Πάρε το… remote control στη δουλειά σου

Share This Post

remote control at your job

Share This Post

Μπορείς να έχεις τον έλεγχο της πρόσληψής σου ή της εργασίας σου εξ αποστάσεως; Ποιες εταιρείες προσφέρουν σήμερα ευκαιρίες για remote (ή και distributed) working;

Οι προσλήψεις αλλά και η εργασία εξ αποστάσεως δεν είναι trend των τελευταίων δύο ετών. Είχαν αρχίσει να αχνοφαίνονται εδώ και χρόνια για λόγους που ήταν ανεξάρτητοι με την παγκόσμια υγεία. Όμως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πραγματικά απέκτησαν εκτενέστερες διαστάσεις. Σύμφωνα με το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού), ειδικά στη χώρα μας, το 2019 η remote εργασία ήταν οριακά στο 5,3%, και αφορούσε περισσότερο τους αυτοαπασχολούμενους παρά τους μισθωτούς με εξαρτημένη θέση εργασίας. Σήμερα, αυτό το ποσοστό εκτιμάται ότι έχει εκτιναχθεί στο 25%

Tip: Κάνε μια αναζήτηση στο kariera.gr. Δεκάδες αγγελίες ανακοινώνονται για εργασία από απόσταση (remote).

Αναρωτιέσαι τι θα γίνει όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την COVID-εποχή;

Φαίνεται ότι ακόμα και όταν τα ποσοστά εμβολιασμού θα έχουν αυξηθεί και ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 αλλά και των μεταλλάξεών της θα έχει ελαχιστοποιηθεί, πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν remote διαδικασίες στην κουλτούρα τους.

Ποιες διαδικασίες είναι αυτές;

  • Οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων (πλέον πολλοί εργοδότες ψάχνουν και αξιολογούν υποψηφίους χωρίς να τους βλέπουν από κοντά)
  • Οι διαδικασίες πρόσληψης (οι εταιρείες δοκιμάζουν να εφαρμόσουν προσλήψεις αλλά και onboarding χωρίς φυσική παρουσία)
  • Δημοσιεύονται θέσεις για εργασία η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρως ή μερικώς remotely (δηλαδή συνδυάζοντας δουλειά από το γραφείο και από μακριά).

Επίσης έχει εισαχθεί στην καθημερινότητά μας και μια νέα έννοια: το distributed working.

Distributed work είναι όταν μια εταιρεία προσελκύει υπαλλήλους από τελείως διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Μπορεί δηλαδή να έχει έδρα στην Αθήνα και να έχει κάποιους εργαζομένους που ζουν και δουλεύουν στα Χανιά, στη Χιλή ή στη… Χονολουλού.

Αυτό που χαρακτηρίζει τόσο τη remote όσο και τη distributed εργασία είναι ότι υπάρχει μια αμοιβαία δέσμευση. Εσύ δεσμεύεσαι στην εταιρεία ότι θα κάνεις τη δουλειά χωρίς φυσική παρουσία, και η εταιρεία δεσμεύεται προς εσένα ότι θα σου δίνει τη γνώση και τα «εργαλεία» για να μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά. Ο παράγοντας που κάνει εφικτή αυτή την πραγματικότητα είναι ένας και λέγεται «τεχνολογικός μετασχηματισμός». Όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν οι δύο πλευρές (εργαζόμενοι και εργοδότες) να συνεργαστούν ομαλά, αν δεν υπάρχουν τα ψηφιακά εργαλεία, η απομακρυσμένη εργασία δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει. Γι’ αυτό κάνουμε συνέχεια εδώ στο kariera λόγο για τις ψηφιακές δεξιότητες, δεν είναι πλέον εξαίρεση, είναι καθολική εργασιακή ανάγκη.

Ήδη σκέψου ότι στην Ελλάδα πρόσφατα (Σεπτέμβριος ’21) προωθήθηκε διάταξη για την εξ αποστάσεως εργασία και τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Ο κόσμος μεταμορφώνεται σε ένα παγκόσμιο χωριό, όπου πραγματικά πολλοί θα μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε μαζί με οποιονδήποτε. Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατες έρευνες παγκοσμίως αλλά και μέσα στα σύνορα της χώρας μας καταδεικνύουν ότι σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους (στοιχεία από την Ελλάδα) επιθυμούν να περνούν περισσότερο από τον μισό του χρόνου εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (61%) έχουν πια τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι που τους επιτρέπει την αποτελεσματική τηλεργασία.

Διάβασε εδώ τα επαγγέλματα της Πληροφορικής που σου επιτρέπουν να δουλεύεις από οπουδήποτε.

Θες έμπρακτα παραδείγματα; Μέσα από τον Οδηγό Καριέρας 2021 σε «ξεναγούμε» σε μερικές ελληνικές εταιρείες που ενσωμάτωσαν επιτυχημένα το remote work στον τρόπο λειτουργίας τους.


Image courtesy of The Lazy Artist Gallery

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα