Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι όταν φτιάχνουν βιογραφικό. Είναι πολύ εύκολο εσύ να τα αποφύγεις ή και να τα διορθώσεις.
Στέλνεις βιογραφικά σε ανοικτές θέσεις εργασίας που σου ταιριάζουν αλλά δεν έχεις την ανταπόκριση που περιμένεις; (#bummer) Χάνεις σημαντικές ευκαιρίες για συνέντευξη; Μπορεί να μη φταις εσύ και τα προσόντα σου, αλλά το βιογραφικό σου. Τα πιο κοινά λάθη σε ένα βιογραφικό που μπορεί να σου «κοστίσουν», είναι τα παρακάτω:
- Δεν είναι καλά διορθωμένο. Υπάρχουν δυστυχώς πολλά CV εκεί έξω με ορθογραφικά και γραμματικά λάθη – που βγάζουν μάτι, με ασυνταξίες, ή με ονόματα εταιρειών και πανεπιστημίων γραμμένα λάθος (#oh_no). Όταν έχεις ένα βιογραφικό με απροσεξίες, δείχνει άθελά σου ότι δεν δίνεις βάση στη λεπτομέρεια και ότι κάνεις πρόχειρα τη δουλειά σου. Κρίμα είναι.
- Αντιεπαγγελματικό mail. Μη γελάσεις, αλλά πολλές φορές οι διευθύνσεις mail που βλέπουμε στα στοιχεία επικοινωνίας σε ένα βιογραφικό, δεν (χμ… πώς να το πούμε ευγενικά) αντικατοπτρίζουν τον επιθυμητό επαγγελματισμό. Για παράδειγμα, mails τύπου queendina@gmail.com ή panatha13@hotmail.com, απόφυγέ τα. Μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις έναν καινούργιο λογαριασμό mail με το ονοματεπώνυμό σου. Είναι υπόθεση ενός λεπτού.
- Δεν έχει οργανωμένη την πληροφορία. Είναι η πληροφορία μέσα στο CV σαν να έχει γίνει έκρηξη και να έχουν διαλυθεί τα πάντα; Αν ο μελλοντικός εργοδότης σου ή ο υπεύθυνος πρόσληψης δει ότι δεν μπορείς να οργανώσεις τη σκέψη σου και να βάλεις τα απαιτούμενα στοιχεία στη σωστή σειρά, θα συμπεράνει ότι υστερείς σε ζητήματα οργάνωσης.
- Είναι πάρα πολύ φλύαρο. Αν το βιογραφικό σου δεν εστιάζει στα πιο σημαντικά, αλλά περιέχει πολλές «σάλτσες», άσχετες ή περιττές πληροφορίες, ο recruiter θα το εγκαταλείψει. Το ίδιο συμβαίνει και αν το βιογραφικό, αντί να έχει έκταση 1-2 σελίδων , είναι εγκυκλοπαίδεια. Δεν θα μπορέσει να το διαβάσει όλο.
- Έχει λάθος φωτογραφία. Έχουμε αναφέρει ξανά ότι στην εποχή μας δεν είναι απαραίτητο να βάλεις τη φωτογραφία σου στο CV σου. Αν βρίσκεσαι σε δίλημμα, να θυμάσαι ότι το να μην βάλεις φωτογραφία, είναι προτιμότερο από το να βάλεις μια τυχαία φωτογραφία» #διακοπές_στο _Πήλιο, #γυαλιά_ηλίου_και_σκουφί, #σέλφι_στο_ασανσέρ.
Τα 5 αυτά λάθη είναι τα πρώτα που θα εντοπίσει ο recruiter που το λάβει. Φυσικά, ένα CV μπορεί να διολισθαίνει και σε πιθανά λάθη περιεχομένου, όπως:
- να μην έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό (δηλαδή να μην γίνεται κατανοητό σε τι θέσεις στοχεύεις)
- να μη δείχνει τα επιτεύγματά σου
- να του λείπουν οι βασικές λέξεις-κλειδιά
- να έχει μεγάλα χρονολογικά κενά (ακόμα κι αν για κάποιο διάστημα έκανες μια ευκαιριακή δουλειά ή εστίαζες στην προσωπική σου εκπαίδευση και ανάπτυξη, μην το παραλείψεις – κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα ανεξήγητο κενό στο CV σου).