Υπάρχουν αυτές οι μαγικές στιγμές που συμβάλλουν σε μία πρόσληψη, με τις επαγγελματικές δεξιότητες να κυριαρχούν στο «παιχνίδι» ανάδειξης μιας υποψηφιότητας.
Μερικά επεισόδια πίσω, για να κρίνει κάποιος αρμόδιος αν ένας υποψήφιος που αξιολογεί θα είναι κατάλληλος για να καλύψει μια θέση, χρειάζεται να έχει στη διάθεσή του απαντήσεις στα κριτήρια επιλογής του. Κι είναι, όπως είπαμε, τόσες οι στιγμές για να δοθεί αυτή η ευκαιρία πριν τη στιγμή της συνέντευξης. Οι δεξιότητες είναι αυτό το κλειδί που ξεκλειδώνει αυτές τις στιγμές.
Από την αγγελία κιόλας, μπορείτε να εντοπίσετε αρκετές από τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες, μέσα από τις περιγραφές των αρμοδιοτήτων σε θέσεις εργασίας. Π.χ. πόσες φορές έχετε δει στα απαραίτητα καθήκοντα να αναφέρουν ότι αναζητούν υποψηφίους που θα παίρνουν πρωτοβουλίες και θα λειτουργούν αυτόνομα; Αν σκεφτείτε σε βάθος, εκτός του ότι στην προκειμένη περίπτωση φαίνονται ξεκάθαρα οι δεξιότητες που αναζητούν (αυτονομία, πρωτοβουλίες), θα ανακαλύψετε και το γιατί τις ζητούν. Συνήθως, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο τμήμα που χρειάζεται ο συγκεκριμένος ρόλος, μπορεί ο επικεφαλής να απουσιάζει συχνά ή να λείπει σε ταξίδια τον περισσότερο χρόνο του μήνα, ή ακόμα και το τμήμα να λειτουργεί δίχως επικεφαλής. Σε τέτοιες εμφανείς ή μη περιπτώσεις μιας αγγελίας, είναι εκπληκτική ευκαιρία για να εντοπίσετε ποιες δικές σας δεξιότητες έχει νόημα να τονίσετε στο βιογραφικό σημείωμα ή να αναδείξετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Επαγγελματικές Δεξιότητες – Hard vs. Soft Skills
Τι σημαίνει όμως, επακριβώς, επαγγελματικές δεξιότητες; Είναι αυτά τα «προσόντα» που καθορίζουν αν μπορείτε να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό και σας καθιστούν ενδεχομένως πιο κατάλληλους ως υποψηφίους. Μάλιστα, τα χαρακτηριστικά αυτά δεν αφορούν μόνο τις τεχνικές σας γνώσεις – δηλαδή το να μπορείτε να ανταποκριθείτε στα επαγγελματικά καθήκοντα που θα σας τεθούν, αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα σας που θα ενισχύσουν τη δυναμική σας ως ανθρώπων που θα μπορούν να τα εκτελέσουν. Είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεστε αυτή τη διαφορά, για να είστε έτοιμοι να την αναδείξετε σωστά.
Τι είναι λοιπόν Hard Skills, ή αλλιώς τεχνικές δεξιότητες; Είναι οι γνώσεις που κατέχετε στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει να εξασκήσετε και εν προκειμένω ζητούνται κι από την αγγελία στην οποία επιθυμείτε να αιτηθείτε. Τα γνωστά και ως επίκτητα χαρακτηριστικά. Είναι όσα φροντίσατε να αποκτήσετε μέσω των ακαδημαϊκών σας σπουδών και της επιμόρφωσης που επιλέξατε στην πορεία. Αυτές μπορεί να εκτείνονται από ένα επίπεδο βασικών γνώσεων πάνω σε ένα αντικείμενο, έως και την εξειδίκευσή σας σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα εξαιρετικό κεφάλαιο για έναν υποψήφιο να κατέχει τα hard skills της θέσης εργασίας. Ίσως το Α και το Ω. Ή μήπως όχι;
Με τους millennials να καταλαμβάνουν πλέον ένα εξαιρετικά μεγάλο μερίδιο της αγοράς – από juniors έως και decision makers σημαντικών θέσεων ευθύνης – και τη Γενιά Ζ ως νεοεισερχόμενη, μάθαμε για τα καλά τα πράγματα αντίστροφα. Τα Soft Skills, και η προτεραιότητα που ξεκίνησε να δίνεται στη σημασία τους, «ήρθαν για να μείνουν». Τόσο, που έχουν προσπεράσει σαν την χελώνα τον λαγό τα hard skills και δίνουν αγώνα να επικρατήσουν ως τα πιο σημαντικά προσόντα για ένα στέλεχος της αγοράς. Κι αυτό, γιατί δεν «μαθαίνονται». Αυτή ίσως είναι κι η ειδοποιός διαφορά τους. Γεννιέστε και αναπτύσσεστε ως άνθρωποι με αυτά τα προσωπικά χαρακτηριστικά – τη δημιουργικότητα, την οργάνωση, την ενσυναίσθηση, την επίλυση προβλημάτων και κρίσεων, αλλά και την επικοινωνιακή δυνατότητα μεταξύ άλλων.
Οι Επαγγελματικές δεξιότητες λοιπόν, χωρίζονται σε Hard και Soft skills:
Hard Skills / Τεχνικές δεξιότητες | Soft Skills / Προσωπικές δεξιότητες |
To πτυχίο σας / δίπλωμα κλπ | Προγραμματισμός/Διαχείριση Χρόνου |
Μια πιστοποίηση / certification | Επικοινωνιακές δεξιότητες |
Γνώσεις Υπολογιστών (χειρισμός Microsoft 365 κλπ) | Αυτογνωσία |
Ειδικά προγράμματα της δουλειάς σας (π.χ. ERP για λογιστικά-τραπεζικά επαγγέλματα) | Ανάληψη Πρωτοβουλιών |
Εργαλεία design αν είστε Designer | Συνθετική Σκέψη |
Γλώσσες προγραμματισμού – Coding skills αν είστε Προγραμματιστής | Στοχοθέτηση |
Ερευνητικά skills | Επίλυση Προβλημάτων |
Marketing skills | Λήψη Αποφάσεων |
Εξοικείωση με παρουσιάσεις (presentation skills) | Ικανότητα Διαπραγμάτευσης |
Ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά κλπ) | Προσαρμοστικότητα |
Σύγχρονες Δεξιότητες & Επαγγέλματα που «Έλκουν»
Ακεραιότητα
Είναι σημαντικό να διαφαίνεται από τις περιγραφές των ρόλων της προϋπηρεσίας σας, η ακεραιότητα των αποφάσεων και των πράξεών σας, ώστε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη. Η ουσιαστική ευκαιρία σας βέβαια να την αναδείξετε είναι κατά τη συνέντευξη.
[Επαγγέλματα: Λογιστική/Οικονομικά, Νομική, Πωλήσεις, κ.ά.]
Αξιοπιστία & Συνεργασία
Μπορεί πραγματικά να βασιστεί κάποιος πάνω σας; Είναι όντως απαραίτητο, να αποδείξετε πως είτε σε ατομικό επίπεδο είτε εντός ομάδας, πως μπορείτε να φέρετε εις πέρας όσα διατείνεστε και δεσμεύεστε πως θα κάνετε.
[Επαγγέλματα: Διαχείριση Προσωπικού, Ιατρική, Νομική, Πωλήσεις, κ.ά.]
Ενεργητική Ακρόαση
Ακούστε, πριν μιλήσετε. Μια αρετή για μια επιχείρηση και τα στελέχη της. Να μπορούν να ακούν ουσιαστικά όσα τους επικοινωνούνται, ώστε να ακολουθεί η συνεννόηση, η διαπραγμάτευση και η συνεργασία.
[Επαγγέλματα: Ψυχολογία, Διαχείριση Προσωπικού, Πωλήσεις, Ιατρική, κ.ά.]
Επικοινωνία
Από τις πιο σημαντικές δεξιότητες θα έλεγε κανείς, είναι να μπορεί κάποιος να εκφραστεί ορθά, προφορικά ή γραπτά, αν και έχει ήδη προσπεραστεί από δεξιότητες που καλύπτουν περισσότερο την ανάγκη για απτά και έγκυρα αποτελέσματα.
[Επαγγέλματα: Marketing, Διαχείριση Προσωπικού, Πωλήσεις, Ιατρική, κ.ά.]
Κλίση προς την Τεχνολογία
Ανήκει περισσότερο στις τεχνικές δεξιότητες. Αν δεν είστε πολύγλωσσοι, είναι δεδομένο πως δεν θα επιβιώσετε του ανταγωνισμού σας. Κι όταν λέμε «πολύγλωσσοι» δεν εννοούμε τις ξένες γλώσσες, αλλά την εξοικείωσή σας με τεχνικές και τεχνολογικές ορολογίες, με Η/Υ και προγράμματα που σχετίζονται με το αντικείμενό σας και τις θέσεις εργασίας. Ειδικά, αρχής γενομένης της πανδημίας, δεν υπάρχει επάγγελμα που να μπορεί να σταθεί δίχως την συγκεκριμένη εξοικείωση.
[Επαγγέλματα: IT, Διαχείριση Προσωπικού, Πωλήσεις, Marketing, Λογιστική/Οικονομικά, κ.ά.]
Εξυπηρέτηση πελάτη
Ακόμα μια δεξιότητα που κλίνει προς τα hard skills. Έτσι ονομάζεται η δεξιότητα. Το αποτέλεσμα που θέλει η αγορά να συνεπάγεται, είναι το θετικό customer experience. Γιατί είναι υψηλής σημασίας να μπορεί κάποιος να προσφέρει εμπειρία που θα κινητοποιήσει το πελατειακό κοινό στην επανάληψη της αγοράς, στη συνήθεια, στην προτίμηση και αφοσίωση στα brands.
[Επαγγέλματα: Marketing, Πωλήσεις, Διαχείριση Προσωπικού, IT, και ίσως όλα τα επαγγέλματα]
Ηγεσία
Σε μικρές επαγγελματικές ηλικίες σπάνια φαίνεται λογικό, ελλείψει προϋπηρεσίας. Κι όμως, μέσα από εθελοντικά ή εταιρικά project, μπορούν να αναδειχθούν τέτοιες τάσεις.
Επίλυση Προβλημάτων
Αν δεν μπορείτε να «σηκώσετε μανίκια» και να συμβάλλετε στην επίλυση μιας κατάστασης, το σύστημα – κι ο ανταγωνισμός – θα σας πετάξει έξω από μόνο του. Εμπλακείτε και δε θα χάσετε.
[Επαγγέλματα: Μηχανική, Marketing, Πωλήσεις, IT, Ιατρική, Νομική, κ.ά.]
Δημιουργικότητα
Δεν αφορά μόνο καλλιτεχνικές φύσεις. Βρίσκει μηχανικούς, λογιστικά μυαλά και άλλες προσωπικότητες. Αν θέλετε να ρισκάρετε να σκεφτείτε πέραν των τετριμμένων και στερεοτύπων, αν έστω και λίγο κλίνετε προς την καινοτομία – είστε μέσα!
[Επαγγέλματα: Μηχανική, IT, Marketing, Πωλήσεις, Λογιστική/Οικονομικά, κ.ά.]
Σημαντικές Προσωπικές Επαγγελματικές Δεξιότητες (Soft Skills) για το σύγχρονο Βιογραφικό
Δημιουργικότητα |
Ανάληψη πρωτοβουλίας |
Ευελιξία – Προσαρμοστικότητα |
Διαπραγμάτευση |
Κριτική Σκέψη |
Επίλυση Διαφορών |
Επίλυση Προβλημάτων |
Αποφασιστικότητα |
Ομαδικότητα |
Ηγεσία |
Επικοινωνία |
Οργανωτικές Δεξιότητες |
Συνεργασία |
Ενεργητική Ακρόαση |
Εργασιακή Ηθική – Ακεραιότητα |
Ενσωμάτωση δεξιοτήτων στο Βιογραφικό Σημείωμα
Φυσικά, τα παραπάνω soft skills είναι μερικές μόνο από τις προσωπικές (ή ήπιες όπως τις λένε) δεξιότητες που θέλαμε να σας παρουσιάσουμε. Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος θέλει να δώσει μια γεύση σε αυτόν που αξιολογεί το βιογραφικό σημείωμά του; Μπορούμε να τις ενσωματώσουμε σ’ αυτό; Και αν ναι, εμφανώς ή όχι;
Ασφαλώς και μπορείτε, ενδεχομένως σε μια μικρή υποενότητα μέσα στο έγγραφο:
- είτε μέσα στο CV summary σας (δηλαδή στην μικρή περιγραφική παράγραφο που βάζετε στην αρχή του βιογραφικού)
- είτε με τη μορφή μικρής λίστας με bulletpoints με τις πιο σημαντικές δεξιότητές σας.
Προσοχή όμως, να αναφέρετε αυτές που όντως κατέχετε, μιας και δεν θα ήταν καθόλου σοφό να κληθείτε στη συνέντευξη να στηρίξετε όσα γράφετε και να καταλήξετε αναληθείς και αναξιόπιστοι. Και μην σας ανησυχεί αν δεν κατέχετε τις παραπάνω ή και αρκετές άλλες ακόμα. Μπορεί να είστε στην αρχή της καριέρας σας και να μην σας έχει δοθεί ακόμα η δυνατότητα έκφρασης ή ανάπτυξής τους.
Εναλλακτικά, μια άλλη λύση είναι να ενσωματώσετε τις δεξιότητές σας στις τεχνικές περιγραφές των ρόλων σας. Όχι μόνο γιατί έτσι θα δώσετε μια πιο σαφή εικόνα, αλλά και γιατί θα εμπνεύσετε τους εργοδότες να ταυτιστούν εύκολα και απτά με αυτές, σύμφωνα με τις ανάγκες που χρειάζεται να καλύψουν. Θα λειτουργήσουν, με άλλα λόγια, ως απόδειξη του πώς θα ταιριάξετε στον οργανισμό τους και την κουλτούρα του. Αλλά και γιατί μέσα από τις τεχνικές περιγραφές σας, θα διαφαίνονται αρκετές δεξιότητες, χωρίς να δείχνετε ότι επί τούτω προσπαθείτε να τις τονίσετε. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως μέσα από μια τηλεφωνική, ψηφιακή ή δια ζώσης συνέντευξη θα σας δοθεί η πραγματική ευκαιρία να τις αναδείξετε.