Όλοι το έχουμε πάθει. Ίσως ένα βράδυ, όσο χαζεύουμε το e-banking μας με γουρλωμένα μάτια ή όταν μαθαίνουμε πόσα παίρνει ένα συνάδελφος με λιγότερη εμπειρία. Ή απλά όταν νιώθουμε ότι έχουμε αναλάβει περισσότερη δουλειά, φέρνουμε λύσεις και καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ο μισθός… κάπως έχει μείνει στάσιμος. Τότε σκάει η μεγάλη ερώτηση: “Πώς να συζητήσω με επιχειρήματα για αύξηση μισθού χωρίς να γίνει άβολο;”
Κάποιοι γύρω σου ίσως την έχουν ήδη ζητήσει. Εσύ όμως διστάζεις. Να το φέρεις στη συζήτηση; Πώς; Και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;
Αν το σκέφτεσαι καιρό, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις ή φοβάσαι μην γίνει δύσκολο να το πεις, αυτό το άρθρο είναι για σένα.
Πρώτο βήμα: αναγνώρισε την αξία σου
Αν αρχίζεις να διαπραγματεύεσαι μια αύξηση μισθού “στο περίπου”, θα καταλήξεις και με μια απάντηση… επίσης “στο περίπου”.
Οπότε, πριν ζητήσεις το οτιδήποτε, οφείλεις να ξέρεις πού στέκεσαι στην αγορά.
Κάνε την έρευνά σου. Πόσα παίρνουν άλλοι με τα ίδια skills και παρόμοια εμπειρία; Είναι υπέρ σου να μάθεις ποια είναι τα μισθολογικά δεδομένα για τον ρόλο σου, στον κλάδο που βρίσκεσαι.
Μπορείς να αναζητήσεις online ή να ψάξεις σε έρευνες αγοράς που δημοσιεύουν job boards και HR εταιρείες (εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού). Αν γνωρίζεις ανθρώπους με αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες, καλό είναι να τους ρωτήσεις για να σχηματίσεις μια καλύτερη αντίληψη.
Κατέγραψε τη συνεισφορά σου. Ποιες αρμοδιότητες ανέλαβες και ποια skills ανέπτυξες; Σε ποια projects συμμετείχες; Ποια ήταν τα μετρήσιμα αποτελέσματα (KPIs) που πέτυχες;
Όλα αυτά είναι πολύ δυνατά και έμπρακτα επιχειρήματα για αύξηση μισθού. Μην υποθέτεις ότι ο/η μάνατζέρ σου τα θυμάται όλα. Παρουσίασέ τα με απλό και κατανοητό τρόπο.
Bonus tip: Αν ούτε εσύ τα θυμάσαι, ξεκίνα να τα γράφεις από σήμερα. Κάποια στιγμή θα τα χρειαστείς και θα χαμογελάς που είχες φροντίσει να τα κρατήσεις.
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;
Το πότε ζητάς μια αύξηση μισθού είναι εξίσου σημαντικό με το πώς.
- Απέφυγε το κακό timing. Αν το κλίμα στην εταιρεία θυμίζει “Survivor” με περικοπές, απολύσεις και πανικό με deadlines, ίσως δεν είναι η ιδανική στιγμή να ανοίξεις τέτοια κουβέντα. Και σίγουρα όχι όταν το γραφείο “καίγεται” στη μέση μιας πολυάσχολης ημέρας.
- Εκμεταλλεύσου το momentum. Μια έξυπνη τακτική είναι να την ζητήσεις μετά από μια μεγάλη νίκη για εσένα και, φυσικά, για την ομάδα. Για παράδειγμα, ένα project που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μια νέα συνεργασία που έφερες στο τραπέζι ή ένας στόχος που έκανες πράξη.
- Διάλεξε πιο “οργανικές” ευκαιρίες. Ετήσιες αξιολογήσεις, κλείσιμο οικονομικού έτους ή όταν αλλάζει η δομή της ομάδας είναι ιδανικές αφορμές για διαπραγμάτευση.
Αυτά τα στοιχεία μπορούν να γίνουν κύρια συστατικά για μια συζήτηση με βάθος και προοπτική.
Πριν το meeting: ετοίμασε τα επιχειρήματα για αύξηση μισθού
Ιδανικά, μην πας στο ραντεβού απλά για να πεις ένα σκέτο “θέλω περισσότερα”. Η σωστή διαπραγμάτευση δεν είναι λες και ζητάς χάρη. Αντιθέτως, είναι μια επαγγελματική συζήτηση.
Συνεπώς, χρειάζεται μια προσεγμένη φιλοσοφία και αντίληψη:
1. Ξεκίνα θετικά (δείξε ευγνωμοσύνη και θετική διάθεση)
π.χ. «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και νιώθω ότι έχω εξελιχθεί πολύ τους τελευταίους μήνες. Θα ήθελα να συζητήσουμε το ενδεχόμενο προσαρμογής των αποδοχών μου, με βάση την εξέλιξη του ρόλου και των αρμοδιοτήτων μου.»
2. Δείξε τι έχεις κάνει (κοινώς, φέρε αποδείξεις)
π.χ. «Ανέλαβα τον συντονισμό του “τάδε” project που οδήγησε σε +20% έσοδα. Στηρίζω επίσης την onboarding διαδικασία για νέους υπαλλήλους ενώ καλύπτω πλέον κι ευθύνες senior θέσης.»
3. Δείξε ότι έχεις κάνει έρευνα (σε σχέση με την αγορά)
π.χ. «Έχω μελετήσει την αγορά και είδα πως ο μέσος μισθός για αυτή τη θέση στον κλάδο μας κυμαίνεται 10% πάνω από τον δικό μου. Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για μια επαναξιολόγηση.»
Γρήγορη Γνώση
Για μια πιο ακριβή εικόνα των μελλοντικών (ή και τωρινών) αποδοχών σου, μπορείς να υπολογίσεις τα καθαρά από τα μικτά χρήματα στο k.alculator, ένα ψηφιακό εργαλείο που δημιουργήσαμε ακριβώς γι’ αυτή την ανάγκη.
4. Ζήτα το ξεκάθαρα
π.χ. «Θα ήθελα να συζητήσουμε μια αύξηση της τάξης του 15%. Τι πιστεύετε;»
Αν φοβάσαι ότι θα φανείς επιθετικός, μην το σκέφτεσαι έτσι. Ζητάς κάτι βάσει στοιχείων και της ανάλογης προσφοράς. Δεν αντιπαρατίθεσαι, δείχνεις επαγγελματισμό και αυτοεκτίμηση.
Γρήγορη Γνώση
Από την εμπειρία μας στην αγορά, παρατηρούμε ότι όταν εγκρίνονται αυξήσεις εντός της ίδιας εταιρείας (π.χ. μετά από προαγωγή), αυτές συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό φυσικά διαφοροποιείται σημαντικά όταν μιλάμε για μεγάλη αλλαγή θέσης (π.χ. διευθυντικό στέλεχος) ή μετακίνηση σε άλλη εταιρεία, όπου οι αυξήσεις μπορούν να είναι πολύ πιο αισθητές.
Αν σου πουν “όχι”
Για αρχή, μην απογοητευτείς. Το “όχι” μπορεί να σημαίνει “όχι τώρα”… και αυτό είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφορία. Συμπληρωματικά, ρώτα τι χρειάζεται για να γίνει “ναι”.
Για παράδειγμα: «Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εργασία που θα θέλατε να ασχοληθώ/ επιμεληθώ/ αναλάβω ώστε να μπορούμε να ξανασυζητήσουμε μια αύξηση μισθού σε 3 μήνες;»
- Ζήτα feedback που έχει ουσία. Πού υστερείς; Τι περιμένουν από εσένα; Τι μπορείς να κάνεις για να δείξεις έμπρακτα ότι αξίζεις την αύξηση που μόλις ζήτησες;
- Κλείσε νέα ημερομηνία επαναξιολόγησης. Μην το αφήσεις στο “γενικά και αόριστα”. Ζήτησε ευθέως να το δείτε ξανά μια συγκεκριμένη ημερομηνία και φρόντισε μέχρι τότε να έχεις πετύχει όσους στόχους έχετε θέσει από κοινού.
Και αν δεν υπάρχει το budget;
Αν δεν υπάρχει περιθώριο για μια μισθολογική αύξηση, τότε υπάρχουν και άλλα που μπορείς να ζητήσεις. Καλύτερα να έχεις ένα δεύτερο πλάνο, παρά κανένα back-up σχέδιο.
Μάθε για εναλλακτικά προνόμια. Δες αν μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον άδειες, έξτρα μέρες για remote εργασία, επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια ή πιστοποιήσεις για τον κλάδο σου.
Η αναγνώριση και η επιβράβευση δεν έρχεται μόνο με χρήματα… έρχεται και με εμπιστοσύνη, ευελιξία, και νέες ευκαιρίες επαγγελματικής ή προσωπικής εξέλιξης.
Και αν έχεις ήδη προσπαθήσει μια, δύο ή και τρεις φορές χωρίς αποτέλεσμα, μην το παίρνεις προσωπικά. Μην το βλέπεις σαν ήττα. Είναι απλά μια ένδειξη ότι διεκδικείς.
Εάν το “ναι” δεν έρχεται, ίσως ήρθε η στιγμή να στρέψεις το βλέμμα σου αλλού. Η ευκαιρία που σου ταιριάζει ίσως απλώς… δεν είναι εκεί που βρίσκεσαι. Ρίξε μια ματιά στο kariera.gr. Μπορεί το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα να είναι μόλις ένα κλικ μακριά.
Bonus συμβουλές για να το “παίξεις” σωστά
- Μην σε πιάσουν οι “συναισθηματισμοί”. Ακόμη και αν ο πληθωρισμός είναι αισθητός, απέφυγε το “δεν τα βγάζω πέρα”. Μετέφερε την εικόνα ενός επαγγελματία που μιλά με εργασιακά δεδομένα, έμπρακτα και στοχευμένα. Όχι με παράπονα και γκρίνιες.
- Μίλα με αυτοπεποίθηση. Δεν θέλεις να δείξεις αμυντικότητα στον/στην συνομιλητή/τριά σου. Δεν παρακαλάς για κάτι. Κινείσαι με σεβασμό, ειλικρίνεια και υπεύθυνη συμπεριφορά.
- Δες το ως μια συνεργασία με καλές προθέσεις. Εσύ και ο/η εργοδότης/τρια έχετε έναν κοινό σκοπό: να είσαι αποδοτικός/ή στη δουλειά σου και, την ίδια στιγμή, να παραμένεις ικανοποιημένος/η με αυτό που προσφέρεις αλλά και με αυτό που απολαμβάνεις.
Και μην ξεχνάς…
Ζητώντας αύξηση μισθού, δείχνεις πως εκτιμάς τον εαυτό σου και την αξία που προσφέρεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επαγγελματικό από αυτό.
Μην περιμένεις να το καταλάβουν από μόνοι τους. Πες το, στήριξέ το και διεκδίκησέ το. Ακριβώς όπως σου αξίζει.