Η αξία του Diversity, Equity & Inclusion για τη Φήμη σας ως Εργοδότης

Share This Post

DEI

Share This Post

Τι είναι το DEI και γιατί οφείλουν οι εταιρείες να επενδύσουν στη στρατηγική διαφορετικότητας (Diversity), Ισότητας (Equity) και Συμπερίληψης (Inclusion);

Η σημασία της στρατηγικής Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης (DEI) στη φήμη της εταιρείας είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Το DEI δεν είναι απλώς ένας τρόπος να προβάλει μια εταιρεία την κοινωνική της ευαισθησία. Είναι μια στρατηγική επένδυση στην ποικιλομορφία, την ισότητα και τη συμπερίληψη, που επιφέρει οφέλη τόσο στην εταιρεία και στους εργαζόμενους σας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Το DEI αντιπροσωπεύει την προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας: από τις προσλήψεις μέχρι την ανάπτυξη πολιτικών ευημερίας και την προώθηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος όπου όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ορατοί και σεβαστοί, το DEI είναι κλειδί για τη δημιουργία μιας θετικής εργασιακής κουλτούρας.

Οι στατιστικές μιλάνε από μόνες τους: οι εταιρείες αντιλαμβάνονται απολύτως τη σημασία του DEI. Σύμφωνα με έρευνα του kariera.gr σε περισσότερες από 120 εταιρείες, το 40% αυτών αναφέρονται σε θέματα DEI στο εταιρικό ή career site τους. Επίσης, περίπου το 38.6% των υποψηφίων στη Φιλοξενία και το 30.6% στην Τεχνολογία θεωρούν σημαντικό να απασχολούνται άτομα από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες όπως η κοινότητα LGBTQ+  (σύμφωνα με το Tech Industry Benchmarking 2024).

Η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες DEI είναι ένα βήμα προς την κατανόηση και την αξιοποίηση των πολιτισμικών, εθνικών και ατομικών διαφορών. Οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία πολυπολιτισμικών ομάδων εργασίας που ενισχύουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Σκεφτείτε ότι, σύμφωνα με το Humanis, «Οι millennials και οι Gen-Zers αποφεύγουν εταιρείες στις οποίες δεν υπάρχει diverse ανθρώπινο δυναμικό. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, αναζητούν δικαιοσύνη, διαφάνεια, ευελιξία και σκοπό, ενώ δεν φοβούνται να παραιτηθούν, εάν ένας εργοδότης δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους». 

Επίσης, η εφαρμογή πολιτικών που προάγουν την ισότητα και τη συμπερίληψη είναι ζωτικής σημασίας. Η πραγματική αποδοχή της διαφορετικότητας και η υιοθέτηση της συμπερίληψης από μια εταιρεία εκδηλώνεται μέσα από τις πράξεις της και την πολιτική που εφαρμόζει. Ένας πραγματικά συμπεριληπτικός Εργοδότης είναι αυτός που δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας όπου η διαφορετικότητα γίνεται δεκτή, γιατί γνωρίζει ότι αυτή ενισχύει την ομάδα και την επιχείρηση. «Σύμφωνα με τη «2021 Recruiter Nation Report» της Jobvite, το 49% των recruiters αναφέρει πως τα άτομα που αναζητούν εργασία ρωτούν σχετικά με τις πρωτοβουλίες DEI περισσότερο, σε σχέση με το 2020 (αύξηση 16%), ενώ το 44% δήλωσε πως οι υποψήφιοι απέρριψαν μια συνέντευξη ή ένα job offer, λόγω έλλειψης διαφορετικότητας στο εργατικό δυναμικό του οργανισμού», σημειώνεται σε άρθρο του HR Professional.

Πώς όμως προάγεται πολιτική συμπερίληψης στην εργασία;
Μια εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει πρακτικά παραδείγματα του DEI στην καθημερινή της λειτουργία:

  1. Μείωση της προκατάληψης στις προσλήψεις: Η χρήση αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση των υποψηφίων, η διαφοροποίηση των ομάδων προσλήψεων και η εφαρμογή πολυπολιτισμικών προγραμμάτων είναι κρίσιμα βήματα για τη δημιουργία μιας ποικίλης και αντιπροσωπευτικής ομάδας.
  2. Συνεργασία με κοινότητες για την προσθήκη διαφορετικών υποψηφίων στο talent pool: Η διατήρηση στενών σχέσεων με διάφορες κοινότητες και οργανισμούς προσφέρει πρόσβαση σε πιο συμπεριληπτικές πηγές ταλέντου.
  3. Κατάρτιση DEI στο υπάρχον προσωπικό: Η εκπαίδευση των εργαζομένων για την αναγνώριση και την αξιοποίηση της διαφορετικότητας ενισχύει την επίγνωση και την αποδοχή στον εργασιακό χώρο.
  4. Ευέλικτο ωράριο εργασίας και ανανέωση παροχών: Η προσφορά ευέλικτων ωρών εργασίας και προσαρμοσμένων παροχών ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων δείχνει σεβασμό προς τις διαφορετικές ανάγκες τους για να ενισχυθεί η πολυμορφία και η αίσθηση ικανοποίησης των εργαζομένων.
  5. Οργάνωση events για τον εορτασμό διαφορετικής κουλτούρας: Η διοργάνωση εκδηλώσεων και γιορτών που τιμούν διαφορετικές κουλτούρες ενισχύει το αίσθημα της ορατότητας αλλά και του σεβασμού στον χώρο εργασίας.

Η εφαρμογή μιας στρατηγικής Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης (DEI) μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες. Αν και η αξία του DEI είναι πλέον αναγνωρισμένη, η πράξη της υλοποίησής του μπορεί να συναντήσει αντίσταση και περιορισμούς:

α) Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η αντίσταση στην αλλαγή από τους εργαζόμενους και την ηγεσία της εταιρείας. Οι άνθρωποι συχνά αντιδρούν αρνητικά σε νέες πρακτικές και δομές, ιδίως όταν αυτές ανατρέπουν υπάρχουσες συνήθειες και πρότυπα. Η αλλαγή απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να γίνει δεκτή και να ενσωματωθεί στον εργασιακό πολιτισμό.

β) Ένας άλλος παράγοντας είναι οι ασυνείδητες προκαταλήψεις που ενδέχεται να υπάρχουν στο προσωπικό και την ηγεσία. Οι προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη διαδικασία πρόσληψης, τις πολιτικές αμοιβών και προαγωγών και τη γενική ατμόσφαιρα στον χώρο εργασίας.

γ) Επιπλέον, η έλλειψη πόρων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής DEI. Η εκπαίδευση του προσωπικού, η ανάπτυξη πολιτικών, και η δημιουργία ανοιχτών και πολυμορφικών περιβαλλόντων απαιτούν σημαντικούς πόρους, όπως χρόνο και χρηματοοικονομικά μέσα.

δ) Τέλος, μια άλλη πρόκληση αφορά στη δυσκολία μέτρησης της αποτελεσματικότητας των πρακτικών DEI. Η αξιολόγηση της επίδρασης των πολιτικών DEI στην εταιρική κουλτούρα και την απόδοση της επιχείρησης μπορεί να είναι πολύπλοκη και δαπανηρή.

Συνοψίζοντας, το DEI δεν είναι μόνο μια εταιρική προτεραιότητα, αλλά ένας πυλώνας για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, πολυμορφικού και ανοικτού εργασιακού περιβάλλοντος. Η αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών DEI αποτελεί κεντρικό στοιχείο για τη βελτίωση της φήμης μιας εταιρείας ως εργοδότη.

Χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια σχετικά με το Employer Brand σας; Συμπληρώστε τη φόρμα και μάθετε τι μπορεί να κάνει για εσάς η ομάδα Employer Branding Solutions του kariera.gr.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch