Tips για ένα βιογραφικό ειδικά για Λογιστικές θέσεις (+ Video)

Share This Post

cv for accounting

Share This Post

Αν έχεις εργαστεί ή θες να εργαστείς ως Λογιστής/τρια, Υπάλληλος Λογιστηρίου κ.λπ. σημαίνει ότι ξέρεις να μετράς. Για να δούμε όμως: «Μετράς» ως λογιστής; 

Είσαι ο άνθρωπος που χειρίζεται την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα μιας επιχείρησης, ο άνθρωπος που καλείται να είναι πάντα ενήμερος για τις εξελίξεις του κλάδου, να παρακολουθεί τα φορολογικά νέα, να ξέρει τα μεγέθη, τα ελλείματα και τις ανάγκες μιας εταιρείας, ώστε με τη βοήθεια των «αριθμών» να εξασφαλίζει την ευζωία της.

Δες πόσες ανοιχτές θέσεις για Λογιστές υπάρχουν αυτή τη στιγμή και διαμόρφωσε το CV σου λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Ακριβώς λόγω της εξειδικευμένης φύσης της δουλειάς σου, οι recruiters που ψάχνουν κάποιον/α για Λογιστήριο, τείνουν να αγνοούν τα γενικόλογα CV και να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για συνέντευξη σε υποψηφίους των οποίων το βιογραφικό αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία με τις απαραίτητες υποστηρικτικές λεπτομέρειες. Φτιάξε λοιπόν ένα CV που θα είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της θέσης που στοχεύεις. Πώς θα δεις τις απαιτήσεις αυτές; Κάνοντας μια μικρή προετοιμασία διαβάζοντας τις αντίστοιχες αγγελίες του κλάδου.
  1. Φτιάξε στην αρχή του βιογραφικού σου, μετά τα στοιχεία επικοινωνίας σου, ένα καλό resume summary, μια συνοπτική παράγραφο δηλαδή που θα λέει:
  • τα πιο δυνατά σου σημεία ως λογιστής/τρια
  • πώς θα βοηθήσεις την εταιρεία αν προσληφθείς
  • ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Μια τέτοια συνοπτική παράγραφος των 3-4 γραμμών, συνήθως τραβάει την προσοχή ενός υπεύθυνου πρόσληψης.

3. Βάλε μέσα στο CV σου τα στοιχεία και τα προσόντα εκείνα που σε κάνουν να φαίνεσαι (και να είσαι!) κατάλληλος ή κατάλληλη. Για παράδειγμα:

  • Έχεις πτυχίο ή και μεταπτυχιακό λογιστικής ή οικονομικής κατεύθυνσης;
  • Έχεις δουλέψει ως freelancer; Ή μήπως σε κάποια ελεγκτική εταιρεία ή λογιστικό γραφείο;
  • Έχεις ευχέρεια σε Office, και κυρίως Excel;
  • Σε τι κατηγορίας βιβλία έχεις εμπειρία ως λογιστής/τρια; Α’ Β’ Γ’ κατηγορίας; 
  • Ξέρεις από ισολογισμούς, μισθοδοσία, αποθήκη, φορολογικά θέματα;
  • Ξέρεις να χειρίζεσαι συστήματα ERP (π.χ. Ermis της Lavisoft, PBS & Paycheck της Prosvasis);
  1. Πώς να τα συμπεριλάβεις όλα αυτά; Ταξινόμησέ τα το καθένα στη σωστή θέση. 

Το πτυχίο και τα σεμινάρια που έχεις παρακολουθήσει, στην “Εκπαίδευση”. 

Την προϋπηρεσία σου (αν έχεις), στο section “Επαγγελματική Εμπειρία”, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Προτίμησε σχετική προϋπηρεσία . Για παράδειγμα, αν έχεις δουλέψει ως υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο όσο ήσουν φοιτητής/τρια, μπορείς και να το παραλείψεις. 

Τις δεξιότητές σου χώρισέ τες σε hard skills και soft skills. Στα hard skills ανάφερε το Excel/Office, τα Αγγλικά, τα λογιστικά εργαλεία που χρησιμοποιείς. Αντιστοίχως, στα soft skills γράψε προσωπικές δεξιότητες που εκτιμώνται σε ένα λογιστικό γραφείο, π.χ. το να είναι κάποιος Ακριβής/Προσεκτικός, το να δίνει Έμφαση στη λεπτομέρεια κλπ.

  1.  Στην προϋπηρεσία σου, βάλε μετρήσιμα στοιχεία για να δείξεις πόσο αποτελεσματικός/ή είσαι. Στόχος σου είναι να δώσεις πληροφορίες που λειτουργούν ως απόδειξη-επιβεβαίωση των όσων έγραψες στη μικρή εισαγωγική παράγραφο που έβαλες στην αρχή, το resume summary. Όσο πιο ποσοτικοποιημένες είναι αυτές οι πληροφορίες, τόσο πιο δυνατό impact θα έχουν. Για παράδειγμα:
  • Μείωσα τα σφάλματα στους ελέγχους βιβλίων κατά 20%.
  • Εφάρμοσα την τάδε ιδέα για να μειώσουμε τα εταιρικά έξοδα κατά 25%.

Επίσης βάλε τυχόν ad hoc projects στα οποία έχεις συμμετάσχει π.χ. due diligence. Αυτό σαν διαδικασία συνεπάγεται εχεμύθεια, οργάνωση και δουλειά με αυστηρά deadline. Ή ανάφερε τη συμμετοχή σου σε έλεγχο από ΙΚΑ/Εφορία. Αυτά δείχνουν ότι έχεις αντίληψη του συνόλου του τμήματος.

6. Όλες τις παραπάνω πληροφορίες, ενσωμάτωσέ τες σε ένα κατάλληλο template. Tο template/υπόδειγμα βιογραφικού που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι λιτό, με αυστηρή μορφοποίηση (π.χ. βάλε bold επικεφαλίδες, bullets στα σημεία που θες να προσέξει ο recruiter κλπ). Συμβουλή: άσε στη σελίδα του βιογραφικού σου και λίγο ελεύθερο «λευκό» χώρο, ώστε να διαβάζονται όλα πιο εύκολα. Και είσαι σούπερ.

Τώρα που ξέρεις πώς να φτιάξεις ένα CV ειδικά για Λογιστικές θέσεις, ανέβασε το βιογραφικό σου σε κάθε αντίστοιχη θέση που πιστεύεις ότι κάνεις match.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch