Red flags ότι ήρθε ώρα να αλλάξεις δουλειά (και πού να βρεις την καινούργια)

Share This Post

red flag change work

Share This Post

Πώς θα καταλάβεις ότι οι επαγγελματικές σου επιλογές δεν είναι σωστές και τι να κάνεις για να τις αλλάξεις προς το καλύτερο.

Η εποχή που οι άνθρωποι έμεναν στην ίδια δουλειά -είτε τους άρεσε είτε όχι- για μια ζωή, είναι τόσο παλιά όσο το Walkman, το Gameboy και τα καρτοτηλέφωνα. Πλέον είναι απόλυτα αποδεκτό, όταν μια επιλογή καριέρας δεν σε γεμίζει, να την επαναπροσδιορίζεις, χωρίς ενοχές, χωρίς τύψεις, χωρίς αισθήματα ματαίωσης.

Σε αυτό το άρθρο, θα πάρουμε από πάνω σου το βάρος της απόφασης να κάνεις μια επαγγελματική αλλαγή, επισημαίνοντας:

  • ποια είναι συνήθως τα σημάδια / καμπανάκια / red flags στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή
  • πότε προτείνουμε να αλλάξεις απλώς εργοδότη και όχι επαγγελματικό αντικείμενο
  • πότε είναι η ώρα να κάνεις πλήρη στροφή στην καριέρα σου
  • πώς θα κάνεις την αλλαγή αυτή με τον πιο smooth και «αναίμακτο» τρόπο
  • και πού να αναζητήσεις την καινούργια σου επαγγελματική ευκαιρία

Θυμήσου: έχεις περισσότερες εναλλακτικές επιλογές από όσες νομίζεις. Καθημερινά 4.000-5.000 θέσεις εργασίας σε περιμένουν στη νέα πλατφόρμα του kariera.gr.

Πώς θα καταλάβεις ότι αυτό που σε «ενοχλεί» είναι η εταιρεία που βρίσκεσαι και όχι η δουλειά σου αυτή καθαυτή.

Δεν υπάρχουν αρμονικές σχέσεις με τον manager ή τον εργοδότη σου

Ένα πολύ γνωστό ρητό στον κόσμο της Απασχόλησης, λέει το εξής: «Οι άνθρωποι δεν παραιτούνται από δουλειές, παραιτούνται από κακούς εργοδότες και κακούς managers». Υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτό. Μια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας DDI το λέει και σε αριθμούς: το 57% των ανθρώπων φεύγουν από μια δουλειά, λόγω ενός προβληματικού manager ή εργοδότη. Αν η συναναστροφή μαζί του/της σου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, αν πλήττει την αυτοεκτίμησή σου, αν συζητάς συνέχεια με τους δικούς σου στο σπίτι τις αρνητικές εμπειρίες που έχεις, τότε σίγουρα ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Tip: Πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου δοκίμασε μήπως μια πραγματικά ουσιαστική, φιλική κουβέντα μαζί του/της σε βοηθήσει. Αν δεν υπάρχει σημείο επαφής, δοκίμασε να μεταφερθείς σε άλλο τμήμα με άλλον/η manager. Αν το πρόβλημα είναι ο/η εργοδότης σου αλλά έχεις σύμμαχο τον/την manager σου, αυτό είναι προς όφελός σου.

Νιώθεις εξάντληση

Έχεις πάθει burnout. Και δεν είναι μια φάση. Δεν είναι απλώς μια δύσκολη περίοδος, όπου «τρέχουν» μαζί πολλά project. Είναι μια σταθερή κατάσταση αβάσταχτης πίεσης. Ε τότε, πρέπει σίγουρα να δώσεις μια ανάσα στον εαυτό σου.

Tip: Δοκίμασε να πάρεις μια άδεια για να ξεκουραστείς. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αν δεν βλέπεις «φως στο τούνελ» (όχι αυτό της Νικολούλη), τότε αυτό αποτελεί red flag.

Ερευνάς συνθήκες εργασίας σε άλλες εταιρείες

Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να ρωτάει φίλους και γνωστούς πώς είναι το επαγγελματικό περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας εκεί που δουλεύουν, είναι καμπανάκι ότι υποψιάζεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε έναν κόσμο που κάθε εργοδότης έχει μια συγκεκριμένη «φήμη», είναι εύκολο να μάθεις πώς είναι οι συνθήκες σε μια άλλη εταιρεία.

Tip: Δες τι παροχές δίνουν οι άλλες εταιρείες, αναζήτησε κριτικές από εργαζόμενους (πρώην και νυν) στο διαδίκτυο, κ.λπ. Θα σου δώσουν μια εικόνα. Σε πρόσφατες έρευνες της ομάδας Employer Branding Solutions του kariera.gr φαίνεται ότι πάνω από το 94,8% των εργαζομένων θα άλλαζε εταιρεία, αν δεχόταν πρόταση από κάποια εταιρεία με καλύτερη φήμη.

Κάνεις αυτό που λέμε «σιωπηρή παραίτηση» (a.k.a. quiet quitting)

Σιωπηρή παραίτηση είναι όταν σιγά-σιγά αρχίζουμε και χάνουμε το ενδιαφέρον μας για τη δουλειά μας, όταν κάνουμε το απολύτως ελάχιστο, όταν δεν διανύουμε το “extra mile” και όταν νιώθουμε ότι είναι μάταιο να καταβάλουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια. Το quiet quitting είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών και αποτελεί μεγάλη πληγή στον εργασιακό κόσμο.

Tip: Ανάλαβε νέες αρμοδιότητες ή ζήτα να ασχοληθείς με κάτι που θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον σου. Αν όμως βλέπεις ότι «βουλιάζεις» σταθερά, άρχισε να ψάχνεις αλλού.

Έχεις αφήσει πίσω πράγματα που σου έδιναν ευχαρίστηση

Κάποτε έκανες εθελοντισμό; Έκανες γιόγκα; Μουάι τάι; Έβγαινες με τον/τη σύντροφο και τους φίλους σου, ενώ τώρα τα έχεις σταματήσει όλα; Αυτό σημαίνει ότι η ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής έχει διασαλευθεί. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να την ανακτήσεις.

Tip: Όρισε κάποιες μέρες και ώρες της εβδομάδας δραστηριότητες που σου έδιναν παλιότερα ευχαρίστηση, ξαναπάρε το «παιχνίδι στα χέρια σου». Αν το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία σου δεν ευνοεί κάτι τέτοιο, δεν πειράζει, υπάρχουν εταιρείες που σέβονται τον προσωπικό χρόνο των εργαζομένων τους.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν φταίει η εταιρεία αλλά το αντικείμενό σου

Είδαμε παραπάνω ποιες είναι οι ενδείξεις ότι πρέπει να αλλάξεις εργοδότη. Τώρα θα δούμε πότε το «πρόβλημα» είναι το επαγγελματικό αντικείμενο που έχεις επιλέξει. Καταρχάς πρέπει να απαγκιστρωθείς από την απατηλή εντύπωση ότι όλοι μας από την αρχή της καριέρας μας, παραμένουμε στο ίδιο αντικείμενο. Είναι απολύτως αποδεκτό, σε όποια ηλικία κι αν είσαι, να συνειδητοποιήσεις κάποια στιγμή ότι η επαγγελματική σου «ταυτότητα» δεν σε εκφράζει και θες να δοκιμαστείς σε κάτι διαφορετικό που θα σου δίνει προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση. Με τη σωστή επανεκπαίδευση/κατάρτιση (reskilling), ασφαλώς και μπορείς να το κάνεις. Ας δούμε όμως τα red flags που πρέπει να προσέχεις εδώ.

Αισθάνεσαι «δυσφορία ρόλου»

Εδώ θέλουμε σχηματικά να δείξουμε ότι πρέπει να σου χτυπήσει καμπανάκι όταν νιώσεις ότι αυτό που κάνεις, σου προκαλεί δυσφορία. Όταν ξέρεις ότι δεν φταίει το εργασιακό περιβάλλον, οι συνάδελφοι, οι πελάτες ή ο manager σου. Η δυσκολία πηγάζει από κάτι βαθύτερο. Για παράδειγμα είσαι σε κάποιον financial ρόλο, αλλά δεν σου αρέσει πια η ενασχόληση με τα οικονομικά.

Tip: Άκου την καρδιά σου, αλλά και το σώμα σου. Αν έχει αρχίσει και σωματοποιείται αυτή η «δυσφορία», μην περιμένεις άλλο. Ερεύνησε με την ησυχία σου εναλλακτικές καριέρες για να κάνεις το επόμενο βήμα. (Υπάρχει ένα νέο βιβλίο που περιγράφει το φαινόμενο δυσφορίας πολύ εύστοχα, είναι το «Όταν το σώμα λέει όχι», του Gabor Maté)

Νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός/ή

Οι συνάδελφοί σου σε επαινούν, αλλά εσύ δεν νιώθεις ότι αποδίδεις ή ότι προσφέρεις κάτι ουσιαστικό. Αν αισθάνεσαι μια τέτοια έλλειψη αυτοπραγμάτωσης, μην την αγνοήσεις. Ίσως η κλίση σου είναι σε κάτι άλλο.

Tip: Ψάξε να δεις ποια είναι η day-to-day job σε διάφορα αντικείμενα. Μπορείς να ζητήσεις από φίλους να σου περιγράψουν πώς είναι η δουλειά τους, αλλά και να δεις σε διάφορα αντικείμενα στο kariera.gr ποιες είναι οι αρμοδιότητες των εκάστοτε θέσεων. Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι «ναι, αυτό μπορώ να το κάνω κάθε μέρα», τότε -bingo- βρήκες κάτι που σε ενδιαφέρει.

Τα κίνητρά σου δεν σε καλύπτουν

Ρώτα τον εαυτό σου: Για ποιον λόγο παραμένεις στο αντικείμενο που είσαι τώρα; Είναι αυτό που σπούδασες και άλλωστε «τι άλλο να κάνεις»; Είναι εύκολο; Είναι το comfort/safety zone σου; Δεν υποτιμούμε την αξία του comfort zone με αυτό που θα σου πούμε, αλλά αν απάντησες κάτι από τα τρία στην αρχική ερώτηση, τότε το κίνητρό σου ίσως είναι αδύναμο.

Tip: Φτιάξε μια λίστα με το τι θα σου έδινε περισσότερη ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, είσαι σε μια μοναχική δουλειά και θα ήθελες ένα πιο εξωστρεφές επάγγελμα με επαφή με τον κόσμο; Κάνε αναζήτηση στο kariera.gr ανάμεσα στις ανοιχτές θέσεις εργασίας. Ποιες αναφέρουν ότι θα έχεις καθημερινή επαφή με κόσμο;

Πώς θα πετύχεις μια ομαλή μετάβαση και πού να αναζητήσεις την επόμενη ευκαιρία σου

Είτε αποφασίσεις να αλλάξεις εταιρεία είτε να στραφείς σε ένα καινούργιο αντικείμενο, ο τρόπος είναι το παν. Εξασφάλισε καταρχάς το δικό σου δίχτυ ασφαλείας. Χωρίς να κάνεις σπασμωδικές κινήσεις, και χωρίς άγχος, διερεύνησε την κατεύθυνση προς την οποία θες να κινηθείς. Αφιέρωσε χρόνο στο να δεις όλες τις ευκαιρίες που νιώθεις ότι θα σου ταίριαζαν, μέσα από την αναζήτηση του kariera.gr.

Tip: Βάλε «καρδούλα» στις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν πιο πολύ. Έτσι θα παρακολουθείς τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν.

Φτιάξε μια λίστα ιεραρχώντας τις επιλογές σου. Ποιες εταιρείες και ποιες θέσεις εργασίας ταιριάζουν πιο πολύ σε σένα; Εδώ προσοχή! Μην κρίνεις με βάση το ποιος/α είσαι σήμερα, αλλά με βάση το ποιος/α θες να γίνεις αύριο. Βρες ανθρώπους που δουλεύουν σε ρόλους που θες να διεκδικήσεις κι εσύ, και ρώτα τους με ευγένεια τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Αν χρειαστεί να αποκτήσεις νέες δεξιότητες για να κάνεις την αλλαγή καριέρας που θες, ξεκίνα άμεσα. Επαναδιαμόρφωσε το βιογραφικό σου, δεν μπορείς να βρεις νέα δουλειά με παλιό βιογραφικό. Αν αποφασίσεις να αλλάξεις απλώς εταιρεία, μην πέσεις στο παράπτωμα να «κακολογήσεις» τον προηγούμενο εργοδότη σου στον καινούργιο, δεν θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως. Αν αποφασίσεις να αλλάξεις αντικείμενο, να είσαι ειλικρινής: ανάφερε στο βιογραφικό ή στο cover letter σου ότι κάνεις ένα… rebranding στον εαυτό σου και εξήγησε συνοπτικά τον λόγο που θες να προχωρήσεις σε career switch. Και τέλος, πάρε μια ανάσα και γύρνα σελίδα. Στο βιβλίο της ζωής μας, τα επόμενα κεφάλαια είναι πάντα τα καλύτερα…

4.000-5.000 θέσεις εργασίας υπάρχουν σε καθημερινή βάση μέσα στο kariera.gr. Η δουλειά που ονειρεύεσαι είναι εκεί.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα