Αν θες να βρεις μια θέση εργασίας ως developer για πρώτη φορά ή με μικρή προϋπηρεσία, έχουμε 14 σύντομες αλλά άχαστες συμβουλές.
Άσε μας να μαντέψουμε. Είσαι στο τέλος των σπουδών σου στην Πληροφορική ή σε κάποια σχολή τεχνολογικής ή πολυτεχνικής κατεύθυνσης. Ή μπορεί να έχεις πάρει ήδη το πτυχίο σου. Αν όχι αυτό, τότε είχες πάντα αγάπη για την τεχνολογία και την πληροφορική και έχεις παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και courses για να εργαστείς ως developer. Έχεις μπει στον κόσμο του κώδικα, έχεις τρυπώσει στο Stack Overflow και στο GitHub.
Τι σε κρατάει πίσω;
Ότι δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Οι πιο έμπειροι από σένα developers, οι developers με μια κάποια προϋπηρεσία, δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά, συνήθως τους ψάχνουν από τις εταιρείες. Εσύ πρέπει να καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια.
Τι μπορείς να κάνεις;
-
-
-
- Σύμφωνα με τους developers του kariera.gr ένα από τα καλύτερα που έχεις να κάνεις είναι να έχεις κάποιο contribution σε repos (repositories) ή ακόμα καλύτερα σε open source projects.
- Δες τι ζητάνε συνήθως οι εταιρείες από junior developers για να αντιληφθείς αν έχεις τις σωστές γνώσεις και δεξιότητες. Μπες στο kariera.gr και κάνε αναζήτηση με τον όρο Developer ή Software Engineer. Μετά μπορείς να επιλέξεις/κλικάρεις «Χωρίς προϋπηρεσία/χωρίς εμπειρία» ή «Με κάποια εμπειρία» για να βρεις τις αντίστοιχες θέσεις ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι.
<div-style:”text-align:center;”>
Παράδειγμα: Μια εταιρεία ζητάει έναν/μία .NET Developer. Τι πρέπει να κατέχει; Θα το βρεις μέσα στην αγγελία: (π.χ. πρέπει να έχει Πτυχίο Πληροφορικής ή άλλου σχετικού κλάδου, εμπειρία στο .NET Framework (C#), εξοικείωση με JavaScript, κ.λπ.)
- Σύμφωνα με τους developers του kariera.gr ένα από τα καλύτερα που έχεις να κάνεις είναι να έχεις κάποιο contribution σε repos (repositories) ή ακόμα καλύτερα σε open source projects.
- Πέρνα από όσες συνεντεύξεις μπορείς. Όσο περνάς από συνεντεύξεις, θα καταλάβεις τι ζητάνε οι εταιρείες και οι μελλοντικοί σου συνεργάτες και θα βελτιστοποιήσεις στοιχεία σου που είναι απαραίτητα. Ό,τι κι αν σου πούμε θεωρητικά για τις συνεντεύξεις (π.χ. να είσαι πάντα περιποιημένος/η, να έχεις προθυμία και θετική διάθεση), μόνο στην πράξη θα καταλάβεις αν κάπου υστερείς ή ποια είναι τα δυνατά σου σημεία.
Στο Developers Day #PhysicalEdition στις 9 Δεκεμβρίου είναι μια τέλεια ευκαιρία να εξοικειωθείς με τις συνεντεύξεις και να γνωρίσεις 30 εταιρείες που προσφέρουν θέσεις εργασίας στον κλάδο σου. Κάνε δωρεάν εγγραφή εδώ.
- Χρησιμοποίησε το AI προς όφελός σου. Ίσως σε εκπλήξει το πόσο μπορεί να σε βοηθήσει το ChatGPT / Claude2 / Bard, μέχρι να σου “λυθούν” τα χέρια.
- Αγγλικά, αγγλικά, αγγλικά. Το ξέρεις: τα αγγλικά είναι η βασική γλώσσα προγραμματισμού. Αν και έχουν εξελιχθεί πολύ οι translators (ακόμα και οι voice to voice), όσο πιο άνετα νιώθεις εσύ με τη γλώσσα, τόσο το καλύτερο.
- Τσέκαρε το Google Summer of Code. Τι είναι; Το Google Summer of Code είναι ένα παγκόσμιο, διαδικτυακό πρόγραμμα για την προσέλκυση νέων εργαζομένων στην ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα (open source software). Οι νέοι μέσα από το GSoC εργάζονται σε ένα πρόγραμμα 12+ εβδομάδων υπό την καθοδήγηση μεντόρων.
- Δες σχετικούς YouTubers, όπως οι τύποι στη Μικρή Κουβέντα που ίσως όσα λένε σε βάλουν εύκολα στο «κλίμα».
- Ρώτα τι Πρακτική Άσκηση προσφέρει η σχολή σου, τσεκάροντας και την IAESTE αλλά και πρακτικές Erasmus στο εξωτερικό.
- Αν είσαι αγόρι, ξεμπέρδεψε με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις σου. Φαίνεται αυτονόητο αλλά μην τις αφήνεις να στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξή σου. Επίσης μπορείς να προσπαθήσεις να αξιοποιήσεις τις γνώσεις πληροφορικής στη θητεία σου και να πάρεις βεβαίωση προϋπηρεσίας από τις μονάδες που θα βοηθήσεις.
- Αν έχεις συμμετάσχει σε project ή έχεις φτιάξει κάτι δικό σου, δείξε τα κάπου (π.χ. git, personal web site κ.λπ.). Με λίγα λόγια δημιούργησε και “προώθησε” το portfolio σου, ακόμα και μέσα από το LinkedIn είναι αρκετό.
- Φτιάξε καλό βιογραφικό. Απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις: Είναι συνοπτικό; Έχει μέσα λέξεις-κλειδιά; (δηλαδή λέξεις που χρησιμοποιεί η αγορά εργασίας και οι εργοδότες). Αναφέρει τα projects σου με link; Λέει σε τι έχεις εκπαιδευτεί; Λέει τι γλώσσες προγραμματισμού και tools ξέρεις; Αν απάντησες “ναι” σε όλα, είσαι σε καλό δρόμο. Extra tip: Μη γράφεις στο βιογραφικό σου ότι ξέρεις 800 γλώσσες (που λέει ο λόγος). Θα φανεί πολύ εύκολα ότι δεν ξέρεις.
- Μην αμελείς το networking. Το ξέρουμε: μπορεί το networking να μην είναι το αγαπημένο σου. Αντ’ αυτού, προτιμάς να κάνεις τα «μαγικά» σου γράφοντας κώδικα. Όμως είναι απαραίτητο να δείξεις τον εαυτό σου στον κόσμο και να συνάψεις σχέσεις με άλλους ανθρώπους του κλάδου σου. Πού; Σε meetups, σε διοργανώσεις επαγγελματιών του χώρου, σε Career Days κ.λπ.
Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες για διασυνδέσεις που θα σου δώσει το Developers Day #PhysicalEdition στις 9 Δεκεμβρίου.
- Χρησιμοποίησε το LeetCode, είναι μια online πλατφόρμα για να προετοιμαστείς καλύτερα για coding interviews. Παρέχει αλγοριθμικά τεστάκια και τεστάκια κώδικα ώστε να εξασκηθείς, και είναι αρκετά γνωστό ανάμεσα σε υποψήφιους junior developers.
- Και τέλος… Για όλα τα παραπάνω κάποιοι developers που ρωτήσαμε μπορεί να συμφωνούν, άλλοι να διαφωνούν. Για ένα όμως πράγμα συμφωνούν όλοι, όσο γραφικό κι αν «ακούγεται»: το μεράκι. Αν δεν έχεις μεράκι, αν δεν σου αρέσει πραγματικά αυτή η δουλειά, αν θες να την κάνεις μόνο και μόνο επειδή είναι trendy ή επειδή έχει μέλλον, τότε άσ’ το καλύτερα. Προσπάθησέ το μόνο αν στ’ αλήθεια βλέπεις ότι σου αρέσει.
Disclaimer: Αυτά γράφτηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε σε ένα εξάμηνο μπορεί ήδη να προκύψουν πιο “επίκαιρες” συμβουλές! Never forget that. Καλή αρχή σε έναν από τους πιο ευμετάβλητους και δυναμικούς επαγγελματικούς κλάδους! -
-