Σκίζοντας στη συνέντευξη

Share This Post

headers_INTERVIEW

Share This Post

«Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν». Αυτό το είχε πει η Maya Angelou, ποιήτρια και πεζογράφος. 

Στη συνέντευξη εργασίας, μπορεί οι άνθρωποι της εταιρείας να θέλουν να δουν το προφίλ σου, αυτό όμως που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι το πώς θα τους κάνεις να νιώσουν. Θα νιώσουν ότι έχεις ευχάριστο τρόπο να αντιμετωπίζεις τα πράγματα; Ότι έχεις συνεργατική νοοτροπία; Ότι σε ενθουσιάζει η πιθανότητα να συνεργαστείς μαζί τους; Ή ότι σου είναι αδιάφορο;

Ποιες είναι οι διαφορετικές μορφές που μπορεί να έχει μια συνέντευξη εργασίας;

Στην εποχή μας, πολύ συχνά οι συνεντεύξεις εργασίας γίνονται remotely (με βιντεοκλήση). Όμως αυτό δεν αποκλείει να γίνει μια συνέντευξη και αλλιώς: 

  • από κοντά (με 1-2 εκπροσώπους της εταιρείας) 
  • τηλεφωνικά 
  • σε Ημέρες Καριέρας 
  • δια ζώσης σε επιτροπή (panel) 
  • με έτοιμο video (που φτιάχνεις εσύ και το στέλνεις στην εταιρεία)

Σε αυτόν τον Οδηγό Καριέρας που μιλάμε για wellbeing θα δούμε:

  • Πώς να δημιουργήσεις καλό κλίμα πριν καν βρεθείς στη συνέντευξη
  • Πώς να διατηρήσεις το κλίμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
  • Πώς να ετοιμαστείς κατάλληλα για να μη βιώσεις συναισθήματα άγχους

Πριν τη συνέντευξη
Θεωρείς καλό βήμα ότι σε κάλεσαν για συνέντευξη; Δείξε το.

Όταν σε καλέσουν (μέσω mail ή τηλεφώνου) για συνέντευξη μη διστάσεις να δείξεις ότι αυτή είναι μια καλή εξέλιξη για εσένα και να ευχαριστήσεις για την ευκαιρία. Tip: στο τηλέφωνο «φαίνεται» από τον τόνο της φωνής μας πότε είμαστε χαμογελαστοί και πότε όχι.

Ζήτησε όσες πληροφορίες σου χρειάζονται (π.χ. όνομα ανθρώπου με τον οποίο θα μιλήσεις στην εταιρεία, διεύθυνση, ώρα και μέρα ραντεβού, ακόμα και το σε ποια γλώσσα θα γίνει η συνέντευξη: ελληνικά ή άλλη γλώσσα).

Διάβασε λίγα χρήσιμα στοιχεία για την εταιρεία.

Φανταζόμαστε ότι εφόσον έχεις κάνει αίτηση, ήδη γνωρίζεις βασικά στοιχεία για την εταιρεία και την κουλτούρα της. Πριν βρεθείς στη συνέντευξη είναι η σωστή στιγμή να τα επικαιροποιήσεις. Θα τους κάνει πολύ καλή εντύπωση το να ξέρεις το αντικείμενο της εταιρείας, το πώς είναι ως εργοδότης, τι παρέχει στους ανθρώπους της κ.λπ. Όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στο site της, σε άρθρα στο διαδίκτυο, αλλά και στον Οδηγό Καριέρας που κρατάς στα χέρια σου. Πολλές εταιρείες αποκαλύπτουν εδώ για εσένα πολύτιμες πληροφορίες. 

Προετοιμάσου για πιθανές ερωτήσεις.

Στη συνέντευξη ίσως χρειαστεί να δώσεις ένα overview του βιογραφικού σου, να πεις τι σε ώθησε να κάνεις την αίτηση, να μιλήσεις για τα επαγγελματικά σου όνειρα, ή απλώς να κάνεις μια χαλαρή συζήτηση γνωριμίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως σου δώσουν ένα-δύο υποθετικά σενάρια από την καθημερινότητα της δουλειάς (case studies) για να δουν πώς θα τα χειριζόσουν. Ό,τι κι αν απαντήσεις, δείξε ότι η επίλυση προβλημάτων δε σε ανησυχεί, ότι με συνεργασία, ανοιχτή επικοινωνία και ευγένεια, όλα λύνονται.

Προετοίμασε και δικές σου ερωτήσεις αν θέλεις.

Προαιρετικά, μπορείς να σκεφτείς μια-δυο ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις εσύ σε εκείνους. Να ξέρεις ότι αυτό θα δείξει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά. Μπορείς να ρωτήσεις για την ομάδα μέσα στην οποία ανήκει η θέση, ή ποια είναι τα επόμενα στάδια της διαδικασίας επιλογής υποψηφίου/ας κ.λπ.

Αφιέρωσε χρόνο προκαταβολικά

Η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει. Φόρεσε κάτι που σου αρέσει και σε εκφράζει, κάτι που δείχνει ότι έχεις επαγγελματισμό αλλά και δική σου προσωπικότητα. Αν εσύ νιώθεις καλά μέσα σε ένα καθαρό, προσεγμένο ρούχο, αυτό θα φαίνεται και στον/η συνομιλητή/τριά σου. Αν γίνει από κοντά το ραντεβού σου, ξεκίνα εγκαίρως, υπολογίζοντας και το ενδεχόμενο να κάνει ο… «νόμος του Μέρφι» την εμφάνισή του και κάτι να μην πάει καλά στον δρόμο (να αργήσουν τα λεωφορεία, να βρεις μποτιλιάρισμα, να μη βρεις αμέσως την είσοδο της εταιρείας κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Είναι η στιγμή σου να δείξεις positive attitude. Συνήθως οι άνθρωποι που παίρνουν συνεντεύξεις ζητούν να δουν τρία πράγματα από τους/τις candidates:

  1. Ενεργητική ακρόαση (το να καταβάλλεις δηλαδή συνειδητή προσπάθεια να ακούς τον συνομιλητή σου και να κατανοείς τα μηνύματα που στέλνει)
  2. Ανταπόκριση (το να αποκρίνεσαι με ειλικρίνεια και με ευγένεια)
  3. Θετική στάση

Αυτό το τρίτο, η θετική στάση, είναι για πολλούς, ζωτικής σημασίας. Σκέψου το κι απ’ τη δική σου πλευρά. Όταν βρίσκεσαι σε μια κοινωνική συνάντηση, ποιον άγνωστο άνθρωπο είναι πιο πιθανό να προσεγγίσεις; Κάποιον που φαίνεται ευχάριστος, ή κάποιον που δείχνει ότι δε θέλει να μοιραστεί τίποτα; Το ίδιο ισχύει και στις συνεντεύξεις εργασίας.

Τι μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις τη θετικότητα ζωντανή; 

Στις δια ζώσης συνεντεύξεις, άπλωσε το χέρι σου για μια θερμή χειραψία, κοιτάζοντας τον συνομιλητή σου ευγενικά στα μάτια. Συστήσου. Κάθισε χωρίς να αισθάνεσαι άβολα. Δείξε μια ισορροπημένη ενέργεια: ούτε σαν να σου τελείωσαν οι μπαταρίες, ούτε σαν να έχεις πιει μια κάβα ενεργειακά ποτά. Μην ξεχνάς: δεν κρίνεσαι. Γνωρίζεστε! Αν εστιάσεις σε αυτή τη σκέψη, όλα θα πάνε καλύτερα. Απόφυγε να μιλήσεις για τυχόν αδυναμίες σου αν δε σε ρωτήσουν (π.χ. αν έχεις πάει για θέση Marketing, μην ξεκινήσεις απαριθμώντας το με ποια καθήκοντα Marketing νιώθεις ανασφάλεια). Επίσης αν κάτι που ακούσεις στη συνέντευξη δε σου αρέσει, π.χ. οι ώρες εργασίας, οι αρμοδιότητες ή το πακέτο παροχών που θα έχεις, μη σπεύσεις να τους «γειώσεις». Παράμεινε ευγενικός/ή δείχνοντας τον προβληματισμό σου και κάνε μια ειλικρινή συζήτηση. Επίσης κάτι που πάντα κερδίζει τις καρδιές όλων: λίγο χιούμορ. Το χιούμορ σε σωστές δόσεις, είναι μερικές φορές σαν ένα 4×4 που μπορεί να φτάσει στα πιο δύσβατα μέρη. Στο τέλος της συνέντευξης, αν έχεις νιώσει καλά (συναισθηματικό wellbeing!) δείξε το, δεν είναι ντροπή. Έκφρασε ότι ένιωσες καλά, ότι σου φάνηκε εποικοδομητική η συζήτηση, κ.λπ. Επίσης μην ντραπείς να ρωτήσεις ποια θα είναι τα τυχόν επόμενα βήματα και να πεις ένα ευγενικό «Θα χαρώ να σας ξαναδώ» ή «Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να τα ξαναπούμε».


Μετά τη συνέντευξη

Στον απόηχο της συνέντευξης, μπορείς να στείλεις ένα ευχαριστήριο mail. Προτείνουμε να μην επιμείνεις με ερωτήσεις του στιλ «Πότε να περιμένω νέα σας;». Η… μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο τώρα. Εσύ έδειξες το ενδιαφέρον σου και τη θετική σου διάθεση. Αν δεν προκύψει συνεργασία, έχεις κάνει μια καλή γνωριμία. Στην περίπτωση αρνητικής έκβασης, είναι απόλυτα θεμιτό (και από κάποιους εργοδότες εκτιμητέο) να ρωτήσεις ποια «αδύναμα σημεία» είχε η συνέντευξη και τι σου προτείνουν να βελτιώσεις στο μέλλον. Αν έχει πάει καλά η διαδικασία, συγχαρητήρια, you nailed it! Συνέχισε με το να λάβεις το job offer και να κανονίσεις τα διαδικαστικά της πρόσληψης.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα