Να αναφέρω φύλο, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση στο βιογραφικό μου; (+Video)

Share This Post

sex age marital status at cv

Share This Post

Ποια είναι τα προσωπικά στοιχεία που δεν πρέπει να περιλαμβάνει το CV σου; Οι εργοδότες δικαιούνται να τα ζητάνε; Όλη η αλήθεια, σε μια απάντηση.

Είπαμε ήδη ότι στην ιδανική δομή ενός βιογραφικού τα πρώτα στοιχεία που καλείσαι να καταγράψεις είναι το ονοματεπώνυμο, και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί σου (τηλέφωνο, mail κλπ). Όμως, άλλα προσωπικά σου δεδομένα όπως ηλικία ή χρονολογία/ημερομηνία γέννησης, φύλο και οικογενειακή κατάσταση, δεν οφείλεις να αναφέρεις, ούτε εθνικότητα

Το μόνο από τα παραπάνω που θα χρειαστεί ενδεχομένως να συζητήσεις όταν αρχίσουν τα διαδικαστικά της πρόσληψης είναι η οικογενειακή κατάσταση (δηλαδή αν είσαι έγγαμος/η ή αγαμος/η), και αυτό για την προσαρμογή του μισθού σου με βάση το επίδομα γάμου.

Για ποιον λόγο λέμε ότι είναι περιττά όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα CV; Μα φυσικά για λόγους διακρίσεων. Τι σχέση έχουν με την ικανότητά σου να αναλάβεις μια θέση εργασίας; Καμία σχέση.

Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των εργοδοτών: Δε θα πρέπει να θεωρούν τα στοιχεία αυτά απαιτούμενα ή να δημοσιεύουν θέσεις εργασίας με τέτοιες προδιαγραφές, π.χ. «Ζητείται κοπέλα έως 30 ετών». 

Κάτι τέτοιο (αν και κάποιοι εργοδότες δεν το κάνουν κακοπροαίρετα ή το κάνουν από καθαρή άγνοια) παραβιάζει την Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση. Να ξέρεις, ότι κι εμείς στο kariera.gr το προσέχουμε όσο γίνεται αυτό, ώστε οι εταιρείες να μη αναρτούν αγγελίες με προτιμήσεις σε φύλο κλπ.

Άλλωστε, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει κάθε διάκριση που μπορεί να δεχθεί κάποιο άτομο στον τομέα της απασχόλησης λόγω φύλου, ηλικίας, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενετήσιου/σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας κλπ.

Οι οδηγίες αυτές υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία (στον ν. 4443/2016), όπως και στον Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη αλλά και σε κείμενα του ΟΗΕ και Συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Στα βιογραφικά, κάποτε μπορεί να αναφέρονταν αυτά τα προσωπικά δεδομένα, αλλά αυτή η περίοδος έχει περάσει -ευτυχώς- ανεπιστρεπτί.

Τι άλλο δε χρειάζεται το βιογραφικό σου;

Φωτογραφία – τείνει να εκλείπει σιγά-σιγά από τα βιογραφικά. Υπάρχει μερίδα της αγοράς εργασίας που θεωρεί ότι μια φωτογραφία μπορεί να γίνει η αιτία για να γίνουν διακρίσεις κατά τη διαδικασία προσλήψεων.  Άσε που ο όγκος που καταλαμβάνει μια φωτογραφία σε ένα CV, μπορείς να σου «τρώει χώρο» από τη σελίδα. Δες περισσότερα για το θέμα «Να βάλω φωτογραφία στο βιογραφικό μου;».

Ακριβή διεύθυνση κατοικίας – κι αυτή από πολλούς ανθρώπους θεωρείται περιττή. Τι σημασία έχει πού ακριβώς μένεις; Μπορείς να βάλεις μια γενική τοποθεσία αν θες, π.χ. Μαρούσι, Αθήνα ή Χανιά. Ή μπορεί να έχεις 2 έδρες και να βάλεις και τις δύο, έτσι και αλλιώς το remote working βοηθάει πολύ πλέον!

*Οι στρατιωτικές υποχρεώσεις (εκπληρωμένες ή μη), αν είσαι άνδρας υποψήφιος, ενίοτε είναι χρήσιμο να αναφερθούν.

Τι άλλα λάθη μπορεί να κάνεις άθελά σου στο βιογραφικό σου; Δες και τις υπόλοιπες συμβουλές μας για ένα βιογραφικό που ανταποκρίνεται στα δεδομένα του «σήμερα». Είναι όλες στην ενότητα k. tips για να λύσουν κάθε σου απορία!

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα