Θες να δουλεύεις από παντού; Βρες τώρα μια θέση με δυνατότητα τηλεργασίας

Share This Post

working remotely

Share This Post

Αν σκέφτεσαι να «σπάσεις τα δεσμά του γραφείου» και να κάνεις μια δουλειά απολαμβάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία, σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τις ευκαιρίες και τις πληροφορίες που σου χρειάζονται άμεσα.

Πίσω στο 1973. Ο όρος «τηλεργασία» πρωτοεισάγεται από τον Jack Nilles, μηχανικό της NASA και οραματιστή. Προέβλεψε ότι η πρόοδος στην τεχνολογία θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται από οπουδήποτε και ότι αυτό θα είναι μια σημαντική τάση στο μέλλον. Σήμερα, στο 2023, βρισκόμαστε πενήντα χρόνια μετά από αυτή την πρόβλεψη και την έχουμε επιβεβαιώσει στο έπακρο.

Είναι η τηλεργασία για όλους;

Φυσικά και δεν είναι. Όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη φύση, συνήθως θέλουμε αυτό που δεν έχουμε. Όσοι δουλεύουν σε γραφείο, θέλουν να γυρίσουν σπίτι, και όσοι δουλεύουν από το σπίτι θέλουν λίγη κοινωνικοποίηση γραφείου. Παρ’ όλα αυτά, η αμείλικτη αλήθεια είναι ότι η τηλεργασία σου δίνει μια ευελιξία, πολύ απελευθερωτική και πολύ αποδοτική πολλές φορές. Αν μπορείς να πειθαρχήσεις μόνος/η σου, αν δεν θες να σπαταλάς μέρος της μέρας και των χρημάτων σου στις μετακινήσεις, αν το προσωπικό σου περιβάλλον (π.χ. το σπίτι σου) σε εμπνέει περισσότερο, αν η εταιρεία που σε ενδιαφέρει είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη βάση σου και δεν θα είχες άλλον τρόπο να δουλεύεις για αυτή, τότε ναι, η τηλεργασία είναι σαν σειρήνα της Οδύσσειας που σε καλεί. Μη δεθείς στο κατάρτι.

Περισσότερες από 500 προσλήψεις για θέσεις με τηλεργασία ετοιμάζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Για ποια επαγγέλματα είναι κατάλληλη η τηλεργασία;

Η εργασία μακριά από το γραφείο δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής επιλογής. Υπάρχουν δυστυχώς κάποια επαγγέλματα που δεν μπορούν να γίνουν (ακόμα) από απόσταση. Υπάρχουν και άλλα που μοιάζουν σαν να φτιάχτηκαν για… wireless καταστάσεις. Τα περισσότερα επαγγέλματα τεχνολογίας δεν έχουν αγκυλώσεις γραφείου. Developers, software engineers, data analysts, αλλά και account managers και project managers είναι από τα πιο συνήθη κλικς στο kariera.gr όταν κάποιος ψάχνει για remote απασχόληση. Επίσης, μεγάλη πέραση έχουν οι θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, όπως για παράδειγμα σε Call Centers, αλλά και θέσεις λογιστικών/οικονομικών τμημάτων. Πολύ πρόσφορο έδαφος για τηλεργασία έχει και το Digital Marketing – ε, λογικό!, αλλά και όσα έχουν να κάνουν με γραφή: κειμενογράφοι, αρθρογράφοι, content specialists κ.λπ.

Πώς θα βρεις τις θέσεις τηλεργασίας στο kariera.gr;

  • Κάνε σύνδεση στο προφίλ σου. Αν δεν έχεις προφίλ φτιάξε γρήγορα ένα εδώ.
  • Κάνε αναζήτηση εργασίας
  • Ενεργοποίησε το φίλτρο «Αγγελίες με επιλογές τηλεργασίας»
  • Είσαι έτοιμος/η!
  • Μπορείς να πατήσεις και «Δημιουργία ειδοποίησης» για να σε ειδοποιούμε κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα αγγελία με δυνατότητα τηλεργασίας, που ταιριάζει με τα κριτήριά σου!

Ποιες θέσεις τηλεργασίας μπορείς να διεκδικήσεις σήμερα;

Οι θέσεις που σου δίνουν την ευελιξία να δουλεύεις αποκλειστικά ή εκ περιτροπής από το σπίτι, την καφετέρια, από το αυτοκίνητο, το νησί ή όπου αλλού σου αρέσει, δεν ανανεώνονται μόνο ανά ημέρα. Ανανεώνονται ανά μερικές ώρες! Οπότε βεβαιώσου ότι μπαίνεις συχνά στο kariera.gr για να δεις τι καινούργιο δημοσιεύθηκε (ή ενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις όπως είδαμε πιο πάνω)! Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αρχές Απριλίου 2023, οι πιο περιζήτητες θέσεις με δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας είναι:

Επαγγελματίες Λογισμικού και Πληροφορικής. Περίπου η μία στις τρεις θέσεις που δημοσιεύονται για remote ρόλους, αφορούν την Πληροφορική. Μιλάμε για περισσότερες από 150-180 διαθέσιμες θέσεις κάθε μέρα: Developers, IT professionals, Test Automation Engineers, Cyber Security Specialists και πολλά ακόμα από το ευρύτερο tech φάσμα.

Έχεις ανακαλύψει πόσες θέσεις remote εργασίας υπάρχουν και Developers και άλλα επαγγέλματα Τεχνολογίας έχουν ανοίξει; Δες τες όλες εδώ.

Product Managers. Συνδεδεμένος με τον τομέα της Τεχνολογίας που είδαμε ακριβώς από πάνω, ο ρόλος του/της Product Manager, είναι επίσης από τους ρόλους που δεν σε θέλουν απαραιτήτως καθηλωμένο σε ένα γραφείο. 

Δεκάδες θέσεις για Product Managers δίνουν την ευελιξία να επιλέγεις από πού θα εργαστείς. Δες ποιες είναι ανοικτές σήμερα.

Digital Marketing. Το μέλλον του marketing έχει έρθει ήδη, και είναι ψηφιακό. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που υπάρχει ζήτηση για SEO Specialists, Social Media Managers, Performance Specialists, Content Specialists, αλλά και επαγγέλματα… δορυφόρους του digital marketing όπως είναι οι graphic designers κ.ά.

Μπορεί η επόμενη εξ αποστάσεως θέση εργασίας σου να είναι στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Διάλεξε τη θέση που σε ενδιαφέρει περισσότερο, εδώ.

Λογιστικά και Χρηματοοικονομικά. Είναι τα Οικονομικά επαγγέλματα αυτά που σε τραβάνε περισσότερο; Κανένα πρόβλημα. Μπορείς να γίνεις Tax Consultant σε μεγάλες εταιρείες όπως η EY και η Deloitte ακόμα κι αν δεν έχεις προηγούμενη προϋπηρεσία, ή -αν έχεις εμπειρία- να εργαστείς ως Financial Controller, Financial Analyst, κ.ά σε πολλές εταιρείες ανά την Ελλάδα.

Με εμπειρία ή χωρίς, βρες εύκολα όλες τις remote θέσεις για Λογιστικά ή Χρηματοοικονομικά.

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Ένας από τους κλάδους που έχει μεγάλη ανάπτυξη και έχει αλλάξει πρόσημο τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες εταιρείες Call Center δίνουν δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ή από αλλού, είτε πρόκειται για θέσεις customer care είτε για τεχνική εξυπηρέτηση κ.λπ.

Πάνω από 70-80 θέσεις υπάρχουν συνήθως για Customer Service που μπορείς να το εξασκήσεις από παντού. Μάλιστα κάποιες από αυτές αφορούν και ξενόγλωσσους εκπροσώπους εξυπηρέτησης.

Ανθρώπινο Δυναμικό. Μπορείς να δουλεύεις στο HR, σε οποιαδήποτε θέση σε ενδιαφέρει (payroll/μισθοδοσία, ως υπεύθυνος-η εκπαίδευσης / trainer, ως recruiter ή ως consultant) και πάλι να απολαμβάνεις τα οφέλη του remote.

Αν στοχεύεις σε μια remote θέση εργασίας στο αντικείμενο της Στελέχωσης και του Ανθρώπινου Δυναμικού, πάτα εδώ.

Σύμβουλοι ακινήτων και μεσίτες. Ένα από τα κατεξοχήν επαγγέλματα που ανέκαθεν είχε «ελευθερία» από τους περιορισμούς ενός γραφείου. Ένα μεταφορικό μέσο για να κινείσαι, ένας φορητός υπολογιστής και ένα τηλέφωνο συνήθως αρκούν για να πετύχεις τους στόχους σου.

Αν σε γοητεύει η ενασχόληση με το real estate, μην ψάχνεις αλλού. Εδώ θα βρεις τις ευκαιρίες που χρειάζεσαι.

Ιδέα! Αρκετές θέσεις που σου επιτρέπουν να εργαστείς με τηλεργασία, προσφέρουν οι recruiters της Hiring Solutions και της Executive Level για πιο υψηλόβαθμα στελέχη. Μην τις χάσεις!

Τελικά, πόσο πραγματικά θέλουμε την τηλεργασία;

Όπως δείχνουν τα παγκόσμια στατιστικά τον τελευταίο χρόνο, αλλά και οι επιμέρους έρευνες του kariera.gr σε εργαζομένους και υποψηφίους, το δέλεαρ της τηλεργασίας δεν «ξεφουσκώνει». Κι όταν μιλάμε για τηλεργασία, δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη να μην πατάς ποτέ στο γραφείο, απλώς το να νιώθεις την ευελιξία να εργαστείς από οποιοδήποτε περιβάλλον σε εκφράζει, φτάνει να νιώθεις παραγωγικός/ή και συμμέτοχος/η με όσα συμβαίνουν στην εταιρεία σου. Το «υβριδικό μοντέλο», δηλαδή κάποιες μέρες της εβδομάδας τηλεργασία και τις υπόλοιπες δουλειά από το γραφείο, φαίνεται να «κλέβει την καρδιά» της πλειοψηφίας του εργατικού δυναμικού. Έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του Employer Branding Solutions του kariera.gr σε τρεις δημοφιλείς επαγγελματικούς κλάδους -Τεχνολογία, Λιανεμπόριο και Call Center- δείχνει την τάση προς την τηλεργασία ανά κλάδο.

Κλάδος Τεχνολογίας: Πάνω από το 93% των εργαζομένων και των υποψηφίων θέλει να εργάζεται απομακρυσμένα, με το 31,56% μάλιστα να θέλει να εργάζεται μόνο απομακρυσμένα (όλες τις ημέρες της εβδομάδας).

Λιανεμπόριο: Πάνω από το 56% των εργαζομένων και των υποψηφίων θέλει να εργάζεται απομακρυσμένα, με το 18,07% μάλιστα να θέλει να εργάζεται μόνο απομακρυσμένα (όλες τις ημέρες της εβδομάδας).

Call Centers: Πάνω από το 78% των εργαζομένων και των υποψηφίων θέλει να εργάζεται απομακρυσμένα, με το 43,9% μάλιστα να θέλει να εργάζεται μόνο απομακρυσμένα (όλες τις ημέρες της εβδομάδας).

Και με την παραγωγικότητα τι γίνεται;

Η τηλεργασία σαμποτάρει ή αυξάνει την παραγωγικότητα; Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω σε αυτό το… debate. Αρκετές επιχειρήσεις ακόμα διαφωνούν σχετικά με το αν η παραγωγικότητα των εργαζομένων τους έχει αυξηθεί ή όχι λόγω της τηλεργασίας. Παρ’ όλα αυτά, προσφάτως ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, προέτρεψε να μη βγάζουμε γενικά συμπεράσματα, αλλά να βλέπουμε τα στοιχεία. Με λίγα λόγια αναφέρει ότι σε κάποιους κλάδους -όπως είδαμε παραπάνω- η τηλεργασία έχει αυξήσει την παραγωγικότητα, ενώ σε άλλους όχι. Το σίγουρο είναι, όπως διατυπώνει ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO του kariera.gr, ότι «η δυνατότητα τηλεργασίας, επανακαθορίζει την έννοια της παραγωγικότητας και της επίτευξης στόχων, και σταδιακά θα αποσυνδέει τις μισθολογικές απολαβές από τις ώρες παρουσίας στο γραφείο, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο, με βάση το οποίο οι εργοδότες θα αγοράζουν δεξιότητες και παραγωγή έργου και όχι απλά τον χρόνο του εργαζόμενου».

Βασικά tips αν θες να στοχεύσεις σε θέσεις με δυνατότητα τηλεργασίας

Αν μας έμαθε κάτι η πανδημία, είναι ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη και ότι οι πιο προσαρμοστικοί θα είναι και πιο περιζήτητοι. Άρα φτιάξε το… έδαφος για να αξιοποιήσεις την τηλεργασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν αυτού του είδους το μοντέλο απασχόλησης σου φαίνεται ελκυστικό.

  1. Βελτίωσε την επαφή σου με τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης: το Zoom, το Τeams της Microsoft, το Meet της Google ή το Webex.
  2. Δοκίμασε remote εργαλεία συνεργασίας και project management όπως το Slack. Έτσι θα μπορείς να μοιράζεται tasks και χρονοδιαγράμματα με την ομάδα σου, όπου κι αν είναι ο καθένας. 
  3. Αν στο επαγγελματικό αντικείμενό σου διαχειρίζεσαι πελατολόγιο, μπορείς να μάθεις τη χρήση πλατφορμών CRM (Customer Relationship Management), που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες και προσφέρουν καλύτερο έλεγχο.
  4. Φυσικά, προτείνουμε να τελειοποιήσεις τη γνώση βασικών εργαλείων όπως το Excel, το Word κ.ά. Τα ζητάει η αγορά και δεν βρίσκει πάντα υποψηφίους που τα γνωρίζουν επαρκώς.
  5. Βελτίωσε και τα soft skills σου που έχουν να κάνουν με την τηλεργασία: διαχείριση χρόνου, ανάληψη πρωτοβουλιών, αυτο-οργάνωση, δυνατότητα συγκέντρωσης, αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, και αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία είναι στην κορυφή της λίστας. Δες ποια είναι τα πιο περιζήτητα soft skills για το 2023.
  6. Τέλος, διαμόρφωσε τον χώρο σου: είτε δουλεύεις από το σπίτι, από μια καφετέρια, είτε από οποιονδήποτε άλλον χώρο το σημαντικό είναι να τον προσαρμόσεις κατάλληλα. Δημιούργησε μια προσομοίωση ιδανικού περιβάλλοντος, διάλεξε ένα μέρος με σωστό φωτισμό, απαλλάξου από την ακαταστασία, προμηθεύσου ακουστικά, συγκέντρωσε ό,τι χρειάζεσαι, και προσπάθησε να διατηρείς σωστή στάση σώματος. 

Θες να μάθεις περισσότερα για τα νέα εργασιακά trends; Διάβασέ τα εδώ.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch