10 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά

Share This Post

10 questions before searching for a job

Share This Post

Χωρίς να επηρεάζεσαι από κανέναν, κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου, και από τις απαντήσεις που θα πάρεις θα καθοριστούν πολλά…

Είτε είσαι σε διαδικασία να βρεις την πρώτη σου δουλειά, είτε έχεις ξαναδουλέψει και τώρα απλώς θες να κάνεις μια νέα αρχή ή το επόμενό σου βήμα, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσεις λίγο τις δυνάμεις σου όπως ο Daniel-san στο Karate Kid. Η εύρεση εργασίας δεν είναι πάντα «επίθεση», μερικές φορές προϋποθέτει ότι θα έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο να «μάθεις» τον εαυτό σου. Να λοιπόν κάποιες ερωτήσεις που είναι καλό να κάνεις στον εαυτό σου.

Αυτό το ήξερες; Ο Mister Miyagi αποκαλεί san και όχι son (γιο) τον Ντάνιελ. Το san είναι προσφώνηση για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δασκάλους ή άτομα που αξίζουν σεβασμού. Ο κ. Miyagi λοιπόν τον έλεγε Daniel-san δείχνοντάς του ότι τον θεωρεί ισάξιο.

1. Ξέρω τι θέλω;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Πολλοί από εμάς, την κάνουμε συνέχεια στον εαυτό μας και δεν παίρνουμε σαφή απάντηση. Όμως το να προσπαθήσεις να δώσεις μια απάντηση είναι χρήσιμο (ακόμα κι αν αυτή η απάντηση δεν είναι οριστική ή τελεσίδικη). Για παράδειγμα: Σε τι τύπου θέσεις έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να δουλεύει; Τι σε γοητεύει περισσότερο; Πού πιστεύεις ότι θα αφιερωνόσουν με περισσότερη ευχαρίστηση; Η απάντηση «Θα ήθελα να είμαι εισοδηματίας στα νησιά Φίτζι» είναι δημοφιλής απάντηση, αλλά δεν εγγυόμαστε ότι θα σε βοηθήσει!

Ακόμα και η θεάρα Kareena Kapoor αναρωτιέται.

2. Έχω τα skills για να αποκτήσω τη δουλειά που θέλω; Αν όχι, κάνω αυτό που πρέπει για να τα αποκτήσω;

Κάθε θέση εργασίας απαιτεί κάποιες απαραίτητες δεξιότητες. Ένας προγραμματιστής πρέπει να ξέρει δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, ένας πωλητής πρέπει να έχει πωλησιακές και διαπραγματευτικές δεξιότητες, ένας καθηγητής πρέπει να έχει updated γνώσεις και μεταδοτικότητα. Όσο περνάνε τα χρόνια, οι δεξιότητες αυτές αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται. Εσύ έχεις αυτά που χρειάζεσαι; Μπες στις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν, δες τι ζητάνε οι εργοδότες και κάνε την αυτοαξιολόγησή σου. Αν δεις ότι σου λείπουν βασικές δεξιότητες, μην περιμένεις: ξεκίνα να τις αναπτύσσεις τώρα.

Tip: Κάνε ένα καλό browsing σε θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται στο kariera.gr. Θα πάρεις μια καλή γεύση για το τι ζητάει η αγορά σήμερα.

3. Σκοπεύω να αφιερώσω χρόνο στην εύρεση εργασίας;

Το έχουμε ξαναπεί και δεν θα βαρεθούμε ποτέ να το λέμε: Η αναζήτηση εργασίας είναι μια full time job. Που σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και κόπο για να την κάνεις καλά. Πρέπει να ερευνήσεις σχολαστικά τις θέσεις και τις εταιρείες που πιστεύεις ότι θα σου ταίριαζαν, να μιλήσεις με τον περίγυρό σου, να δικτυωθείς εποικοδομητικά, να διαμορφώσεις το βιογραφικό σου, να φτιάξεις portfolio. Η αναζήτηση εργασίας δεν σημαίνει ότι στέλνω το ίδιο και απαράλλακτο βιογραφικό κατά ριπάς σε όλες τις εταιρείες. Πρέπει να δεις τι ζητάει και τι κουλτούρα έχει η κάθε εταιρεία και να στείλεις υλικό (βιογραφικό + κείμενο γνωριμίας ή συνοδευτική επιστολή) που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον στον μελλοντικό εργοδότη σου και θα τον κάνει να σκεφτεί: «Να μια περίπτωση υποψηφίου που φαίνεται να το έψαξε πριν στείλει»! Θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για εκείνους.

Ο μέσος recruiter ή εργοδότης όταν βλέπει ότι έχεις αφιερώσει χρόνο.

4. Τελικά το βιογραφικό μου είναι πραγματικά καλό;

Μιας και μιλήσαμε για βιογραφικά, ας πούμε και αυτό: Δυστυχώς αρκετά CV που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι προχειροφτιαγμένα, δεν έχουν «χαρακτήρα», έχουν ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη, ή είναι τεράστια. Αυτό σημαίνει ότι ο «κάτοχός τους» δεν τα φρόντισε όσο θα περίμενε κανείς. Δες βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις ένα winner-βιογραφικό εδώ.

Food for thought: Τι σημαίνει όταν στέλνεις ένα προχειροφτιαγμένο CV; Ότι ο εργοδότης θα φοβηθεί μήπως χειριστείς και τη δουλειά σου με την ίδια προχειρότητα αν σε προσλάβει. Το βιογραφικό είναι το πρώτο δείγμα εργασίας που παραλαμβάνει ο μελλοντικός μας εργοδότης.

5. Τι έχω που δεν το έχουν πολλοί άλλοι;

Αυτό που θα τραβήξει την προσοχή ενός μελλοντικού εργοδότη, είναι να διαπιστώσει παρατηρώντας σε, ότι έχεις κάτι ξεχωριστό. Π.χ.:

  • Είσαι πολύ καλή/ος στη διαπροσωπική επικοινωνία.
  • Βρίσκεις λύσεις σε αδιέξοδα και σε προβλήματα.
  • Έχεις ένα επαγγελματικό πιστοποιητικό που δεν το έχουν πολλοί.
  • Έχεις δημιουργήσει με φίλους σου ένα δικό σου επαγγελματικό project (κι ας μην έχεις βγάλει χρήματα από αυτό, το ζητούμενο είναι να έχεις ασχοληθεί ενεργά).

Άρα κάνε έναν απολογισμό και αναρωτήσου: Θα βρει έναν καλό λόγο ο μελλοντικός εργοδότης μου για να με προτιμήσει σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Τι είναι αυτό που με ξεχωρίζει; Ποιο είναι το USP (Unique Selling Proposition) μου, όπως λέμε και στις επιχειρήσεις; Μόλις ανακαλύψεις τη μυστική σου super-power, θα μπορέσεις να παρουσιάσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση τον εαυτό σου, π.χ. όταν θα βρεθείς σε μια συνέντευξη.

Αυτό θα πει να ξεχωρίζεις από το πλήθος.

6. Ξέρω τις προτεραιότητές μου;

Σε ένα ιδανικό κόσμο δεν θα χρειαζόταν να έχουμε προτεραιότητες. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δουλειά που θα συνδύαζε όλα αυτά:

  • Θα ήταν κοντά στο σπίτι μας
  • Θα είχε καλό πακέτο αποδοχών
  • Δεν θα είχε πολλές ευθύνες
  • Θα μας άφηνε πολύ ελεύθερο χρόνο
  • Θα είχε ωραία γραφεία
  • Θα έδινε επιπρόσθετες παροχές
  • Θα είχε ευκαιρίες ανάπτυξης
  • Θα είχε τους ιδανικούς συναδέλφους
  • Θα μας έδινε κύρος
  • Θα μας έδινε ευελιξία

Δυστυχώς μια τέτοια δουλειά δεν υπάρχει (αν υπάρχει, μη διανοηθείς να την αφήσεις ποτέ!), οπότε πρέπει να αποφασίσεις με τον εαυτό σου, σε τι δίνεις προτεραιότητα. Πρέπει σε κάποια κριτήρια να κάνεις συμβιβασμούς.

7. Στοχεύω στις σωστές θέσεις εργασίας;

Η στόχευση εργασίας είναι σαν κύκλος με βελάκια darts. Αν στοχεύεις πολύ χαμηλά σε σχέση με τα skills σου (σε θέσεις δηλαδή που είναι για πολύ πιο junior/αρχάριους), μάλλον δεν θα πετύχεις τον κύκλο. Αν στοχεύεις πολύ ψηλά (δηλαδή σε θέσεις που ζητάνε πολύ περισσότερες δεξιότητες και εμπειρία από όσα διαθέτεις), πάλι δεν θα γίνει δουλίτσα! Το θέμα είναι να στοχεύεις σε αγγελίες και σε ανοικτές θέσεις που είναι κοντά στο επίπεδό σου.

Λίγη εξάσκηση και θα το κάνεις και με κλειστά τα μάτια.

8. Κάνω όλες τις απαραίτητες ενέργειες;

Για να σε πάρουν στη δουλειά των ονείρων σου, τις περισσότερες φορές δεν αρκεί απλώς να βρίσκεις αγγελίες και να στέλνεις αιτήσεις. Πρέπει να κάνεις πολύ περισσότερα: να καθαρίσεις τα social media σου από «επικίνδυνα» post, να ενταχθείς σε ένα community με ανθρώπους που έχουν τα ίδια εργασιακά ενδιαφέροντα με σένα, να λαμβάνεις newsletters με θέμα την εργασία, να παρακολουθείς τις εξελίξεις του κλάδου σου, να μην αφήνεις καμία καλή ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη. Θα τα βρεις όλα στον Οδηγό Καριέρας 2021.

9. Τι είδους εταιρείες με ενδιαφέρουν περισσότερο;

Προτιμάς να δουλέψεις σε μια μικρή επιχείρηση; Σε μια πρωτοεμφανιζόμενη αλλά πολλά υποσχόμενη start-up; Σε μια μεσαίου μεγέθους; Ή σε μια μεγάλης κλίμακας εταιρεία; Κάθε τύπος εταιρείας έχει τα υπέρ και τα κατά του. Επίσης σκέψου: ποια στοιχεία θα σε έκαναν περήφανη/ο να δουλεύεις εκεί; Το να έχει καλή φήμη η εταιρεία; Το να παράγει κάτι που σου αρέσει; Το να είναι ευαισθητοποιημένη κοινωνικά και περιβαλλοντικά; Στο τέλος της αναρώτησής σου, φτιάξε μια λίστα με τις 10 εταιρείες που θα ήθελες ιδανικά να δουλέψεις. Σχεδόν κάθε χρόνο κάνουμε κι εμείς στο kariera.gr σε εσάς αυτή την ερώτηση. Δες τις απαντήσεις εδώ.

Φτιάξε τη λίστα σου.

10. Ποιοι είναι οι στόχοι μου για τα επόμενα χρόνια;

Συνήθως οι σύμβουλοι καριέρας και οι recruiters σε ρωτάνε πού θα ήθελες να βρίσκεσαι τα επόμενα 5-10 χρόνια. Πρόλαβέ τους και ρώτα πρώτη/ος τον εαυτό σου. Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου; «Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς». Φτιάξε λοιπόν στο κεφάλι σου ένα ενδεικτικό career path, τα βήματα που θες να ακολουθήσεις τα επόμενα χρόνια: Σε ποια πεδία θες να βελτιωθείς; Τι επιπλέον γνώσεις θες να αποκομίσεις; Σε τι θέσεις θες να έχεις προαχθεί; Πόσο θες να έχεις αναπτυχθεί;

Αν σου φαίνονται βουνό όλα αυτά, θυμήσου ότι τα βουνά φαίνονται τρομακτικά μόνο όταν είσαι στους πρόποδες. Μόλις ξεκινήσεις να ανεβαίνεις, τον φόβο διαδέχεται η χαρά της ανάβασης, ο καθαρός αέρας και η απίστευτη θέα! Εσύ τι βλέπεις από εκεί που είσαι;

Image courtesy of Laurenz Kleinheider

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch