περισσότερα hard skills, βάλε αυτά που είναι πιο σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.)
  • Γενικώς, απόφυγε τις μεγάλες παραγράφους και τον μακροπερίοδο λόγο. Συνόψισέ τα όλα σε bullet points. Αν χρειαστεί να γράψεις κάτι πιο αναλυτικά, κάν’ το σε μια συνοδευτική επιστολή.

Χρειάζεσαι κι άλλες συμβουλές για το πώς πρέπει να είναι ένα επαγγελματικό βιογραφικό; Ακολούθησε τα υπόλοιπα blog post + video στην ενότητα k. tips.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch