Τι δομή πρέπει να έχει το βιογραφικό μου; (+Video)

Share This Post

cv structure

Share This Post

Η δομή ενός βιογραφικoύ είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του. Εδώ θα δούμε ποια δομή θεωρείται πιο επαγγελματική και πόσο μπορείς να αποκλίνεις από αυτή.

Το «πώς να στήσω το βιογραφικό μου;» και «πώς να ταξινομήσω τα στοιχεία του;» είναι ίσως από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε στο kariera.gr. Εδώ θα απαντήσουμε ακριβώς σε αυτό για να το έχεις σαν «οδηγό» για κάθε βιογραφικό που φτιάχνεις.

Λίγο πιο κάτω θα βρεις και ένα παράδειγμα βιογραφικού που φτιάξαμε για σένα, για να δεις σε εφαρμογή, όλα αυτά που σου αναφέρουμε σχετικά με τη δομή.

Ένα CV πρέπει να ακολουθεί την ακόλουθη λογική όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνει:

>Πάνω-πάνω γράφεις με μεγαλύτερη γραμματοσειρά το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ σου. (Η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητη.)

>Μετά, με μικρότερη γραμματοσειρά, μπορείς να βάλεις τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ σου

  • Τηλέφωνο (προτείνουμε να βάλεις και το πρόθεμα +30 για Ελλάδα)
  • Διεύθυνση mail
  • Προαιρετικά κάποια links (το προφίλ σου στο LinkedIn ή το στο Github ή στο Stack Overflow ή κάποιο προσωπικό σου website ή YouTube κανάλι στο οποίο ανεβάζεις video σχετικά με τη δουλειά σου ή link Behance με το portfolio σου. Γενικώς ενδείκνυνται links στα οποία κάποιος μπορεί να βρει extra στοιχεία για το επαγγελματικό σου προφίλ).

*Ταχυδρομική διεύθυνση δεν χρειάζεται να βάλεις (κυρίως στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως οι digital nomads, η τηλεργασία κλπ, σε ορισμένα επαγγέλματα, μικρή ως καμία σημασία δεν έχει το πού μένεις. Μπορείς να βάλεις αν θες ένα γενικό location, π.χ. Αθήνα). Επίσης δεν χρειάζεται ημερομηνία γέννησης (ή ηλικία), εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος/άγαμος κλπ), γιατί εκτός του ότι είναι παρωχημένα, μπορεί να εγείρεται και θέμα διακρίσεων –  θα το δούμε και σε επόμενο blog post + video αυτό.

>Μετά μπορείς να προσθέσεις μια μικρή ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του εαυτού σου, το λεγόμενο resume summary. Αρκετοί εργοδότες το εκτιμούν. (Θα δούμε σχετικές λεπτομέρειες προσεχώς σε blog post + video).

>Στη συνέχεια κατάγραψε: 

  • την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ σου (μισθωτή εργασία, εθελοντική εργασία, Πρακτική Άσκηση κλπ)
  • and ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ σου (πτυχίο, δίπλωμα, λοιπή κατάρτιση κλπ)

Ή ανάποδα: πρώτα Εκπαίδευση και μετά Εμπειρία. Το ποιο θα βάλεις πρώτο εξαρτάται από το τι μοιάζει να είναι πιο σημαντικό για τη θέση εργασίας στην οποία στοχεύεις: το εργασιακό σου background ή ένα Μεταπτυχιακό που σε εξειδικεύει; (Μπορείς να το «μυριστείς» αυτό διαβάζοντας με προσοχή την αγγελία εργασίας που σε ενδιαφέρει.)

>Κάθε επιμέρους σταθμό της εκπαίδευσης και της προϋπηρεσίας σου ανάφερέ τον επιγραμματικά, σε bullet points. Μπορείς τα bullet points αυτά να τα ταξινομήσεις  με χρονολογική σειρά, με πρώτο το πιο πρόσφατο. Ή να τα βάλεις με σειρά συνάφειας, δηλαδή να βάλεις πιο ψηλά τις εκπαιδεύσεις και την προϋπηρεσία σου που είναι πιο σχετικές με τη θέση που διεκδικείς στην προκειμένη περίπτωση. Η χρονολογική σειρά πάντως, είναι η πιο συνήθης.

>Βάλε κάπου, σε μια στήλη ή  προς το τέλος, μια συνοπτική λίστα με SKILLS – ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Πρώτα γράψε τα HARD SKILLS σου, δηλαδή τα πιο τεχνικά προσόντα σου, το πόσο καλά χειρίζεσαι Υπολογιστές, επαγγελματικά εργαλεία, ξένες γλώσσες κλπ.

Και μετά βάλε τα SOFT SKILLS σου, τι χαρακτηριστικά δηλαδή έχεις καλλιεργήσει ως άνθρωπος: Έχεις οργανωτικά skills; Είσαι ξεφτέρι στην επίλυση προβλημάτων; Είσαι καλός/ή στη διαπροσωπική επικοινωνία; 

>Αν έχεις πάρεις κάποιες ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ή ΒΡΑΒΕΙΑ στη ζωή σου (πάντα σχετικά με το επάγγελμά σου), είναι ωραίο να αφιερώσεις και σε αυτά έναν μικρό χώρο.

>Αφού καταγράψεις όλα αυτά, και αφού βεβαιωθείς ότι δεν «μπουκώνεις» τη σελίδα του βιογραφικού σου, μπορείς να βάλεις προαιρετικά και μια μικρή αναφορά σε ΧΟΜΠΙ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.

>Τα περιεχόμενα του βιογραφικού σου μπορείς να τα χωρίσεις σε μία ή δύο στήλες (το παράδειγμα που θα δεις παρακάτω είναι δίστηλο). Αν φροντίσεις να έχεις μια ενιαία γραμματοσειρά και να έχεις σωστή στοίχιση σε όσα γράφεις, θα φαίνεται αρκούντως επαγγελματικό και προσεγμένο το CV σου.

Για να μην φτιάχνεις μόνος/η σου τη δομή του βιογραφικού σου, και για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, υπάρχει και η λύση να χρησιμοποιήσεις ένα έτοιμο Υπόδειγμα βιογραφικού / template από τα πολλά που είναι διαθέσιμα online. 

Μπορείς εδώ να βρεις πιο αναλυτικές συμβουλές για το CV σου. Για κάθε πιθανή απορία σου, αναζήτησε τα επόμενα blog post μαζί με τα video που σου ετοιμάσαμε, για να έχεις όλα τα k. tips στη διάθεσή σου!

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα

Θες να ενισχύσεις το βιογραφικό σου;

Στείλε μας ένα μήνυμα