Κεφάλαιο εργασιακή ικανοποίηση

Share This Post

headers_SATISFACTION

Share This Post

Όλοι θέλουμε η εργασία μας να μας προσφέρει ικανοποίηση. Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτό και ποιοι μας εμποδίζουν; Όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που μας «αφηγείται» ο επαγγελματικός προσανατολισμός, είναι ότι η εφαρμογή του και η επιτυχία του στην πράξη, συνδέεται αρχικά με την ανάλυση της προσωπικότητας του ανθρώπου.  Η επαγγελματική προσωπικότητα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι ικανοποιημένος από την εργασία του. Η ικανοποίηση που αντλεί από αυτή εξαρτάται κατά βάση από τους ακόλουθους παράγοντες:
  1. Τη δομή του χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας είναι που θα καθορίσει το επάγγελμα που θα επιλεχθεί καθώς και το αν ο άνθρωπος θα επιλέξει να έχει μισθωτή σχέση εργασίας, να είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας. Φανταστείτε κάποιον ο οποίος έχει προφίλ ελεύθερου επαγγελματία (θέλει να ορίζει μόνος του την εργασία του) να γίνει υπάλληλος. Όπως, ενώ δεν  είναι επικοινωνιακός, να ασχολείται με την εξυπηρέτηση πελατών. 
  2. Τη σωστή ενεργητική ακρόαση του εαυτού του κάθε ανθρώπου, στο κατά πόσο επιλέγει με τα δικά του κριτήρια την εργασία που του αρέσει. Άνθρωποι που επηρεάζονται από άλλους ανθρώπους, που έχουν διαφορετικά κριτήρια από τους ίδιους, συχνά απογοητεύονται. 
  3. Τις συνθήκες της εργασίας όπως μισθός, πρόσθετες παροχές, δυνατότητα εξέλιξης, αναγνώριση και καλό συναδελφικό κλίμα. 
  4. Την αντιστοιχία της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών του προσόντων με αυτά που θα κερδίζει από την εργασία του .
  5. Τον ρόλο που έχει ο καθένας μέσα στην εργασία του.
  6. Την ανθεκτικότητα που μπορεί να έχει απέναντι στο στρες.
  7. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, καταγωγή κ.λπ.). 
  8. Την τυχόν παραβίαση των προσωπικών ορίων (ή ακόμα και την ύπαρξη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης ή και ψυχολογικού εκβιασμού). 
  9. Το αντικείμενο της εργασίας.
  10. Την ύπαρξη ή μη αυτοφροντίδας, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και κοινωνικών συναναστροφών στη ζωή του εργαζομένου. Η ικανοποίηση στη δουλειά ενισχύεται και από το πώς είναι η ζωή του καθενός σε ευρύτερο πλαίσιο. 
  11. Τη σχέση που έχει ο άνθρωπος γενικότερα με το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι αυτό είναι το πιο βασικό από όλα. 
Είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι γενικότερα και ειδικά οι νέοι να αφουγκράζονται την καρδιά τους στην επιλογή επαγγέλματος. Επιπλέον να εξελίσσουν τον χαρακτήρα τους. Ο χαρακτήρας τοποθετείται σε όλα τα περιβάλλοντα και όχι το αντίθετο. Έτσι λοιπόν αν κάποιος δεν έχει οδηγό την εξέλιξη του χαρακτήρα του, τότε η ικανοποίηση από τη δουλειά του θα φθίνει. Για παράδειγμα ένα επιτυχημένος επαγγελματίας μπορεί εξαιτίας του αγχώδους χαρακτήρα του να χάσει την εργασιακή ευχαρίστησή του. Η ισορροπία ανάμεσα στη γενναιοδωρία, την εξωστρέφεια αλλά και τα όρια μπορούν σε συνδυασμό με την επαγγελματική εκπαίδευση να φτιάξουν εσωτερικές πλατφόρμες στον χώρο της εργασίας. Αυτό που επιβαρύνει ψυχικά τον εργαζόμενο είναι να εργάζεται αποκλειστικά για λόγους επιβίωσης κι όχι επαγγελματικού οράματος. Με συνενόχους την παραβίαση των ορίων του -όπως προαναφέραμε- και την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. (Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και οι ειδικοί ψυχικής υγείας δέχονται παραβίαση ορίων ή λεκτικές επιθέσεις. Κάποιες φορές αυτό είναι παράγοντας που μπορεί να μειώσει τη συνθήκη ικανοποίησης από τη δουλειά. Αυτό όμως που βοηθάει ή όχι είναι ο χαρακτήρας του ειδικού, στο πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο).  Μέσα από το δικό μου δείγμα ανθρώπων, ο ένας στους δύο θα αναφέρει έλλειψη ικανοποίησης κυρίως επειδή δεν επέλεξε το επάγγελμα που του ταίριαζε.  Σε δεύτερο επίπεδο θα αναφερθεί σε συνθήκες εργασίας με τις οποίες δεν είναι ευχαριστημένος, αλλά που αποδίδονται κι αυτές από τον ίδιο στη λανθασμένη ακαδημαϊκή επιλογή που έκανε, η οποία μετά εξελίχθηκε σε επάγγελμα.  Ακούστε την καρδιά σας λοιπόν, και στοχευμένα και μεθοδικά αναπτύξτε οράματα. Με στοχευμένα βήματα και αγάπη για τη ζωή μπορείτε να έχετε επαγγελματική πληρότητα και ηρεμία. Αφουγκραστείτε τον χαρακτήρα σας και αποκαταστήστε τη σχέση σας με την ικανοποίηση, γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.  Και πάντα να θυμάστε ότι… «Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι αστείρευτες πηγές ζωής, αυτές πρέπει να την κυβερνούν». Wilhelm Reich, ιατρός και ψυχαναλυτής 

Γιούλη Καπούνη 
Η Γιούλη Καπούνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχαναλύτρια και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. 

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch