Πώς να αναδείξω τα skills μου μέσα από το βιογραφικό μου; (+ Video)

Share This Post

cv skills

Share This Post

Βιογραφικό χωρίς skills, ουρανός χωρίς αστέρια. Είναι πολύ σημαντικό να βάλεις τα skills, τις δεξιότητές σου δηλαδή, μέσα στο CV σου.

Ζούμε -και δικαίως- στην εποχή της πρωτοκαθεδρίας των δεξιοτήτων. Ήρθε η ώρα να αναλογιστείς: ποια είναι τα δικά σου skills; Ποια είναι αυτά που κέρδισες μέσα από την εκπαίδευση και την εμπειρία σου (τα λεγόμενα hard skills); Και από την άλλη πλευρά, ποια είναι τα skills που διαθέτεις ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος (soft skills); Αυτές είναι οι δύο διακριτές κατηγορίες των skills που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν αρχίσεις να τα καταγράφεις στο CV σου.

Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς να διαμορφώσεις το σημείο του βιογραφικού σου που «μιλάει» για τα skills:

1. Πρώτα κάνε το εξής “hacking”: Ψάξε λίγο στις αγγελίες του kariera.gr, δες τι δεξιότητες αναζητούν συνήθως οι εργοδότες του κλάδου σου και κατεύθυνε τα skills σου προς τα εκεί. Αν πιστεύεις ότι δεν έχεις αρκετές απαραίτητες δεξιότητες, ξεκίνα να τις αποκτάς σιγά-σιγά. 

Κανείς μας δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια από την αρχή! – στην πορεία τα αποκτάμε όλοι.

2. Φτιάξε μια συνοπτική λίστα με τα βασικά hard και soft skills που σε διακρίνουν ως υποψήφιο. 3 ως 5 για κάθε κατηγορία, σε ένα ξεχωριστό section. Όπως στο παράδειγμα που σου δείχνουμε:

3. Όπως είδες, στα hard skills μπαίνουν αμιγώς τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, επαγγελματικά εργαλεία που χρησιμοποιείς, ERP ή CRM software, γλώσσες προγραμματισμού, εργαλεία design, εφαρμογές του Office, ξένες γλώσσες που μιλάς κλπ. Σε κάθε ένα από αυτά μπορείς να γράψεις και πόσο καλά το κατέχεις. Αλλά γράψε την αλήθεια. Π.χ. Αγγλικά Proficient/fluent.

4. Στα soft skills μπαίνουν οι προσωπικές μας δεξιότητες, π.χ. ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αποτελεσματική διαχείριση χρόνου, προσαρμοστικότητα, εργασιακή ηθική, ηγετικές ικανότητες, κλπ. Extra tip: Οι περισσότεροι υποψήφιοι βάζουν τα τετριμμένα, «οργανωτικός», «επικοινωνιακός», «υπεύθυνος». Μερικοί recruiters τα βρίσκουν λίγο κοινότοπα, οπότε -η συμβουλή μας;-διαφοροποιήσου λίγο. Δες ένα αναλυτικό άρθρο για τα πιο περιζήτητα skills.

5. Ανάδειξε τα skills σου, όχι μόνο στη λίστα αυτή αλλά και σε άλλα σημεία του βιογραφικού σου. Για παράδειγμα, εκεί που γράφεις την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ σου, μπορείς να αναδείξεις μια κατάρτιση που σε βοήθησε να εξασφαλίσεις κάποια περιζήτητη δεξιότητα. Ή στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ, μπορείς να δείξεις τι skills αποκόμισες από τις προηγούμενες εργασίες σου. Επίσης «κρύψε» skills σου και στην μικρή περιγραφή του εαυτού σου που βάζεις στην αρχή του βιογραφικού (resume summary). Ή πρόσθεσε χόμπι & ενδιαφέροντά σου που αποκαλύπτουν δεξιότητες (π.χ. αν κάνεις ένα ομαδικό άθλημα, φαίνεται εμμέσως ότι μπορείς να λειτουργήσεις σε ομάδα, που συνιστά ένα αρκετά σημαντικό soft skill). Κάτι ακόμα: η ίδια η μορφή του βιογραφικού σου αποκαλύπτει αν κάποιες δεξιότητες τις έχεις ή όχι. Για παράδειγμα, ένα προσεγμένο βιογραφικό, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, δείχνει έμπρακτα ότι δίνεις προσοχή στη λεπτομέρεια!

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα