Η Τεχνολογία όπως και η Ευημερία είναι γένους θηλυκού

Share This Post

Share This Post

Οι Girls in Tech, ο οργανισμός που υποστηρίζει τη θέση των γυναικών στην Τεχνολογία, μας μιλούν για τη σημασία της έμφυλης ισότητας στη γυναικεία ευημερία. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε αυξημένη προσπάθεια από τις εταιρείες Τεχνολογίας για την ενίσχυση του diversity και της συμπερίληψης των γυναικών: π.χ. προγράμματα mentoring,  tech εκπαίδευση αλλά και ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης ανοίγονται ειδικά για γυναίκες. Ως κλάδος, η τεχνολογία δεν έχει γεωγραφικές αγκυλώσεις, δίνει τη δυνατότητα τηλεργασίας η οποία με τη σειρά της βοηθάει στην ευελιξία που αφήνει χώρο για τυχόν οικογενειακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, παρά τα θετικά αυτά βήματα, συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως η μισθολογική ανισότητα και η περιορισμένη εκπροσώπηση σε θέσεις ηγεσίας. Ορισμένες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους εξέλιξη, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.  Η συνέχιση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας απολαμβάνουν όχι μόνο το wellbeing που αξίζουν, αλλά και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και επιτυχία στον κλάδο. Γιατί οι γυναίκες διστάζουν να ακολουθήσουν τον τομέα της τεχνολογίας;  Οι λόγοι έχουν να κάνουν τόσο με τα κοινωνικά στερεότυπα, όσο και με τις υπάρχουσες έμφυλες διακρίσεις. Ο τομέας της τεχνολογίας εξακολουθεί να θεωρείται ένα «ανδροκρατούμενο» επάγγελμα. H έλλειψη γυναικείων προτύπων και η προκατάληψη ότι «τα αγόρια είναι καλύτερα στις θετικές επιστήμες» που προβάλλεται στις γυναίκες από μικρή ηλικία, δημιουργούν αμφιβολίες και ανασφάλεια σε όσες σκέφτονται να εισέλθουν στον χώρο. Αλλά και αν ακόμη το επιχειρήσουν, το 48% από αυτές έρχονται αντιμέτωπες με άνιση μεταχείριση στη διαδικασία του recruitment ή της πρόσληψης, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Τρόποι υποστήριξης Η αναστροφή των στερεοτύπων και η υποστήριξη γυναικών στον τεχνολογικό κλάδο, γίνεται από τις εταιρείες πλέον με διάφορους τρόπους:
  • Καθορίζουν αυστηρούς στόχους ίσης συμμετοχής των δύο φύλων (50% άνδρες και 50% γυναίκες).
  • Προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης, όπως δωρεάν κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες, και προγράμματα ενδυνάμωσης, σεμινάρια ηγεσίας και ανάπτυξης των soft skills.
  • Δημιουργούν εσωτερικά communities γυναικών, τα οποία αναπτύσσουν ποικίλες δράσεις.
  • Επίσης, αρκετές εταιρείες υποστηρίζουν εθελοντικούς οργανισμούς, όπως το Girls in Tech Greece, και διοργανώνουν από κοινού ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον χώρο της τεχνολογίας. Μερικές από αυτές τις πρωτοβουλίες υποστηρίζονται ενεργά από εταιρείες όπως η Netcompany-Intrasoft, McKinsey & Company, Intel, S&P Global.
Πέρα όμως από τις εταιρικές πρωτοβουλίες, η εξέλιξη παραμένει και προσωπική υπόθεση. Είναι μια συμφωνία που κλείνουν οι γυναίκες με τον εαυτό τους: να εργάζονται καθημερινά για να γίνουν καλύτερες, να διεκδικούν ό,τι τους αξίζει και να έχουν το θάρρος να αξιοποιούν τις ευκαιρίες.
Το Girls in Tech αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους οργανισμούς που στοχεύει στην επαγγελματική επιτυχία των γυναικών στον τεχνολογικό τομέα. Με πάνω από 100.000 μέλη, ο οργανισμός προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και mentoring με γνώμονα τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα