Learning & Development: φτάστε σε νέα ύψη μάθησης

Share This Post

L&D-effie-despoina-header

Share This Post

Το Learning & Development είναι οι διαδικασίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης με τις οποίες οι εταιρείες σάς βοηθούν να σκαρφαλώσετε στην προσωπική σας «κορυφή».

Ρωτήσαμε την ΕΦΗ ΓΙΟΥΜΠΑΚΗ, Associate Consultant του Employer Branding Solutions του kariera.gr:

Κατά πόσο οι ευκαιρίες ανάπτυξης συντελούν στον βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων σε μια εταιρεία;


Στις έρευνες του 2022 και του 2023, που διενεργήθηκαν από το Employer Branding Solutions, σχετικά με το τι κινητοποιεί και τι απογοητεύει τους σημερινούς υπαλλήλους/υποψηφίους, πήραμε τις εξής απαντήσεις.

Οι Ευκαιρίες Ανάπτυξης είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνονται ικανοποιημένοι από τον ήδη υπάρχοντα εργοδότη τους, σε ποσοστό:

23,02% Εργαζόμενοι Τεχνολογίας-Πληροφορικής (έρευνα 2023)
50,49% Εργαζόμενοι Λιανεμπορίου (έρευνα 2022)
53,11% Εργαζόμενοι Call Center (έρευνα 2022)

Η έλλειψη ανάπτυξης είναι λόγος για τον οποίο θα αποχωρούσαν από τον οργανισμό
όπου εργάζονται, σε ποσοστό:

29,64% Εργαζόμενοι Τεχνολογίας-Πληροφορικής (έρευνα 2023)
48,20% Εργαζόμενοι Λιανεμπορίου (έρευνα 2022)
48,13% Εργαζόμενοι Call Center (έρευνα 2022)

Πριν επιλέξετε εργοδότη, κάντε μια καλή αναζήτηση στο τι ευκαιρίες L&D παρέχει. Αξιoποιεί πλατφόρμες μάθησης; Σας δίνει πρόσβαση σε courses; Σε προγράμματα κατάρτισης; Κάποιοι εργοδότες έχουν ενσωματωμένο Training Center μέσα στην εταιρεία τους. Κάποιοι σπανιότερα υποστηρίζουν ακόμα και τη συμμετοχή σας σε mini-MBAs κ.ά.

Γιατί έχει τόση σημασία το L&D;

Διότι το ανθρώπινο κεφάλαιο απαιτεί συνεχείς επενδύσεις σε εκπαίδευση και μάθηση για να διατηρήσει την αξία του. Όταν η γνώση γίνεται ξεπερασμένη ή παρωχημένη –κάτι που συμβαίνει πιο γρήγορα σήμερα– το ανθρώπινο κεφάλαιο υποβαθμίζεται και αυτό σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη μιας εταιρείας.

Βλέπουμε μέσα από την πράξη ότι οι εταιρείες που επενδύουν εκπαιδευτικά στο ανθρώπινο δυναμικό τους, δημιουργούν τα εχέγγυα για να διαμορφώσουν τους επόμενους δυνητικούς ηγέτες τους. Τους εξοπλίζουν με το απαραίτητο growth mindset και τους δίνουν τα εφόδια για να συμβάλλουν πιο ενεργά στην εταιρική ανάπτυξη, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να πετύχει πιο εντυπωσιακές αποδόσεις.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους οι εταιρείες εφαρμόζουν L&D

  1. Web-based training (e-learnings)
  2. Instructor-led training (με φυσική παρουσία σε αίθουσα ή virtually)
  3. Blended learning (1 & 2 μαζί!)
  4. Lifelong learning – coaching and mentoring
  5. Gamified/Interactive training (learning competitions & challenges)
  6. Self-directed learning (βιβλία, άρθρα, συγγράμματα κ.λπ.)
  7. On-the-Job Training and Rotation opportunities
  8. Microlearning (bite-sized content)

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Coaching και Mentoring;
Έχουν ομοιότητες αλλά και μερικές ειδοποιούς διαφορές.

Ομοιότητες:
Έχουν τον ίδιο σκοπό: να βοηθήσουν τη νέα γενιά ηγετών να αναδειχθεί, και να εξασκήσουν οι εργαζόμενοι κάποιες δεξιότητες που μπορεί να μην ήξεραν καν ότι έχουν.

Διαφορές:
Το mentoring μπορεί να είναι πιο μακροπρόθεσμο, μάλιστα μερικές φορές η σχέση σας με έναν μέντορα μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Το coaching είναι πιο βραχυπρόθεσμο και στοχευμένο.
Το mentoring είναι πιο προσωπικό και ανεπίσημο. Το coaching μπορεί να είναι και ομαδικό.
Το mentoring μερικές φορές έχει «εθελοντικό» χαρακτήρα. Κάποιοι μέντορες δεν πληρώνονται για το έργο τους, το κάνουν οικειοθελώς, υιοθετώντας ίσως και ένα πιο φιλικό ρόλο.
Το mentoring εμπεριέχει «αμοιβαιότητα». Ο μέντορας και ο mentee αλληλεπιδρούν: ο mentee κερδίζει εμπειρία και γνώση, και παράλληλα ο μέντορας επηρεάζεται θετικά από την όρεξη και τη φιλομάθεια του mentee.
Το mentoring είναι πιο γενικό. Το coaching είναι πιο ειδικό, και ακολουθεί μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική μέθοδο.

Tο 71% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500, διαθέτει προγράμματα καθοδήγησης και το 63% των οργανισμών χρησιμοποιεί executive coaching για να υποστηρίξει τους ηγέτες του.

Ρωτήσαμε τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, HR Business Partner του kariera.gr και ειδική επί θεμάτων Learning & Development:


Ποια είναι τα πιο hot trends του 2023 για
τα τμήματα L&D;

Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως το αντα- γωνιστικό πλεονέκτημα του κάθε οργανισμού είναι οι άνθρωποί του και οι ξεχωριστές δεξιότητες, οι ικανότητες και η γνώση που φέρνουν στην επιχείρηση, η συνεχής επένδυση σε L&D αποτελεί πλέον στρατηγική προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις. Πώς έχουν όμως μεταβληθεί οι πρακτικές στο L&D μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχών αλλαγών και τεχνολογικών εξελίξεων;

Πλέον, για να είναι αποτελεσματικές οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται αρχικά να είναι ευέλικτες. Η διαδικτυακή εκπαίδευση, σύγχρονη ή ασύγχρονη μέσω ψηφιακών πλατφορμών και εργαλείων εκμάθησης έχει γίνει η νέα πραγματικότητα. Η πρόσβαση σε online πλατφόρ- μες εκπαίδευσης (π.χ. LinkedIn Learning, Udemy κ.λπ.) που προσφέρουν on-the-golearning, είναι δηλαδή προσβάσιμες απο οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και προσφέρουν επικαιροποιημένο και φρέσκο εκπαιδευτικό υλικό, αποτελούν βασική παροχή των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Καθώς όμως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, η ανάγκη πρόσβασης στη γνώση δεν αποτελεί πλέον το ζητούμενο για τους εργαζομένους. Η ανάγκη αυτή έχει μετατραπεί πλέον σε ανάγκη επιλογής του κατάλληλου εκπαιδευτικού περιεχομένου. Για τον λόγο αυτό, το L&D έχει στρέψει την προσοχή του στη δημιουργία προσωποποιημένων εκπαιδευτικών πλάνων (Learning Journeys), τα οποία συνδέονται άμεσα με τον ρόλο του κάθε εργαζομένου, το επίπεδο δεξιοτήτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή, το επίπεδο στο οποίο θέλει να φτάσει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνει τη νέα γνώση. Με τον τρόπο αυτό, το L&D καθοδηγεί με δομημένο τρόπο τους ανθρώπους του οργανισμού στην επόμενή τους μέρα.

Παράλληλα, τα τμήματα L&D, αξιοποιώντας την τεχνολογία, ενσωματώνουν όλο και περισσότερο πρακτικές gamification (μάθηση μέσα από διαδραστικά εργαλεία και παιχνίδια), αυξάνοντας όχι μόνο το κίνητρο για μάθηση αλλά και τη διακράτηση της γνώσης. Τέλος, επειδή ο χρόνος και η
προτεραιοποίηση της εκπαίδευσης φαντάζει πολλές φορές επιθυμητή αλλά δύσκολη στους ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας, συναντάμε όλο και περισσότερο τη χρήση του microlearning, δηλαδή εκπαιδευτικών sessions πολύ μικρής διάρκειας (5-10 λεπτών), τα οποία «χωράνε» στην καθημερινότητα όλων, αποτελούν «διαμαντάκια» γνώσης, και κάνουν την εκπαίδευση την πιο πολύτιμη καθημερινή συνήθεια.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα