Στις συνεντεύξεις εργασίας που θα βρεθείς δεν αρκεί μόνο ο εργοδότης να νιώσει ότι είναι καλυμμένος με όσα έχεις να προσφέρεις. Πρέπει κι εσύ να αντιληφθείς αν σου ταιριάζει ο εργοδότης αυτός. Σου προτείνουμε μερικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να τον γνωρίσεις καλύτερα.
Κάθε συνέντευξη εργασίας στην οποία πηγαίνεις είναι ένα εξαιρετικό βέλος στη φαρέτρα σου. Σου δίνει αυτοπεποίθηση, σε εξοικειώνει με τη διαδικασία και σου μαθαίνει να παρουσιάζεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου. Συνήθως αυτό που μπορεί να σε αγχώνει όταν είσαι «προ των πυλών» για μια συνέντευξη είναι τι ερωτήσεις θα σου κάνουν. Μη σε αγχώνει καθόλου. Αν έχεις δομήσει σωστά το βιογραφικό σου και έχεις μελετήσει τα αδύνατα και τα δυνατά σου σημεία, έχεις ήδη το ήμισυ της επιτυχίας.
Το άλλο ήμισυ είναι το να προετοιμάσεις μερικές χρήσιμες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις εσύ στον δυνητικό εργοδότη σου, στον manager, ή στον υπεύθυνο πρόσληψης που θα σου πάρει τη συνέντευξη. Καταρχάς ας δούμε: γιατί είναι καλή ιδέα να κάνεις εσύ ερωτήσεις;
- Για να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την εταιρεία και την εκάστοτε θέση.
- Γιατί ο διάλογος σε μια συνέντευξη βάζει σε ισότιμη θέση και τα δύο μέρη: τον υποψήφιο και τον εργοδότη.
- Γιατί είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αντιληφθείς αν η συγκεκριμένη δουλειά και ο συγκεκριμένος εργοδότης ταιριάζουν με σένα και τις αξίες σου.
Θα σταθούμε περισσότερο στο τελευταίο όφελος: ότι με τις ερωτήσεις σου, θα διαπιστώσεις αν ταιριάζεις με την εταιρεία που έχεις απέναντί σου. Ανάλογα με το δικό σου προφίλ, τις δικές σου προτεραιότητες ζωής και καριέρας, υπάρχει και αντίστοιχα κατάλληλη δουλειά και εταιρεία. Δεν είναι δυνατόν να ταιριάζεις με κάθε εργοδότη, όπως δεν είναι δυνατόν κάθε εργοδότης να ταιριάζει με σένα. Πρέπει να βρεις το perfect match σου! Κάνοντας στρατηγικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα ανακαλύψεις αν η συνεργασία σας θα ανθίσει ή αν δεν έχει μέλλον.
Tip: Πότε να υποβάλεις τις ερωτήσεις σου; Όταν ο άνθρωπος που σου παίρνει τη συνέντευξη ολοκληρώσει αυτά που ήθελε να σου πει (να θυμάσαι ότι στη διαδικασία της συνέντευξης η απέναντι πλευρά έχει προτεραιότητα). Μια άλλη ευκαιρία είναι αν σου πει: «Εσείς θα θέλατε να ρωτήσετε κάτι;». Ακόμα όμως κι αν δεν σου δώσουν τον λόγο για ερωτήσεις, μπορείς πριν φύγεις να πεις: «Μπορώ να ρωτήσω κάτι συμπληρωματικό;».
Ας δούμε μερικές ερωτήσεις που θα μπορούσες να υποβάλεις:
- Ποιες είναι για εσάς οι πιο σημαντικές παροχές που δίνετε στους εργαζομένους σας;
Σίγουρα στη συνέντευξη θα σου αναφέρουν ποια είναι τα δυνατά σημεία που έχει η εταιρεία ως εργοδότης αλλά μπορείς να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις για να δεις το σύνολο των παροχών και να έχεις μια σφαιρική εικόνα. Το πακέτο παροχών αυτό, στη «γλώσσα» των επιχειρήσεων λέγεται EVP (δηλαδή Employee Value Proposition) και περιγράφει το τι σου παρέχει (μισθολογικά και μη) μια εταιρεία ως αντάλλαγμα για όσα της προσφέρεις εσύ.
Ένα πολύ δυνατό παράδειγμα EVP είναι αυτό της Teleperformance Greece, η οποία στηρίζει τις Ημέρες Καριέρας 2022 και ως Platinum Χορηγός. Όπως μας είπαν οι ίδιοι: «Προσφέρουμε ένα ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών στους ανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων: συνεχή εκπαίδευση και ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, ειδικές παροχές και εκπτώσεις μέσω του “Discount Book”, ιδιωτική ασφάλιση υγείας, bonus για τη σύσταση νέων συναδέλφων, συμμετοχή σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, σε αθλητικές δραστηριότητες και διοργανώσεις, σε πρωτοβουλίες σχετικές με την οικογένεια και την ευεξία, καθώς και σε φιλανθρωπικές, περιβαλλοντικές και φιλοζωικές δράσεις. Μια από τις ξεχωριστές παροχές είναι και τα δωρεάν μαθήματα ελληνικών στους ξενόγλωσσους υποψηφίους μας για να βοηθήσουμε την προσαρμογή τους στην ελληνική κουλτούρα. Επίσης παρέχουμε τη δυνατότητα υβριδικής εργασίας, δίνοντας την ευελιξία στους εργαζομένους μας να εργάζονται τόσο στις state-of-the-art εγκαταστάσεις μας, όσο και εξ αποστάσεως όπου είναι εφικτό. Όλα αυτά σε ένα διεθνές, πολυπολιτισμικό και φιλικό εργασιακό περιβάλλον που προωθεί τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και το σεβασμό. Σε ένα περιβάλλον που εστιάζει στη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, το έθνος, το γένος, την ηλικία, τη θρησκεία ή άλλα χαρακτηριστικά».
- Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας σε θέμα εξέλιξης δεξιοτήτων των εργαζομένων; Ενθαρρύνετε την εκπαίδευση;
Όπως είδαμε και πιο πάνω, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει μια εταιρεία για σένα είναι να σε “εξοπλίσει” με τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να αναβαθμίζεις συνεχώς τα ταλέντα και τις γνώσεις σου. Αν δεν σου ταιριάζει η στασιμότητα, τότε είναι καλή ιδέα να ρωτήσεις για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εξέλιξης.
Εμείς ρωτήσαμε για σένα τον Gold Χορηγό των Ημερών Καριέρας 2022, την Premier Capital Ελλάς (Εστιατόρια McDonald’s™), πόση σημασία έχει για την εταιρεία η εκπαίδευσή σου. Μας απάντησαν: «Κάθε ρόλος στη McDonald’s™ έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν πολύτιμες βασικές δεξιότητες που θα τους εξυπηρετήσουν σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη είναι στο DNA μας. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να περάσουν την πρώτη τους απασχόληση μαζί μας. Ανέκαθεν η εκπαίδευση ήταν σημαντική στη McDonald’s™. Όπως είπε και ο ιδρυτής μας Ray Kroc, σχετικά με το όραμά του να διατηρήσει έναν δυνατό και διαρκώς αναπτυσσόμενο οργανισμό: Αν πιστεύετε πως η εκπαίδευση σας κοστίζει ακριβά, αναλογιστείτε το κόστος της άγνοιας».
- Μπορείτε να μου περιγράψετε την εργασιακή καθημερινότητα της θέσης;
Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση για να δεις αν μπορείς να ανταποκριθείς στις day-to-day αρμοδιότητες της δουλειάς σου και να εκτιμήσεις αν σου φαίνεται ενδιαφέρων ο ρόλος σου.
- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες/προκλήσεις που έχει η συγκεκριμένη θέση;
Συνήθως ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη θα εστιάσει στα θετικά σημεία της εργασίας. Αν δεν αναφέρει καμία δυσκολία, μπορείς εσύ να πάρεις την πρωτοβουλία και να ρωτήσεις. Κάτι τέτοιο θα δείξει υπευθυνότητα και ρεαλισμό.
- Ποιο είναι το career path που μπορώ να ακολουθήσω; Υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης;
Αν για παράδειγμα περνάς από συνέντευξη για τηλεφωνική εξυπηρέτηση, είναι χρήσιμο να ξέρεις αν η εταιρεία θα σου δώσει δυνατότητες εξέλιξης για να κατακτήσεις διαφορετικές ή υψηλότερες θέσεις.
- Ποια χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη αξία για εσάς σε έναν/μία υποψήφιο/α;
Εδώ, έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις πού δίνει μεγαλύτερη έμφαση ο μελλοντικός εργοδότης σου και να αναλογιστείς αν έχεις τα χαρακτηριστικά ή skills αυτά.
- Υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων που χρησιμοποιείτε;
Αυτή είναι μια στρατηγική ερώτηση για να ξέρεις κατά πόσο η εταιρεία προσμετρά την παραγωγικότητα και αν εκτιμά την προσπάθεια των εργαζομένων. Κατ’ επέκταση μπορείς να δεις αν χρησιμοποιεί ένα δίκαιο σύστημα αμοιβών ανάλογα με τη θέση και την αποδοτικότητα του κάθε υπαλλήλου.
Tip: Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι food-for-thought. Προτείνουμε να επιλέξεις μία-δύο από αυτές, εκείνη ή εκείνες που έχουν μεγαλύτερη αξία για σένα. Επίσης απόφυγε να ρωτήσεις κάτι που ήδη έχει καλυφθεί από τη συζήτηση που προηγήθηκε, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να προσέχεις τον συνομιλητή σου.
Με βάση αυτές τις συμβουλές και ερωτήσεις, σκεφτήκαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα: να δούμε μαζί σου μερικά red flags, δηλαδή στοιχεία που μπορεί να πέσουν στην αντίληψή σου σε μια συνέντευξη και που συνήθως είναι ενδεικτικά ότι δεν αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για σένα.
- Διακρίσεις. Αν όταν σου παρουσιάζουν τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία και που δίνονται οι ευκαιρίες εξέλιξης, διαπιστώσεις διακρίσεις (φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας, ή άλλες). Ανεπιθύμητες διακρίσεις μπορεί να διαπιστώσεις και από τις ερωτήσεις που σου κάνουν. Π.χ. αν σε ρωτήσουν αν σκοπεύεις να κάνεις οικογένεια (ή οτιδήποτε άλλο τόσο προσωπικό).
- Διαφορά στις αξίες. Για παράδειγμα, αν για σένα είναι αδιαπραγμάτευτη αξία η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και δεις ότι η κοινωνική ευθύνη και προσφορά απουσιάζει από τις αξίες του μελλοντικού εργοδότη σου.
- Ασάφειες. Αν βλέπεις ότι οι αρμοδιότητες της θέσης δεν είναι συγκεκριμένες ή ότι τελικά δεν έχεις καταλάβει τι πρεσβεύει και τι παρέχει η εταιρεία. Ή αν κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις και δεν παίρνεις σαφείς απαντήσεις.
- Έλλειψη επαφής. Αν ο άνθρωπος που σου παίρνει τη συνέντευξη δεν σε προσέχει επαρκώς, δεν σε κοιτά, δεν χαμογελά, ή δεν κυλά ομαλά η συζήτηση.
Έχοντας υπόψη σου αρκετά από τα παραπάνω οι πιθανότητες να βρεις τον κατάλληλο για σένα εργοδότη, αυξάνονται κατακόρυφα!