Εργαζόμενες μητέρες και εργασία για μητέρες

Share This Post

working moms

Share This Post

Οι εργαζόμενες μητέρες είναι ένας κόσμος ξεχωριστός. Δεν είναι αστείο να είσαι μάνα και να δουλεύεις. Η εποχή της τεχνολογίας όμως εξυπηρετεί πολλές μαμάδες που πριν δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Γενικά, καλό είναι να έχει κάποιος υπόψη του πως η μητρότητα είναι από μόνη της ένα επάγγελμα, μία σοβαρή εργασία. Γεμάτη υποχρεώσεις, συνεχώς και αδιαλείπτως – από τις απλές δουλειές του σπιτιού ως τα κρίσιμα deadlines. Η εργασία, δε, σε συνδυασμό με τη μητρότητα μπορεί να αποτελέσει ένα δίδυμο κινούμενη βόμβα στην περίπτωση που η εργαζόμενη μητέρα δεν δουλεύει από απλό πάθος και ζήλο αλλά έχει και απόλυτη ανάγκη.

Τα στατιστικά

Σύμφωνα με έρευνες, οι εργαζόμενες μητέρες είναι περίπου 70% (ως μέσο όρο μητέρων που εργάζονται με οποιαδήποτε μορφή εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Το ποσοστό για την Ελλάδα είναι λίγο χαμηλότερο (περίπου 65%), αλλά παρατηρείται άνοδος σε όλα τα σχετικά στατιστικά μετά την εντατικοποίηση των επιπτώσεων της τελευταίας οικονομικής κρίσης. Τα νούμερα για τις μητέρες που εισέρχονται στον χώρο της εργασίας, αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ηλικία των παιδιών τους. Τα στοιχεία ποικίλουν ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη θεσμοθέτηση γονεϊκής άδειας (άδειας μητρότητας) που υπάρχει σε κάθε χώρα.

Πολλές εργαζόμενες μητέρες, ειδικά εκείνες με παιδιά μικρότερων ηλικιών, προτιμούν να εργάζονται σε καθεστώς part time ή σε θέσεις εργασίας με ευέλικτο ωράριο, καθώς αυτά τους επιτρέπουν να μπορούν να έχουν κάποιο εισόδημα, χωρίς να θυσιάζουν όλον τον χρόνο που επιθυμούν να περνούν με τα παιδιά τους αλλά και τον χρόνο που αναγκαστικά χρειάζεται να επενδύουν στη διατήρηση του σπιτιού τους.

Οι νέες συνθήκες και οι κατάλληλες θέσεις εργασίας

Οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί απομακρυσμένα, από το σπίτι, είναι εξαιρετική ευκαιρία για εργαζόμενες μητέρες. Και ο κορωνοϊός, αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ανοίξει ένα νέο εργασιακό σύμπαν, πολλές νέες θέσεις εργασίας δηλαδή – ευτυχώς! Συνεπώς, έχουν αυξηθεί οι απομακρυσμένες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μπορούν αρκετές γυναίκες να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα και στις οικιακές υποχρεώσεις και στις επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Φύλαξη παιδιών

Μια ευκαιρία για μητέρες που βρίσκονται ήδη στο σπίτι με μικρά παιδιά, είναι η παράλληλη φύλαξη παιδιών από άλλες Εργαζόμενες μητέρες. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας στο σπίτι με αυτόν τον τρόπο, να λειτουργήσετε ως προτιμότερη λύση για άλλες μαμάδες που δεν μπορούν να αποφύγουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις εκτός σπιτιού και να καλύψετε τα έξοδά σας! Θα αυξηθούν λίγο οι δουλειές του σπιτιού – άντε να συγυρίσεις με πολλά Παιδιά, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Απομακρυσμένη υποστήριξη γραφείων

Πολλές εταιρείες, ειδικά στη νέα εποχή της απομακρυσμένης εργασίας την οποία διανύουμε λόγω πανδημίας, αναζητούν συνεργασία για εργασίες υποστήριξης γραφείων. Πρόκειται για θέσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες για τηλεφωνικό κέντρο, παραγγελίες υλικών γραφείου, απομακρυσμένη διαχείριση calendars και ραντεβού. Αν και αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας, οι θέσεις αυτές είναι ακόμη σπάνιες, θεωρείται πολύ πιθανό ν’ αυξηθούν από τις αλλαγές που δημιουργεί στην αγορά η πανδημία.

Ψηφιακή Επικοινωνία

Εάν έχετε παρελθόν στο marketing, η ανάληψη έργων κατ’ αποκοπή ή σε βάση απομακρυσμένης συνεργασίας με εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες για τη διαχείριση της ψηφιακής τους επικοινωνίας, αποτελεί μια ωραία λύση για Εργαζόμενες μητέρες. Η κατεύθυνση αυτή απαιτεί μεγάλη εξοικείωση με τις ψηφιακές πλατφόρμες social media και την ανάλυση των δεδομένων τους. Και πάλι, λόγω των ριζοσπαστικών αλλαγών στη χρήση ψηφιακών μέσων εν μέσω πανδημίας, πολλοί επιχειρηματίες εισέρχονται στους ψηφιακούς χώρους για πρώτη φορά, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση σ’ αυτόν τον τομέα.

Προγραμματισμός

Για τις Εργαζόμενες μητέρες που έχουν γνώση προγραμματισμού, η εποχή είναι πολύ ευνοϊκή για την ανάπτυξη ιστοτόπων, προγραμμάτων για επιχειρήσεις ή και applications για φορητές συσκευές. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για εξειδικευμένο τομέα εργασίας, όμως, μητέρες με Παιδιά που επιθυμούν να εργαστούν απομακρυσμένα, μπορούν να βρουν στον τομέα αυτόν αρκετές ευκαιρίες με θέσεις εργασίας με σχετικά υψηλές αμοιβές για τα δεδομένα της αγοράς.

Κειμενογράφηση / Επιμέλεια / Μεταφράσεις

Για τις Εργαζόμενες μητέρες που προέρχονται από τον χώρο της δημιουργικής γραφής, εργασίες κειμενογράφησης, επιμέλειας ή μετάφρασης είναι λύσεις με ευέλικτο ωράριο εργασίας. Είτε με πρόσληψη σε εταιρεία marketing, είτε ως freelancers, τέτοιες εργασίες δίνουν τη δυνατότητα επιλογής του όγκου εργασίας και του τρόπου συνεργασίας (κατ’ αποκοπή, κατ’ έργο, κ.ο.κ.).

Γραφιστικές υπηρεσίες

Άλλη μια εργασία creative κατεύθυνσης που προσφέρει ευελιξία σε Εργαζόμενες μητέρες. Σκεφτείτε τη συνεργασία με εταιρεία marketing ή development για την παραγωγή έργων σε πιο σταθερή βάση. Και αυτός ο τομέας βιώνει άνθιση λόγω της στροφής της αγοράς στην ψηφιακή απεικόνιση υπηρεσιών και προϊόντων. Όπως και η κειμενογράφηση, έτσι και η γραφιστική, μπορεί να πραγματοποιηθεί απομακρυσμένα και σε βάση έργου μέσα από πλατφόρμες όπως το upwork (https://www.upwork.com/) για πελάτες εκτός Ελλάδας. Γραφή και γραφιστική προσφέρουν θέσεις εργασίας και για το εξωτερικό!

Τηλεφωνικό κέντρο / Υποστήριξη

Αριθμός εταιρειών εδώ και αρκετά χρόνια, προτιμά το outsourcing των τηλεφωνικών κέντρων του σε εξωτερικές επιχειρήσεις που τα διαχειρίζονται με εργαζόμενους που δουλεύουν απομακρυσμένα. Τέτοιες επιλογές περιλαμβάνουν συνήθως πιο αυστηρό πρόγραμμα, καθώς κινούνται με βάρδιες συγκεκριμένων ωραρίων.

Τηλεφωνικές πωλήσεις

Μία από τις σταθερές εργασίες που δίνουν την ευκαιρία απομακρυσμένης απασχόλησης σε Εργαζόμενες μητέρες είναι οι τηλεφωνικές πωλήσεις. Ο χώρος έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν προκύψει μεγάλες εταιρείες που διαχειρίζονται τις πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων εταιρειών. Και αυτή η μορφή εργασίας περιλαμβάνει λιγότερο ευέλικτο ωράριο.

Λύση σε κάθε πρόβλημα

Η εργασία εκτός σπιτιού, είναι για κάποιες γυναίκες προτιμότερη, γιατί τους δίνει την ευκαιρία να απομακρύνονται για κάποιες ώρες από τον χώρο του σπιτιού. Είναι αλήθεια ότι, η εξισορρόπηση της προσωπικής ζωής και της επαγγελματικής ζωής για τους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία που, συχνά, μπορεί να γίνει δυσκολότερη για μητέρες με Παιδιά που βρίσκονται στον ίδιον χώρο.

Τα παιδιά πολύ μικρών ηλικιών, όπως προαναφέραμε, ακόμη κι όταν οριοθετούνται σωστά, δύσκολα αξιολογούν τις διαφορές του προσωπικού χρόνου με τον παραγωγικό χρόνο εργασίας και ενδέχεται, άθελά τους, να αυξάνουν τη δυσκολία της απόδοσης εργαζόμενων μητέρων που η δουλειά τους γίνεται από το σπίτι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι προτιμότερη η εργασία με ευέλικτο ωράριο. Αυτό λύνει μια δυσκολία αλλά δημιουργεί μια άλλη για τις Εργαζόμενες μητέρες στη θέση αυτήν, καθώς το ωράριο μπορεί να επιμηκύνεται διαρκώς και, συνυπολογίζοντας και τις απαραίτητες δουλειές του σπιτιού, να καταλήγουν οι μαμάδες να εργάζονται διπλάσιες ώρες και με διπλάσιο κόπο.

Η πληρωμή σας

Προσοχή! Εάν επιλέξετε την απομακρυσμένη εργασία όχι σε πλαίσιο πρόσληψης σε κάποια υπάρχουσα εταιρεία, αλλά ελεύθερης συνεργασίας, θα χρειαστεί να εξετάσετε τις δυνατότητες που έχετε για τη νόμιμη αμοιβή σας μέσα από εναλλακτικά κανάλια.

Η έκδοση απόδειξης δαπάνης εξακολουθεί να είναι μια περιορισμένη επιλογή λόγω του μικρού ποσού που μπορείτε να λαμβάνετε με τον τρόπο αυτόν κάθε έτος. Εναλλακτικά, εάν είστε σίγουρες πως η εργασία σας πληροί κάποιες οικονομικές προϋποθέσεις, μπορείτε να σκεφτείτε την έναρξη επιτηδεύματος για κάποια από τα προαναφερθέντα επαγγέλματα που μπορεί να κάνει μια Εργαζόμενη μητέρα.

Συμβουλευτείτε τον λογιστή σας για τις συνθήκες που αντιστοιχούν σε κάθε επάγγελμα και συνυπολογίστε τα υποχρεωτικά έξοδα και υποχρεώσεις που έρχονται μαζί με κάθε κίνηση νέου επιχειρηματία (π.χ. ΕΦΚΑ, λογιστής, ΦΠΑ κ.ο.κ.).

Το συμπέρασμα

Ποτέ στην ιστορία του κόσμου, οι εργαζόμενες μητέρες δεν είχαν τόσες εργασιακές ευκαιρίες με απομακρυσμένη εργασία. Η ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και οι νέες ανάγκες που αυτή δημιουργεί – ένας κύκλος δηλαδή που όλο και ανοίγει στην περιφέρειά του, ωφελούν σημαντικά τη γυναίκα που εκπαιδεύεται στη νέα εποχή. Δεν νοείται νέα εργαζόμενη μητέρα τεχνολογικά αναλφάβητη. Στην περίπτωση που είστε από εκείνες που δεν συμπαθούν την τεχνολογία (όπως ήμουν εγώ για παράδειγμα), οφείλετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας να συναντηθείτε μαζί της, να τα πείτε και να τα βρείτε. Αν είστε καλλιτέχνες-εργαζόμενες μητέρες και νιώθετε πως ο κόσμος τελείωσε γιατί δεν μπορείτε να παίξετε ή να χορέψετε χωρίς κοινό και δεν μπορείτε να εκθέσετε σε γκαλερί, καταπιαστείτε με τη διαδικτυακή διδασκαλία και αναζητήστε σε τι άλλο μπορεί να είστε καλή.

Της Μίας Κόλλια

Image courtesy of Standsome Worklifestyle

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch