Να το κρατήσω γενικό ή συγκεκριμένο το βιογραφικό μου; (+Video)

Share This Post

general or spec cv

Share This Post

Ποιο είναι πιο σωστό; Να έχεις ένα βιογραφικό που θα στέλνεις σε όλες τις αιτήσεις; Ή να έχεις διαφορετικά βιογραφικά που θα είναι περισσότερο συγκεκριμένα ανάλογα με το είδος δουλειάς; Ιδού η απορία.

Την απορία αυτή την έχετε αρκετοί. Και μπορεί να έχετε διαβάσει πολλά στο διαδίκτυο σχετικά με το ποια είναι καλύτερη πρακτική. Εδώ θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα – η απάντηση είναι απλή:

Ας έχεις ένα «γενικό» βιογραφικό αποθηκευμένο στον Υπολογιστή σου, αλλά κάθε φορά που πρόκειται να στείλεις μια αίτηση συστήνουμε να το διαμορφώνεις ώστε να το κάνεις όσο πιο συγκεκριμένο γίνεται!

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «γενικό» βιογραφικό;

Εννοούμε ένα βιογραφικό που σε μια-δυο σελίδες έχει τα βασικά στοιχεία για εσένα, αλλά χωρίς ειδικές λεπτομέρειες, ένα βιογραφικό που λειτουργεί ως σκελετός, ως ιστορικό του τι έχεις κάνει στη ζωή σου, ως «μπούσουλας». Αυτό το βιογραφικό έχει σε γενικές γραμμές όλες τις σπουδές σου, τις εκπαιδεύσεις που έχεις κάνει, την επαγγελματική εμπειρία που έχεις κερδίσει, όποια κι αν είναι αυτή. 

Ένα τέτοιο γενικό CV είναι πολύ καλό για δύο σκοπούς:

1. για να το ανεβάζεις σε Job Boards, όπως το kariera.gr, όταν η αναζήτησή σου δεν αφορά συγκεκριμένη εταιρεία ή συγκεκριμένη ανοιχτή θέση εργασίας. Θα βοηθήσει αυτούς που θα το δουν να πάρουν μια πρώτη εικόνα για το πού στέκεσαι στην αγορά εργασίας.

2. για να το χρησιμοποιείς ως «πρώτη ύλη» και να το διαμορφώνεις ανάλογα με τη θέση που θες να διεκδικήσεις.

Η καλύτερη πρακτική όταν στοχεύεις σε κάποια συγκεκριμένη αγγελία, είναι να σβήνεις από το «γενικό βιογραφικό» σου πληροφορίες που δεν σου φαίνονται χρήσιμες, και να εμπλουτίζεις κάθε ενότητά του (π.χ. Εκπαίδευση, Προϋπηρεσία) με στοιχεία που είναι πιο σχετικά με τη θέση εργασίας που έχει δημοσιευθεί. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν άπλετο χρόνο για τα «πακέτα» βιογραφικών που συνήθως λαμβάνουν. Τα στατιστικά δείχνουν ότι σε πρώτη φάση αφιερώνουν μόνο 6-8 δευτερόλεπτα στο καθένα. Άρα μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο θέλουν να πειστούν ότι ταιριάζεις με τη θέση που ψάχνουν να στελεχώσουν. Προτιμούν να δουν συγκεκριμένα τι εμπειρία έχεις που θα τους φανεί χρήσιμη, τι αρμοδιότητες είχες σε προηγούμενες δουλειές σου, και τι αποτελέσματα έφερες σε κάθε θέση. 

Για παράδειγμα: αντί απλώς να πεις ότι έκανες Πρακτική Άσκηση σε εταιρεία Λογισμικού, πες τι ρόλο είχες, ποια frameworks χρησιμοποίησες κλπ. Καλή ιδέα είναι να βάλεις και ποσοτικά επιτεύγματα, π.χ. αν έχεις εργαστεί σε γραμματειακό ρόλο μπορεί να πεις… “Μείωση κατά 20% του κόστους αναλώσιμων” ή “Διαχείριση 100+ κλήσεων την ημέρα”. Και φυσικά όλα αυτά πρέπει να τα δουν με ευανάγνωστο τρόπο και χωρίς ορθογραφικά λάθη.

Στο επόμενο blog post + video θα μάθεις τι δομή πρέπει να έχει ένα βιογραφικό για να διαβάζεται εύκολα και να αναδεικνύει τα δυνατά σημεία του.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Uncategorized
Kariera.gr

Δελτίο Τύπου – Developers Day Digital 2021

200% αύξηση των αγγελιών εργασίας στην Πληροφορική το τελευταίο 5μηνο | Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην Τεχνολογία θα στελεχωθούν στο Developers:Day :Digital  To μεγαλύτερο online

Read More »

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα