Από τι υλικό είναι φτιαγμένοι οι «ηγέτες»;

Share This Post

leaders-careerguide23

Share This Post

Λίγα λόγια με αφορμή την έννοια του leadership και την επιθυμία της γενιάς μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο διαμορφώνοντας ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «ηγέτης»; Και δεν εννοούμε σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε πρακτικό επίπεδο, σε επαγγελματικό. Είναι άραγε ο άνθρωπος που ο τρόπος δουλειάς του εμπνέει πολλούς ακόμα ανθρώπους; Αυτός που σπάει το κατεστημένο και εφευρίσκει πιο αποδοτικούς τρόπους συνεργασίας; Αυτός που μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις; Ή μήπως εκείνος που δημιουργεί στους άλλους ένα αίσθημα ασφάλειας; 

Ο Simon Sinek, γνωστός συγγραφέας επαγγελματικών βιβλίων, έψαχνε κάποια στιγμή να βρει τι είναι αυτό που κάνει τις ομάδες πιο δυνατές. Μιλώντας με πεζοναύτες των ΗΠΑ, ένας στρατηγός τού είπε: «Οι ηγέτες τρώνε τελευταίοι». Αυτό ήταν το μυστικό της ομάδας: οι κατώτεροι στην ιεραρχία είχαν πρώτοι πρόσβαση στο φαγητό, ενώ οι ανώτεροι έπαιρναν θέση στο τέλος της ουράς. Αυτό που στην τραπεζαρία ήταν συμβολικό, στο πεδίο της μάχης ήταν θεμελιώδες. Έτσι ο Sinek ονόμασε το βιβλίο του «Οι ηγέτες τρώνε τελευταίοι» και ανέδειξε ένα από αυτά που συχνά ξεχνάμε: ότι όταν ηγείσαι, κάποιες φορές οφείλεις να είσαι μπροστά και κάποιες άλλες πίσω. Δεν μπορείς να είσαι ηγέτης όταν δεν είσαι διατεθειμένος να παραχωρήσεις προνόμια, εύσημα, παροχές και γνώση. 

Στο section αυτό του kariera.gr μπορείτε να δείτε πώς δημιουργείται η νέα γενιά ηγετών. Μπορεί να θέλετε να ηγηθείτε στον κλάδο σας. Πώς οι σημερινές εταιρείες σάς επιτρέπουν και σας ενθαρρύνουν να αναπτύξετε πολύτιμα ηγετικά χαρακτηριστικά; Με ποιον τρόπο σας βοηθούν να αναδείξετε τον καλύτερο εαυτό σας; Πώς σας δίνουν την αυτονομία και τα εφόδια που χρειάζεστε;

> Ανατρέξτε στα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων Internship & Graduate Trainee. Τα προγράμματα αυτά είναι ίσως τα θεμέλια για τη δημιουργία των αυριανών ηγετικών στελεχών. Και πολλές εταιρείες επιλέγουν να εμπιστευθούν ανθρώπους που βρίσκονται στα ξεκινήματά τους και να τους βοηθήσουν σκαλί-σκαλί να ανέβουν.  

> Ανακαλύψτε επίσης τις μεθόδους Learning & Development που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Οι μελλοντικοί ηγέτες είναι οι άνθρωποι που δεν αφήνουν καμία ευκαιρία για μάθηση και κατάρτιση να περάσει ανεκμετάλλευτη.  

> Ενημερωθείτε για τις αξίες του ESG (Environmental, Social and Governance). Μέσα από τις αυτές τις αξίες, τα επιχειρηματικά μοντέλα έχουν αλλάξει, και πλέον οι απαιτήσεις από όσους θέλουν να αναλάβουν στο μέλλον ηγετικούς ρόλους έχουν διαφοροποιηθεί: οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης πρέπει να έχουν επαφή με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα.  

> Συνοδεύστε μας στο να σκεφτούμε πώς διαμορφώνεται το μέλλον της εργασίας. Όσοι μπορέσουν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στα νέα δεδομένα και να προβλέψουν τις εξελίξεις, θα έχουν επάξια μια θέση ανάμεσα στους αυριανούς πραγματικούς… influencers.  

> Σχετικά με όλα τα παραπάνω, διαβάστε τι μας δηλώνουν οι εκπρόσωποι από σύγχρονες ελληνικές εταιρείες. Θα δούμε πώς οι ίδιοι μέσα στις εταιρείες τους καταφέρνουν να εξελίξουν τους ανθρώπους τους και ποια είναι η κοσμοθεωρία τους.

Αυτά είναι τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι οι σημερινοί ηγέτες. Όλα εύπλαστα, όλα προσβάσιμα και διαθέσιμα ευτυχώς στις μέρες μας. Κάθε ένα από αυτά τα υλικά, στα σωστά χέρια, μάς επιτρέπει να σμιλεύσουμε το δικό μας μοντέλο ηγέτη. Ένα μοντέλο πιο ανθρώπινο, πιο ευαισθητοποιημένο, πιο πρόθυμο και συμμετοχικό: ένα μοντέλο που η γενιά μας έχει τεράστια ανάγκη.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch