Όλοι θέλουμε η εργασία μας να μας προσφέρει ικανοποίηση. Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτό και ποιοι μας εμποδίζουν;
Όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που μας «αφηγείται» ο επαγγελματικός προσανατολισμός, είναι ότι η εφαρμογή του και η επιτυχία του στην πράξη, συνδέεται αρχικά με την ανάλυση της προσωπικότητας του ανθρώπου.
Η επαγγελματική προσωπικότητα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι ικανοποιημένος από την εργασία του. Η ικανοποίηση που αντλεί από αυτή εξαρτάται κατά βάση από τους ακόλουθους παράγοντες:
- Τη δομή του χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας είναι που θα καθορίσει το επάγγελμα που θα επιλεχθεί καθώς και το αν ο άνθρωπος θα επιλέξει να έχει μισθωτή σχέση εργασίας, να είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας. Φανταστείτε κάποιον ο οποίος έχει προφίλ ελεύθερου επαγγελματία (θέλει να ορίζει μόνος του την εργασία του) να γίνει υπάλληλος. Όπως, ενώ δεν είναι επικοινωνιακός, να ασχολείται με την εξυπηρέτηση πελατών.
- Τη σωστή ενεργητική ακρόαση του εαυτού του κάθε ανθρώπου, στο κατά πόσο επιλέγει με τα δικά του κριτήρια την εργασία που του αρέσει. Άνθρωποι που επηρεάζονται από άλλους ανθρώπους, που έχουν διαφορετικά κριτήρια από τους ίδιους, συχνά απογοητεύονται.
- Τις συνθήκες της εργασίας όπως μισθός, πρόσθετες παροχές, δυνατότητα εξέλιξης, αναγνώριση και καλό συναδελφικό κλίμα.
- Την αντιστοιχία της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών του προσόντων με αυτά που θα κερδίζει από την εργασία του .
- Τον ρόλο που έχει ο καθένας μέσα στην εργασία του.
- Την ανθεκτικότητα που μπορεί να έχει απέναντι στο στρες.
- Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, καταγωγή κ.λπ.).
- Την τυχόν παραβίαση των προσωπικών ορίων (ή ακόμα και την ύπαρξη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης ή και ψυχολογικού εκβιασμού).
- Το αντικείμενο της εργασίας.
- Την ύπαρξη ή μη αυτοφροντίδας, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και κοινωνικών συναναστροφών στη ζωή του εργαζομένου. Η ικανοποίηση στη δουλειά ενισχύεται και από το πώς είναι η ζωή του καθενός σε ευρύτερο πλαίσιο.
- Τη σχέση που έχει ο άνθρωπος γενικότερα με το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς. Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι αυτό είναι το πιο βασικό από όλα.
Γιούλη Καπούνη
Η Γιούλη Καπούνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχαναλύτρια και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.