Η σημασία της αναγνώρισης στη δουλειά

Share This Post

job recognition

Share This Post

H αναγνώριση που μας δείχνουν, η εκτίμηση που εκφράζουν εργοδότες και συνάδελφοι στην επιχείρηση που δουλεύουμε ή σε οποιαδήποτε εργασία, είναι το μεγάλο «ευχαριστώ», είναι το κίνητρο για τη συνέχεια και τον καλύτερό μας εαυτό, είναι η ικανοποίηση των κόπων μας για όσα κάνουμε τον μισό χρόνο της ζωής μας.

Είμαστε όλοι εργαζόμενοι και γνωρίζουμε καλά πως ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην καθημερινότητά μας είναι η αίσθηση αναγνώρισης και εκτίμησης της δουλειάς μας στο εργασιακό μας περιβάλλον. Ασχέτως της θέσης ή της δουλειάς μας, είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που κάνουμε και, ασφαλώς, οι ενδεχόμενες επιτυχίες μας. Κι αυτή η αναγνώριση είναι αμφίδρομη -όπως επιθυμούμε το «μπράβο» και το «ευχαριστώ», καλό είναι να θυμόμαστε να το δίνουμε και εμείς στους συναδέλφους μας.

Οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι μιας επιχείρησης είναι εκείνοι που παίζουν τον κυριότερο ρόλο, καθώς πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται τις ανάγκες του προσωπικού τους. Σε κάθε επιχείρηση, η συνεπής και επιτυχημένη εργασία πρέπει να λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει και η κορυφή πρέπει αυτό να μην το ξεχνά.

Είναι πια γνωστό, μέσα από πολυάριθμες μελέτες, πως κάθε εργαζόμενος αποδίδει καλύτερα όταν είναι ικανοποιημένος στη δουλειά του. Ένας από τους τρόπους λοιπόν που οι εργοδότες, οι προϊστάμενοι ή managers μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να βελτιωθούν και να δώσουν το μάξιμουμ, είναι να δείχνουν πάντα την εκτίμησή τους για την εργασία που παράγει κάθε εργαζόμενος.

Το προσωπικό κάθε επιχείρησης, περιμένει από τον εργοδότη να αναγνωρίσει τους κόπους του και αυτή η αναγνώριση της δουλειάς είναι κρίσιμη ώστε να νιώσει ο εργαζόμενος πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο σε ένα project, ή σε οποιαδήποτε εργασία που έχει αναλάβει  στην επιχείρηση.

Η έλλειψη αναγνώρισης και εκτίμησης της εργασίας, οδηγεί τον εργαζόμενο στη χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε μειωμένη κινητοποίηση, πτώση της αποδοτικότητας, έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση της συνεργατικότητας. Ατομικά, οι εργαζόμενοι που δεν λαμβάνουν αναγνώριση για τα επιτεύγματά τους, αναπτύσσουν ανησυχία και άγχος σχετικά με τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να αποδίδουν ελάχιστα στη θέση για την οποία είναι ιδανικοί.

Η αίσθηση του ανήκειν

Η αναγνώριση των επιτευγμάτων των εργαζομένων, βελτιώνει πολύ τη διάθεσή τους, αλλά ενδυναμώνει και τους δεσμούς μεταξύ τους με αποτέλεσμα να αισθάνονται (ωραία) ομάδα. Μια δεμένη ομάδα μπορεί να διαχειριστεί κάθε πιθανό πρόβλημα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Πάντα όταν ο εργοδότης αντιμετωπίζει θετικά το προσωπικό, μπορεί να εμφυσήσει στον κάθε έναν την αίσθηση πως ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του. Έτσι, ένα σύνολο λειτουργεί πιο αρμονικά, και κάθε εργαζόμενος αντιμετωπίζει τη δουλειά πολύ πιο θετικά και με μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση.

Ενδυνάμωση κι ελευθερία

Όταν οι εργαζόμενοι έχουν σωστή καθοδήγηση, όταν λειτουργούν ως ομάδα και λαμβάνουν επιβεβαίωση και αναγνώριση για τη δουλειά τους, μειώνεται δραματικά η ανάγκη για διαρκή επιτήρηση. Το συνεχές micromanaging άλλωστε, είναι ένα από τα σοβαρότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας εργοδότης ή manager, καθώς μειώνει την αποδοτικότητα στη δουλειά και βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων – και αν χρειάζεται αποδεικνύει πως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Όταν υπάρχει αναγνώριση των σωστών επαγγελματικών δεξιοτήτων και πράξεων, ο εργαζόμενος μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα και ν’ αποδώσει στο έπακρο.

Μικρές, καθημερινές κινήσεις

Η απλή ευγένεια και οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς είναι δυστυχώς στοιχεία που πολλοί ξεχνούν. Ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο αλλά και από συνάδελφο σε συνάδελφο, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργεία του χώρου εργασίας αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας. Κάθε εργοδότης είναι καλό να γνωρίζει κάποια πράγματα που αφορούν εκείνους που δουλεύουν για αυτόν ώστε να κάνει ενδυναμωτικές παρατηρήσεις και να δίνει θετικό feedback μέσα στην ημέρα. Αντίστοιχα, η σωστή, συναδελφική συμπεριφορά, δημιουργεί θετική διάθεση και ενδυναμώνει τη συνοχή της ομάδας των εργαζομένων. Και μόνον οι μικρές, θετικές φράσεις που μπορεί να πείτε ή ένα ελάχιστο κέρασμα, σκεφτείτε πόσο βελτιώνουν τη διάθεση όλων! Μην ξεχνάτε πως, όπως κι εσείς, έτσι και οι συνάδελφοί σας, χαίρονται πολύ όταν δημιουργείται θετικό κλίμα για όλους.

Τι γίνεται όταν δεν λαμβάνουμε όσα πρέπει;

Εάν βρίσκεστε σε μια δουλειά στην οποία δεν λαμβάνετε την αναγνώριση που σας αξίζει για την εργασία και τις επιτυχίες σας, είναι αναπόφευκτο να αισθανθείτε μειονεκτικά και αρνητικά. Προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας μέσα από τις επιτυχίες σας, αφήνοντας τη δουλειά σας να μιλήσει μόνη της. Εάν δεν λαμβάνετε την αναγνώριση που θέλετε από τον εργοδότη σας, καλλιεργήστε σχέσης εκτίμησης με τους συναδέλφους σας, προκειμένου να αισθανθείτε αλληλεγγύη και στήριξη ο ένας με τον άλλον. Μην χάνετε τον στόχο σας λόγω της έλλειψης αναγνώρισης. Εργαστείτε για το σωστό αποτέλεσμα επειδή αυτό θα ικανοποιήσει εσάς και θα βελτιώσει την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Εν τέλει, ίσως αυτή η εργασία να είναι απλώς ένα σκαλοπάτι για κάτι καλύτερο.

Αυτοπροβληθείτε

Εάν θεωρείτε πως η έλλειψη αναγνώρισης συμβαίνει γιατί ο εργοδότης σας δεν έχει μεγάλη επαφή μαζί σας, κάντε κινήσεις που θ’ αυξήσουν την προβολή σας. Φροντίστε να παρίσταστε σε περισσότερες συναντήσεις όπου θα βρεθείτε σε θέση να κάνετε προτάσεις ή να συμμετάσχετε σε καίριες συζητήσεις. Δημιουργήστε έξυπνες παρουσιάσεις για τις εργασίες σας και ζητήστε από τον προϊστάμενο ή τον εργοδότη σας να τις δει. Προσφερθείτε να εκπροσωπήσετε την ομάδα σας σε κάποια συνάντηση, επιτροπή ή εκδήλωση. Όμως προσοχή: οι κινήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με διπλωματικότητα και λαμβάνοντας υπόψη τους υπόλοιπους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δυσαρεστηθούν οι συνάδελφοί σας ή να φανείτε εγωκεντρικοί.

Ζητήστε αναγνώριση

Συχνά, ο ίδιος ο εργοδότης ή ο προϊστάμενός σας, μπορεί να μην έχει αντιληφθεί το πρόβλημά σας. Πριν προχωρήσετε σε δραστικές κινήσεις, ζητήστε τη γνώμη των συναδέλφων σας: έχουν το ίδιο βίωμα μ’ εσάς; Είναι ρεαλιστικές οι απαιτήσεις σας σχετικά με την επιβράβευση που επιθυμείτε; Τέλος, πλησιάστε τον εργοδότη ή τον manager σας για μια προσωπική συζήτηση. Φροντίστε να κινηθείτε με τακτ και σεβασμό στον χρόνο και την πίεση που μπορεί να νιώθει ο άλλος. Φέρτε στη συζήτηση τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες σας των τελευταίων μηνών και ζητήστε από τον εργοδότη σας να σας πει εάν βλέπει στοιχεία που θεωρεί πως θα έπρεπε να βελτιώσετε ή αν είστε στον σωστό δρόμο. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία ν’ αναγνωρίσει τα όσα έχετε καταφέρει.

Πότε αποφασίζουμε πως πρέπει να κλείσουμε το κεφάλαιο;

Εάν εργάζεστε καιρό σε μια θέση για την οποία δεν λαμβάνετε καμία αναγνώριση και όπου η δουλειά σας δεν χαίρει εκτίμησης από τον εργοδότη σας, σκεφτείτε την πιθανότητα ν’ αναζητήσετε νέα εργασία. Το αίσθημα της υποτίμησης της εργασίας σας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, ειδικά δεδομένου πως περνάμε πολύ χρόνο στη δουλειά μας, η οποία, σίγουρα, επηρεάζει και την προσωπική μας ζωή. Εάν έχετε κάνει προσπάθειες να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας σας και τίποτα δεν έχει επιτευχθεί, είναι η ώρα να ψάξετε για κάτι καινούργιο.

Υπό ιδανικές συνθήκες, κάθε εργαζόμενος θα ήταν σωστό να εργάζεται σε έναν οργανισμό ή εταιρεία για την οποία αισθάνεται περήφανος. Η εκτίμηση του χώρου εργασίας μας και της θέσης μας μέσα σε αυτόν είναι συχνά αναγνώριση από μόνη της, καθώς εκπληρώνει έναν στόχο ή μια επιθυμία μας. Αντίστοιχα, ο εργοδότης είναι ιδανικό να μπορεί ν’ αξιολογεί τις ιδιαιτερότητες κάθε εργαζόμενου και να μπορεί ν’ αναγνωρίζει τα επιτεύγματά του -αυτό και μόνο είναι σημαντική επιβράβευση.

Image courtesy of Andrea Piacquadio

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch