Πώς προβλέπεται να διαμορφωθούν οι προσλήψεις, οι παραιτήσεις, οι επαγγελματικοί κλάδοι και οι εργασιακές τάσεις φέτος; Μια σύντομη πρόγνωση… εργασιακού καιρού για όσους θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας.
Τάσεις και trends δεν υπάρχουν μόνο στη μόδα, στο design, στην αρχιτεκτονική. Υπάρχουν σε οτιδήποτε διαμορφώνεται από τις ανάγκες των ανθρώπων, από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, από τις πολιτισμικές δυνάμεις και την επέλαση νέων τεχνολογιών. Άρα πώς γίνεται να μείνει ανέπαφη η αγορά εργασίας;
Το έχεις δει κι εσύ: τα τελευταία χρόνια έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, άλλαξαν τον τρόπο που ψάχνουμε δουλειά, τον τρόπο που ως υποψήφιοι εργαζόμενοι αξιολογούμε τους μελλοντικούς εργοδότες μας, άλλαξαν ακόμα και τις πεποιθήσεις μας σχετικά με το τι σημαίνει «εργασιακή ευτυχία».
Οι τάσεις για τις προσλήψεις φέτος
Τον Ιανουάριο του 2023 είχαμε ως χώρα 21.963 λιγότερους ανέργους σε σχέση με πέρσι τον ίδιο μήνα (*σύμφωνα με τα στατιστικά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΔΥΠΑ), πράγμα που σημαίνει ότι ήδη από την αυγή του νέου έτους υπάρχει μια οριακή μείωση της ανεργίας κατά 1,93%. Οι προσλήψεις φαίνεται ότι πηγαίνουν καλύτερα και μέσα από τα στοιχεία του kariera.gr. Συνεχώς στο kariera.gr προστίθενται νέες αγγελίες πρόσληψης, με πάνω από 4.700 να υπάρχουν διαθέσιμες τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.
Οι θετικές τάσεις των προσλήψεων φαίνεται και από μια πρόσφατη έρευνα του ομίλου ManpowerGroup. Η έρευνα που έγινε σε 520 Έλληνες εργοδότες, δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2023 και αποκαλύπτει 3 σημαντικά ευρήματα:
- Για το α’ τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα, μεγαλύτερο κατά 7% είναι το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό εκείνων που αναμένουν μείωση.
- Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 27%, σημειώνοντας αύξηση 22% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022.
Περισσότερες από 400 θέσεις είναι διαθέσιμες για σένα που η Πληροφορική είναι ο τομέας σου!
- Η περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας καταγράφει εντυπωσιακή τριμηνιαία αύξηση 21%.
Τα στατιστικά αυτά επαληθεύονται και από το hub του kariera.gr. Αν μένεις Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, οι ανοικτές θέσεις είναι περισσότερες από ποτέ, ξεπερνώντας τις 450!
Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι μετά την Πληροφορική, οι αμέσως πιο «δυνατοί» κλάδοι είναι η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.
Θες να δουλέψεις στον κλάδο των Κατασκευών; Δες όλες τις διαθέσιμες αγγελίες εδώ.
Η ανάλυση δεδομένων του kariera.gr δείχνει εκτός από την Πληροφορική και τις Κατασκευές (Μηχανικούς κ.λπ. επαγγέλματα), άλλους 7 τομείς που σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη τη νέα χρονιά. Σε αυτούς τους τομείς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι θέσεις εργασίας. Δες όλους τους δημοφιλείς τομείς εδώ.
Μια ακόμα έρευνα («Brain Regain vs Digital Skills Gap» που διενεργήθηκε από την πρωτοβουλία «Brain Regain-Ελληνισμός εν Δράσει», με την υποστήριξη του Elevate Greece και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ) έρχεται να επισφραγίσει την πρόβλεψη για άνοδο των προσλήψεων μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Στην ερώτηση για το αν σχεδιάζουν να κάνουν νέες προσλήψεις τους επόμενους 12 μήνες, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (95,1%) απάντησε “ναι”. Οι επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα, προέρχονται από τους εξής μεγάλους κλάδους: Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών 37,4%, Υπηρεσίες 22%, Μεταποίηση 16,3%, Κατασκευές 8,9%, Χονδρικό-Λιανικό Εμπόριο 8,1% και Εκπαίδευση/Επιστημονική Έρευνα 7,3%.
Στην έρευνα παρουσιάζονται οι ειδικότητες τεχνολογίας που σχεδιάζουν να προσλάβουν οι επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη ζήτηση (ποσοστό άνω του 30%) παρατηρείται στις ειδικότητες Backend Developers (45,5%), Web and App Developers (40,7%), Project Managers (39%), AI and Machine Learning Specialists (32,5%) και Data Analysts (31,7%).
Η εργασία εξ αποστάσεως
Μια τάση που παραμένει από την περίοδο της πανδημίας όπως πρόβλεψαν πολλοί αναλυτές της αγοράς εργασίας, έχει έρθει για να μείνει. Η θέληση αρκετών εργαζομένων για δυνατότητες τηλεργασίας ή εργασίας εξ αποστάσεως πηγάζει από την ανάγκη τους για μεγαλύτερη ευελιξία, από την ανάγκη μας να βρίσκουμε εργασία ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε στην ίδια αυστηρή γεωγραφική θέση με την εταιρεία που μας ενδιαφέρει κ.λπ. Ναι, πλέον η παρουσία μας στο γραφείο δεν αποδεικνύει την παραγωγικότητά μας. «Το να είσαι πάντα στο γραφείο ανήκει στο παρελθόν και οι ηγέτες που κολλάνε σε αυτό το μοντέλο θα χάσουν τον πόλεμο για τα ταλέντα», λέει χαρακτηριστικά η Tina Paterson, σύμβουλος εργασίας και συγγραφέας του Effective Remote Teams. «Οι άνθρωποι θέλουν λίγη περισσότερη ευελιξία, είτε πρόκειται για υβριδικό είτε πλήρως απομακρυσμένο -όσον αφορά τον τόπο εργασίας τους- μοντέλο», προσθέτει.
Δες όλες τις ευκαιρίες καριέρας που προσφέρουν δυνατότητα τηλεργασίας στη νέα πλατφόρμα του kariera.gr.
Η εποχή της «σιωπηρής πρόσληψης»
Πέρα από τις «πραγματικές» προσλήψεις που είδαμε παραπάνω, υπάρχει μια ακόμα νέα τάση: οι «σιωπηρές προσλήψεις». Τι είναι όμως μια «σιωπηρή πρόσληψη»; Ο όρος «σιωπηρή πρόσληψη» είναι ένας πολύ ενδιαφέρων όρος που μπήκε στο λεξιλόγιό μας το 2023. Πέρσι είχαμε τη «σιωπηρή παραίτηση». Η σιωπηρή παραίτηση ήταν η τάση σύμφωνα με την οποία όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι έπαυαν να προσπαθούν ή να δίνουν το κάτι παραπάνω στην εργασία τους και περιορίζονταν στο να κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Από την άλλη, «σιωπηρή πρόσληψη» είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας οργανισμός καλύπτει ανάγκες για νέες δεξιότητες χωρίς στην πραγματικότητα να προσλαμβάνει νέους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, εξηγεί στο CNBC η Emily Rose McRae, η οποία ηγείται της ερευνητικής ομάδας εργασίας του μέλλοντος της Gartner από την ίδρυσή της το 2019, εστιάζοντας στις πρακτικές HR. Μερικές φορές, «σιωπηρή πρόσληψη» σημαίνει προσλήψεις περιορισμένου χρόνου για συγκεκριμένη εργασία κι άλλες φορές, σημαίνει να ενθαρρύνουμε τους σημερινούς υπαλλήλους να μετακινηθούν προσωρινά σε νέους ρόλους εντός του οργανισμού, επισημαίνει η McRae.
Η «σιωπηρή παραίτηση» συνεχίζεται;
Η τάση μας ως εργαζόμενοι να κάνουμε το ελάχιστο δυνατό, αντί να δίνουμε μεγάλη έμφαση στη δουλειά μας, ως -αρνητική- τάση του 2022, φαίνεται ότι δεν θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε στις Γενιές Υ και Z (millennials και Gen Z), αρνούμαστε να «ξοδεύουμε» τον εαυτό μας σε επαγγελματικά περιβάλλοντα όταν αυτά δεν μας καλύπτουν ηθικά ή και οικονομικά (στο οικονομικό κομμάτι η τάση για το 2023 δείχνει αύξηση κατώτατων μεικτών αποδοχών στα 766 – 768 ευρώ). Σημαντικός λόγος για τη σιωπηρή παραίτηση φαίνεται να είναι όταν διαταράσσεται η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής, η οποία έχει αρχίσει να έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς. Ακόμα και οι τρεις πρόσφατες έρευνες του kariera.gr σε υποψηφίους και εργαζομένους τριών κλάδων, το δείχνει: ενδεικτικά, στον κλάδο της Τεχνολογίας, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους (51.6%) θα έφευγαν από μια δουλειά τελείως, αν δεν υπήρχε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου.
Τι είναι το career cushioning;
Αυτή η τάση δεν είναι ούτε θετική, ούτε αρνητική. Το career cushioning που πρωτοακούστηκε ως όρος το 2022 και συνεχίζει να υφίσταται, είναι όταν κάποιος που είναι ήδη εργαζόμενος, ετοιμάζει το βιογραφικό του και αναζητά ενεργά επαγγελματικές εναλλακτικές, κοιτώντας ευκαιρίες για μια νέα επαγγελματική στέγη ή κατεύθυνση. Ο όρος έχει τις ρίζες του στο… ερωτικό cushioning, όπου ένα άτομο αρχίσει να αναζητά νέες γνωριμίες ενώ είναι ακόμα σε σχέση. Και ενώ στα ερωτικά μπορεί το cushioning να έχει αρνητικό στίγμα, στα επαγγελματικά δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε αυτό.
Χάσμα δεξιοτήτων: μια τάση στο στόχαστρο
Οι περισσότεροι εργοδότες κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους με τις δεξιότητες που ψάχνουν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Έχουν υπερβολικές απαιτήσεις; Ή μήπως τα προγράμματα κατάρτισης, τα προγράμματα απόκτησης νέων, βελτιωμένων δεξιοτήτων που έχουμε διαθέσιμα δεν είναι αρκετά; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) επιβεβαίωσε ότι στην Ε.Ε. πάνω από τα 3/4 των εταιρειών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ μόνο το 37% των ενηλίκων παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση.
Για την αντιμετώπιση της έλλειψης απαραίτητων δεξιοτήτων, στο kariera.gr έχουμε δημιουργήσει τα k.schools. Δες περισσότερα εδώ.
Το metaverse, η κλιματική κρίση και άλλα… καινά δαιμόνια
Όταν παλιά έλεγαν «καινά δαιμόνια», συνήθως εννοούσαν νέες αντιλήψεις, νέες ιδέες και νέες πραγματικότητες που συνήθως δεν γίνονταν εύκολα αποδεκτές και ανέτρεπαν τα δεδομένα. Το metaverse και η κλιματική κρίση είναι δύο τέτοιες πραγματικότητες που αναδιαμορφώνουν τον χάρτη της εργασίας από εδώ και στο εξής.
Το metaverse είναι το νέο εικονικό, ψηφιακό, τρισδιάστατο σύμπαν που επιδρά και στον τρόπο που δουλεύουμε – η απομακρυσμένη εργασία που είδαμε πιο πάνω είναι ένα μικρό κομμάτι του εργασιακού metaverse. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Global Workforce of the Future του Ομίλου Adecco σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (46%) που ηλικιακά ανήκουν στη Γενιά Z, πιστεύουν ότι στο μέλλον το metaverse θα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στην εργασία τους και μάλιστα αυτό είναι κάτι που το επιθυμούν πολύ και οι ίδιοι.
Από την άλλη, οι ψηφιακές αλλά και αναλογικές ανάγκες για το περιβάλλον, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της περαιτέρω περιβαλλοντικής, κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, δημιουργούν μια ακόμα τελευταία τάση. Απόδειξη είναι οι νέες θέσεις που ανοίγουν στο κομμάτι του περιβάλλοντος και της ενέργειας.