Κορυφαίοι εργοδότες σε ψάχνουν: ποιες ενέργειες κάνουν για να σε προσελκύσουν;

Share This Post

eb blog post sponsors 2

Share This Post

Ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζουν οι εργοδότες για να μπεις στην ομάδα τους; Δες αληθινά παραδείγματα και εντόπισε εύκολα τους top εργοδότες που κάνουν το «κάτι παραπάνω».

Για να πετύχει η οποιαδήποτε σχέση, προσωπική ή εργασιακή, it takes two to tango, που λένε και οι… απόφοιτοι της Οξφόρδης! Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μέρη -εν προκειμένω ο υποψήφιος και ο εργοδότης- πρέπει να κάνουν προσπάθειες για να είναι επιθυμητοί ο ένας στον άλλο. Εσύ ως εργαζόμενος από την πλευρά σου φτιάχνεις ένα σωστό βιογραφικό, εξελίσσεις τις δεξιότητές σου, καλλιεργείς τα soft skills σου, μαθαίνεις από τα λάθη σου, και ανεβαίνεις εργασιακά σκαλοπάτια.

Οι εργοδότες από την άλλη, καλούνται κι εκείνοι να καταβάλλουν προσπάθεια, να γίνονται πιο ελκυστικοί εργοδοτικά, να αποκτούν καλύτερη φήμη, να πληρώνουν καλά (και δίκαια) τους εργαζομένους τους, και να δίνουν ίσες ευκαιρίες.

Όσοι εργοδότες εκεί έξω, τα πηγαίνουν καλύτερα σε αυτή την προσπάθεια, γίνονται αναπόφευκτα… viral. Ακούγονται από στόμα σε στόμα και μπαίνουν πρώτοι στις προτιμήσεις των εργαζομένων. 

Η ανάδειξη ενός εργοδότη στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων είναι πολυπαραγοντική υπόθεση. Δηλαδή εξαρτάται από πολλά πράγματα. Συνήθως οι εργοδότες που θεωρούνται περισσότερο επιθυμητοί, επιδεικνύουν τις περισσότερες -αν όχι όλες- από τις παρακάτω πρακτικές:

  • Είναι εξαιρετικά ανθρωποκεντρικοί.

Κάνουν συνεχώς ενέργειες για να παρέχουν μια θετική εργασιακή εμπειρία σε κάθε εργαζόμενο, επενδύοντας στο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, και στο αίσθημα ασφάλειας, συμπερίληψης και αποδοχής προς τη διαφορετικότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας εταιρείας η Teleperformance Greece, Gold Χορηγός στις Ημέρες Καριέρας 2022. Μιλήσαμε μαζί τους λίγο πριν τη διοργάνωση για να μας πουν λίγα λόγια: «Η Teleperformance Greece βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαφορετικότητας και της ένταξης, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους και στηρίζοντας έμπρακτα τους ίδιους και τις επιλογές τους. Η ισότητα των φύλων βρίσκεται ανάμεσα τις βασικές προτεραιότητές μας, καθώς το 53% των εργαζομένων μας είναι γυναίκες και το 42% κατέχουν διοικητικές θέσεις. Οι ηλικιακές διακρίσεις είναι εξίσου ενάντια στη φιλοσοφία και τις πολιτικές μας.

Μέσα από το πρόγραμμα Impact Sourcing που υλοποιούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μακροχρόνια άνεργοι, πρόσφυγες, νέους χωρίς ακαδημαϊκό πτυχίο) να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επίσης, δίνουμε έμφαση στην ευεξία των ανθρώπων μας, διοργανώνοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ψυχαγωγία και ένταξή τους, όπως team building δραστηριότητες, δράσεις προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, virtual events, συμμετοχή σε μαραθωνίους κ.ά».

  • Εστιάζουν στην ανάπτυξη νέων ταλέντων και στην συνεχή εξέλιξη των ανθρώπων τους.

Ένας από τους εργοδότες με πολύ δυναμικό  πρόγραμμα ενεργειών για την προσέλκυση ταλέντων, είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον που συμμετέχει στις Ημέρες Καριέρας 2022, ως Gold Χορηγός. Όπως μας είπαν: «Μέσα από το Rise Management Trainee Programme αλλά και το Summership, χτίζουμε το μέλλον των νέων επαγγελματιών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την καριέρα τους στην εταιρεία. Ήδη περισσότεροι από 150 νέοι απόφοιτοι του προγράμματος Rise έχουν σταδιοδρομήσει στην εταιρεία μας, αναλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Μέσα στην Coca-Cola Τρία Έψιλον όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν συνεχώς ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης μέσα  σε ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό περιβάλλον που διέπεται από κουλτούρα εμπιστοσύνης, αποδοχής, καινοτομίας και ανοιχτού διαλόγου. Γι’ αυτούς τους λόγους μάλιστα η εταιρεία αναδείχτηκε ως Κορυφαίος Εργοδότης της Ελλάδας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (2020, 2021, 2022)».

  • Προσφέρουν επιπλέον παροχές στους εργαζομένους τους (και νοιάζονται για το wellbeing τους!)

Πέρα από το μισθολογικό πακέτο και τις βασικές παροχές, οι λεγόμενοι Top Employers μεριμνούν και για άλλα θέματα όπως το να έχεις ιδιωτική ασφάλιση, κινητό και laptop, διατακτικές για σούπερ μάρκετ και εστιατόρια, συνδρομή σε γυμναστήριο, ή σου καλύπτουν τα έξοδα κίνησης, προσφέρουν bonus ανάλογα με την παραγωγικότητά σου, χρηματοδοτούν εκπαιδεύσεις σου και πολλά άλλα. Επίσης μπορεί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με θέματα ευζωίας, σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων (δραστηριότητες σωματικής ευεξίας, προγράμματα διατροφής, συμβουλευτική από ειδικό ψυχικής υγείας κ.ά).

  • Ενδιαφέρονται για την εξέλιξή σου.

Αφού αναφέραμε τον παράγοντα «εκπαίδευση», ας δούμε και τον παράγοντα «εξέλιξη», μιας και οι δυο αυτοί παράγοντες είναι αλληλένδετοι. Οι πιο επιθυμητοί εργοδότες εφαρμόζουν συνήθως ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την επιπλέον κατάρτιση των εργαζομένων τους. Διοργανώνουν ή χρηματοδοτούν τη συμμετοχή σου σεμινάρια, σε διευκολύνουν να κατακτήσεις επιπλέον πιστοποιήσεις και διπλώματα ή και κάποιο μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει. Ξέρουν καλά, ότι επενδύοντας στην κατάρτιση των ανθρώπων τους, δημιουργούν πιο loyal εργαζόμενους, με καλύτερη τεχνογνωσία. Αυτή είναι μια win-win κατάσταση, ωφέλιμη τόσο για σένα όσο και για εκείνους.

  • Προσέχουν ώστε να έχεις ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή σου.

Στις πρόσφατες έρευνες του kariera.gr όπου μας απάντησα άνθρωποι από τους κλάδου της Τεχνολογίας, του Λιανεμπορίου και της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, φαίνεται ότι μέλημα των εργαζομένων είναι να διατηρούν μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή τους. Φαίνεται ότι οι πιο επιθυμητοί εργοδότες, σέβονται αυτό το μέλημα και ενθαρρύνουν τον προσωπικό χρόνο των εργαζομένων. Μάλιστα έχει γίνει από κάποιες εταιρείες και απόπειρα δοκιμής της 4ήμερης εργασίας με τις ίδιες απολαβές.

  • Φτιάχνουν ένα εργασιακό κλίμα που σε κάνει να θες να πηγαίνεις το πρωί στη δουλειά σου.

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται «ρομαντικό» ή πολύ «θεωρητικό» αυτό που λέμε, αλλά δεν είναι καθόλου. Όσο περισσότερο χαρούμενος/η είσαι όταν βρίσκεσαι στη δουλειά σου, τόσο πιο πολύ θα λειτουργείς ως ambassador της εταιρείας σου, θα μιλάς στον κόσμο με θετικά λόγια για εκείνη και θα δημιουργείς τη θέληση σε επιπλέον ανθρώπους να δουλέψουν στην ομάδα της. Πώς δημιουργούν όμως ένα τέτοιο εργασιακό κλίμα οι εργοδότες; Με πολλούς τρόπους. Κάποιους από αυτούς τους είδαμε παραπάνω. Υπάρχουν και πιο απλοί: με το να έχουν μια κουλτούρα ανοιχτού διαλόγου, να σε κάνουν να μη «φοβάσαι» να πεις τις απόψεις ή τις αντιρρήσεις σου, να είναι σε κάθε επίπεδο management σου προσιτοί, να αφιερώνουν χρόνο στο να δημιουργούν δεμένες, φιλικές μεταξύ τους ομάδες με ισχυρούς δεσμούς.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch