Γιατί να εργαστώ σε super market; Όλα τα benefits, εδώ.

Share This Post

Share This Post

Ισχυρό «χαρτί» για το βιογραφικό σου, ευελιξία στις ώρες εργασίας, εργασιακή ασφάλεια και πολλά ακόμα: δες γιατί είναι… σούπερ το να επιλέξεις ένα σούπερ μάρκετ για το επαγγελματικό σου ξεκίνημα (ή και την μετέπειτα εξέλιξή σου)!

Αρκετοί νέοι άνθρωποι στην εργασιακή τους αναζήτηση παραβλέπουν μια ουσιώδη προοπτική: την απασχόληση σε ένα κατάστημα πώλησης καθημερινών προϊόντων, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ. Κι όμως, είμαστε όλοι συχνά εκεί, το εμπιστευόμαστε ως καταναλωτές και πελάτες, είναι η ελπίδα μας όταν ξεμένουμε από προμήθειες, μας «ξελασπώνει» για να γεμίσουμε το ψυγείο, το σπίτι και την καθημερινότητά μας με ό,τι χρειαζόμαστε. Κι αν αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πρώτη ή και μια μόνιμη επαγγελματική ευκαιρία; Εκεί το σούπερ μάρκετ είναι ιδανικός… provider!

Ανακάλυψε εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις Λιανικής με μια απλή αναζήτηση στο kariera.gr.

Ο κόσμος των σούπερ μάρκετ με μια ματιά

Στην Ελλάδα έχουμε ένα ιδιαίτερα εκτενές δίκτυο καταστημάτων τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων, γνωστών και ως FMCG (Fast-moving consumer goods). Σε κάθε γωνία, κάθε γειτονιά, κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας, θα βρει κανείς mini markets, super markets, μεγάλες και μικρότερες αλυσίδες καταστημάτων, τα οποία από την πανδημία και μετά, ζουν την καλύτερή τους εποχή. Παρά τον πληθωρισμό, «βλέπουν» συνεχή ανάπτυξη. Σκέψου ότι ακόμα και τους πρώτους δύσκολους μήνες του 2024 σημειώθηκε ανάπτυξη από 1,7% ως 3%. Σε αυτό το «περιβάλλον», νέα καταστήματα ανοίγουν, προωθούνται franchise και επενδύσεις, μεγάλα (hyper markets) κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ακόμα και τα πιο μικρά καταστήματα γειτονιάς (convenience stores) κερδίζουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Μάλιστα, το μέγεθος της αγοράς των καταστημάτων convenience εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται παγκοσμίως με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,29% έως και το 2027. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και τη επιτυχία που σημειώνουν τα «ειδικά» καταστήματα Λιανικής, όπως είναι τα home shop centers (για παραγγελίες από το σπίτι) αλλά και τα καταστήματα για είδη κατοικιδίων, για είδη σπιτιού, για vegan προϊόντα κ.λπ.

Γιατί σου τα λέμε όλα αυτά; Για να ξέρεις ότι αν σκέφτεσαι να απασχοληθείς εκεί, πρόκειται για έναν πολύ υγιή κλάδο που κινείται ανοδικά.

Τι θέσεις εργασίας συνήθως ανοίγουν σε τέτοια καταστήματα;

Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ταμίες όταν μιλάμε για τα μεγάλα (ή μικρότερα) markets. Παρ’ όλα αυτά τα είδη εργαζομένων σε μια τέτοια επιχείρηση λιανικής είναι πολύ περισσότερα:

  • Πωλητές/πωλήτριες σε διάφορα τμήματα του καταστήματος: από το section των αλλαντικών, των τυριών, το κρεοπωλείο, τον φούρνο (πολλά έχουν ενσωματωμένο φούρνο).
  • Ταμίες: τους αναφέραμε και στην αρχή γιατί είναι συνήθως οι εκπρόσωποι του καταστήματος στην έξοδο.
  • Προσωπικό καθαριότητας: οι υγειονομικοί κανόνες στα σούπερ μάρκετ κάνουν τους επαγγελματίες καθαριότητας πολύτιμους για κάθε εταιρεία.
  • Υπάλληλοι αποθήκης αλλά και Κέντρων Διανομής: εκείνοι που αναλαμβάνουν τις εργασίες παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής, φορτοεκφόρτωσης κ.λπ.
  • Υπάλληλοι τμήματος Μεταφορών: οδηγοί, διανομείς, αλλά και συντονιστές των βαρδιών του τμήματος Μεταφορών (transportation shift coordinators). Οι τελευταίοι είναι οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τις παραγγελίες, τα δρομολόγια και τις διανομές προϊόντων στους πελάτες σε καθημερινή βάση, και χειρίζονται όλα τα προβλήματα και τις διαδικασίες παράδοσης. Όπως και οι εργαζόμενοι της αποθήκης, υπάγονται στα Logistics και την Εφοδιαστική Αλυσίδα του σούπερ μάρκετ.
  • Ειδικοί βελτιστοποίησης ποικιλίας / Assortment Optimization Specialist: μια ειδικότητα που δεν γνωρίζουν πολλοί, όμως έχει μεγάλη αξία. Είναι οι άνθρωποι που συνεργάζονται με το Τμήμα Εμπορευμάτων και τους προμηθευτές για να επιλέξουν το σωστό μείγμα προϊόντων για κάθε κατάστημα.
  • Ειδικοί Σχεδιασμού Ζήτησης: και αυτοί ως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι υπεύθυνοι διαθεσιμότητας για τις παραγγελίες και καλούνται συνεχώς να βελτιστοποιούν τα επίπεδα αποθεμάτων.
  • Υπάλληλοι εκπαίδευσης: στην εποχή που το Learning & Development έχει τόσο μεγάλη σημασία για όλες τις επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ συνήθως έχουν στο HR συνεργάτες για την εκπαίδευση και την εξέλιξη των εργαζομένων.
  • Τεχνικοί: ναι, τα σούπερ μάρκετ προσλαμβάνουν τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και επισκευή των αποθηκών, των εγκαταστάσεων και όλου του εξοπλισμού ώστε όλα να λειτουργούν σύμφωνα με τις πολιτικές κινδύνου, υγείας και ασφάλειας.
  • Υπεύθυνοι του προγράμματος πιστότητας: ακόμα μια δουλειά που ίσως δεν είχες σκεφτεί. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ όμως έχουν πρόγραμμα πιστότητας και αφοσίωσης πελατών (π.χ. ειδική κάρτα προνομίων, πρόγραμμα συγκέντρωσης πόντων κ.λπ.) και χρειάζονται ανθρώπους που να διαχειρίζονται αυτές τις ανάγκες.
  • Υπεύθυνοι Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: μια ειδικότητα που τα τελευταία χρόνια ολοένα «ανεβαίνει». Το SCR, δηλαδή η κοινωνική ευθύνη των καταστημάτων λιανικής, απαιτεί ανθρώπους με περιβαλλοντική και ανθρώπινη ευαισθησία, με γνώση και ικανότητες σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη κ.ά.

Σ.σ.: Φυσικά, όμως κάθε επιχείρηση, ένα σούπερ μάρκετ στελεχώνει και άλλα τμήματα όπως Μάρκετινγκ, Ανθρώπινο Δυναμικό, Οικονομική Διεύθυνση κ.λπ., απλώς εδώ σταθήκαμε αφενός στις πιο περιζήτητες θέσεις και αφετέρου στις όχι τόσο γνωστές.

Τι θα σου προσφέρει ένα super market σε εργασιακό επίπεδο

Επαγγελματικά εχέγγυα

Ναι, αν έχεις προϋπηρεσία στη Λιανική, μετράει πολύ στο βιογραφικό σου. Η εξυπηρέτηση πελατών που είναι πάγιο κομμάτι της Λιανικής σε γεμίζει με εμπειρίες, εφόδια και δεξιότητες που μπορείς μετέπειτα να μεταφέρεις σε οποιαδήποτε δουλειά. Όποιος/α εργάζεται σε αυτόν τον χώρο «ακονίζει» τα πελατοκεντρικά του ένστικτα, τη δεξιότητα διαχείρισης χρόνου, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, το ομαδικό πνεύμα και τη μαθηματική σκέψη (σκέψου πόσο οι ταμίες και οι εργαζόμενοι στην τιμολόγηση είναι σε «μαθηματική» εγρήγορση συνεχώς).

Ευελιξία 

Θέλεις να εργαστείς 4ωρο; Είσαι φοιτητής/τρια και θες να έχεις χρόνο για τα μαθήματα και την εξεταστική σου; Έχεις άλλες υποχρεώσεις; Θες να υπάρχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ώρες και τις μέρες δουλειάς; Τα σούπερ μάρκετ είναι από τις πιο ευέλικτες στον τρόπο εργασίας επιχειρήσεις.

Ποικιλία επιλογών

Αναφέραμε και πιο πάνω ένα δείγμα από τη μεγάλη ποικιλία θέσεων που διαθέτει ένας όμιλος λιανικής. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ μπορείς μάλιστα να επιλέξεις ανάμεσα σε τρεις βασικές δομές: τα Καταστήματα, τα Κέντρα Διανομής, ή τα Γραφεία.

Δυνατότητες εξέλιξης

Οι άνθρωποι που ξεκινούν από «χαμηλά» στον κλάδο αυτόν αποκτούν πολύ καλή εικόνα των θεμελίων λειτουργίας ενός καταστήματος και μπορούν να εξελιχθούν σε υπεύθυνους καταστήματος, σε διευθυντικά στελέχη, σε area managers κ.λπ.

Αξιόπιστο εργοδότη

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις έρευνες για τους καλύτερους και πιο επιθυμητούς εργοδότες της Ελλάδας, τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και ατίστοιχες εταιρείες του Retail έρχονται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των εργαζομένων. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες αυτές παρέχουν συνήθως αναβαθμισμένες συνθήκες εργασίας και φροντίζουν για την ευημερία των εργαζομένων τους.

Παροχές

Τα περισσότερα SM προσφέρουν ικανοποιητικές αποδοχές, και πρόσθετα κίνητρα όπως μηνιαία bonus απόδοσης, ειδικές εκπτώσεις ή κουπόνια τροφίμων για τους υπαλλήλους, υπηρεσιακό λεωφορείο για το προσωπικό αν οι εγκαταστάσεις και τα κέντρα διανομής είναι μακριά, κ.λπ. Επίσης παρέχουν ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, συνεχή εκπαίδευση, ιατρική ασφάλιση, και –ανάλογα με το επίπεδο της θέσης– μπορεί να έχεις και άλλα προνόμια που δεν συναντώνται συχνά σε άλλες επιχειρήσεις.

Συμπερίληψη

Το αφήσαμε για το τέλος, αλλά στο kariera.gr το θεωρούμε από τα πιο σημαντικά στοιχεία: μπορείς να εργαστείς σε σούπερ μάρκετ όποιο κι αν είναι το υπόβαθρό σου. Είτε μόλις ξεκινάς τη σταδιοδρομία σου είτε έχεις χρόνια εμπειρίας. Είτε στοχεύεις σε μια προσωρινή απασχόληση είτε σε μια μόνιμη. Είτε έχεις πτυχίο είτε όχι. Είτε έχεις μια συγκεκριμένη ειδίκευση, είτε ψάχνεις τώρα προς τα πού θες να κατευθυνθείς. Όλοι και όλες είναι ευπρόσδεκτοι και ευπρόσδεκτες στον κλάδο αυτό. Και να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των SM είναι εργοδότες «ίσων ευκαιριών», δηλαδή ανοίγουν θέσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνική καταγωγή, το καθεστώς αναπηρίας ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό, ενώ θα βρεις ανάμεσα στους εργοδότες και κάποιους πιστοποιημένους από το Diversity Charter Greece (Χάρτης Διαφορετικότητας) και το SHARE Equality Label. Τι λες; Δεν αξίζει μια αίτηση για να κάνεις μια πρώτη γνωριμία με τον εργοδότη που θες;

Βρες όλους τους εργοδότες της Λιανικής που σήμερα έχουν ανοικτές θέσεις εργασίας. Μία σίγουρα είναι για εσένα.

Υ.Γ. Θες να γνωρίσεις εκπροσώπους από σούπερ μάρκετ από κοντά; Έλα στις Ημέρες Καριέρας 12 & 13 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Θα συζητήσεις για τις προοπτικές και θα ανακαλύψεις ποια εταιρεία σου ταιριάζει περισσότερο.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch