Θέλεις να φτιάξεις ένα εξωστρεφές βιογραφικό που να αντανακλά αυτοπεποίθηση και καλή διάθεση; Έχουμε τα βήματα.
Όπως εσύ ψάχνεις έναν εργοδότη στον οποίο θα «νιώθεις καλά» αν προσληφθείς, έτσι και οι εργοδότες αναζητούν εργαζομένους που έχουν θετικό mindset, προθυμία, ωραίο τρόπο σκέψης και φιλικό χαρακτήρα. Το βιογραφικό σου, αδιαμφισβήτητα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης και των ικανοτήτων σου, αλλά πρέπει να δείχνει ότι είσαι και ένας άνθρωπος που θα κάνει καλό “blend in” όπως λέμε, δηλαδή θα ενσωματωθεί καλά με την υπόλοιπη ομάδα.
Χρήσιμη γνώση
Πόσο χρόνο αφιερώνει ένας/μία recruiter ή ένας/μία manager για να δει το βιογραφικό σου;
Λίγα δευτερόλεπτα. Μέσα σε αυτό τον ελάχιστο χρόνο, πρέπει να τον/την πείσεις ότι το δικό σου CV είναι αυτό αξίζει να ληφθεί υπόψη. Πώς;
Με το να είναι ευχάριστο στο μάτι (να το και το οπτικό wellbeing!) και να έχει δοσμένη την πληροφορία με τρόπο που θα κάνει τον παραλήπτη του να πει: «Α, αυτόν τον άνθρωπο τον θέλουμε», ή έστω «Έχει ενδιαφέρον»!
Πάμε βήμα-βήμα να φτιάξουμε ένα τέτοιο CV
Επίλεξε ένα υπόδειγμα βιογραφικού (template) που σου κάνει «κλικ» στο μάτι. Τέτοια υποδείγματα θα βρεις στο Office της Microsoft, στο Pages (αν είσαι Apple junkie), στο Canva.com, το Zety.com, το Resume.io, το Novoresume.com και αλλού. Εμείς σου δίνουμε μόνο μερικές ενδεικτικές ιδέες.
Το κάθε template σου δίνει μια δομή και εσύ το προσαρμόζεις όσο και όπως θέλεις. Ας δούμε ένα template.
Συμπλήρωσε όσα θέλεις να εντάξεις στο βιογραφικό.
- Ονοματεπώνυμο
- Ειδικότητα (Γράψε την ειδικότητα/επαγγελματικό αντικείμενο που έχεις, με βάση τις σπουδές ή την προϋπηρεσία σου. Ή ακόμα μπορείς να βάλεις την ειδικότητα στην οποία στοχεύεις. Π.χ. Πολιτικός Μηχανικός)
- 2-3 εισαγωγικές γραμμές (Το λέμε και resume summary.)
- Επαγγελματική φωτογραφία – κατά προτίμηση με χαμόγελο (Δεν είναι απαραίτητη, αλλά σε βοηθάει να σε θυμούνται.)
- Προσωπικά στοιχεία (Μόνο τηλέφωνο και mail)
- Portfolio links (π.χ. Behance, Dribbble, Adobe Portfolio κ.λπ.)
- Εκπαίδευση & Εργασιακή Εμπειρία (ή εθελοντισμός) / Σεμινάρια / Συνέδρια (Μόνο τα πιο καίρια)
- Δεξιότητες / Τεχνικές γνώσεις που έχεις / Τεχνολογίες που γνωρίζεις / Ξένες Γλώσσες
- Πιστοποιήσεις / Διακρίσεις
- Προσωπικά Ενδιαφέροντα (Μόνο αν χωράνε άνετα.)
Συνήθεις ερωτήσεις:
Πόση έκταση να έχει το βιογραφικό μου;
Μία σελίδα κατά προτίμηση, το πολύ δύο.
Πόσο χρωματιστό ή δημιουργικό να είναι;
Εξαρτάται από το επαγγελματικό σου αντικείμενο. Άλλο στιλ βιογραφικού χρειάζεται μια θέση Λογιστή/τριας, και άλλο μια θέση Διαφημιστή/τριας. Ένα καλό tip είναι να ελέγξεις την αισθητική της εταιρείας (μέσα από το site της και τα social media της) και να φτιάξεις κάτι που να ταιριάζει σε αυτή την αισθητική. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ευανάγνωστο.
Το resume summary είναι σημαντικό;
Το resume summary είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κάποιος στο βιογραφικό σου. Το ζητούμενο είναι να συνοψίζει τα δυνατά σου σημεία, τους στόχους σου και κυρίως να δείχνει ότι είσαι ένα θετικό άτομο με διάθεση για συνεργασία.
Λίστα με soft skills να συμπεριλάβω;
Όχι, πλέον δεν είναι απαραίτητο. Τα soft skills σου (ήπιες δεξιότητες) συμπεραίνονται από αυτά που γράφεις στο CV, και θα έχεις την ευκαιρία να τα συζητήσεις σε ενδεχόμενη συνέντευξη.
Πώς θα φανούν τα θετικά προσωπικά μου στοιχεία, χωρίς να βάλω soft skills;
Θα φανούν από τον τρόπο που έφτιαξες το βιογραφικό σου. Ένα βιογραφικό που δείχνει με πόση όρεξη το ετοίμασες, πόση προσοχή έδωσες στις λεπτομέρειες και πόσο έλαβες υπόψη τον άνθρωπο που το λαμβάνει, σίγουρα δίνει θετική εικόνα για εσένα.
Αν δεν έχω καθόλου προϋπηρεσία, τι να γράψω;
Είναι σύνηθες, κυρίως σε ανθρώπους που είναι τελειόφοιτοι. Μην ανησυχείς. Κάλυψε χώρο του βιογραφικού με την εκπαίδευση (πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό) και τις δεξιότητές σου. Ως εμπειρία μπορείς να αναφέρεις συμμετοχή σε projects, τυχόν εθελοντική εργασία ή άλλα που δείχνουν την ενασχόλησή σου με κάτι πρακτικό.
Σε τι αρχείο να το στείλω;
Σε PDF καλύτερα.
Τι άλλο να προσέξω;
- Το αρχείο που θα στείλεις να έχει επαγγελματικό όνομα (π.χ. Dimitris_Vernadakis_CV).
- Να λειτουργούν τα links των παραπομπών.
- Να κατατάξεις την εκπαίδευση/εμπειρία σου από το πιο πρόσφατο γεγονός προς το πιο παλιό.
- Να προσέξεις πολύ για ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη.
- Να χρησιμοποιήσεις κατά προτίμηση ένα ενιαίο είδος γραμματοσειράς (με διαφορετικά μεγέθη αν θέλεις στις επικεφαλίδες).
- Να αφήσεις λευκό χώρο, δηλαδή να μην είναι «μπουκωμένο».
- Να είναι συνοπτικό και to the point.
- Να είναι γραμμένο στα αγγλικά αν η αγγελία εργασίας ήταν δημοσιευμένη στα αγγλικά.
- Να ενσωματώσεις λέξεις ή φράσεις-κλειδιά που δημιουργούν αντιστοίχιση με την αγγελία εργασίας (π.χ. αν η αγγελία εργασίας ζητάει να γνωρίζεις Javascript, πρέπει εφόσον γνωρίζεις αυτή τη γλώσσα να το γράψεις στις δεξιότητές σου).
- Να μη στέλνεις το ίδιο και απαράλλαχτο βιογραφικό για κάθε θέση, αλλά να το διαμορφώνεις και να το διαφοροποιείς λίγο, ανάλογα με τον ρόλο που θέλεις να διεκδικήσεις και το στιλ της αγγελίας στην οποία «απαντάς».
- Μια ακόμα ωραία ιδέα είναι να βάλεις και ένα QR code που να οδηγεί σε μια δική σου σελίδα.
Χρήσιμη γνώση
Σε μεγάλες εταιρείες, επειδή λαμβάνουν μεγάλο όγκο βιογραφικών, τα CVs συνήθως «περνούν» από ένα αυτόματο σύστημα ξεσκαρταρίσματος, ώστε να μείνουν μόνο τα πιο κατάλληλα βιογραφικά. Το σύστημα αυτό λέγεται ATS (Applicant Tracking System) και «διαβάζει» κυρίως λέξεις και φράσεις κλειδιά (keywords και key phrases) για να καταλάβει αν έχεις τα προσόντα που απαιτούνται.
Ακόμα όμως και αν δε διαβάσει το βιογραφικό σου κάποιο σύστημα, και το διαβάσει άνθρωπος, θα κοιτάξει πρωτίστως τις λέξεις/φράσεις κλειδιά.
Χρήσιμη γνώση
Μπορείς να «φτιάξεις» βιογραφικό και επιτόπου από το LinkedIn. Αν έχεις σελίδα στο LinkedIn, πατάς στις αρχικές επιλογές More, και Save to PDF. Έτσι αυτομάτως όσες πληροφορίες έχεις αναρτήσει εκεί, μετατρέπονται σε ένα βιογραφικό σε μορφή PDF.
Χρήσιμη γνώση
Για creative δουλειές, συνιστούμε να έχεις και portfolio, σε Behance ή άλλη αντίστοιχη πλατφόρμα.
Δυο λόγια για τα Cover Letters
Cover Letter είναι η συνοδευτική επιστολή – το ήξερες αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να στέλνεις cover letter με κάθε αίτηση. Όμως αν στα πεδία της αίτησης γράφει ότι το cover letter είναι προαιρετικό (optional), εμείς προτείνουμε να στείλεις! Δείχνει ότι ασχολήθηκες με την αίτηση και δεν την ξεπέταξες. Προσοχή στην έκταση: 2-3 μικρές παράγραφοι στις οποίες συστήνεσαι στον παραλήπτη της αίτησής σου είναι αρκετές.