70+ επαγγέλματα και θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν Πτυχίο

Share This Post

no diploma jobs

Share This Post

Οι εποχές αλλάζουν. Και όλο και περισσότερες θέσεις εργασίες εμφανίζονται που δεν απαιτούν ακαδημαϊκή κατάρτιση. Πανεπιστήμιο-εργασία σημειώσατε Χ!

Πριν λίγα χρόνια το Πτυχίο ήταν κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο για κάθε υποψήφιο που ψάχνει για δουλειά. Μην σας πούμε ότι περίπου την ίδια σημασία είχε να διαθέτεις και Μεταπτυχιακό. Κι όμως οι νέες απαιτήσεις της εποχής, που έριξαν μεγαλύτερο βάρος σε κλάδους όπως η Εξυπηρέτηση και η Τεχνολογία, ανέδειξαν μια νέα στρατιά αναπτυσσόμενων επαγγελμάτων και θέσεων εργασίας απαγκιστρωμένων από αυτή την σχεδόν ψυχαναγκαστική -και οπωσδήποτε παρωπιδική- αναζήτηση πτυχιούχων. Αν λοιπόν δεν έχεις στην κατοχή σου κάποιον τίτλο Σπουδών, δεν είχες τη δυνατότητα να τελειώσεις το Πτυχίο σου, ή είχες παλιότερα αποκτήσει ένα πτυχίο που αυτή τη στιγμή δεν ταιριάζει με τα νέα σχέδιά σου, έχουμε καλά νέα. Υπάρχουν σίγουρα θέσεις εργασίας που σε καλύπτουν σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους.

Tip: Σε κάθε έναν από τους κλάδους που καταγράφουμε παρακάτω, θα βάζουμε και ένα link για να μπορείς να βρεις στο kariera.gr σχετικές θέσεις που να μην ζητούν Πτυχίο.

Call Center / Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών

Πολλές θέσεις σε Τηλεφωνικά Κέντρα ή εν γένει σε Contact Centers δεν απαιτούν να έχεις οπωσδήποτε πτυχίο. Φτάνει να είσαι επικοινωνιακή/ός, να έχεις ικανότητα στην εξεύρεση λύσεων και να μαθαίνεις γρήγορα. Ο κλάδος αυτός, το τελευταίο διάστημα βιώνει μεγάλη άνθιση στην Ελλάδα, με σημαντικά νέα ανοίγματα να γίνονται από μεγάλες πολυεθνικές αλλά και μικρότερες εταιρείες και νέες θέσεις να δημοσιεύονται συνεχώς.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Εκπρόσωπος Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, Τεχνική Υποστήριξη, Διαχείριση Οφειλών (Collection Agent), Εκπρόσωπος πωλήσεων, Customer Support Specialist, Live Chat Agent, Γραμματειακή Υποστήριξη

Ναι, παρακαλώ; Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Ecommerce

Μετά την πανδημία, το ηλεκτρονικό εμπόριο πήρε πρωτοφανή ώθηση. Και βλέπουμε μαζί του να αναπτύσσονται επαγγέλματα που δεν δίνουν καμία σημασία στο Πτυχίο, αλλά σε άλλες δεξιότητες, όπως η στενή επαφή με την τεχνολογία, η πολύ καλή γνώση Αγγλικών κλπ.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Διαχειριστής e-shop (θα σου ζητήσουν όμως εξοικείωση με πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως WooCommerce, Magento, Shopify, PrestaShop, OpenCart και πολύ καλή γνώση Αγγλικών)

E-commerce Assistant (θα σου ζητήσουν βασικές γνώσεις τεχνολογίας, π.χ. προγράμματα περιήγησης, βασικό HTML, Excel, Microsoft 365)

Εκπρόσωποι εξυπηρέτησης e-shop (είναι όπως και στην παραπάνω κατηγορία: «Κέντρα Εξυπηρέτησης»)

Υπάλληλοι αποθήκης e-shop: άλλη μια θέση στην οποία είναι αδιάφορο το πτυχίο. Εδώ σημασία έχει να διαθέτετε καλές οργανωτικές δεξιότητες και καλή διαχείριση του χρόνου (θα τα εξετάσουμε και παρακάτω στην κατηγορία «Αποθήκη – Logistics»)

Online shopping

Tip: Στις αγγελίες εργασίας, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στα “Επιθυμητά προσόντα” και τα “Απαραίτητα προσόντα”. Κάποιες αγγελίες ίσως γράφουν ότι το Πτυχίο είναι “Επιθυμητό” ή ότι “θα εκτιμηθεί ως επιπλέον προσόν”. Επομένως μην διστάζεις να στείλεις αίτηση – δεν είναι το θεωρεί απαραίτητο ο μελλοντικός εργοδότης σου!

Πληροφορική

Η Πληροφορική είναι ο νούμερο ένα κλάδος αυτή τη στιγμή σε ζήτηση, και αρκετές ειδικότητές της δεν σχετίζονται με κανένα πτυχίο π.χ. Computer Science ή Information Technology. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχεις τριβή με το αντικείμενο, να αναζητάς τη συνεχή εκπαίδευση στη δουλειά σου και να φτιάχνεις σιγά-σιγά το portfolio σου.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

IT Support: Εδώ ίσως χρειαστεί να έχεις τελειώσει κάποια Τεχνική Επαγγελματική σχολή όπως Αυτοματισμού – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ή να έχεις αντίστοιχη εμπειρία. Εκτός αυτού μπορεί να ζητηθεί να μπορείς να δουλέψεις σε περιβάλλον ITIL ή να έχεις εξοικείωση με service desk systems (όπως π.χ. το ServiceNow).

Developer – DevOps engineer: Άλλη μια δυάδα επαγγελμάτων στην οποία δεν θεωρείται πάντα προϋπόθεση το Πτυχίο. Πολλοί επιτυχημένοι Developers εκεί έξω δεν έχουν αντίστοιχες ακαδημαϊκές περγαμηνές. Έχουν όμως πολλές ώρες στο ενεργητικό τους με πιστοποιήσεις, με συμμετοχή σε κοινότητες όπως το GitHub και το StackOverflow κλπ.

Πωλήσεις – Sales

Αν έχεις δουλέψει κάποια στιγμή στις πωλήσεις ξέρεις πόσο μεγάλο «σχολείο» είναι. Η καταξίωσή σου ως πωλητής σπάνια αποδεικνύεται από διπλώματα ή πτυχία. Είναι θέμα ταλέντου, τριβής με το αντικείμενο και ανάπτυξης soft skills. Επίσης στα πολύ καλά νέα, ο τομέας των Πωλήσεων βιώνει μεγάλη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Bureau of Labor Statistics, δίνει στους Sales Managers ως πεδίο καριέρας, ρυθμό ανάπτυξης 7% από το 2020 ως το 2030.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Πωλητής/τρια, Ταμίας –  Υπεύθυνος/η Ταμείου, Sales representative, Στέλεχος εμπορικού τμήματος

Marketing, Διαφήμιση, Δημόσιες Σχέσεις και Events

Συγγενής κλάδος με τον παραπάνω, ο κλάδος του Marketing είναι μια τεράστια «βεντάλια», που πολλές πτυχές της είναι κατάλληλες και για υποψηφίους χωρίς σχετική ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Marketing άλλωστε είναι η τέχνη της προώθησης και της επικοινωνίας στην αγορά, άρα αν έχεις κλίση στην επικοινωνία, δεξιότητες οργάνωσης και επαγγελματισμό, η ευκαιρία σου μπορεί να είναι εδώ. Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, Διαφήμισης, Marketing ή Διοίκησης Επιχειρήσεων & προϋπηρεσία σε τμήματα πωλήσεων/marketing μπορεί να θεωρηθεί επιπλέον προσόν για την αξιολόγησή σου, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Στέλεχος Διαφήμισης και Προώθησης, Υπεύθυνος διαφημιστικής εκστρατείας, Υπάλληλος Marketing, Βοηθός Marketing, και φυσικά: Υπεύθυνος Digital Marketing και Social Media (εδώ θα χρειαστεί να έχεις κάνει σχετικά courses), Event planer

Ας μιλήσουμε για brand awareness…

Τουρισμός και Εστίαση

Ο τουρισμός και η εστίαση όπως εύστοχα λένε είναι η «βαριά βιομηχανία της Ελλάδας». Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, μετά την εμφάνιση του εμβολίου κατά της Covid-19, ο επαγγελματικός αυτός τομέας ανέκαμψε και πάλι, σημειώνοντας τρομερή αύξηση στους τζίρους του. Σκέψου επίσης ότι τουρισμός και εστίαση είναι από τους πιο μεγάλους «εργοδότες» στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους να κυμαίνονται από 500 ως 850 χιλιάδες ! (“Έρευνα Εργατικού Δυναμικού“, ΕΛΣΤΑΤ και “Greece Country Report” WTTC). Ένα μέρος των θέσεων εργασίας φυσικά καλύπτεται από ανθρώπους με σπουδές Τουρισμού, όμως υπάρχουν και πολλές ακόμα θέσεις -άνευ Πτυχίου- που σου προσφέρουν τη δυνατότητα να εξελιχθείς.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Υπάλληλος εστιατορίου, Υπάλληλος κουζίνας, Μάγειρας/chef και βοηθοί, Restaurant Manager, Barista, Barman-Barwoman, Bartender, Catering Services, Delivery – Διανομέας, Ζαχαροπλάστης – Pastry Chef, Σερβιτόρος/α, Head Waiter, Ξενοδοχοϋπάλληλος, Υπάλληλος Υποδοχής – Reception, Concierge Services, Travel Agent, Υπάλληλος Ταξιδιωτικού Γραφείου, Ξεναγός, Housekeeping, Ομάδα συντήρησης-καθαριότητας

Η τέχνη του barista

Αποθήκη – Logistics

Παρ’ ότι ένα μέρος των εργαζομένων στον κλάδο των Logistics μπορεί να έχει πτυχίο (π.χ. από τα πανεπιστημιακά Τμήματα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού ή από ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ), η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν επαγγελματικό χώρο που έχει «ανοιχτές αγκάλες» και για μη-πτυχιούχους. Τσέκαρε κι εσύ πόσες θέσεις υπάρχουν που δεν αναφέρουν καν στα απαιτούμενα προσόντα την απόκτηση πτυχίου. Τι κάνουν οι άνθρωποι στα Logistics; Ό,τι αφορά την αποθήκευση αγαθών και την υποστήριξη όλων των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, από το να συντονίζουν παραλαβές και παραδόσεις μέχρι να διαχειρίζονται το απόθεμα και τα σχετικά έγγραφα.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Υπάλληλος αποθήκης, Υπεύθυνος Logistics, Logistics Coordinator, Logistics Administrator, Υπεύθυνος Δρομολόγησης ή Γραφείου Κίνησης, Picker (αναλαμβάνει τη συλλογή των παραγγελιών και τη φόρτωση εμπορευμάτων), Planner (το πτυχίο σε κάποιες τέτοιες θέσεις θεωρείται επιθυμητό αλλά όχι απαραίτητο).

Για δες: έχουμε απόθεμα;

Παραδόσεις – μεταφορές

Σου αρέσει να οδηγείς; Λόγω των αυξημένων αναγκών σε μετακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων, οι θέσεις εργασίας που έχουν ως κύριο «εργαλείο» τους δύο ή τους τέσσερις τροχούς (!) είναι πάντα δεκάδες στο kariera.gr! Αναλόγως με το τι όχημα ζητάει να οδηγείς η κάθε εταιρεία, το μόνο που μπορεί να χρειαστεί να έχεις, για απλά οχήματα όπως η μηχανή, είναι ένα δίπλωμα οδήγησης. Για πιο βαριά οχήματα θα σου ζητήσουν Επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης και Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) κλπ. Σίγουρα θα σε βοηθήσει να έχεις και στοιχεία όπως ευγένεια και οργανωτικότητα, αλλά και ευελιξία σε κυλιόμενα ωράρια εργασίας.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Οδηγοί, Διανομείς, Courier

Ρυθμός πίσω από το τιμόνι

Real Estate – Αγορά ακινήτων

Τώρα που τα γρανάζια στην αγορά ακινήτων ξαναλιπαίνονται, βλέπουμε μια συνεχή ζήτηση για ανθρώπους που ανεξαρτήτως πτυχίου έλκονται από τον κτηματομεσιτικό τομέα. Αγοραπωλησίες, ενοικιάσεις και έρευνα ακινήτων, συμβάσεις και θετική διαμεσολάβηση που εξυπηρετεί και προστατεύει όλους τους συμβαλλόμενους, είναι μερικά από τα στοιχεία της καθημερινότητάς σου.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Μεσίτης, Κτηματομεσίτης, Σύμβουλος ακίνητης περιουσίας, Real Estate Agent, Real Estate Consultant

Τρενάκι συναισθημάτων το Real Estate

Ασφαλιστικός κλάδος

Σίγουρα στην αναζήτησή σου για εργασία θα δεις και θέσεις του ασφαλιστικού κλάδου που δεν θεωρούν προϋπόθεση το πτυχίο. Μερικές φορές αρκεί να έχεις άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες, να μπορείς να παρουσιάσεις ασφαλιστικές επιλογές και να έχεις ευχάριστη προσωπικότητα με κριτική σκέψη.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Συνεργάτες ασφαλιστικών εταιρειών, Ασφαλιστές, Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι

Φύλαξη και ασφάλεια

Εδώ μιλάμε για ένα άλλο είδος «ασφάλειας» σε σχέση με το παραπάνω… Όσο κι αν εξελίσσονται τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης και ασφάλειας (π.χ. συναγερμοί, CCTV κλπ), οι άνθρωποι έχουν ακόμα πρωτεύοντα ρόλο και θα το διαπιστώσεις βλέποντας πόσες θέσεις υπάρχουν που ζητούν φύλαξη εγκαταστάσεων, προστασία φυσικών προσώπων, προστασία θεαμάτων, συνεδρίων κλπ, συνοδεία αποστολών, και πολλά ακόμη. Πτυχίο φυσικά δεν χρειάζεσαι, απλώς δεξιότητες όπως επαγρύπνηση και υπευθυνότητα, ή και άδεια security (ΙΕΠΥΑ Ν. 2518/97)

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Ελεγκτές Ασφαλείας, Προσωπικό Ασφαλείας, Φύλακες χώρων και εκδηλώσεων, Συνοδοί αποστολών και μεταφορών, Security Officers

Αλλά και… Τεχνικοί συστημάτων ασφαλείας (και αυτή είναι μια δουλειά με αδιάφορο το Πτυχίο. Χρειάζεται όμως να έχεις τελειώσει ΕΠΑΛ και να έχεις ίσως μια εμπειρία στην εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (CCTV, alarm, access control)

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Θες να δουλέψεις για έναν θετικό σκοπό; Οργανώσεις που προσπαθούν για το κοινό καλό, συνήθως βρίσκονται σε αναζήτηση ατόμων, όπως είναι τα άτομα που στελεχώνουν αυτό που λέμε «Ομάδα Άμεσου Διαλόγου». Τι είναι αυτό; Μια ομάδα που ενημερώνει τον κόσμο για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά/κοινωνικά προβλήματα, περιγράφει το έργο των Οργανώσεων και βρίσκει υποστηρικτές.

Ενδεικτικές θέσεις εργασίας:

Ομάδα Άμεσου Διαλόγου, Marketing & Sales για MKO

Τέχνες

Φυσικά και οι τέχνες είναι ένας κλάδος που -αν τον αγαπάς- μπορείς να ασχοληθείς σε αυτόν χωρίς πτυχίο. Το φάσμα των Τεχνών είναι πραγματικά τεράστιο: θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, λογοτεχνία, εικαστικές τέχνες, μόδα κλπ. Είτε είσαι καλλιτέχνης είτε είσαι από τους ανθρώπους που στηρίζουν όλο αυτό το καλλιτεχνικό οικοδόμημα (τεχνικοί, υπεύθυνοι σε εκδοτήρια εισιτηρίων, ταξιθέτες και άλλα), η ενασχόλησή σου με τον χώρο θέλει κυρίως πάθος και αγάπη για το αντικείμενο.

*Εκτός από όλα τα παραπάνω υπάρχει και ένα ακόμα ολόκληρο σύμπαν επαγγελμάτων που δεν απαιτούν αυστηρά ακαδημαϊκές γνώσεις: Τεχνίτες, ξυλουργοί, τεχνικοί, εγκαταστάτες, συντηρητές, εργάτες, χειριστές μηχανημάτων και πολλά άλλα. Στόχος μέσα από αυτό το κείμενο ήταν να δείξουμε ότι το Πτυχίο δεν είναι μονόδρομος για την επαγγελματική αποκατάσταση και ότι η αγορά εργασίας -αν και το ξεχνάμε μερικές φορές- έχει χώρο για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Image courtesy of Ron Lach

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch