Οι πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού

Share This Post

tech languages

Share This Post

Μια εις βάθος ματιά στο ποιες γλώσσες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μας. Μια χρήσιμη γνώση για κάθε Developer -και όχι μόνο- που ψάχνει ευκαιρίες για το επόμενο βήμα του.

Αν άνοιξες αυτό το άρθρο τότε ή ήδη ασχολείσαι κάπως με τον Προγραμματισμό, ή σκέφτεσαι να αρχίσεις να ασχολείσαι πιο ενεργά. Όποια κι αν είναι η περίπτωσή σου, είσαι στο σωστό μέρος. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να είσαι αναγκαστικά Προγραμματιστής, για να σε «αγγίζει» το συγκεκριμένο θέμα. Βασικές γνώσεις κώδικα, ζητούν όλο και περισσότεροι εργασιακοί τομείς. Το ήξερες ότι πάνω από το 90% των επαγγελμάτων σήμερα, απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του programming; (σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

Ο θαυμαστός κόσμος του προγραμματισμού είναι το φυσικό αντίδοτο σε οποιαδήποτε έννοια στασιμότητας ή βαρεμάρας. Με το Coding δεν βαριέσαι ποτέ. Τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία και συνέχεια:

-όλο και κάτι καινούργιο υπάρχει να μάθεις

-οι γλώσσες προγραμματισμού «παλεύουν» μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία

-ανάλογα με το τι project αναλαμβάνεις, ο κώδικας που πρέπει να γράψεις είναι μια νέα πρόκληση

-η συνεργασία με άλλους σου ανοίγει μοναδικές νέες γνώσεις.

Πόσο αλλάζουν τα πράγματα από χρόνο σε χρόνο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφουγκραστείς το πόσο αλλάζει από χρόνο σε χρόνο το πεδίο του Προγραμματισμού. Κάποιες γλώσσες μένουν διαχρονικές, ενώ νέες κάνουν την εμφάνισή τους. Η δημοφιλία τους έχει διακυμάνσεις και αυξομειώνεται σαν σε ένα «χρηματιστήριο κώδικα». Κάνε μια virtual βόλτα στις κοινότητες των Προγραμματιστών (θα μιλήσουμε για αυτές σε επόμενο άρθρο). «Επισκέψου» τα διαδικτυακά conferences που κάνουν μεγάλες εταιρείες όπως Amazon, Ibm, Google, Apple, που είναι ειδικά για Development. Λάβε μέρος στο Developers:Day :Digital που διοργανώνει το kariera.gr, το μεγαλύτερο online event για την εργασία στην Πληροφορική. Όχι μόνο θα σου ανοίξει νέες ευκαιρίες αλλά θα δεις και τι είναι πιο «hot», φέτος. Τι θέλουν οι εργοδότες; Τι skills / δεξιότητες αναζητούν διακαώς όλοι εκείνοι που επενδύουν στην Τεχνολογία;

Οι 5 πιο περιζήτητες γλώσσες σύμφωνα με το StackOverFlow

Ανάμεσα σε επαγγελματίες όπως Software Engineers, Software Developers, Web Designers, DevOps Engineers, System Engineers, IT Administrators, UI/UX Designers, Business Analysts, Data Scientists, Machine Learning Engineers, Data Engineers, Product Managers, που όλοι αγγίζουν λίγο ή πολύ τον κόσμο του Development, σφυγμομετράς τον παλμό της αγοράς.

Τι σημαίνει όμως «δημοφιλής γλώσσα»;

– Η δημοφιλία μιας γλώσσας προγραμματισμού είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων
– Για ποιο project τη θέλεις;
– Πόσο τη ζητάει η αγορά;
– Πόσο εύκολη είναι για να τη μάθεις;
– Πόσο επικερδής είναι;
– Πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός σε Developers;
– Είναι διαχρονική ή σχετικά νέα;

Για παράδειγμα, η Python που όπως θα δεις στο παρακάτω γράφημα έχει ανοδική πορεία, είναι κατάλληλη για αρκετές εργασίες, μεταξύ των οποίων είναι το Machine Learning (Μηχανική Μάθηση) και το AI (Τεχνητή Νοημοσύνη). Το Machine Learning και το AI ανεβαίνουν συνεχώς οπότε είναι φυσικό να βλέπουμε την Python στις πρώτες θέσεις προτίμησης, αν ρίξουμε μια ματιά σε διάφορες λίστες δημοφιλίας στον κόσμο. Από την άλλη, ενώ είναι εύκολη σχετικά στην εκμάθησή της, δεν είναι εύκολο να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας στο Machine Learning γιατί απαιτεί έξτρα επιστημονικό υπόβαθρο από τον Developer. Ένα διαφορετικό παράδειγμα δημοφιλίας αποτελεί η JavaScript που έχει επιδείξει σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια, χωρίς εκπλήξεις.

Δεδομένα από το πιο πρόσφατο report Octoverse του Github

Τι απαντήσατε εσείς οι Προγραμματιστές όταν σας ρωτήσαμε;

Εν μέσω καλοκαιρινής COVID-19 εποχής, θεωρήσαμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάρουμε και τη δική σας γνώμη για το σε ποια τεχνολογία / γλώσσα προγραμματισμού προτιμάτε να εκπαιδευτείτε. Αφορμή ήταν το ότι βλέπουμε την κοινότητα των Προγραμματιστών που απευθύνεται στο kariera.gr -τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για το μέλλον της- ολοένα να μεγαλώνει. Το Coding School, η ειδική «σχολή» σεμιναρίων και μαθημάτων που έχουμε δημιουργήσει για εσάς, το αποδεικνύει περίτρανα.

Αυτό το ξέρατε; Το Coding School βραβεύτηκε με Bronze Award στα Responsible Business Awards 2020, για τις πρωτοβουλίες και τη συμβολή του στην αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο του Coding στην Ελλάδα.

Το Coding School λοιπόν απευθύνθηκε σε εσάς και ορίστε ποιες 10 γλώσσες βάλατε στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών σας*:

Python (με ποσοστό 57%)
JavaScript (με ποσοστό 42%)
Java (με ποσοστό 34%)
SQL (με ποσοστό 32%)
HTML/CSS (με ποσοστό 29%)
React (με ποσοστό 26%)
C# (με ποσοστό 25%)
C++ (με ποσοστό 21%)
PHP (με ποσοστό 21%)
R (με ποσοστό 13%)

*Είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε πάνω από μια γλώσσες προγραμματισμού.

Τοπ 10 γλώσσες προγραμματισμού

Το δείγμα ήταν 325 άτομα (πανελλαδικά) και η έρευνα διενεργήθηκε με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (SurveyMonkey), το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2020. Σε ποσοστό 26% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εργάζονται ως Full Stack Developers, ενώ το 25% ως Software Engineers. Οι Back-End Developers αποτελούν το 20% του δείγματος. Τέλος, το 14% είναι Front-End Developers.

Το 64% των απαντήσεων δόθηκαν από άτομα που έχουν εργασιακή εμπειρία έως και 4 χρόνια, ενώ 18% ήταν όσοι δήλωσαν πως εργάζονται 10+ χρόνια. 

Αναφορικά με τον τρόπο εκπαίδευσης που επιλέγουν, οι top επιλογές τους ήταν τα Διαδικτυακά βιντεοσκοπημένα σεμινάρια 74%, τα Βιβλία 49%, οι Πιστοποιήσεις από επίσημους φορείς 42%, τα Σεμινάρια με φυσική παρουσία  35%, και τα Live διαδικτυακά σεμινάρια 31%.

Σε ποιες άλλες πηγές μπορείς να ανατρέχεις για να δεις πώς κινείται η δημοφιλία μιας γλώσσας;

Μια πολύ έγκυρη πηγή είναι το TIOBE, που σου δίνει μια καλή εικόνα για την κατάταξη των τεχνολογιών και των γλωσσών προγραμματισμού. Το StackOverFlow επίσης εμπιστεύονται -και δικαίως- οι προγραμματιστές, αλλά και το GitHub, τα οποία πραγματικά βασίζονται στην ανατροφοδότηση που παίρνουν από την τεράστια κοινότητα των Developers. Σκέψου πόσο μεγαλώνει η κοινότητα, αλλά και η συμβολή της, που τον περασμένο μόνο χρόνο (2019) στην κοινότητα του GitHub μπήκαν 10 εκατομμύρια νέοι Developers από όλο τον κόσμο. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιείς το Google Trends για να βλέπεις πώς κυμαίνεται η ζήτηση, αλλά και το PYPL (PopularitY of Programming Language).

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα του Coding School χαρτογράφησε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τις τάσεις, γεγονός που το παρατηρεί κανείς και αν δει την παγκόσμια κατάταξη όπως φαίνεται στις παραπάνω μεγάλες παγκόσμιες «πλατφόρμες». Για παράδειγμα οι 5 πιο περιζήτητες γλώσσες σύμφωνα με το StackOverFlow σε δείγμα άνω των 57.000 ατόμων είναι επίσης οι Python, JavaScript, Java, SQL, HTML/CSS, ενώ το μόνο που αλλάζει είναι η σειρά κατάταξης.

Οι 5 πιο περιζήτητες γλώσσες σύμφωνα με το StackOverFlow

Μια ματιά στα Υπέρ και τα Κατά των πιο δημοφιλών γλωσσών προγραμματισμού

Python

Στα «υπέρ» της: Η Python έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια χωρίς να δείχνει σημάδια «κούρασης». Είναι μια απλή στη σύνταξή της γλώσσα προγραμματισμού, ευέλικτη, περιεκτική και ευανάγνωστη. Χωρίς μεγάλη εμπειρία μπορείς εύκολα να τη γράψεις και τη διαβάσεις. Φοβερό είναι και το εύρος των χρήσεών της: από το Web Development έως το Machine Learning, και από τα Data Analytics μέχρι το Cyber ​​Security.

Στα «κατά» της: Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο «βαριά» από άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Παράλληλα δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών (multithreading), και επειδή είναι τόσο απλή στη σύνταξή της, οι Προγραμματιστές μεταβαίνουν πιο δύσκολα σε γλώσσες με σύνθετη σύνταξη όπως η Java.

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Νοέμβριος 2020) πάνω από 45 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με την Python.


JavaScript

Στα «υπέρ» της: Τα τελευταία χρόνια η JavaScript εξελίχθηκε σε μια ‘multi-paradigm’, υψηλού επιπέδου δυναμική γλώσσα προγραμματισμού. Είναι σχετικά απλή στην εκμάθηση και γρήγορη. Σημαντικό είναι ότι με το Node.js  έγινε πιο «ελεύθερη» και πλέον εκτελείται και βρίσκει εφαρμογές εκτός web browser. Επίσης στα θετικά της είναι ότι λειτουργεί παράλληλα με την HTML, και πολλές εφαρμογές ιστού κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου σε JavaScript.

Στα «κατά» της: Δεδομένου ότι ο κώδικας JavaScript είναι ορατός στον χρήστη, μπορεί να γίνει ευάλωτος σε κακόβουλες ενέργειες. Επίσης είναι πιο δύσκολο να εντοπίσεις σφάλματα στον κώδικα (debugging) γιατί ο browser μπορεί να μην τα εμφανίζει, μπορεί δηλαδή να υπάρχουν προβλήματα cross-browser compatibility.

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Νοέμβριος 2020) πάνω από 65 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με τη JavaScript.


Java

Στα «υπέρ» της: Η Java παραμένει μέσα στις πιο δημοφιλείς αντικειμενοστραφείς (object-oriented) γλώσσες από τη δημιουργία της το 1995. Δηλαδή τα τελευταία 25 χρόνια! Τη χρησιμοποιούν πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για εφαρμογές desktop και backend συστήματα, έχει πολύ καλή φορητότητα (δηλαδή μπορεί να τρέξει σχεδόν σε κάθε σύστημα), μένει διαχρονική και είναι εύκολη στη συντήρησή της παρουσιάζοντας λιγότερα σφάλματα.

Στα «κατά» της: Καταναλώνει αρκετή μνήμη, είναι πιο αργή από γλώσσες όπως η C και η C++, ενώ παράλληλα το look and feel της δεν είναι το δυνατό της σημείο, δεδομένου ότι τα γραφικά της δεν είναι και τα πιο «φρέσκα».

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Νοέμβριος 2020) πάνω από 65 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με Java.


SQL

Στα «υπέρ» της: H Structural Query Language (SQL) είναι μία από τις πιο ευρείας χρήσης γλώσσες για σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Σχεδόν κάθε λειτουργία, όπως η ανάκτηση δεδομένων, η δημιουργία μιας νέας relational database, ο χειρισμός δεδομένων κλπ. μπορούν να εκτελεστούν χρησιμοποιώντας SQL. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη ευχέρεια στον Προγραμματισμό, άρα είναι καλή για αρχαρίους, και έχει απλούς συντακτικούς κανόνες, πράγμα που την κάνει πολύ φιλική προς τον χρήστη.

Στα «κατά» της: Κάποιες εκδόσεις της είναι ακριβές και έτσι οι Προγραμματιστές έχουν μειωμένη πρόσβαση. Επίσης για κάποιους έχει περίπλοκο interface.

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Νοέμβριος 2020) πάνω από 110 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με SQL.


HTML/CSS

Στα «υπέρ» τους: Δεν είναι ακριβώς γλώσσες προγραμματισμού αλλά τεχνολογίες. Αμφότερες πολύ βασικές για να προχωρήσεις σε πιο advanced πράγματα αργότερα. Η HTML (Hypertext Markup Language) και το CSS (Cascading Style Sheets) είναι συστατικά στοιχεία ενός web page ή ενός app. Η HTML σε βοηθάει να φτιάξεις τη δομή, ενώ το CSS δίνει έμφαση στο οπτικό αποτέλεσμα, το layout, το animation κλπ. Στα θετικά τους, επίσης, η ευκολία συντήρησης και η σταθερότητα.

Στα «κατά» τους: Πρέπει να γράψεις πολύ κώδικα για να φτιάξεις μια ιστοσελίδα. Η HTML είναι καλή μόνο για στατικές σελίδες και όχι για δυναμικές. Όσον αφορά το CSS, πρέπει ως Προγραμματιστής πρέπει να τεστάρεις τον κώδικα σε διάφορους browsers για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν ζητήματα συμβατότητας.

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Νοέμβριος) πάνω από 40 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με HTML / CSS.

Αυτό το ήξερες; Όλες τις παραπάνω γλώσσες τις έχουμε προσεγγίσει με live και virtual μαθήματα μέσα από το Coding School.

Γράφουν οι:
Δημήτρης Φαλλιέρος | Δημοσιογράφος-συνεργάτης του kariera.gr
Λάμπρος Κωσταπαππάς | Software Engineer, Mobile Developer

Image courtesy of Paul Esch-Laurent

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch