Η συμβολή των communities στην εύρεση εργασίας των developers

Share This Post

tech communities

Share This Post

Ποιες είναι οι κοινότητες των Προγραμματιστών και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου;

Ξεκινάμε με τα καλά νέα: αν είσαι developer ή γενικώς η δουλειά σου σχετίζεται με τον Προγραμματισμό, οι νέες ευκαιρίες για εργασία είναι με το μέρος σου! Με την ίδια ευνοϊκή συγκυρία που θα υπήρχε, και αν ήσουν χαλκουργός στην Εποχή του Χαλκού!

Ζούμε στην εποχή που όλο και περισσότερο μερίδιο της αγοράς εργασίας βασίζεται στο Programming. Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι πάνω από το 90% των επαγγελμάτων σήμερα βασίζεται σε Ψηφιακές Δεξιότητες όπως ο Προγραμματισμός. Παράλληλα η Eurostat (δηλαδή η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έδειξε ότι οι επαγγελματίες στον Προγραμματισμό και το ICT (Information and Communications Technology) αυξήθηκαν κατά 40% (!) από το 2011 ως το 2019.

– Αυτή η αυξανόμενη κοινότητα προγραμματιστών, το community, στην πραγματικότητα απαρτίζεται από πολλά επιμέρους communities που συνδέουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν:

– Κοινά ενδιαφέρονται και επιδιώξεις (π.χ. Game Developers, που συμμετέχουν σε events όπως το Global Game Jam που γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου όπως και στην Αθήνα / Data Scientists / λάτρεις του Machine Learning κ.ά)

– Κοινά προβλήματα (προβλήματα στον Κώδικα, applications που χρειάζονται βελτιώσεις κλπ)

– Κοινές γλώσσες προγραμματισμού (Python, Java, Ruby, C, C++ κλπ)

– Ή και κοινό φύλο (π.χ. οι γυναίκες που ασχολούνται με τον Προγραμματισμό αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχουν φτιάξει communities όπως το Women who Code κ.ά)

Women Who Code

Γιατί να συμμετέχεις σε community Προγραμματιστών;

Γιατί μέσα στα Communities αυτά, όχι μόνο αλληλεπιδράς με «συναδέλφους» σου ή μελλοντικούς σου εργοδότες, όχι μόνο βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα κώδικα, όχι μόνο μοιράζεσαι γνώση, καθοδήγηση, mentorship, πολύτιμα εργαλεία και coding reviews. Υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό όφελος:

Αφουγκράζεσαι την αγορά, μαθαίνεις για ανοικτές θέσεις εργασίας, για ευκαιρίες που πρέπει να διεκδικήσεις, και συνεπώς μπορείς να βρεις δουλειά, που μπορεί να μην έχει καν δημοσιευθεί στα κλασικά job listings.

5+1 πολύτιμες συμβουλές για να αξιοποιήσεις τη δύναμη των communities

  1. Γράψε τον κώδικά σου στο Github. Με μότο «Εκεί που ο κόσμος χτίζει λογισμικό», το GitHub είναι η μεγαλύτερη από τις κοινότητες προγραμματιστών με πάνω από 50 εκατομμύρια «μέλη» ανά την υφήλιο, που προβάλλουν το έργο τους, αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται, με κοινό σημείο επαφής αυτό που αγαπούν περισσότερο: τον κώδικα.
Github

2. Μείνε ενεργός στο Stack Overflow. Όσο συμμετέχεις και συμβάλλεις στην παγκόσμια κοινότητα του Stack Overflow (υποβάλλοντας ερωτήσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων developers, διορθώνοντας λάθη/bugs, κάνοντας βελτιώσεις κλπ), τόσο πιο μεγάλη αναγνώριση παίρνεις μέσα στο community.

Tip: Φτιάχνοντας το δικό σου Developer Story μέσα στο Stack OverFlow, είναι σαν να φτιάχνεις κάτι καλύτερο κι από βιογραφικό: είναι η δική σου «ιστορία» που δείχνει τι κώδικα έχεις δημιουργήσει και σε τι project έχεις συμμετάσχει.

Stackoverflow

3. Πάρε μέρος σε Hackathons. Τα Hackathons είναι μιας πρώτης τάξεως «κοινότητα», στην οποία, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού τεστάρεις τις δυνάμεις σου, γνωρίζεις ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου και εξελίσσεσαι μαζί τους.

Hackathon

4. Δημιούργησε (ή πρόσφερε σε) ένα OpenSourceProject. Πολλές από τα κορυφαία Λογισμικά και Τεχνολογίες σήμερα -Android, Firefox, VLC media player, Linux, Python κ.ά- ξεκίνησαν από ένα Open Source Development στο οποίο συμμετείχαν γράφοντας κώδικα άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Open Source

5. Κάνε networking, networking, networking. Υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες να συνδεθείς με άλλους Προγραμματιστές, να γίνεις πολύτιμο μέλος ενός ή περισσοτέρων group, αποδεικνύοντας ότι είσαι ικανός συνεργάτης. Πολύ ενδεικτικά θα σου πούμε παραδείγματα: το LinkedIn (όπου αν είσαι ενεργός, εκτιμάται ιδιαιτέρως), το Quora (όπου απαντώντας σε μια απλή ερώτηση/πρόβλημα που πόσταρε κάποιος μπορείς να δώσεις πολύτιμο insight και να δείξεις το ταλέντο σου), τα Meetups που γίνονται, και γενικώς μη διστάζεις να ζητήσεις και να προσφέρεις βοήθεια, ή να μιλήσεις με ανθρώπους που θαυμάζεις/guru του αντικειμένου σου.

6. Πάρε μέρος σε ειδικές Ημέρες/ημερίδες Προγραμματιστών, σαν το DevelopersDayDigital. Καλά είναι τα job fairs και οι κλασικές Ημέρες Καριέρας, αλλά αν είσαι Προγραμματιστής χρειάζεται να αναμειχθείς με την κοινότητά σου. Το Developers Day που διοργανώνει σταθερά το kariera.gr είναι ό,τι χρειάζεσαι. Μάλιστα τώρα που λόγω COVID συνθηκών, περάσαμε από το «φυσικό» περιβάλλον στο digital, μπορείς να συμμετάσχεις, να αναδείξεις το έργο σου και να βρεις την επόμενη δουλειά σου στην Τεχνολογία,από τον καναπέ σου. Σε περιμένουν ήδη 20 εταιρείες: Agile Actors, Ansys, Coding School, Dialog, Eurobank, European Dynamics, EY, kariera.gr Hiring Solutions, Intralot, Intrasoft, Κωτσόβολος, Munich RE, Nokia, Noris, Qualco, Skytalis, Sia, Unisystems, Upstream, Vodafone.

Το Developers Day Digital πήρε Gold βραβείο στα Events Awards 2020 της Boussias Communications, για τη συμβολή του στην εύρεση εργασίας για Προγραμματιστές και τη μετάβασή του #fromphysicaltodigital.

Finaltip: Εξερεύνησε τα communities και αφιέρωσε χρόνο σε αυτά. Εκτός από εκείνα που αναφέραμε πιο πάνω, αξίζει να τσεκάρεις και άλλα όπως το Hashnode (μια από τις επίσης γνωστές κοινότητες), τοFreeCodeCamp (φιλοξενεί study groups από όλο τον κόσμο), το Hackernoon (είναι ελεύθερη δεξαμενή άρθρων πάνω σε θεματικές όπως Λογισμικό, Νέες Τεχνολογίες, Blockchain κλπ), το SitePointCommunity (ειδικά για web designers και web developers), το Kaggle(ειδικά για data scientists and machine learning). Οι επιλογές σου είναι ανεξάντλητες!

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Image courtesy of Hello I'm Nik

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch