Πώς είναι να δουλεύεις στο Retail (λιανεμπόριο)

Share This Post

working in retail

Share This Post

Κάθε φορά που βρίσκεις στην αγορά κάτι που χρειαζόσουν ή που σου άρεσε, το χρωστάς εν μέρει σε έναν άνθρωπο που δουλεύει στο Retail/Λιανεμπόριο. Να πώς είναι να δουλεύεις εσύ εκεί.

Το Retail, κατά κόσμον Λιανεμπόριο, είναι σύμφωνα με τα πιο φρέσκα και σπαρταριστά στοιχεία που έχουμε, ο μεγαλύτερος «εργοδότης» σήμερα: απασχολεί το  13,39 % του συνόλου των εργαζομένων της χώρας! (*σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)

Ακόμα και μέσα στην πανδημία, που πολλά φυσικά καταστήματα επλήγησαν, το Retail βρήκε άλλες διεξόδους για να υπάρχει και να «κινείται». Όλοι συνέχισαν να ψωνίζουν, τα e-shops έγιναν το καταναλωτικό μας «δεύτερο σπίτι» και οι μεταφορικές εταιρείες έφτασαν στο «κόκκινο». Τώρα που ξανα-άνοιξε η αγορά και αφήνουμε πίσω μας το κακό όνειρο της COVID-19, οι μηχανές του Retail λιπαίνονται για να αρχίσουν να τρέχουν.

Παραγγελία καταχωρήθηκε
Getting It Want That GIF By Rosanna Pansino

Αν το Λιανεμπόριο σου φαίνεται μια καλή ιδέα για να το ζήσεις εκ των έσω ως εργαζόμενη/ος, μετά από αυτό το άρθρο θα σου φαίνεται ακόμα καλύτερη γιατί θα ξέρεις:

  • Τι ευκαιρίες υπάρχουν σήμερα
  • Πόσες διαφορετικές θέσεις θα βρεις
  • Πώς είναι η καθημερινότητά σου
  • Τι skills θα αποκομίσεις δουλεύοντας εκεί
  • Πώς μπορείς να εξελιχθείς μέσα από αυτόν τον κλάδο και να χαράξεις το δικό σου career path.

Τι ευκαιρίες υπάρχουν σήμερα στο Λιανεμπόριο;

Ενδεικτικό είναι ότι, στο Λιανεμπόριο Τροφίμων (σουπερμάρκετ κλπ) συγκεκριμένα που είδε μεγάλη άνοδο την περίοδο της COVID-19, 7.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μέσα στο Α’ εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Και δεν ήταν μόνο ο κλάδος των τροφίμων. Μελέτες της ICAP έδειξαν ότι και οι αλυσίδες Καταστημάτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Οικιακών Συσκευών ζουν τη «χρυσή τους εποχή» καθώς διπλασιάστηκαν οι online αγορές τέτοιων ειδών το 2020 και έγιναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του Retail.

Εργασιακές ευκαιρίες: Μια αναζήτηση στο kariera.gr δίνει αυτή τη στιγμή (Α’ εξάμηνο 2021) περισσότερες από 260 ανοιχτές θέσεις εργασίας σχετικές με το Retail, σε δεκάδες εταιρείες (Τροφίμων, Ένδυσης, Καπνοβιομηχανίες, εταιρείες Ενέργειας, Software Solutions κ.ά)

Πόσες διαφορετικές θέσεις θα βρεις σε μια καριέρα στο Retail;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι όταν σκέφτονται δουλειές στο Retail, οι πρώτες που τους έρχονται στο μυαλό είναι Υπεύθυνος Πωλήσεων, Sales Advisor, Store Manager κλπ. Όμως τι θα έλεγες αν σου αποκαλύπταμε ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του Retail, και υπάρχουν πολλά ακόμα επαγγέλματα; Εφοδιαστική αλυσίδα, Buyer, Business Analyst κ.ά.

Όποια θέση και να έχεις, συμμετέχεις στο θεραπευτικό και θεάρεστο έργο του shopping / retail therapy!
Foxtv GIF By Empire FOX

Πώς είναι η καθημερινότητά σου;

Το πώς θα είναι το day-to-day life σου εξαρτάται από το ποιο πόστο του Retail έχεις. Θα σου δώσουμε όμως μερικά παραδείγματα.

Στην… εμπροσθοφυλακή του Λιανεμπορίου, στα καταστήματα, θα έχεις καθημερινή τριβή με τα προϊόντα και τους πελάτες-καταναλωτές, θα μαθαίνεις να αφουγκράζεσαι πώς λειτουργεί η αγορά, τι είναι ανά περίοδο πιο απαραίτητο, πώς λειτουργεί η αγοραστική μας ψυχολογία, και πώς να κάνεις τον κάθε πελάτη να φεύγει από το κατάστημα με ένα χαμόγελο.

Αν είσαι Analyst, η δουλειά σου είναι να κάνεις assess την αγορά, να αξιολογείς τη δυναμική της, να μετράς τον ανταγωνισμό, τις αγοραστικές τάσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Μέσα από τον ρόλο σου, θα βοηθάς στη βελτιστοποίηση του εταιρικού performance και στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας σε επίπεδο τζίρου, κερδών κλπ.

Αν είσαι Buyer θα ασχολείσαι με το να βρίσκεις, να αναπτύσσεις ή να παρουσιάζεις νέες σειρές προϊόντων που πιστεύεις ότι θα ταιριάζουν στο αγοραστικό κοινό της εταιρείας.

“Αγοράστε ό,τι θέλετε”.
Tenor.com

Τι skills θα αποκομίσεις δουλεύοντας στο Retail;

  • Καταρχάς θα ραφινάρεις όσο δεν φαντάζεσαι τα social skills ή αλλιώς people skills σου. Η επαφή σου με τους πελάτες, ασυναίσθητα σε βάζει σε μια διαδικασία να αναπτύσσεις την ευγένεια και τη συνεργατικότητά σου, να γίνεσαι πιο επικοινωνιακή/ός και να εμπλουτίζεις τις προφορικές σου δεξιότητες.
  • Θα εξασκήσεις τα problem solving skills σου. Στο Retail θα πρέπει πάντα να είσαι σε επαγρύπνηση για να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά ή έκτακτα προβλήματα (από ένα προϊόν που δεν έφτασε on time, μέχρι μια τυχόν ελαττωματική παρτίδα ή έναν δυσαρεστημένο πελάτη).
  • Θα αποκτήσεις πολύ καλύτερη σχέση με τον χρόνο. Το Λιανεμπόριο έχει το εξής benefit: δεν σε πιέζει χρονικά όπως άλλες δουλειές, όμως σε βοηθά να εξασκήσεις τα time management skills σου. Το βασικό είναι να αφουγκράζεσαι τους χρόνους του πελάτη και της αγοράς. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να επιβραδύνεις και να δώσεις ελευθερία χρόνου, και άλλες θα πρέπει να επιταχύνεις και να δείξεις time efficiency.
  • Θα γίνεις πολύ πιο «έξυπνη/ος καταναλωτής». Να κάτι που δεν συνειδητοποιούμε συχνά: οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με το retail, μαθαίνουν πώς λειτουργεί η αγορά, εντοπίζουν ευκολότερα τις αγοραστικές ευκαιρίες, και κάνουν καλύτερες επιλογές στα ψώνια τους.

Πώς μπορείς να εξελιχθείς

Η προϋπηρεσία στο Retail είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά που μπορείς να έχεις αν θες να αποκτήσεις στο μέλλον υψηλότερες θέσεις Ευθύνης. Ξεκινώντας από Πωλητής ή Sales Advisor, μπορείς -αποδεικνύοντας τις ικανότητές σου- να γίνεις Supervisor ή Group Sales Manager και να βρεθείς να ηγείσαι της ομάδας πωλήσεων, έχοντας «στα χέρια σου» την ανάπτυξη και εκτέλεση βασικών στρατηγικών πωλήσεων ανάπτυξης.

Μπορείς επίσης να εξελιχθείς προς άλλες κατευθύνσεις, όπως π.χ. το να αναλάβεις το τμήμα Training που εκπαιδεύει τους νεότερους από εσένα, ή να ασχοληθείς με το HR και την προσέλκυση νέων ταλέντων (Talent Acquisition).

Ή ακόμα μπορείς να μεταπηδήσεις στο Marketing, και να  είσαι σε θέση να φτιάχνεις καμπάνιες και να χαράσσεις επικοινωνιακές στρατηγικές. Ή να αναλάβεις θέσεις ευθύνης στο Accounting τμήμα μιας εταιρείας και να ενσωματωθείς στην Οικονομική Διεύθυνση, με αρμοδιότητες όπως το budgeting, η πληρωμή προμηθευτών, η διαχείριση ταμειακών διαθέσιμων κλπ. Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες.

Extra tip: Τι να προσέξεις όταν επιλέγεις τη μελλοντική σου εταιρεία-εργοδότη στο Retail.

>Διάλεξε κατά προτεραιότητα έναν κλάδο της αγοράς που να σου αρέσει και να σε εκφράζει: π.χ. αν σου αρέσει η μόδα και τα ρούχα, γιατί να μη δουλέψεις σε μια τέτοια εταιρεία; Ή αντιστοίχως αν είσαι gadget-άκιας, μια εταιρεία Τεχνολογίας μπορεί να σε εμπνέει περισσότερο.

>Γνώρισε ως καταναλωτής τα προϊόντα της εταιρείας. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις, αλλά το να γνωρίζεις την προϊοντική γκάμα και τις ποιότητες, είναι αρκετά σημαντικό. Επίσης δες εσύ ως πελάτης τι ψάχνεις σε αυτή την εταιρεία. Αυτό θα σε κάνει να προτείνεις ωραίες λύσεις ως υποψήφιος.

>Δες την κουλτούρα της εταιρείας που θες να δουλέψεις: συμφωνείς με την κουλτούρα αυτή; Συμφωνείς με τις πρακτικές που ακολουθεί; Έχει καλό όνομα στην αγορά; Κάνει ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης; Ενσωματώνει πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης/Ανακύκλωσης; Ενθαρρύνει τα νέα ταλέντα;

Image courtesy of Alexander Kovacs

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch