H διαπραγμάτευση του μισθού για μια θέση εργασίας ή για την ήδη υπάρχουσα, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. O εργοδότης πρέπει να ξέρει ότι αξίζει ο υποψήφιος ένα συγκεκριμένο νούμερο που εκείνος έχει στον νου του ώστε στην προσφορά που θα κάνει να βρίσκεται κοντά στην ελπίδα του άλλου.
Αυτή η διαπραγμάτευση θέλει ηρεμία και καλό είναι ο καθένας να έχει λάβει κάποιες συμβουλές από έμπειρους προτού πάει σε μια τέτοια συνέντευξη. Πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που θα τεθεί, να έχει γνώση της θέσης και της εταιρείας στην οποία απευθύνεται και να είναι ψυχολογικά πανέτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις λεπτομέρειες που θα συζητηθούν. Και μάλλον θα είναι πολλές.
O μισθός και το εισόδημα γενικότερα κάποιου ανθρώπου μπορεί, και οφείλει μάλιστα, να αποτελεί προσωπική υπόθεση. Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να μην φανερώνει το πόσα λεφτά παίρνει ή το πόσα λεφτά θα επιθυμούσε να παίρνει.
Ένα βασικό και σημαντικό πρόβλημα για όλους και ανεξαρτήτως μάλιστα θέσης, αποτελεί το πόσα χρήματα νιώθουν ότι μπορούν να ζητήσουν όταν κλείνουν ραντεβού για μία δουλειά. Οι περισσότεροι φοβούνται να ζητήσουν αυτά που πιστεύουν πως αξίζουν, έχοντας γνώση και συνείδηση πως οι μισθοί έχουν πέσει, ειδικά τα χρόνια μετά κρίσης. Είναι όμως τελείως διαφορετικό το πόσα πιστεύεις ότι ορίζει η αγορά και το πόσα πιστεύεις ότι θα έπρεπε να παίρνεις – σε λογικά πλαίσια πάντα. Όταν η συνάρτηση αυτή αποκλίνει πολύ μέσα μας, πρέπει σίγουρα να μειώσουμε την απόσταση και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά.
Συμβουλές διαπραγμάτευσης
Η σωστή διαπραγμάτευση μισθού είναι σημαντικό εργαλείο είτε πρόκειται για έναν νέο υποψήφιο που διαπραγματεύεται την προσφορά για μια θέση εργασίας, είτε για εργαζόμενο που έχει ήδη σχέση εργασίας με τον εργοδότη του. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να είστε προετοιμασμένοι για τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης μισθού.
Διαπραγμάτευση μισθού στο πλαίσιο συνέντευξης
Εάν είστε υποψήφιος για μια νέα θέση εργασίας, σίγουρα θα περάσετε από μία συνέντευξη με ένα ή περισσότερα στάδια. Πριν όμως φτάσετε στη συνέντευξη, βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε καλά τα οικονομικά δεδομένα αυτής της θέσης εργασίας. Ποιο είναι το μισθολογικό εύρος που αντιστοιχεί στην εργασία αυτήν; Ως υποψήφιος, μπορεί να χρειαστεί ν’ απαντήσετε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό στην τρέχουσα θέση εργασίας σας. Μην φοβηθείτε να δώσετε ειλικρινείς απαντήσεις (άλλωστε, ο υποψήφιος εργοδότης σας μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μάθει το πραγματικό ποσό), αλλά κρατήστε την ψυχραιμία σας, φέρνοντας στο τραπέζι μια δίκαιη προσφορά που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και θα δώσει στον εργοδότη σας τη δυνατότητα να δει ότι έχετε προετοιμαστεί σωστά γι’ αυτήν τη διαπραγμάτευση.
Αύξηση ή αλλαγή θέσης
Εάν εργάζεστε ήδη σε κάποια εταιρεία, πριν ζητήσετε αύξηση, σκεφτείτε:
– Έχετε συμπληρώσει πάνω από έναν χρόνο εργασίας στην τρέχουσα θέση εργασίας σας;
– Έχουν αλλάξει τα δεδομένα της εργασίας σας;
– Έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις ή έχει διευρυνθεί ο ρόλος σας;
Εάν απαντήσατε «ναι» στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε έχει έρθει η ώρα για τη διαπραγμάτευση μισθού σας. Όταν ξεκινάμε μια συνεργασία έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία, πράγματι, μπορεί ν’ αλλάξουν με τον χρόνο. Οι επόμενες συμβουλές αφορούν σ’ αυτόν τον τύπο διαπραγμάτευσης μισθού.
Αποδείξτε πως σας αξίζει (σε κάθε περίπτωση και ειδικά όταν ζητάτε αύξηση)
Δεν τίθεται θέμα συζήτησης αναπροσαρμογής μισθού εάν δεν είσαι σε θέση να αποδείξεις στον εργοδότη σου ότι μπορείς και εξελίσσεσαι συνεχώς στη δουλειά σου. Κατά τη διάρκεια των οικονομικών διαπραγματεύσεων παρουσίασέ του μία λίστα με τα project που έχεις φέρει εις πέρας επιτυχώς, καθώς και όλες σου τις αρμοδιότητες στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Όπως και στις περιπτώσεις μιας συνέντευξης για νέα εργασία, έτσι και στις περιπτώσεις διαπραγμάτευσης μισθού σε τρέχουσα θέση, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τα μισθολογικά δεδομένα του ρόλου μας. Υπολογίστε συνολικά τις ικανότητές σας, όλα τα θετικά προσόντα σας και τα όσα έχετε ήδη προσφέρει στον εργοδότη σας. Να είστε σίγουροι πως, μόνο γνωρίζοντας την αξία σας θα μπορέσετε να βγείτε με επιτυχία από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μισθού. Φροντίστε να κάνετε μια λίστα με τις επιτυχίες σας στον τρέχοντα ρόλο σας, και τους τρόπους με τους οποίους τα προσόντα σας έχουν προσφέρει στην επιχείρηση. Κρατήστε τις πληροφορίες αυτές και χρησιμοποιήστε τις ώστε να υπογραμμίσετε και να αναδείξετε την αξία σας στον εργοδότη σας.
Κάντε την έρευνά σας
Κάντε μια διαδικτυακή έρευνα και βρείτε ποιος είναι ο μέσος μισθός που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση στην αγορά εργασίας. Καλό θα ήταν επίσης να ενημερωθείτε σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας σας, προτού προχωρήσετε σε χρηματικές συμφωνίες, έτσι ώστε να αποφύγετε για παράδειγμα να ζητήσετε αναπροσαρμογή μισθού σε περίοδο περικοπών.
Διατηρήστε ψυχραιμία και καλή διάθεση
Αν και είναι φυσιολογικό να αγχωθείτε όταν προγραμματίζετε να ζητήσετε μια αύξηση ή να κάνετε μια συνολική διαπραγμάτευση μισθού, προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι όταν συζητάτε με τον εργοδότη σας! Φροντίστε να αναλύσετε με λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε πως αξίζετε την αύξηση που ζητάτε με καλή διάθεση, αποφεύγοντας να φανείτε υπερφίαλοι ή εγωκεντρικοί. Ο εργοδότης σας μπορεί να σας απευθύνει δύσκολες ερωτήσεις, όπως «γιατί αισθάνεστε πως χρειάζεστε αυτήν την αύξηση». Μη διστάσετε ν’ απαντήσετε ειλικρινά και να χρησιμοποιήσετε τη λίστα με τις επιτυχίες σας για να στηρίξετε τα επιχειρήματά σας.
Μην φοβάστε ν’ ακούσετε «όχι»
Εάν η πρώτη σας πρόταση είχε θετική απάντηση, δεν θα ήταν διαπραγμάτευση. Κάθε «όχι» είναι ευκαιρία για συζήτηση. Ξεκινήστε τη διαπραγμάτευση με το υψηλότερο –λογικό- νούμερο που έχετε υπόψη σας, ώστε να έχετε χώρο να ελιχθείτε εάν η απάντηση είναι «όχι». Εάν το αίτημά σας για αναπροσαρμογή μισθού γίνει αποδεκτό, ευχαριστήστε με ένα email έτσι ώστε η συμφωνία σας να κατοχυρωθεί. Εάν πάλι απορριφθεί, μην παραλείψετε να τους ευχαριστήσετε για τον χρόνο που διέθεσαν, δημιουργώντας έτσι μία καλή εντύπωση που θα σας δώσει την ευκαιρία για μία περεταίρω συζήτηση επί του θέματος στο άμεσο μέλλον.
Εxtra tips
– Προσπαθήστε ν’ αξιολογήσετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Μπορεί να είστε πιο ελαστικοί σε ένα χαμηλότερο νούμερο, εάν αυτό συνοδεύεται από κάποια άλλη εργασιακή αλλαγή / προτέρημα, όπως: εργασία από το σπίτι, αυξημένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παροχή εταιρικού οχήματος ή τηλεφώνου και κάλυψη λογαριασμών κ.ο.κ.
– Κάποιες έρευνες δείχνουν πως, εάν το νούμερο που θα ζητήσετε δεν είναι στρογγυλό (π.χ. €1.250,00), είναι πιο πιθανό να γίνει δεκτό, καθώς ο εργοδότης σας αισθάνεται πως έχετε επενδύσει χρόνο και κόπο στο να μελετήσετε τις μισθολογικές και αξιακές παραμέτρους γύρω από την προσφορά σας.
– Επιλέξτε τη σωστή στιγμή για να ξεκινήσετε μια συζήτηση διαπραγμάτευσης. Αποφύγετε τις Δευτέρες, καθώς στην αρχή της εβδομάδας υπάρχει πιο δύσκολο κλίμα. Προτιμήστε κάποια στιγμή που είναι κοντά σε μια επιτυχία σας. Και επιτυχία του εργοδότη.
– Εάν είναι η πρώτη φορά που προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε, προετοιμαστείτε κάνοντας αναλυτικές σημειώσεις για το πώς θέλετε να μιλήσετε, ή ζητήστε από κάποιον φίλο σας να κάνει μαζί σας δοκιμές και πρόβες μέχρι να συνηθίσετε.
– Αναλύστε την πρότασή σας από τη σκοπιά του εργοδότη σας. Σκεφτείτε τι ενστάσεις ή διαφωνίες μπορεί να έχει και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας ανάλογα.